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POWER OF BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS TO PUR­
CHASE SITE AND CONSTRUCT BUILDINGS FOR TRAINING 
SCHOOL FOR RETARDED CHILDREN-TO USE THE PRO­
CEEDS OF A LEVY IN EXCESS OF THE TEN-MILL LIMITA­
TION FOR THE PURPOSE OF CONSTRUCTING A PERMA­
NENT IMPROVEMENT-§§307.02, 5153.16, 5705.19, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Sections 307.02 and 5153.16, Revised Code, a board 
of county commissioners may purchase a site and construct thereon necessary build­
ings for a training school for retarded children. 

2. In order to use the proceeds of a levy in excess of the ten-mill limitation under 
the provisions of Section 5705.19, Revised Code, for the purpose of constructing a 
permanent improvement, such purpose must be specified in the resolution of necessity 
required by such section. 

Columbus, Ohio, September 14, 1%0 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 
Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Under date of June 14, 1960 you issued your opinion No. 
1464 in which you advised me that there was no authority per-
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mitting a county child welfare board to purchase real property 
upon which to construct facilities for the training of retarded 
children. You did point out that boards of county commissioners 
are empowered to purchase necessary buildings and sites therefor 
and stated that you could see no reason 'why a board of county 
commissioners, after it approves the establishment of a training 
school, could not purchase the necessary building and site there­
for' 

"In the General Election held in November, 1958, the voters 
of Lucas County approved a .3 of a mill levy for five years for 
the support of the county retarded children's program. I am en­
closing a copy of the Resolution and of the ballot. 

"Your opinion is desired as to whether a board of county 
commissioners may, with the consent of the child welfare board, 
purchase real estate and construct a building in which to enable 
the child welfare board to perform its duties in connection with 
the establishment and operation of a training school for retarded 
children, and pay therefor out of the proceeds of the levy in 
question." 

In addition to its other powers, a board of county comm1ss1oners 1s 

empowered by Section 307.02, Revised Code, to purchase and construct 

"a courthouse, county offices, jail, county home, juvenile court building, 

detention home, and other necessary buildings, public stadiums, public 

auditorium, exhibition hall, zoological park, and related parking facilities, 

and sites therefor * * *" In Opinion No. 1909, Opinions of the Attorney 

General for 1938, page 299, the then Attorney General stated at page 301 

as follows: 

"I direct your attention to the language 'and other necessary 
buildings' and I am of the opinion that such language confers upon 
the county commissioners the right to construct and purchase 
whatever necessary buildings are needed to carry out and fulfill 
the duties imposed upon the county over which the county com­
missioners exercise a discretion and power." 

As I pointed out in my Opinion No. 1464, to which you refer, the 

power of a county child welfare board to establish a training school is 

specifically made subject to the approval of the board of county com­

missioners under the provisions of Section 5153.16, Revised Code. I am 

of the opinion, therefore, that Section 307.02, supra, confers upon the 

board of county commissioners the right to purchase a site and construct 

thereon whatever necessary buildings are needed for such training school. 
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Whether the board of county commissioners may use the proceeds 

of the levy mentioned in your request to construct the training school, 

assuming the resolution to be valid, is the next question. 

Were these funds, now in question, derived from the general levy 

within the ten-mill limitation under Section 5705.03, Revised Code, there 

would be no question that they could be used for the purpose of acquiring 

or constructing permanent improvements. That a training school is a 

permanent improvement is evident from the definition of "permanent im­

provement" in Section 5705.01 (E), Revised Code, providing as follows: 

"(E) 'Permanent improvement' or improvement means any 
property, asset, or improvement with an estimated life or useful­
ness of five years or more, including land and interests therein, 
and reconstructions, enlargements, and extensions thereof having 
an estimated life or usefulness of five years or more." 

The funds in question, however, are derived from a levy in excess 

of the ten-mill limitation. In Opinion No. 455, Opinions of the Attorney 

General for 1951, page 200, the board of county commissioners of Belmont 

County had submitted to the voters the question of levying a tax in ex­

cess of the ten-mill limitation. The then Attorney General stated on page 

202 of the opinion as follows : 

"Your resolution 'for the purpose of providing funds to 
supplement the general fund appropriations for dependent and 
neglected children under the care of the County Child Welfare 
Board' must therefore adhere to these specific requirements of 
Section 5625-15, General Code. In particular, the levy must be 
confined to one purpose, that is, one of the several permissible 
purposes mentioned in this section. Subdivision I specifies that 
such an excess levy may be laid for 'current expenses of the sub­
division.' Since the other permissible purposes under said Sec­
tion 5625-15 deal with more specific purposes, such as recreation, 
road building, etc., I assume that the Board of County Commis­
sioners acted under subdivision I of that section. * * *" 

Section 5625-15, General Code, is now Section 5705.19, Revised 

Code, and Subdivision I is now Subdivision (A). 

One of the permissible purposes mentioned in Section 5705.19, supra, 
reads as follows : 

" ( F) For the construction or acqms1t10n of any specific 
permanent improvement or class of improvements which the 
taxing authority of said subdivision may include in a single bond 
jssue ;" 
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If, therefore, the purpose of the board of county commissioners is to con­

struct a permanent improvement, such as a training school, then they 

must specify such purpose in their resolution. In the absence of a clear 

expression of such purpose, I, like my predecessor in Opinion No. 455, 

supra, must assume that the board acted under subdivision (A) of Section 

5705.19, supra, to provide for the current expenses of the child welfare 

board. 

My predecessor in Opinion No. 455, supra, held that proceeds from 

the levy could not be expended for any permanent improvement because 

permanent improvements are specifically excepted from expenditures for 

"current expenses." See Section 5705.01 (F), Revised Code. 

I have examined the resolution and the amendments thereto submitted 

with your request and am unable to find any purpose expressed therein 

to use the proceeds from the levy to construct a training school and it 

follows that the funds in question may not be so used. 

It is my opinion, therefore, and you are advised: 

1. Under the provisions of Sections 307.02 and 5153.16, Revised 

Code, a board of county commissioners may purchase a site and construct 

thereon necessary buildings for a training school for retarded children. 

2. In order to use the proceeds of a levy in excess of the ten-mill 

limitation under the provisions of Section 5705.19, Revised Code, for the 

purpose of constructing a permanent improvement, such purpose must be 

specified in the resolution of necessity required by such section. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




