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property which is not needed for school purposes and which it cannot advan­
tageously dispose of by sale, it may be said, in my opinion, that the power to 
lease that property temporarily, until it may be advantageously sold, is an inci­
dent to the possession of the property. If such property cannot be advantageously 
sold, and may be leased ·so that the school district receives some benefit from 
the ownership of the property which it would not receive if it lay idle, it cer­
tainly cannot be said that the board exceeds its powers in so leasing the prop­
erty. This often happens where a new school building is erected on a new loca­
tion, leaving the board· in possession of a school lot and building which are not 
needed at that time for school purposes and which, on account of business con­
t1itions, may not at that time be advantageously sold. This often happens, especial­
ly in city school districts. Any such lease should, in my opinion, be limited so 
that it would terminate at any time the school board might determine that the 
property was needed for school purposes, or that it should be sold. 

To acqu:re property, however, which the board does not intend to utilize 
for school purposes, and which is not needed for school purposes, merely for 
the purpose of renting or leasing the same is, in my opinion, wholly unauthorized, 
and beyond the powers of the board. 

In the instance cited by you in your inquiry it may be possible that the board 
needs a building for a recreational hall and that the building in question may be 
the only one available and may be acquired for less money than a new building 
might be erected. The mere fact that it is larger, and has more space than the 
board needs at this time, should not stand in the way of the board's power to 
purchase it if the location is suitable and the price r;ght, under the circumstances. 
It is possible that it would be good business on the part of the board to acquire 
this building rather than construct one which is merely large enough for its 
present purpose. These are questions of fact and have such bearing on the matter 
that I would not be prepared to say, as a matter of law, that the board may not, 
in the lawful exerc·se of its powers, purchase this building. Having purchased 
it, the second story of course could not be separated from the rest of the build­
ing and sold. The mere fact that the board has no use at the present time f01 
the second story would not require the board to allow the second story to remain 
idle if it might utilize it to the advantage of the school district permitting its 
u~e for some purpose by third part:es who were willing to and do pay for such 
use. 

4589. 

Respectfully, 
GrLBERT DETTMAN, 

Attorney General. 

MEMBER-BOARD OF TRUSTEES OF PUDLIC AFFAIRS OF VILLAGE­
MAY NOT HOLD POSITION AS SEWER INSPECTOR AND RECEIVE 
COM PEN SA TION. 

SYLLABUS: 

• A member of a board of trustees of public aff·airs of a village may not be 
employed as a sewer inspector by tlze village council and receive compensation fot 
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lzis position as sewer inspector in additio11 to his compensation as member of the 
board of trustees of public affairs. 

CoLU!IIBUs, OHIO, September 2, 1932. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your recent communication 
which reads as follows: 

"Section 3808, G. C., reads in part as follows: 

'No member of the council, board, officer or commissioner of the 
corporation, shall have any interest in the expenditure of money on the 
part of the corporation other than his fixed compensation. * * * *' 

A member of the board of public affairs of a village has been em­
ployed by the council of that village as a sewer inspector to inspect sewer 
construction work being done for the village by contract. 

Question: May a member of the board of public affairs of a village 
be also employed as a sewer inspector by the council of the village, and 
receive compensation for both positions?" 

Section 4357, General Code, provides for a board of trustees of public af­
fairs in a village, and the last sentence of said section states that the three mem­
bers of such board shall be elected for a term of two years each. There is no 
cloubt but that a member of the board is an officer of the village. 

Section 4219, General Code, states that the council of a village shall fix the 
compensation of all officers in the village government, and I assume that the 
compensation of the member of the board of trustees of public affairs involved 
in your communication was fixed by council of the village in accordance with 
section 4219, General Code. 

From the foregoing, it seems clear that if the member should receive any 
compensation for personal services performed for the village, outside of his 
duties as board member, he would be having an interest in the expenditure of 
money on the part of the village other than h:s fixed compensation, in violation 
of the portion of section 3808, General Code, quoted in your communication. 

An analagous situation to that presented here was before me for consideration 
in Opinion No. 3835, rendered December 10, 1931. The syllabus of said opinion 
1·eads: 

"Concurrent employment of a village clerk by the village council as 
caretaker of parks, and by the village board of trustees of public affairs 
as superintendent of the water department and as assistant superintendent 
of the light department, is in violation of section 3808 of the General 
Code." 

I am enclosing herewith a copy of said opinion for your consideration and 
attention. 

In view of the above discuss:on, I am of the opinion, in specific answer to 
your question, that a member of a board of trustees of public affairs of a village 
may not be employed as a sewer inspector by the village council and receive com-
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pensation for his posrtiOn as sewer inspector in addition to his compensation as 
member of the board of trustees of public affairs. 

4590. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

INDIGENT EPILEPTIC-NOT ELIGIBLE FOR TREATMENT AT COUNTY 
INFIRMARY-DUTY OF COUNTY OF RESIDENCE TO FURNISH 
RELIEF. 

SYLLABUS: 

Where an indigent epileptic, not an inmate of the State I-I ospital for Epileptzcs, 
u•ho by virtue of section 2451, General Code, can not be received at the county in­
firmary, requires permanent and total relief, it is the duty of the county of his or 
her residence to furnish outside relief to such person. 

CoLUMBus, OHIO, September 3, 1932. 

HoN. CHARLES 0. CHAPMAN, P1·osccuting Attorney, McArthur, Ohio. 

DEAR SIR :-1 acknowledge receipt of your communication which reads as 
follows: 

"A short time ago a female resident of Jackson Township in Vinton 
County was brought before the Probate Court of this County upon com­
plaint of epilepsy. A proper inquest was held and she was adjudged 
to be an epileptic and was committed to the Oh'o Hospital for Epileptics 
at Gallipolis, Ohio. The Superintendent of the said Ohio Hospital for 
epileptics refused to accept the commitment for the reason that the said 
institution is now full and Vinton County has more than its quota of 
patients in the said institution now. 

This woman is indigent and is not able to support herself and has 
no relatives who may be held liable for her support. She has a husband 
who is now confined as a patient in the Athens State Hospital for the 
insane and who has no property or income which is subject to be used 
for her support. 

Section 2541 of the General Code of Ohio provides that no insane 
or epileptic person shall be received or kept at any county infirmary in 
this state. 

The township trustees arc now furnishing relief for this woman, 
but, if she can not be admitted to an institution soon, her case becomes 
one for permanent and total relief, which the township trustees arc not 
authorized to provide. 

Kindly advise us what can be done in this case." 

Your quest:on relates to the manner in which relief may be afforded to an 
jndigent epileptic, not an inmate of the Hospital for Epileptics, who requires 
permanent and total relief, and who, by virtue of the provisions of section 2541, 
General Code, cannot be kept at a county infirmary. Section 5625-5, General Code, 


