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OPINION NO. 72-104 

Syllabus: 

1. A county recorder may not charge a recording fee upon 
the filing of a release of a lien created pursuant to Section 5749.02, 
Revised Code, since the legislature failed to provide for such a 
fee. 

2. The failure of the legislature to make provision for a fee 
to a county recorder, pursuant to section 5749.02, Revised Code, 
does not relieve the recorder of the duties imposed upon hiM by that 
Section. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros" Atty., Newark, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 9, 1972 

I have before me your request for my opinion, which reads as 
follows: 
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~our County Recorder has requested me to write to 
you for an opinion concerning the recording fees under 
R.C. 5749.02, Severance Tax Lien Records. 

"The question is whether, uoon release by the 
payrnent of the lien the Recorder can charge the 
recording fees to the individual at the time of re­
lease as is done under R.C. 317. 32. '' 

The recently enacted "severance tax", Sections 5749.01 to 
5749.16, Revised Code, is contained in Section 1 of An>.ended Sub­
stitute r1ouse Bill !?o. 475, which becaJl'le effective on December 20, 
1971. The pertinent parts of Section 5749.02, of which you seek 
an interpretation, read as follows: 

~For the ~urpose of provi~ing revenue 

with which to meet the environnental management 

needs of this state, an excise tax is hereby 

levied on the privilege of engaging in the 

severance of natural resources from the soil 

or water of this state. * * * 


tf* * * * * * * * * 
"The moneys received by the treasurer of state 

from the tax levied in this section shall be credited 
to the general revenue fund and shall be used for the 
furtherance of environmental protection activities of 
the state. 

"On the day fixed for the payn,ent of the severance 
tax required to be paid by this section, such tax, with 
any nenalties or interest thereon, shall become a lien 
on all property of the taXTJayer in this state, whether 
such property is em.ployed hy the taxpayer in the prose­
cution of its business or is in the hands of an assignee, 
trustee, or receiver for the benefit of creditors or 
stockholders. Such lien shall continue until such taxes, 
together with any penalties or interest thereon are paid. 

"Upon failure of such taxpayer to pay such tax on 
the day fixed for payment, the tax co~.missioner may 
file, for which no filing fee shall be charged, in the 
office of the county recorder in each county in this 
state in which the taxpayer owns or has a beneficial 
interest in real estate, notice of such lien containing 
a brief description of such real estate. such lien 
shall not be valid as against any mortgagee,purchaser, 
or judgment creditor whose rights have attached prior 
to the time such notice is filed in the county in 
which the real estate which is the subject of such 
mortgage, purchase, or judgment lien is located. 
Such notice shall be recorded in a book kept by the 
recorder called the 'severance tax lien record' and 
indexed -under the name of the taxpayer charged with such 
tax. t>:'hen the tax, together with any penalties or 
interest thereon, has been paid, the tax coI!'lllissioner 
shall furnish to the ~axy,ayer an acknowledgement of such 
payment, which the tax~ayer may record with the 
recorder of each county in which notice of the lien 
has been filed." (I::rnnhasis added.) 

It will be noticed that the only rnention of fees is the 
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prohibition against the exaction of a fee upon the filing of the 
notice of lien. There is no mention of a fee in connection with 
recording of the release of the lien. It is, therefore, my opinion 
that the legislature, by the language employed, failed to provide 
fees, not onlv for the recording of the severance lien, but also for 
its release upon payment by the individuals involved. 

This was the reasoning of my predecessor in Opinion No. 817, 
Opinions of the Attorney General for 1929. There, the issue was 
whether the legislature had provided for a fee in connection with 
the filing of a lien under Section 13435-7, General Code. (By 
inadvertence, the Opinion refers to Section 13435-5.) 1.1y p_redecessor 
said, and I agree, that: 

"It: is evident that there \'lere no provisions 

made for the fees in connection with the recording 

of the particular lien mentioned in the act to 

which you refer. * * * 


"* * * * * * * * * 
"If the legislature had intended that fees for 


similar or like services were to be charged, it could 

have easily used appropriate language to convey such 

intent." 


A similar conclusion was reached by my predecessor in Opinion 
No. 3617, Opinions of the Attorney General for 1941. A~ain, the issue 
involved Section 13435-7. There it was held that: 

"***The f.ees which may be charged 

and collected by a county recorder are statutory. 

Therefore, since it has been shown that the Legis­

lature has failed to make provision for any fees 

to be charged by the recorder for recording, etc., 

liens arising out of criminal recognizances, I 

am of the view that such duties ~ust be performed 

gratuitously." 


You have also referred to Section 317.32, Revised Code. That 

Section sets the amount of the fees to be charged by the county 

recorder for various services, but the authority to charge a fee 

must first be found in some other Section of the Revised Code. See 

Opinion No. 1770, Opinions of the Attorney General for 1960. 


In specific answer to your question it is my opinion, and 

you are so advised, that: 


1. A county recorder may not charge a recording fee upon 

the filing of a release of a lien created oursuant to Section 

5749.02, Revised Code, since the legislature failed to provide 

for such a fee. 


2. The failure of the legislature to make provision for 

a fee to a county recorder, pursuant to Section 5749.02, Revised 

Code, does not relieve the recorder of the duties imoosed upon him 

by that Section. 





