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ROADS AND HIGHWAYS-ADVERTISEMENT OF PROPOSED LET­
TING-HOW TO CALCULATE TWO WEEKS' PERIOD PROVIDED 
BY SECTION 1206 G. C.-DAY OF FIRST INSERTIO::-J OF ADVER­
TISEMENT IS TO BE INCLUDED IN CALCULATION. 

In calculating tlze two weeks' period provided by section 1206 G. C. for notice 
of the letting of state highway contracts, the day of tlze first insertion of tlze ad­
vertisement is to be included. Accordingly an advertiseme11t i11serted 011 September 
30th and October 7th containing notice of a proposed letting on October 14th, is 
sufficient as to time. 

CoLUMilGS, OHio, October 18, 1921. 

Department of Highwa:Js and Public Works, Division of Highways, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your department has made request, in a letter of recent 

date, for an opinion as to the following: 

"At a letting advertised by this department for October 14, 1921, 
bids were t·eceived on a project, among others, initiated upon the 
application of the county for state aid; and in advertising the letting 
of the project in question, notice was published in the county where 
the improvement is to be made, in two newspapers of the dominant 
political parties therein and of general circulation in said county. 

In one of the newspapers, the advertisement was inserted in its 
issue of September 28 and October 5; and in the other newspaper in 
its issues of September 30 and October 7. 

The question is whether the publication mentioned is sufficient to 
permit this department to proceed to award the work under bids re­
ceived on October 14." 

Your inquiry has reference to section 1206, G. C., which, so far as perti­
nent, reads (108 0. L. 486): 

"Upon the receipt of a certified copy of the resolution of the 
county commissioners or township trustees that such improvement be 
constructed under the provisions of this chapter, the state highway 
commissioner shall advertise for bids for two consecutive weeks in 
two newspapers of general circulation and of the two dominant poli­
tical parties published in the county or counties in which the im­
provement, or some part thereof is located, if there be any such papers 
published in said counties, but if there be no such papers published 
in said counties then in two newspapers having general circulation in 
said counties, and such commisioner shall also have authority to ad­
vertise for bids in such other publications as he may deem advisable. 
Such notices shall state that plans and specifications for the improve­
ment are on file in the offices of the state highway commissioner and 
the county surveyor, and the time within which bids therefor will be 
received." 

The language thus employed as to the time for the advertisement is 
somewhat indefinite, in that there is no provision in terms that the insertion 
shall be for two consecutive weeks before the day of the letting. However, 
for present purposes, the statute will be taken as implying that two full 
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weeks must have elapsed between the day of the first insertion of the adver­
tisement and the ultimate day fixed for the receipt of bids. It cannot be 
urged with any show of reason that any longer time of notice is required 
by the statute than is imposed by the assumption just made. 

The sole question, therefore, raised by your inquiry is whether in calcu­
lating the two weeks' time, the day of the first insertion of the advertisement 
is to be included. lt is plain, of course, that if this day is included, then, to 
put the matter in concrete form, if the first insertion is made on Friday, one 
fuli week will have elapsed at midnight of the followin~ Thursday and two 
full weeks will have elapsed at n~dnight of the next following Thursday, thus 
permitting the ·Jetting to be held on the second Friday afer the first pub­
lication. 

The question whether under the circumstances stated the day of the first 
insertion is to be included in calculating time has been the subject of a wide 
divergence of opinion in the courts of various states. However, in the opin­
ion of this department, the question has been clearly and definitely disposed 
of in a unanimous opinion by the supreme court of this state in the case 
of Hagerman vs. Building Association, 25 0. S. 186. In that case the court 
had under consideration section 436 of the code of civil procedure (now sec­
tion 11681 G. C.) which provided in part that: 

"Lands and tenements taken in execution shall not be sold until the 
officer cause public notice of the time and place of sale to be given for at 
least thirty days before the day of sale by advertisement in some newspaper 
printed and of general circulation in the county. * * *" 

At the same time there was in force section 597 of the code of civil pro­
cedure (present section 10216, G. C.) providing that: 

"The time within which an act is to be. done, as herein provided, 
shall be computed by excluding the first day and including the last; 
if the last day be Sunday it shall be excluded." 

In the light of these two statutes the conclusion reached by the court 
as embodied in the eighth paragraph of the syllabus is: 

"In computing the time for which notice of a sale on execution 
should be adv.ertised before the day of sale, as prescribed in section 
436 of the code, the day on which the notice was first published may 
be included, and the day of sale must be excluded. Section 597 does 
not apply in such case. \Vhen the notice is published in a daily paper, 
as authorized by section 436, it is sufficient if the first publication be 
thirty days before the day of sale." 

The court say in the course of the opinion at page 207: 

"It is sufficient to advertise notice of the time and place of a sale 
on execution for thirty days before the day of sale. In computing 
the time, the day of sale is excluded, but the day upon which adver­
tisement was first made, may be included. 

Section 597 of the code does not apply in such case. This is not a 
case where an act is to be done witlziH a certain time; the sale takes 
pl~ce after the time for advertising has expired. The time for adver­
tising ·such sale is determined by the special provisions contained in 
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section 436; and the time therein prescribed may be computed by 
counting the day on which the notice was first given." 

The rule thus laid down clearly applies in principle to section 1206 G. C. 
with the result that the day on which the advertisement first appears is to 
be included in calculating the two weeks' time. 

In line with the Hagerman case, supra, is that of Voorhees vs. 1finor, 19 
0. C. C., 560; 10 0. C. D., 681, wherein the circuit court cites and follows the 
Hagerman case and makes note of additional authorities, including that of 
Barto vs. Abbe, 16 Ohio, 409, in which latt~ case the supreme court held as 
to a required three days' notice of a trial to be held before a· magistrate, that 
the day of service of the notice was to be included in calculating the three 
days' time, and that accordingly a notice served on the 6th day of the month 
was good as to a trial set for the 9th day of the month. In the Voorhees 
case, the court made use of the following expression, which is particularly 
apt as to your inquiry: 

"But we are of the opinion that the claim of the counsel for the plain­
tiff, that there is a wide difference between a contract or a law providing a 
period within which a thing must be done, and a contract or law providing a 
period beyond which a thing may be done, is well founded, and that while 
in the first case supposed there is a great conflict of authorities as to whether 
the first day shall be included and the last day excluded, or the converse, in 
the second case the great weight of authority is that the first day is included." 

In the Hagerman case, the supreme court contented itself with a state­
ment of the rule and did not advance any reason for the rule. But if reasoJl 
be sought, it will be found ftrst, in the theory that fractions of a day are not 
ordinarily taken into account in calculating time for the doing of an act 
provided for by law or contract, and second, in the fact that newspapers, 
practically without exception, get into circulation on the day of their date; 
so that it is to be presumed that notice of an intended action will reach 
interested persons on the day of the publication. It is of further interest to 
note with reference to the Hagerman case that the statutory language therein 
construed not only involved private property rights, but was much more 
specific in its requirements of the full period of time before the doing of an 
act than is section 1206 G. C. Upon the whole, then, it is to be said that the 
case is of unusual import as authority for the answer to your inquiry. 

It may be added that in the recent case of State ex rei. Boyd vs. 11:c­
Master, 2q 0. C. A. 382, the court in dealing with the provisions of section 
1206 G. C., seems to have been clearly of the opinion that the day of. the 
first insertion is to be included in calculating the two weeks' period, though 
it is to be said that no question was raised in the case that such is the cor­
rect rule. 

You are accordingly advised, in specific answer to your inquiry, that the 
publication you describe constitutes a compliance with the provisions of 
section 1206 G. C. 

Respectfully, 
}OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


