
Note from the Attorney General’s Office: 

1976 Op. Att’y Gen. No. 76-001 was clarified by 
1977 Op. Att’y Gen. No. 77-007. 

1976 Op. Att’y Gen. No. 76-001 was modified by 
1977 Op. Att’y Gen. No. 77-029. 



OPINION NO. 76-001 

Syllabus: 
1. Time not actually \':orked is excluded in computing 

ovAr.t:i.me fo:r. cou.nt.y l:')'llployeei:: •Jnder JL C. 411J.. 03 RO that lun-:!h 
hours, vacation time and sick leave time are not to be con­
sidered "hours worked". In computing overtime, such payment 
is to be made for all hours worked in excess of 40 per week. 
However, overtime may also be paid for e>:tra hours vmrked 
\·lhere a standard work week of less than '10 hours has been 
established. (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-078 approved and 
followed.) 

2. Credit under R.C. 325.19 for vacation pay to county 
employees is to be computed for full time employeeB on the 
ba~;is of service completed by pa.Y_E_eriods_, not ~urs actual~y 
worked; and vacation pay for part-time employees rs-not avail-­
able, pursuant to the provisions of R.C. 325.19. 

3. Sick leave credit for both part-time and full-t;i.me 
county employees is to be computed pursuant to R.C. 124.38~ on 
the bas:i.s of h.ouxs worked. 

To: Richard B. McOuade, Jr., Fulton County Pros. Atty., Wauseon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 12, 1976 

I haw:, 1.,of.o~·,, 1r.e your :r:oauast for cl.:.rification of 
R.C. 4111.C,3 regti.rding c<artain aspects of overtime pc.y in 
coti.nty govcrm1cnt. 

Initinlly, you inquire as to whether cmployae lunch 
period:; urc inclucled in the tfoifinition of n forty hour 
worb·moi:. n.c. 4111.03 provides in pertinent. part; 

11 1\n c.,r:iploycr i;hall pay nn cmploy~!C for 
overtime at a ,m.gc rate of one and one-half 
t.imes the a111ployco 1 s wage rate for hour~ 
workct.! in excess of forty hourr.---rn-oncwork-
\ICOk. • • n 

(Emph~Gia nddatl.) 

The answer to your first cruc,fition doponds in large part 
on the intr!>'.'prctation m! "hours wori:c:d." In this regard, I 
rofor you to l.970 Op. At:t'y Gen. Uo. 70--110 Hhereiri R.C. 143.ll, 
tho fororunne.r: of; now R.C. 124 .18, \lhich contains 1.•1nguage 
oir.tilar to R.C. 4111. 03, uas i11torp:.:-eted in regard to overtime 
pay. Tho syllabus of that opinion reads as followsr 

"Hours fo:r: which a state cmployeo is com-· 
pemw.tod, but during which he does not actually 
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work because of sick leave, vacation leave, or 
the occurrence of a holiday, should not be computed 
as 'work hours' for tha purpose of determining tha 
eligibility of said employee for pay at the over­
time rato prescribed by Section 143.11, Revised 
Code.• 

In excludiug hours compensated for but not actually worked 
for the purpose of determining overtime pay, Opinion No. 70-110, 
supra, relied upon two Federal District Court interpretations of 
minimum wage and maximum hours amendments to the Fair Labor 
Standards Act, which also contain language similar to that found 
in R.C. 4111.03. In Marchant v. Sands, Taylor & Wood Co., 75 F. 
Supp. 783 (D.C. Mass. 1948), sick leave hours were held not to be 
included in the forty hour total and in Sawyer v. Selvig Mfg Co., 
74 F.Supp. 319 (D.C. Mass. 1947), vacation time was held not to 
be properly computed in determining overtime eligibility. 

Thus, whether a county employee is compensated for his lunch 
hour or not, it is clear that his lunch hour, which is time that 
he does not actually work, should not be computed as "work hours" 
for the purpose of determining overtime pay. 

Your second question is whether vacation and sick leave time 
should be included in determining whether an employee is entitled 
to overtime. Again, I refer you to Opinion No. 70-110, supra, 
wherein the language of former R. C. 143 .. lJ., which is similar to 
R.C. 4111.03, was interpreted as excluding nu~h time. See, 
Marchant v. Sands, Taylor & Wood Co., supra; Sawyer v. Selvig 
Mfg. Co., supra. Hence, vacation and sick leave time would not 
properly beiiicluded in computing a county employee's overtime. 
(Note that an amendment to R,C. 124.18 changes the conclusions 
in 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-110 as to "st.ab'! employe,':!s".) 

