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OPINION NO. 75-049 

Syllabus: 

1. A board of education may enter into a plan or contract 
with other school districts in accordance with R.C. 3323.011 
and pay a share of the operating costs which exceed state sup­
port of the special education program of another school district 
on the basis that the program will be available if and when needed, 
even though such board of education may not presently have a student 
enrolled in the program. 

2. A board of education may enter into a plan or contract 
with other school districts in accordance with R.C. 3323.011 and 
share in the initial start up costs of a special education program 
pursuant to R.C. 3313.841 and R.C. 3313.92 on the basis that the 
program will be available if and when needed, even though such board 
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of education may not presently receive service or have a student 
enrolled in the program. 

To: Martin W. Essex, Supt. of Pub I ic Instruction, Dept. of Education, Columbus, 
Ohio 

By: William J" Brown, Attorney General, July 17, 1975 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"In compliance with the mandate of Section 3323.011 
of the Revised Code, every board of educa:tion has sub­
mitted to the State Board of Education a comprehensive
plan for special education. Approval of state funds for 
the cooperation of such programs and services are contin­
gent upon such programs and services being implemented 
consistent with the plan on file and approved by the 
State Board of Education. 

"To meet the mandate of Section 3323.011 and the 
State Board of Education standards for special education 
programs and services, there are many instances in which 
school districts cooperate with one or more other school 
districts. Such cooperative endeavors are especially 
relevant for supervisory services, visually impaired, 
hearing impaired, deaf, blind, multiple handicapped, 
severely emotionally handicapped, mobility therapists,
occupational therapists and physical therapist programs. 
In the implementation of these mult-district services 
and programs there are special complications relative to 
the excess costs involved. 

"Your opinion is respectfully requested regarding 
the excess costs not covered by the state for the sup­
port of multi-district special education programs and 
services. 

"l. 	 May a board of education which has entered into 
a plan to provide special education service or 
program with other school districts in compliance
with 3323.011 pay a share of the current operating 
costs which exceed state support of that special 
education service or program, although that board 
of education may not presently receive service or 
have a student enrolled in that program? 

"2. 	 May districts which are a part of a plan for serv­
ice but which do not currently receive service or 
have children enrolled in the special programs 
share in the initial start UP costs for the class­
room, materials, and equipment pursuant to Sections 
3313.841 and 3313.92 of the Revised Code on the 
basis that the program or service will be available 
if and when needed?" 

The legislature has entrusted, by statute, the entire manage­
ment and supervision of the schools to boards of education and has 
given them virtually unlimited powers with regard to school matters 
c1n::l ,:,olicy. Stimson v. P.i:,.;,rd of Education, 17 Ohio ~PP• 437 (1923); 
~.ate, ex rel. Fleetwooa-·v. Board of Education, 20 Ohio App.2d 154 
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(1969), However, even though boards of education have been given 
broad discretion with regard to school policy and the protection of 
the public school system, such boards, like other public bodies 
created by the legislature, have only such powers as are expressly 
conferred upon them by statute together with the powers necessarily 
implied therefrom. Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335 (1929); 
Board of Education v. Bert, 52 Ohio St. 138 (1894); 1974 Op. Atty. 
Gen. No. 74-045, 

Express power for a school district to contract or enter into 
a plan with one or more other school districts to provide special 
education service for children who are residents of such district 
is provided in R.C. 3323.011 which reads in pertinent part as fol­
lows: 

"Approval of state funds for the operation of 
programs and services provided pursuant to Section 
3323,01 of the Revised Code shall be contingent upon a 
comprehensive plan for special education approved by 
-the state board of education no later than July 1, 
1973. The state b1;1ard of education shall not approve 
a school district's plan unless the plan proposed 
meets the educational needs of handicapped children in 
that school district and other school diRtricts in the 
same general area. 

"Each school district shall submit such a plan to 
the State Board of Education by December 1, 1972, Such 
plan shall contain: 

"(A) Provision for an organization structure 
and necessary staffing for the identification 
and placement of handicapped children in ap­
propriate programs; 

"(B) Provision for an organizational structure 
for the necessary supervision and staffing of 
programs and services for handicapped children: 

"(C) Provision for the necessary programs and 
services needed to meet the educational needs 
of every handicapped child in the school dis­
trict in accordance with program standards and 
eligibility criteria established by the state 
board of education. 

"In approving the organization of special education, 
the state board of education shall provide that no school 
district be excluded from the statewide plan. A school 
district having a plan providing for a cooperative arrange­
ment with one or more other school districts to provide 
classes or other suitable programs of instruction or 
training for all physically, emotionally, or mentally
handicapped children who are residents of such school 
district, or which contracts with another school district 
for such classes, and which meets the standards established 
by the state board of education pursuant to section 3323.02 
cf the Revised Code, is in compliance with this section." 

