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OPINION NO.- 72-065 

Syllabus: 

The death benefit provided in Section 7 of Amended 
Substitute House Bill No. 147 is available to employees of 
the state who die while on authorized leave of absence, to 
employees who die while on disability leave, and to 
employees who die while on part-time status, but is not 
available to employees who die while on layoff status. 

To: Paul A. Corey, Director, Department of State Personnel, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, August 9, 1972 

I have before me your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"Section 143.61 of the Ohio Revised Code 
provides for the payment of a death benefit to 
the designated beneficiary of an employee of 
the state. In attempting to institute this 
program four questions have arisen which we 
feel will require a formal opinion of your 
office. They are as follows: 

"1. Is Section 143.61 Ohio Revised Code 
applicable when the employee d1es wh1le on 
authorized leave of absence? 

"2. Is Section 143.61 Ohio Revised Code 
applicable when the employee dies while on 
disability leave? 

"3. Is Section 143.61 Ohio Revised Code 
applicable to part-time employee who dies? 

"4. Is Section 143.61 Ohio Revised Code 
applicable when the employee dies when in 
lay-off status?" 

In answering your questions I am assuming that you are 
referring to Section 7 of Amended Substitute Senate Bill No. 147 
rather than Section 143.61, Revised Code. 

·section 7, which was passed January 5, 1972, effective 
January 20, 1972, reads as follows: 

"Until a group life insurance program is 
instituted as required by section 143.61 of 
the Revised Code, the follol>Ting program shall 
be immediately available and shall terminate 
no later than July 1, 1972: upon the death of 
any state employee paid directly by a warrant 
of the state auditor, a death benefit shall 
be paid to his designated beneficiary, in 
accordance with the following schedule: 
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After one year of continuous state 
service----$2,000.00 

After two years of continuous state 
service----$4,000.00 

After three years of continuous state 
service----$6,000.00 

After four years of continuous state 
service----$8,000.00 

After five years of continuous state 
service----$10,000.00 

"The director of state personnel shall 
adopt administrative rules governing the 
administration of this benefit, including 
eligibility requirements, beneficiary desig­
nation, and all other necessary procedures." 

(Emphasis added.) 

According to Section 7, the only requirement for eligibility for 
death benefits is that the employee be paid "directly by a 
warrant of the state auditor." If this provision is satisfied 
then the designated beneficiary shall receive the deatb benefit 
if the employee should die. 

Since this provision is new there are no Opinions on point, 
but the subject of employee sick leave has been discussed by one 
of my predecessors. Branches 1 and 2 of the Syllabus of Opinion 
No. 604, Opinions of the Attorney General for 1957, read as 
follows: 

"1. A physician duly employed as a 
part-time consulting physician in the Columbus 
State School, his employment being by the 
month, and it being stipulated that he was to 
be paid at a certain hourly rate for not to 
exceed seventy-six hours per month, is an 
employee of the state within the purview of 
Section 143.29, Revised Code, relating to sick 
leave. 

"2. Under the provisions of Section 
143.29, Revised Code, a provisional employee 
of the state or one who renders part-time, 
seasonal, intermittent, per diem, or hourly 
service shall be entitled to sick leave for 
the time actually worked, at the same rate as 
that granted full-time employees." 

Section 143.29, Revised Code, which the above Opinion construes, 
reads, in part, as follo117S: 

"Each employee, whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state, each 
employee in the various offices of the county 
service and municipal service, and each em­
ployee of any board of education for whom sick 
leave is not provided by section 3319.141 
[3319.14.1] of the Revised Code, shall be en­
titled for each completed eighty hours of 
service to sick leave of four and six-tenths 
hours with pay.* * *" (Emphasis added.) 

The underlined portion of Section 143.29 is similar to the 
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language of Section 7. According to Opinion No. 604, suprh, even 
though the employee is not on full-time status, the fact t at he 
is an employee entitles him to the benefit of sick leave. It ap­
pears from this Opinion that the only condition precedent to 
receiving sick leave is that the person be a state employee. This 
is closely analogous to the situation which you present in that 
the only condition precedent to receiving death benefits, according 
to section 7, is that the person be a "state employee paid 
directly by a warrant of the state auditor." 

