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205. 

COUNTY DITCH IMPROVEMENT-DAMAGES CAUSED BY SUCH IM­
PROVEMENT MAY BE ASSESSED AGAINST SPECIALLY BENE­
FITED PROPERTY. 

SYLLABUS: 
Damages may be included as part of the cost of a county ditch improvement 

and assessed against specially benefited property. 

CoLUMnus, OHio, March 11, 1933. 

HoN. RAY W. DAVIS, Prosewting Attorney, Circleville, Ohio. 
DEAR SIR:-Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Where, in the construction of a county ditch, the County Com­
missioners awarded damages to one of the landowners through whose 
land the ditch runs. in the amount of $800.00, may the auditor of the 
county assess other landowners who benefit by said ditch in the amount 
of $800.00 to cover the damages paid by the County Commissioners? 

It is my understanding that the landowners who benefit by this 
ditch have been assessed their special assessment amounting to their in­
dividual benefits. However, the above mentioned $800.00 assessment is 
to compensate the county paid from the ditch fund, for the money paid 
as damages to one of the landowners." 

An examination of the provisions of Sections 6442, et seq. of the General 
Code discloses that damages are to be considered as part of the cost of a county 
ditch improvement. 

Section 6484, General Code, relating to the final levy of assessments for such 
an improvement, provides that such assessments shall not only be based upon the 
contract price, but shall include the cost of location. Estimated assessments are 
first made by the county surveyor as provided in Section 6455, General Cod('!. 
Under Section 6456, notice of the filing of estimated assessments must be given 
to all property owners to be assessed. Under Section 6457, claims for damages 
must be filed on or before the elate of final hearing. At the final hearing, if the 
commissioners find that the cost of the improvement will be equal to or greater 
than the benefits which will be derived therefrom if constructed, they shall set 
aside the first order finding in favor of the improvement and shall dismiss the 
petition. Section 6462, General Code. This last mentioned section clearly recog­
nizes the matter of damages as part of the cost of the improvement. The section 
provides, inter alia, as follows: 

"* * * * * * In determining whether or not the improvement should 
be granted, the commissioners shall consider the cost of location and 
construction, the compensation for land taken, the damages to land along 
or in the vicinity of the route of the improvement, the damages, if any, 
to land below the lower terminus of the improvement which may be 
caused by constructing the improvement, the sufficiency or insufficiency 
of the outlet, the benefits to land needing the improvement; and shall 
consider any other proper matter which will lawfully assist them in 
finding for or against the improvement. * * * * * * * *." 

10-A.G. 
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Section 6463, relating to the determination of assessments, authorizes the 
commissioners to amend and correct the estimated assessments theretofore filed. 
The obvious purpose of this provision is to enable the commissioners to include 
in the amount assessed upon specially benefited property the matter of damages 
or compensation which may be awarded at the final hearing. The propriety of 
including compensation and damages as part of the cost of a county ditch im­
provement and assessing the same upon specially benefited property is recognized 
in 14 0. Jur. 906. Under the heading "Items Included in Cost", the text is as 
follows: 

"The cost of an improvement, for the payment of which an assess­
ment may be levied upon the lands benefited thereby, consists of the 
contract price for the construction thereof, plus the cost of the estab­
lishment and location of the improvement and of supervising the con­
struction thereof. 

Although no deduction may be made from the amount of com­
pensation to which the owner is entitled for lands taken for a drainage 
improvement, on account of benefits, if the remaining lands receive special 
benefits, different from and in addition to the benefits received by the 
owner as a member of the general public, the amount of such compensa­
tion may be included in the cost of the. improvement and assessed upon 
such remaining lands in proportion to the special benefits so received." 

Before concluding upon the question of this matter of including in assess­
ments amounts paid as damages, it should be noted that in the case of City of 
Cleveland vs. Wick, 18 0. S. 303, the Supreme Court held as follows: 

"An assessment upon lands fronting on a street, to reimburse the 
amount of compensation paid the owner for his other land taken for the 
use of the street, is authorized by the statute ( S. & S. Stat. 834, sec. 1), 
and is not in violation of the constitutional provision which guarantees 
to owners of land so taken, a full compensation 'without deduction for 
benefit.'" 