Your next question is whether vacation and si~k leave pay 
is based on an eight hour day, or on the number of hours in a 
day regularly worked. 

With respect to vacation pay for county t:rnployees, R.C. 
325.19 states in pertinent part: 

"Each full-time employee in the several offices 
and departments of the county service, including full­
time hourly-rate employees, after service of one year 
.•• shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually 
thereafter, eighty hours of vacation leave with full 
pay •••• Such vacation leave shall accrue to the 
employee at the rate of 3 .1 hours fo.r,:"each biweekly 
period for those entitled to 80 hours per year • . • " 

It is apparent from R.C. 325.19 that vacation leave accrues 
to full time county employees on the basis of pay periods, and the 
statute does not differentiate on the basis of hours worked. 

With respect to sick leave, Section 124.38 provides in 
pertinent part: 

"Each employee ••• in the various offices 
of the county ..• shall be entitled for each 
completed 80 hours of service to sick leave of 
4.6 hours with pay." 
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The language indicates that, unlike vacation pay, sick 
leave is to accumulate on the basis of hours of service actually 
completed. 

You:r. fourth question asks what is the approved method of 
calculating the hourly wage for a salaried employee who works 
less than or more than 40 hours per week. 

Section 325.17 empowers the officers ruetioned in R.C. 
325. 27 to arpoint r.r~d '~mp10y ,rc::::-icu~ nssistu.r-ts and fi;-~ their 
compensation. That section further provides that the guide-
lines for salary be set by the board of county -::::m1missioners. 
In considering how to determine an hourly wage, I would suggest 
reference to Section 124.15, which sets up a ~ay scale for state 
employees. Analysis of the figures contained therein will reveal 
that the annual wage is the mathematical product of the hourly 
wage times a 40 hour week, times 52 weeks.' Thus, I would advise 
that the sameprocess be applied on the county level by dividing 
the annual salary by 52 (weeks) and by then dividing that weekly 
salary by the number of hours in the employr . 's standard work week. 

In regard to count}' employees who work less than or in 
excess of forty hours as an established workweek, I direct your 
attention to 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-078, the syllabus of 
which reads as follows: 

"l. When county employees are required to work 
in excess of forty hours in one workweek, R.C. 4111.03 
requires that such employees be paid at a :r.ate of one 
and one-half times their regular rate for such extra time 
worked. However, county officers defined in R.C. 325.27 
may, pursuant to their authority under R.C. 325.17 to 
fix compensation, establish a standard workweek of less 
than forty hours for those employed in their respective 
offices and may pay an overtime rate for time worked in 
excess of that fixed standard. 

2. A county officer's determination under 
R.C. 325.17 of a standard workweek for purposes 
of overtime pay must be part of a uniform plan 
which applies equally to persons performing sub­
stantially the same jobs within that office." 

Your last question is whether part-time employees are entitled 
to sick leave and vacation credit. R.C. 124.38 states that "each 
employee", including a county employee, is entitled to sick leave, 
as per the formula: 4.6 hours sick leave for each 80 hours of 
service. R.C. 325.19, the statute authorizing vacation leave, as 
amended, applies to full-time employees. In fact, one of the 
changes in this amended version was the deletion of that language 
which had previously authorized vacation leave for part-time 
employees. 'l'hus, sick leave credit is authorized for part-time 
employees, while vacation leave is not. 

Based on the foregoing it is my opinion and you are so 
advised that: 

l. Time not actnc1.l J.y worked is excluded in comr,utin'J over-
time for county employees under R.C. 4111.03 so that lunch 
hours, vacation time and sick leave time are not to be con­
sidered "hours worked". In computing overtime, such payment 
is to be made for all hours worked in excess of 40 per week. 
Ho·,;ever, over.time may also be paid for extra hours wurked 
where a standard work week of less than 40 hours lHs bee1, 
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established. (1975 Op. Att•y Gen. No. 75-078 approved and 
followed.) 

2. Credit under R.C. 325.19 for vacation pay to county em­
ployees is to be computed for full time employ<:!es on the basis 
of service completed by P.?-Y periods, not !_1~ act,rnlly worked; 
and vacation pay for part-time employees is not available, pur­
suant to the provisions of R.C. 325.19. 

3. Sick leave credit for both part-time and full-time county 
employ~es is to be computed pursuant to R.C. 124.38, on the 
basis of hours worked. 
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