A question remains, however, as to what constitutes a state 
employee. To determine that we must examine Section 143.01 (F), 
Revised Code, which reads as follows: "'Employee' signifies any 
person holding a position subject to appointment, removal, 
promotion, or reduction by an appointing officer." Whether the 
employee is on a leave of absence, disability leave, or is a 
part-time employee, he would fit the definition of "employee" 
by being subject to "appointment, removal, promotion, or reduction 
by an appointing officer." Therefore, these circumstances would 
not in any way affect the eligibility of a person to receive death 
benefits so long as that person is, at the time of his death, an 
employee paid directly by a warrant of the State Auditor. The 
phrase, "paid directly by a warrant of the state auditor", is 
apparently intended to exclude those employees who are indirectly 
paid by other tax moneys, such as state university employees. I 
see no indication of an intent to impose a requirement that the 
employee actually be receiving pay checks at the time of his death. 

Layoff, however, appears to be a termination of employee 
s_tatus. Under Section 143.13, Revised Code, the Director of State 
Personnel promulgates rules for certain purposes, among them the 
following: 

"(B) For appointment, promotions, transfers, 
laaoffs, suspensions, reductions, reinstatements, 
an removals. * * *." (Emphasis added.) 

The administrative Rules of the Director of State Personnel de­
fines "layoff" in Rule PL-35-18, as follows: 

"LAYOFF - The temporary vacating of a 
position by a department for reasons of 
economy or lack of work. The position may 
be filled at a later date and remains on the 
table of organization." 

The apparent purpose of this language is to preserve the position. 
Nothing is said about preserving the employee's status. Rule 
PL-31-01 authorizes layoff as follows: 

'\Whenever it is necessary because of 
lack of work or funds or whenever it is 
advisable in the interest of economy to 
reduce the staff of an agency, the ap~oint­
ing authority shall lay off employees pursuant 
to the following rules and regulations. * * *n 

Layoff, as defined by the Rules, is the counterpart of removal. 
In the latter, the employment is terminat~u for misbehavior; in 
the former, for lack of work. However, the certified employee 
who is laid off is entitled to be placed at the head of an 
appropriate eligible list, under Rule PL-31-06. In effect, he 
has returned to the status he held before he was employed. I 
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conclude that an employee who is laid off is no longer an employee 
of the state, and consequently is not entitled to a death benefit 
under Section 7. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that the death benefit provided in Section 7 
of Amended Substitute House Bill No. 147 is available to employees 
of the state who die while on authorized leave of absence, to 
employees who die while on disability leave, and to employees 
who die while on part-time status, but is not available to 
employees who die while on layoff status. 

OPINION NO. 72-066 

Syllabus: 

The position of teacher in a community college is 
co~patible with that of county commissioner of a county 
which is part of the community college district. 

To: Fred V. Skok, Pros. Atty., Lake County, Painesville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 10, 1972 

I have before me your request for my opinion, which asks 
the following question: 

"Is the office of County Commissioner in­
compatible with the position of a full-time 
tenured, salaried teacher in a community 
college, some of whose trustees are appointed 
by the Lake County Commissioners?" 

You also ask whether these positions would be incompatible 
if the teacher is not full time and does not have tenure. 

Several Sections of the Ohio Revised Coda are pertinent to 
your question. Section 3354.05, Revised Code, provides that: 

"Within ninety days after a community 
college district has been declared to be 
established, pursuant to provisions of sec­
tions 3354.02 to 3354.04, inclusive, of the 
Revised Code, nine persons, all of whom shall 
be residents of the district, shall be ap­
pointed as a board of trustees of the com­
munity college district. Six trustees shall 
be appointed by the board of county commis­
sioners or boards of county commissioners of 
such district and three trustees shall oe 
appointed by the governor, with the advice 
and consent of the senate. At the time of 
the initial meeting of the trustees a draw­
ing shall be held to determine the initial 
term of each appointee, one for a term of two 
years, three for terms of three years, three 
for terms of four years, and two for terms of 
five years. At the expiration of each such 
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