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TOWNSHIP CLERK~OOMPENSATION-BUDGET OF TOWN­

SHIP FIVE THOUSAND DOLLARS OR MORE-TOTAL EX­

PENDITURES INCLUDE ALL MONIES REQUIRED BY LAW 

TO BE WITHHELD BY COUNTY AUDITOR TO BE PAID TO 

VARIOUS PUBLIC AGENCIES IN DISCHARGE OF TOWN­

SHIP'S OBLIGATIONS-SECTION 507.09 (C) RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of paragraph (C) of Section 507.09, Revised Code, relating 
to the compensation of the township clerk in townships having a budget of five 
thousand dollars or more, the "total expenditures" of such township upon which 
the compensation of the township clerk is to be calculated, include all monies 
required by law to be withheld by the county auditor from the amounts due the 
township from tax collections and to be paid by said auditor to the various public 
agencies in the discharge of the township's obligations. 

Columbus, Ohio, February 26, 1954 

Hon. C. Watson Hover, Prosecuting Attorney 
Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication, in which you request my opin­
ion, your letter ,reading as follows : 

"Your opinion is respectfully requested with reference to 
the following question: 

"Are monies due a township and required by Sections 
3501.17, 3709.28, 4123.41, n7.16 and 5721.04 R. C., to be with­
held from the township and paid ,directly by the county auditor, 
part of the total expenditures' of a township upon which the 
compensation of a township clerk is computed under Section 
507.09 (C) R. C. ?" 

Section 507.09, Revised Code, relating to the compensation of a town­
ship clerk, first provides for certain fees to be paid by the parties requir­

ing various services. The statute then proceeds with the following: 

"(B) In those townships having a budget less than five 
thousand dollars, the .board shall determine the salary of the 
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clerk, which, in no event shall exceed three hundred fifty dollars 
per year; 

" ( C) In townships having a ,budget of five thousand dollars 
or over, the clerk shall receive two per cent of the total expendi­
tures of such township in excess of five thousand dollars in addi­
tion to the amount provided under division (B) of this section." 

It is obvious that the amount of the compensation of the township 

clerk is governed in large part by the volume of the financial transactions 

of the township based on its annual tax budget. We may therefore refer 

to the requirements of the statute as to the preparation of the annua,l budget 

of the various taxing subdivisions, including a township. 

Sections 5705.28 and 5705.29 of the Revised Code relate to the pre­

paration of this budget. The first of these sections provides that on or be­

fore the 15th day of July in each year, the taxing authority of each sub­

division or other taxing unit shall adopt a tax budget for the next suc­

ceeding fiscal year; and that to assist in its preparation the head of each 

department, board, commission and district authority entitled to participate 

in any appropriation or revenue of a subdivision shall file with the taxing 

authority an estimate of contemplated revenue and expenditures for the 

ensuing year. 

Section 5705.29, Revised Code, relates to the contents of this budget 

and provides that it shall furnish in such detail as is prescribed by the 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices (a) a statement 

of the necessary current operating expenses for the ensuing fiscal year 

for eaoh department and division of the subdivision, classified as to per­

sonal services and other expenses and the fund from which such expendi­

tures are to be made; (b) a statement of the expenditures for the com­

ing fiscal year, the amount required for the payment of final judgments, 

the amounts provided by any special levies, comparative statements of cor­

responding items of expenditure for the current year and the two preceding 

years; and a long Est of other items and comparative statements, which it 

is unnecessary to enumerate. 

It is manifest that the preparation of this budget is a matter that must 

require a considerable amount of time and some skill, and since the clerk 

is the only executive officer of the board of township trustees it is evident 

that the work of preparing this budget falls mainly, if not entirely, upon 

him. It may be noted, too, that the office of township treasurer has been 
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abolished, and that the duties of that officer have been placed upon the 

clerk, IIO Ohio Laws, 30. 

The several statutes to which you refer in your letter relate to matters 

which are the legitimate subjects of township expenditure and which ex­

penditures should be included in the annual budget and for which taxes 

must be levied. 

Section 3501.17, Revised Code, relates to the expenses of the county 

board of elections and provides in effect that the expenses of such board 

"shall be paid from the county treasury in pursuance of appropriations by 

the board of county commissioners." The section further provides in part, 

as follows: 

"Such expenses shall be apportioned among the county and 
the various subdivisions as provided in this section, and the 
amount chargeable to each subdivision shall be withheld by the 
auditor from the moneys payable thereto at the time of the next 
tax settlement. At the time of submitting budget estimates in 
each year, the board of elections shall submit to the taxing au­
thority of each subdivision an estimate of the amount to be with­
held therefrom during the next fiscal year. * * *." 

