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OPINION NO. 78-047 

Syllabus: 

I) A community mental health and retardation 
board, established pursuant to R.C. 340.02, may not 
take formal action at a regular or special meeting of 
the board, if less than a majority of the members of the 
board are present. 

2) A majority of the members of a community health 
and retardation board constitutes a quorum, provided all 
members had notice of and an opportunity to be present 
at the meeting, and an action taken by a majority of the 
quorum constitutes formal 11ction of the board. 

To: Timothy B. Moritz, M.D., Director, Dept. of Mental Health and Mental 
Retardation, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, July 14, 1978 

I have before me your request for my opinion regarding the operating 
procedures of community mental health and retardation boards established pursuant 
to R.C. Chapter 340. Your specific questions are as follows: 

\, l\1ay a community health and retardation board 
take form11l action at a regular or special meeting of 
the board when less than a majority of board members 
are present at the meeting? 

'l. l\1ay less than a majority of board members of 
a community mental health and retardation board 
constitute a quorum for 11 regular or special meeting? 
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3. If a majority of board members of a 
community mental health and retardation board 
constitutes a quorum for a regular or special meeting, 
may formal board action occur upon a majority vote of 
the members constituting the quorum? 

Your first two questions may be combined, since a quorum is "such a number 
of the members of a body as is competent to transact business in the absence of the 
other members." State ex rel, Cline v. Wilkesville Township, 20 Ohio St. 288, 294 
(1870). 

Under general principles of common law, if a body has a limited number of 
members, a majority of this limited number constitutes a quorum, in the absence of 
a statute or charter or bylaw provision to the contrary, and a majority of a quorum 
is empowered to act for the body. These principles are aptly illustrated in Federal 
Trade Commission v. Flotill Products, Inc., 389 U.S. 179, 88 S.Ct. 401, 19 L, Ed. 2d 
398 0967). ­

The facts precipitating the litigation involved a complaint that Flotill 
Products had violated §2(C) of the Robinson Patman Act. All five members of the 
Federal Trade Commission heard oral argument in the case. Two commissioners, 
however, retired before the Commission rendered its decision. Two of the three 
participating commissioners concurred that Flotill Products, Inc. had violated §2(C) 
of the Act. The Court of Appeals for the Ninth Circuit refused to enforce the 
Commission's cease-and-desist order and held that absent statutory authority to the 
contrary, three members of a five member commission must concur in order to 
enter a binding order on behalf of the Commission. The United States Supreme 
Court reversed the judgment of the court of appeals, stating at 389 U.S. 183 as 
follows: 

Insofar as the Court of Appeals' holding implies that the 
proposition stated by it is the common law rule, the 
court was manifestly in error. The almost universally 
accepted common-law rule is the precise converse ­
that is, in the absence of a contrary statutory provision, 
a majority of quorum constituted of a simple majority 
of a collective body is empowered to act for the body. 

One of the cases noted by the Supreme Court as illustrative of the common­
law rule is State ex rel. Green v. Edmondson, 12 N.P. (n.s.) 577 (Hamilton County 
Common Pleas, 1912), which held that in absence of a different provision in the 
statute, a county building commission is governed in the conduct of its business by 
ordinary methods and parliamentary rules. The court stated at 588 the following 
general rule: 

The commission consists of seven members, each 
member having equal power and authority. The 
commission itself is charged with certain duties 
involving the exercise of judgment and discretion by 
each of its members. The statute does not specifically 
provide for its necessary organization. The general rule 
applicable to boards, commissions, and similar bodies 
and entities of a definite membership therefore applies, 
unless the statute otherwise specifically provides, to­
wit, that a quorum consists of a majority of its 
members, and that such quorum, due notice having been 
given of the time and place of the meeting to all 
members, can exercise the power of the commission; 
and further, that a majority of such quorum is the 
action of the body or commission. 

See also, Slavens v. State Board of Real Estate Examiners, 166 Ohio St. 285, 286 
0957)("Where authority has been conferred upon an administrative board consisting 
of three or more members and where at a particular meeting one or more members 

October 1978 Adv. Sheets 



OAG 78-047 ATTORNEY GENERAL 2-IJO 

of the board are absent, such board, in the absence of statutes to the contrary, may 
act through a majority of quorum consisting of a majority of the members, 
providing all members had notice and an opportunity to be present.") 