In a telephone conversation subsequent to your request, you 
stated that since R.C. 3373.011 requires that no school district 
shall be excluded from the state-wide plan for special education, 
every school district must be prepared to handle the special edu­



OAG 75-049 2-194ATTORNEY GENERAL 

cation needs of children who are residents of such district. While 
larger school districts may have several eligible children in any 
particular year, however, smaller districts may have few or none. 
Thus, since the costs of special education programs are considerably 
more than regular education programs, it is not financially feas­
ible for a school district which has no eligible students in a 
particular school year to curtail an existing program only to start 
a new one in a subsequent year when the need again arises. 

You also indicated in our conversation that many school dis­
tricts circumvent this problem by entering into a plan by contract­
ing with one or more other school districts for special education 
programs. The monetary arrangement may be to pay a high cost tui ­
tion per student or a portion of the continuous operation expenses 
and a smaller tuition per student. However, if a school district 
is not able to pay a share of current operating expenses since it 
is not presently receiving service or having a student enrolled in 
the program, the options available to it would be limited to start ­
ing a new program of its own as the need arises or contracting with 
another school district on an as needed basis, both of which would 
be significantly more expensive. 

Accordingly, the issue raised by your first question turns on 
whether a board of education is abusing its discretion when it pays 
a share of the operating costs which exceed state support of the 
special education program of another school district, at a time 
when it does not presently have a student enrolled in the other 
district's program or otherwise receive service from that district. 

A board of education has a fiduciary duty to the residents of 
its district to expend school funds in their best interest. School 
funds are public funds, and as such they cannot be expended unless 
a justifiable benefit inures to the public, See Finch v. Board of 
Education, 30 Ohio st. 37 (1876). But if within the sound judgment 
of that board, paying a share of operating expenses even though re­
ceiving no present service is the most efficient and economical 
method of providing special education for the school district, then 
it would be unreasonable to condemn such an option due to a lack of 
present service. The board would be obtaining a recognizable con­
tinuing interest in the program which would be available to its 
residents as the need arose and would be in compliance with R.C. 
3323.011 which requires a special education plan for all school 
districts. 

In 1971 Op. Atty, Gen. No. 71-026, my predecessor stated: 

"The Supreme Court has held that the authority 

conferred upon a board of education to adopt rules 

and regulations to carry out its statutory functions 

vest in the board a wide discretion, Greco v. Roper, 

145 Ohio St. 243, 249 (1945)1 provided, of course, 

that specific statutory limitations on the board's 

authority are not exceeded, Verberg v. Board of 

Education, 135 Ohio St, 246 (1939), 'The school laws 

must be liberally construed in order to carry out 

their evident policies and conserve the interests of 

the school youth of the state, and any doubt must be 

resolved in favor of the construction that will pro­
vide a practical method for keeping the schools open 

and in operation.' 48 O. Jur.2d 6771 Rutherford v. 

Board of Education, 127 Ohio St, 81, 83 (l933). '' 


Accordingly, I find it evident that it is not a misuse of 
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public funds or an abuse of discretion when, in its sound judgment, 
a board of education chooses to enter into a plan to provide special 
education programs with another district and pay a share of the 
current operating costs which exceed state support of that special 
education program, even though that board of education may not pre­
sently receive service or have a student enrolled in that program. 

This reasoning also extends to participation by a board of 
education with another school district in initial start up costs 
of a special education program even though such board of education 
may not presently receive service or have any children enrolled in 
that program. If this is more efficient and economical than start­
ing its own program or paying tuition per student to another dis­
trict, a board of education may, within its sound discretion, enter 
into such an arrangement. 

It is the settled law of this state that the courts will not 
interfere with the discretionary power of a board of education where 
the exercise of such powers is reasonable, in good faith, and not an 
abuse of discretion. State, ex rel. Mildorf v. Board of Education, 
76 Ohio St. 297 (1907): Youngstown Education Association v. Boara""of 
Education, 36 Ohio App.2d 35 (1973); 1974 Op. Atty. Gen. No. 74-063. 
Therefore, it is my opinion, and you are so advised that where rea­
sonable, in good faith and absent an abuse of discretion: 

1. A board of education may enter into a plan or contract 
with other school districts in accordance with R.C. 3323.011 
and pay a share of the operating costs which exceed state sup­
port of the special education program of another school dis­
trict on the basis that the program will be available if and 
when needed, even though such board of education may not pre­
sently have a student enrolled in the program. 

2. A board of education may enter into a plan or con­
tract with other school districts in accordance with R.C. 
3323.011 and share in the initial start up costs of a special 
education program pursuant to R.C. 3313.R41 ann R.C. ~313.92 
on the basis that the program will be available if and when 
needed, even though such board of education may not presently 
receive service or have a student enrolled in the program. 