It is further provided that the compensation of judges and clerks of 

elections and the cost of printing and other expenses of conducting pri­

maries in odd numbered years are to be charged to the subdivisions in and 

for which such primaries are held. It is further provided that the cost of 

all special elections shall be charged against the subdivision in and for 

which they are held. 

Obviously, these expenses are such as the township must anticipate 

in preparing its annual budget and whether paid ·directly out of the town­

ship treasury, or paid in its behalf by the county auditor, are clearly ex­

penditures of the township which go to help make up the "total expendi­

tures" of the township for a given year. 

Turning to Section 3709.28, Revised Code, we find provisions for the 

payment of the share of the various subdivisions, of the expenses of the 

board of health of a general health district. There, again, the county audi­

tor, when making ,his semi-annual apportionment of taxes, is required to 

retain one-half of the amount apportioned to each township and municipal 

corporation for the expenses of the board of health, and to pay the amounts 

so retained, to the general health district. 
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Referring to Section 4123-41, Revised Code, we find a similar provi­

sion whereby the county auditor is required to retain from the distribu­

tion to the various subdivisions the apportionment of the expense payable 

by each subdivision of the maintenance and operation of the state indus­

trial commission, and to pay the same to the Treasurer of State to the 

credit of the public insurance fund. 

Section 117.16, Revised Code, contains a similar provision m regard 

to the expenses chargeable to the various subdivisions, of the operation of 

the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, and Section 

5721.04, Revised Code, contains a like provision in regard to the expense 

chargeable to the various subdivisions of the cost of advertising the list of 

delinquent taxes. 

In all of these cases it seems obvious that these expenses, which are 

constant in character although variable in amount from year to year, must 

be taken into consideration when making up the annual budget of the town­

ship. They would certainly enter into the determination as to whether the 

total tax rate of a subdivision falls within the ten mill limitation. It fur­

ther appears to me that when an obligation imposed by law on a townsihip 

or other subdivision is to be paid on its behalf by the county auditor, out 

of funds which belong to it, these are expenditures of the subdivision and 

under any process of accounting would be considered as monies received 

and paid by the subdivision, just as completely as though they actually 

passed thrnugh the hands of the derk or treasurer of the subdivision. 

I can see no difference between this transaction as affecting the total 

income and total expenditures of the subdivision and the situation which 

arises when employers generally, pursuant to the requirement of the fed­

eral law, take out of their employees' salary or wages a certain portion 

thereof, and pay it on their behalf to the United States treasurer, on ac­

count of their income tax liability. Certainly, any person from whom such 

deduction is made, in keeping an accurate account of his income and ex­

penses, would count his whole salary as having been received, and credit 

himself with the payments which he has made either directly or indirectly 

on account of his income tax. 

A similar illustration may be found in the provisions of the statutes re­

lating to the public employes retirement system. Here, it is provided in 

Section 145-47, Revised Code, that each member must contribute six per 

cent of his salary, and this is immediately followed by a provision that 
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every employing subdivision must take from the salary or wages of its 

employes that percentage, and pay it in to the hands of the secretary of 

the retirement system. The amount so deducted, certainly remains a part 

of the salary of the individual and his contribution, although paid indi­

rectly, would be a proper credit in any statement of personal accounting. 

Accordingly, I am led to the conclusion that moneys taken from the 

income of a township pursuant to the statutes which you mention, and paid 

directly to the several agencies entitled to them, enter into the determina­

tion of the "total expenditures" of the township upon which the compen­

sation of the township clerk is to be computed. It should be noted that the 

statute does not say that he is to be paid the stated percentage based upon 

expenditures which are made by him, but rather upon the "toted expend­

itures of the township." 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under the pro­

visions of paragraph (C) of .Section 507.09, Revised Code, relating to the 

compensation of the township clerk in townships having a budget of five 

thousand dollars or more, the "total expenditures" of such township upon 

which the compensation of the township clerk is to be calculated, include 

all monies required by law to be withheld by the county auditor from the 

amounts due the township from tax collections and to be paid by said audi­

tor to the various public agencies in the discharge of the township's obliga­

tions. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