To the same effect was the holding in Krumberg vs. City of Cincinnati, 29 0. 
S. 69; Meissner vs. City of Toledo, 31 0. S. 387, and Chamberlain vs. City of 
Cleveland, 34 0. S. 551. In Railway Co. vs. Cincinnati, 62 0. S. 465, the case of 
Cleveland vs. Wick was overruled, the court holding that compensation paid to 
the landowner for lands taken by appropriation proceedings to open a street could 
not be a~sessed back upon the lands of the owner remaining after such taking. 
The case of City of Dayton vs. Bauman, 66 0. S. 379 followed Railway Co. vs. 
Cincinnati and held that neither amounts paid as compensation nor damages could 
be assessed. 

In the case of State, ex rei. vs. Otter, 106 0. S. 415, Railway Co. vs. Cincinnati, 
and Dayton vs. Bauman were overruled and Cle<;e/and vs. ~Vick was approved and 
followed. The Otter case involved including the matter of compensation and 
damages in special assessments levied for a county ditch improvement under the 
ditch law prior to its recodification in the year 1923. 

Specifically answering your question, it is my opinion that damages may be 
included as part of the cost of a county ditch improvement and assessed against 
specially benefited property. 
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In the second paragraph of your letter which I have quoted above, you say that 
the landowners have already been assessed in accordance with special benefits. 
From the information which you have furnished with respect to these proceedings, 
I am unable to categorically state whether or not this specific amount of damages 
paid out of the general county ditch fund may be recovered from the proceeds 
of special assessments. It is sufficient to say that unless these damages were com­
puted as part of the cost of the improvement before determining to proceed 
therewith at the final hearing under Section 6462, General Code, and considered 
in making up the assessments as finally adopted, there is clearly no authority at 
this time to levy an additional assessment to make up this amount. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

· Attorney General. 

206. 

DELINQUENT LANDS-TRANSFERRED TO STATE AT FORECLOSURE 
SALE-STATE HAS NO RIGHT TO POSSESSION OF OR RENTS 
FROM THE PROPERTY. 

SYLLABUS: 
When lands are "forfeited" to the state by reason of the fact that no bidders 

were obtained at a sale in foreclosure of the delinquent tax lien against a parcel of 
property pursuant to the provisions of Sections 5705 et seq. General Code, and be­
come "forfeited lands" the only interest of the state in such lands is that of a 
holder of legal title thereof, to be disposed of, and the proceeds applied toward the 
payment of the taxes, assessments, penalty, interest and court costs standing charged 
against such parcel, and the state has 110 right to possession of such lands or to the 
rents arising therefrom, and must account to the "former owner" for any sum re­
ceived in excess of the amount of such taxes and charges. 

CoLUMBUS, OHIO, March 11, 1933. 

HoN. FRANK T. CuLLITAN, Prosecuting Attorney, Cleveland, Ohio. 
DEAR SIR:-Your recent request for opinion reads: 

"On February 25, 1932, this office filed a foreclosure suit to collect 
delinquent taxes in the sum of $555.42 against property at No. 2713 East 
36th Street, Cleveland, Ohio. In due ~ourse, this property was offered 
for sale by the sheriff, and there were no bidders. Thereafter, in due 
course, a journal entry was filed, forfeiting said property to the state 
of Ohio. 

For your information, will state that the sheriff's docket disclosed 
that the property at No. 2713 East 36th Street is a dwelling house and 
was appraised by the sheriff at $2100.00. We do not know whether this 
property is vacant, or, if not vacant, by whom it is occupied. In any event, 
the house and lot arc now the property of the state of Ohio, and any 
accruing rental or profit should properly go to the state. 

We expect to have a number of similar situations arising from time 
to time, during the coming year and would like to have a ruling from 


