
ATTOR""EY GEXER.!L. 2095 

connected, and members of the board of township trustees, members of the village 
council and other officers of such township and village cannot legally render services 
for compensation to a union cemetery formed by the joinder of such subdivisions, nor 
can they sell supplies thereto. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TURl'.'"ER, 

A ltorney General. 

2580. 

CEMETERY-VILLAGE-TRUSTEES MAY NOT RE-PURCHASE LOTS 
SOLD FOR BURIAL PURPOSES-EXCEPTIONS. 

SYLLABUS: 
1. The trustees of a village cemetery may legally fix the terms of sale for lots in a 

cemetery so as to provide for the repurchase of said lots if the owner has not made use of 
them for burial purposes and desires to dispose of them. If, however, the terms of sale do 
not provide for the repurchase of the lots, no rule or regulation that might be made by the 
cemetery trustees would permit them to purchase lots which had once been sold, or any 
other lands for burial purposes. 

2. The council of a municipality being empowered by statute, to provide lands for 
cemetery purposes, may purchase lots from lot owners in a municipal cemetery or authorize 
the purchase of the same providing said lots have not. been used for burial purposes nnd 
are at the time of the purchase avnilable and suitnble for such purpose. 

CoLUMBus, Oaw, September 17, 1928. 

Burenu of Inspection and Supervision of Public Offices, Columb~, Ohio. 

GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 
follows: 

"QUESTION: May the Trustees of a Village Cemetery, or the Council 
of such Village legally provide by rule or Ordinance, for the repurchase, from 
lot owners, of lots in such cemetery which the owners have not used, and 
wish to dispose of?" 

By the terms of Section 3622, General Code, municipalities are empowered "to 
provide public cemeteries and crematories for the burial or incineration of the dead 
and to regulate public and private cemeteries and crematories." Sections 4175 and 
4178, General Code, read in part as follows: 

Section 4175. "The Mayor of a village owning a public burying ground, 
or cemetery, may appoint a board to be known as the board of cemetery 
trustees. • * *" 

Section 4178. "The board of cemetery trustees shall have the powers 
and perform the duties prescribed in this chapter for the director of public 
service. * * *" 

The powers and duties of directors of public service in cities, with reference to 
public cemeteries, are set forth in Sections 4161 et seq. of the General Code. Section 
4161, General Code, reads as follows: 

"The director of public service shall take possession and charge, and 
have the entire management, control, and regulation of public graveyards, 
burial grounds, and cemeteries located in or belonging to the corporation, 
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subject to its ordinances. When he deems it necessary, he shall direct the 
laying out into lots, avenues, walks, and paths, or other subdivisions, which 
lots shall be numbered and the avenues named. A plat thereof shall be made 
so as to exhibit a fair and distinct outline of the grounds, and kept in the 
office of the auditor of the corporation for the use of the public." 

The following Sections, 4162 to 4173, General Code, inclusive, recite further duties 
and powers of a director of public service with reference to cemeteries. He is authorized, 
among other things, to direct all the improvements and embellishments of the grounds, 
and subject to the approval of council, appoint the necessary superintendents and 
employes and fix the amount of their compensation. He is also authorized to make 
such bylaws and regulations not inconsistent with the ordinances of the city and the 
constitution and laws of the state, as he may deem useful and necessary for the man­
agement and protection of the grounds. He shall determine the sizes and prices of the 
lots and the terms of payment therefor, but no more may be charged for lots than is 
necessary to reimburse the corporation for the expense of lands purchased or appro­
priated for cemetery purposes and the expense of keeping them in order, embellishing 
the grounds and managing the cemetery. 

Inasmuch as the board of cemetery trustees in villages has the same power as 
have directors of public service in cities, to determine the sizes and prices of lots and 
the terms of payment therefor, by which authority, in my opinion, it would be within 
their power to provide in the terms of sale of lots, that in the event the purchaser should 
later determine that he had no use for the lot the same would be repurchased upon 
terms similar to those upon which it had been sold. If, however, this arrangement 
was not made a part of the terms of sale, the trustees would not in my opinion, be 
empowered to purchase lots from lot owners merely by providing therefor by a rule or 
regulation, for the reason that neither directors of public service in cities nor cemetery 
trustees in villages, are authorized to make purchases of land for cemetery purposes 
under any circumstances. Such purchases must be made or directed in the first instance, 
by council. 

Upon the power conferred by Section 3622, General Code, to provide public ceme­
teries, council would undoubtedly have the right to purchase land for the enlargement 
or extension of cemeteries at any time, and if it should have happened that at some 
time in the past, when a cemetery had been provided for, a portion of the land had been 
sold, for the reason that it was not then needed for cemetery purposes, that fact would 
certainly not preclude council from repurchasing it if it should have later become neces­
sary and advisable to repurchase it for the extention or enlargement of the cemetery. 
Likewise, the fact that a lot in the cemetery had been sold, would not preclude council 
from repurchasing it for burial purposes. 

I am therefore of the opinion that the trustees of the village cemetery may legally 
fix the terms of sale for lots in a cemetery so as to provide for the repurchasing of said 
lots if the owner has not made use of them for burial purposes and desires to dispose 
of them. The money for the repurchase of said lots must of course be appropriated by 
council. If, however, the terms of sale do not provide for the repurchase of the lots no 
rule or regulation that might be !]lade by t.he cemetery trustees would permit them to 
purchase lots which had once been sold, or any other lands for burial purposes without 
first being directed by council to do so. The council of a municipality being empowered 
by statute to provide lands for cemetery purposes may purchase lots or authorize the 
purchase of the same from lot owners in a municipal cemetery providing said lots 
have not been used for burial purposes, and are at the time of the purchase available 
and suitable for such purpose. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 


