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Finding said resolution proper as to form and legality, I have accordingly en­
dorsed my approval thereon and erturn the same to you herewith. 

2116. 

Respectfully, 
GILBF.RT BETTMAN, 

Attorney General. 

ELECTION LAW-CORRUPT PRACTICE SECTIONS-CONTRIBUTIONS 
OF CANDIDATE TO PARTY COMMITTEES NOT CONSIDERED IN 
DETERMINING PERSONAL EXPENSE LIMITATIONS-FILING 
STATEMENT OF SUCH CONTRIBUTIONS MANDATORY. 

SYLLABUS: 
1. Contributions which a candidate may make to a party controlling committee, 

as defined in Section 4785-63, General Code, need not be considered in ascertaining the 
limitations upon the amounts ca.ndidates may spend, set forth in Section 4785-184, 
General Code. · 

2. In the event a candidate makes such contributions he must file the statement 
required by Section 4785-186, General Code. 

CoLUMBUS, Omo, July 21, 1930. 

HoN. PAUL J. WoRTMAN, Prosecuting Attorney, Dayt011, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"The question has arisen on the decision of your office in Opinion No. 
2006 of June 21, 1930, with reference to the interpretation of Section 4785-184 
of the General Code as contained in the Department Reports of June 26, 1930, 
at page 165, the question being whether or not a judge of the Common Pleas 
Court, Probate or Insolvency Court, may expend the sum of five hundred 
dollars in addition to contributions to the political party, to which the candidate 
belongs, or should this amount so contributed by the candidate to the political 
party to which he belongs be included in this amount and whether in either 
event a report of this expenditure should be made by the candidate in filing the 
report, which he is required to do under the Corrupt Practices Act with the 
board of elections." 

Section 4785-184, General Code, provides insofar as pertinent as fo!lows: 

"No money or other things of value shall be paid, expended, contributed, 
loaned or promised by, on behalf of, or in opposition to any candidate for 
nomination or election in order to secure or aid in securing his election or 
defeat, except for the following purposes: 

a. For preparing, printing, and circulating nomination papers, or for 
payment of fees, except filing fees, in connection with the nomination or 
election of any candidate. 

b. For traveling expenses a1~d personal expenses incident thereto. 
c. For postage, telephone, telegraph, radio, expressage or other public 

messenger service. 
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d. For printing, stationery, advertising, and the distribution of printed 
matter relative to any such candidate. 

e. For rent, maintenance and furnishing of campaign headquarters, 
and places for public meetings. 

f. For paying the salaries and wages of clerks, stenographers and other 
persons actually employed in the campaign. 

g. For employing witnesses at the primaries and elections, and public 
speakers or musicians at public meetings. 

h. For copying and classifying poll lists, for investigating and challeng­
ing the right to vote of any person on the registration or polling lists. 

The total amount expended by a candidate for election to a public office 
shall not exceed the amount herein specified; * * * (e) a ca~didate for 
judge of Common Pleas, Probate or Insolvency Court, the sum of five hundred 
dollars; * * * The amount which may be spent by any candidate at or 
before any primary election may be equal to, but shall not exceed the amount 
which is permitted by law to be expended for the general election. Any ca~­
didate for a public office who shall expend for the purpose above mentioned 
an amount in excess of the amount herein specified shall be guilty of a corrupt 
practice." 

Prior to January 1, 1930, the effective date of the foregoing section, its provisions 
were substantially contained in Sections 5175-26 and 5175-29, General Code. Both 
of these sections were repealed by the 88th General Assembly. A consideration of 
their provisions, however, is pertinent in passing upon the first question raised in your 
communication. '· 

Section 5175-26 contained a list of purposes for which money or other valuable 
consideration may be paid, contributed or loaned under the Corrupt Practices Act 
as then in force and effect, which list has been substantially incorporated in Section 
4785-184, supra, in items "a" to "h", both inclusive. Section 5175-29 provided in part 
as follows: 

"The total amount expended by a candidate for a public office, voted for 
at an election, by the qualified electors of the state, or any political sub­
division thereof, for any of the purposes specified in Section 26 of this act 
G. C. §§5175-1 et seq.), for contributions to political committees, as that term 
is defined in Section 1 of this act, or for any purpose tending in any way, 
directly or indirectly, to promote or aid in securing his nomination and elec­
tion, shall not exceed the amount specified herein ; * * * by a candidate 
for judge of Common Pleas, Probate or Insolvency Court, the sum of five 
hundred dollars; ~, * * Any candidate for a public office who shall ex­
pend for the purpose above mentioned an amount in excess of the amounts 
herein specified shall be guilty of a corrupt practice." 