It is, therefore, clear that unless R.C. Chapter 340 provides to the contrary, a 
quorum of a community mental health and retardation board consists of a simple 
majority of the board and a majority of a quorum may act for the board, provided 
all members had notice of and an opportunity to be present at the meeting. 

R.C. 340.02, which provides for the creation of a community mental health 
and retardation board, reads in pertinent part as follows: 

For each community mental health and retardation 
service district or joint-county district there shall be 
appointed a mental health and retardation board having 
not less than nine members, if a single county board, or 
not less than thirteen members, if a joint-county board, 
nor more than fifteen members. The chief of the 
division of mental health, with the approval of the 
director of mental health and mental retardation, shall 
appoint one-third of the members of such board, and the 
board of county commissioners shall appoint the 
remaining members of the board. In a joint-county 
district the chief, with the approval of the director, 
shall appoint one-thir,·; of the members of such board, 
and the county commissioners of each participating 
county shall appoint the remaining members to the 
board in as nearly as possible the same proportion as 
that county's share bears to the total of funds expended 
from all participating counties for the mental health 
and retardation services approved by the director. 

At least two members of the board shall be practicing 
physicians, one of whom shall be either a psychiatrist or 
pediatrician, if possible, and at least one member shall 
be a probate judge of a participating county or his 
designee. Members shall be residents of the county or 
counties and knowledgeable and interested in mental 
health and mental retardation programs and facilities. 

The statute also provides for the term of membership on the board and the 
procedure for filling vacancies and for removal of members. The statute does not, 
however, set forth requirements for a quorum or for voting. 

R.C. 340.03, which sets forth the duties of the board, also is relevant to the 
issues you raise. R.C. 340.03(L) set forth below, authorizes a community mental 
health and retardation board to establish its own operating procedures. Similarly, 
R.C. 340.03(M), set forth below, authorizes the board to establish such rules as may 
be necessary to carry out the provisions of R.C. Chapter 340. 

Subject to rules and regulations of the director of 
mental health and mental retardation, the community 
mental health and retardation board, with respect to its 
area of jurisdiction, and except for training center and 
workshop programs and facilities conducted pursuant to 
Chapter 5127 of the Revised Code, shall: 

(L) Establish the operating procedures of the board and 
submit an annual report of the programs under the 
jurisdiction of the board, including a fiscal accounting, 
to the board of county commissioners. 
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(M) Establish such rules and regulations or standards 
and perform such other duties as may be necessary or 
proper to carry out Chapter 340 of the Revised Code. 

It is, therefore, necessary to determine whether the discretionary power conferred 
on the board by these sections includes the authority to determine a quorum 
standard different from the common law rule. 

It is a settled rule of statutory construction that the General Assembly will 
not be presumed to have abrogated a rule of common law unless the language used 
in a statute clearly exprP.sses such intention. There is no abrogation of the common 
law by mere implication. State ex rel. Hunt v. Fronizer, 77 Ohio St. 7 (1907); 
Frantz v. Maher, 106 Ohio App. 465 {1957); State ex rel. Wilson v. Board of 
Education, 102 Ohio App. 541 (1956). Where the General Assembly has altered the 
common law quorum and voting requirements, it has done so expressly. See e.g. 
R.C. 705.15 (A majority of all members of the legislative authority of a municipal 
corporation constitutes a quorum, but the affirmative vote of a majority of the 
members of the legislative authority is necessary to adopt any motion, resolution or 
ordinance. The rule requiring every ordinance to be read three times may be 
suspended by a three-fourths vote of all members); R.C. 3319.01 (A local board of 
education, by a three-fourths vote of its full membership, may employ a person not 
n ,minated by the county superintendent as superintendent). 

The authority of a community mental health and retardation board to 
establish operating procedures and such rules as may be necessary to carry out the 
provisions of R.C. Chapter 340 does not clearly express a legislative intent to 
abrogate the common law standard for determining a quorum. I must, therefore, 
conclude that no such abrogation is intended. 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised that: 

l) A community mental health and retardation board, 
established pursuant to R.C. 340.02, may not take 
formal action at a regular or special meeting of the 
board, if less than a majority of the members of the 
board are present. 

2) A majority of the members of a community health 
and retardation board constitutes a quorum, provided all 
members had notice of and an opportunity to be present 
at the meeting, and an action taken by a majority of the 
quorum constitutes formal action of the board. 
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