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OPINION NO. 71-015 

Syllabus: 

A local school district is not entitled to representation 
on the board of a joint vocational school district; the opinion 
of my predecessor, Opinion No. 662, Opinions of the Attorney 
General for 1963, is reaffirmed; and the conclusiQn of my pre­
decessor in Opinion No. 70-163, Opinions of the Attorney General 
for 1970, is overruled. 
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To: Martin W. Essex, Supt. of Public Instruction, Dept.of Education, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, February 23, 1971 

You have called to my attention an apparent conflict 
between two Opinions issued by my predecessors and have re­
quested review or clarification of them, in the following 
language: 

"Opinion No. 70-163 issued on December 
16, 1970, regarding the application of R. c. 3311.19 
of the Ohio Revised Code has created some management 
concerns. The syllabus indicated that '***it is 
mandatory that each participating school district 
be represented on the joint vocational school dis­
trict board of education. * * *' 

"This opinion appears to be in conflict 
with O.A.G. Opinion No. 63-662 which held'*** 
only persons who are members of exempted village, 
city and county boards of education are eligible 
for appointment to a board of education of a joint 
vocational school district'." 

A joint vocational school district is one that embraces 
more than one geographic school district whereas the latter 
is either county, city, exempted village or local district. 
(Section 3311.18, Revised Code.) The law is clear that 
boards of education of county, city or exempted village 
districts must be represented on the joint vocational 
district board. Thus, the only question in issue is 
whether or not boards of education of local school dis­
tricts also must be represented on the board of education 
of a joint vocational school district. 

The governing statute omits mention of boards of local 
school districts from the list of boards that must be repre­
sented on the joint vocational district board. The pertinent 
provisions of Section 3311.19, Revised Code, are underlined 
in the followinq excerpt: 

"The management and control of a joint vo­
cational school district shall be vested in the 
joint vocational school district board of educa­
tion. 

"Where a joint vocational school district 
is composed only of two or more local school dis­
tricts located in one county, or when all the 
participating districts are in one county and the 
boards of such participating districts so choose, 
the county board of education of the county in 
whi~h the joint vocational school district is 
located shall serve as the joint vocational school 
district board of education. Where a joint voca­
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tional school district is composed of local school 
districts of more than one county, or of any com­
bination of county, local, city, or exempted vil­
lage school districts, unless administration by 
the county board of education has been chosen by 
all the participating districts in one county pur­
suant to this section, then the board of education 
of the joint vocational school district shall be 
composed of one or more persons who are members of 
the boards of education from each of the city. 
exempted village, or county school districts 
affected to be appointed by the boards of education 
of such school districts. In such joint vocational 
school district the number and terms of members of 
the joint vocational school district board of education 
and the allocation of a given number of members to each 
of the city, exempted village, and county districts 
shall be determined in the plan for such district, 
provided that each such joint vocational school 
district board of education shall be composed of 
an odd number of members. 

"* * * * * * * * *"
(Emphasis added.} 

Because the words "local district" are omitted from the 
mandatory phrase in this section, the question becomes one of 
determining whether the overall legislative intent was effected 
by the omission or whether an intent to the contrary was so 
clearly evidenced elsewhere that the omission should be con­
sidered to have been inadvertent. Three considerations lead 
me to the conclusion that the omission was intentional. 

First, the other quoted language ascribes a role of lower 
importance to local district boards than to the other types of 
board. For instance, the county board is designated as the 
joint vocational board where two or more local districts con­
stitute the joint vocational district. In contrast, other 
types of districts, city and exempted village, when included 
in the joint vocational district, are entitled to choose, or 
not to choose, the county board as the joint vocational board 
(second paragraph, first sentence}. In other words, local 
boards alone are given no choice. (Inclusion of the other boards 
in the group may bestow a riqht of choice on a local board but 
that question is not involved here}. 

Second, related sections establish that residents of the 
local district are represented by the county board because the 
qualified residents elect members of both the local and county 
boards. This results from the relationship between Sections 
3311.05 and 3313.01, Revised Code. 

Section 3311.05, supra, excludes city and exempted vil­
lage districts from the county district and, thus, establishes 
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that local districts are within the county district. It reads 
as follows, 

"The territory within the territorial limits 
of a county,exclusive of the territory embraced 
in any city school district, exempted village 
school district, and excluding the territory de­
tached therefrom for school purposes and including 
the territory attached thereto for school purposes 
constitutes a 'county school district.'" 

Section 3313.01, supra, provides that electors of each 
district shall elect the board members in each, as follows: 

"In county, local, and exempted village 

school districts, the board of education shall 

consist of five members who shall be electors 

residing in territory composing the respective 

districts and shall be elected at large in 

their respective districts." 


Thus, local district ele~tors are also county district 
electors. Consequently, it follows that residents of local 
districts are represented through the county board on the board 
of a joint vocational district. 

Third, another related section, Section 3311.213, Revised 
Code, provides, that on the expansion of a joint vocational dis­
trict by the inclusion of an additional local district, the 
membership of the joint board may be increased by adding one 
or more members of the county board to the joint one, as 
follows: 

"***On the addition of a local school 

district to the joint vocational school dis­

trict, pursuant to this section, the board of 

education of such joint vocational school dis­

trict may submit to the state board of education 

~ proposal to enlarge the membership of such 

board by the addition of one or more persons 

who aee members of the county board of education 

of such additional local school district.***" 


No mention is made of adding a local board member to the joint 
vocational board in that situation. 

It follows from the foregoing that the statutory scheme 
appears to be consistent throughout in adhering to the approach 
that local districts obtain representation on a joint vocational 
district board through the county board. Accordingly, I must 
conclude that local school district boards are not entitled to 
representation on a joint vocational school board. 

This conclusion requires examination of the two Opinions 
of my predecessors, cited in your letter, namely Opinion No. 
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662, Opinions of the Attorney General for 1963 and Opinion No. 
70-163, Opinions of the Attorney General for 1970. The views 
expressed above are consonant with the earlier Opinion and 
further comment thereon is not required. 

As to the latter, the stated interprecation of the statute 
is more restrictive than the conclusion. The two pertinent 
paragraphs are as follows: 

"From the underlined portion of the statute 

[Section 3311.19, Revised Code], it is apparent 

that the legislature has made it mandatory that 

the board of education of the joint vocational 

school district shall be composed of one or more 

members of the boards of education from each of 

the city, exempted village or county school dis­

tricts involved. The statute uses the word 

'shall' and thus makes this requirement mandatory. 


"I am of the opinion, therefore, and you are 

so advised that where there is a joint vocational 

school district composed of three city school dis­

tricts and four local school districts and the 

participating school districts have not chosen 

the county board of education to serve as the 

joint vocational school district board of edu­

cation, it is mandatory that each participating 

school district be represented on the joint vo­

cational school district board of education." 


The stated interpretation is consonant with the view ex­
pressed herein, but the conclusion or opinion itself is not 
supported by such interpretation. Thus, while a careful review 
of the Opinion would indicate that no difference with the earlier 
Opinion was intended, the conclusion was erroneous. To that ex­
tent, I must respectfully overrule my predecessor's Opinion No. 
70-163, supra, insofar as the conclusion expressed is inconsistent 
with this Opinion and the earlier Opinion. 

Accordingly, I am of the opinion that a local school district 
is not entitled to representation on the board of a joint voca­
tional school district and I concur in the Opinion of my prede­
cessor, Opinion No. 662, Opinions of the Attorney General for 
1963, but overrule the conclusion of my predecessor in Opinion 
No. 70-163, Opinions of the Attorney General for 1970. 