The foregoing section was under consideration in an optmon of this office ren­
dered in 1912, appearing in Annual Report of the Attorney General for 1912, Vol. II, 
p. 1234. Although the section was amended in 1913, no change was made such as to 
affect the question of whether the amount which a candidate may contribute to a 
political committee was to be included within the limitations as to the maximum 
amount which a candidate may spend. This opinion held as set forth in the syllabus: 
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"A candidate for public office may pay assessments or make contributions 
to political committees, providing he keeps within the maximum amount 
allowed to be expended. If the contribution is specific, it cannot be for other 
than the purposes permitted by the corrupt practice act; if it is general, the 
committee must observe the same restrictions with regard to the purposes for 
which the money may be expended .. , 

Within the same limitations, a candidate may contribute to a club or 
committee for the purpose of paying rent for halls, compensation of speakers, 
music and fireworks for public meetings and expenses of advertising same, 
and the usual incidental expenses." 

In the body of the opinion, the then Attorney General said, as appearing on p. 1235: 

"Section 5175-29, General Code, provides inter alia that the total amount 
expended by a candidate, first, for any of the purposes specified in Section 26, 
second, for contribrtfions to political committees, and, third, for any purpose 
tending in any way to promote or aid in securing his nomination or election, 
shall not exceed the amount specified herein." 

It is obvious that prior to the enactment of Section 4785-184, supra, the limita­
tions placed upon the amount which the various candidates for public office could 
spend included expenditures in the form of contributions to political committees. In 
your letter you refer to contributions to the political party to which the candidate 
belongs. Political parties are defined in Section 4785~61. They function through 
party controlling committees, which are defined and provided for in Section 4785-63, 
General Code. I shall, accordingly, confine this opinion to contributions to political 
committees such as are provided for in this last mentioned section . 

. Upon examination of Section 4785-184, supra, I find no such express provision 
as was heretofore contained in Section 5175-29, General Code, that contributions to 
political committees shall be included in ascertaining the limitations of expenditures 
which candidates may make. The section in effect provides that a candidate for the 
office of judge of the Common Pleas, Probate or Insolvency Court may not expend 
more than five hundred dollars in order to secure or aid in securing his nomination, 
and such· candidate may not expend more than five hundred dollars in order to 
secure or aid in securing his election. The section further provides that such 
expenditure which is so limited as to amount, may be made only for the purposes 
set forth in items "a" to "h", both inclusive. Of course, it may be said that a con­
tribution to the county central committee by a county candidate is an expenditure 
made in order to aiel such candidate in securing his election and is, therefore, to be 
included in ascertaining the limitations as to expenditures set forth in this section. 
If such is the case, however, it must follow that no candidate may make any contri­
bution to his party, since such contributions are not provided for in the itemized pur­
poses for which expenditures may be made. I do not believe that such was the in­
tention of the Legislature. I am inclined to the view that this Section 184 of the 
Election Laws has reference to the amount which may be expended, and the manner 
of the expenditure of a candidate in the furtherance of his own campaign, and that 
the section does not either prohibit or place any limitation upon the amount any 
person, whether he be a candidate or not, may contribute to his political party. I 
predicate this view upon the fact that the Legislature has not prohibited citizens 
other than candidates from contributing to political committees and if citizens other 
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than candidates may individually contribute to political committees, and if the Legis­
lature had intended to deprive candidates of their rights in this respect as private citi­
zens, I think it would have clearly so provided. The remaining matter to be determined 
then, is whether or not the Legislature has seen fit to permit or recognize contributions 
from persons, other than candidates, to political parties. This brings me to the 
matter involved in your second question-reports which must be made of the ex­
penditures under consideration. 

Section 4785-186, General Code, provides insofar as pertinent as follows: 

"Every candidate and campaign committee, and every person, committee, 
association or group of persons incorporated or unincorporated who may 
have contributed, promised to contribute, received or expended, directly or 
indirectly, any money or things of value in connection with the nomination 
or election of any candidate at any election held in this state shall, within ten 
days after such election, file as hereinafter provided a full, true, and itemized 
statement subscribed and sworn to before an officer authorized to administer 
oaths, setting forth in detail, the moneys or things of value so contributed, 
promised, received or expended, and the names of the persons from whom re­
ceived and to whom paid and the object or purpose for which expended; but 
individuals, other than candidates or committees, making only contributions, 
the receipt of which must be accounted for by others need not file such state­

ment. * * * ." 

It is clearly contemplated by the provtswns of the foregoing sections that con­
tributions may be made to committees in general regardless of whether or not they 
may be committees organized to advocate the candidacy of any particular candidate 
or statutory central committees of the political parties. I do not find any provision 
in the foregoing section or in the Election Law prohibiting candidates or any other 
persons from contributing to such committees. The foregoing section apparently 
distinguishes between contributions from individuals other than candidates and con­
tributions from candidates in only one respect-that is in the provision "individuals, 
other than candidates or committees, making only contributions, the receipt of which 
must be accounted for by others, need not file such statement." In other words, if a 
candidate or a committee makes a contribution to a political committee for instance, 
such candidate or committee must file the statement required by this section. 

In view of the foregoing and in specific answer to your question, it ts my 
opinion that : 

1. Contributions which a candidate may make to a party controlling committee, 
as defined in Section 4785-63, General Code, need not be considered in ascertaining 
the limitations upon the amounts candidates may spend, set forth in Section 4785-184, 
General Code. ' 

2. In the event a candidate makes such contributions, he must file the statement 
required by Section 4785-186, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


