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OPINION NO. 72-024 

Syllabus: 

Under Section 3513.191, Revised Code, an individual is eli ­
gible to be a candidate at a party primary if he has not voted as 
a member of a different party at any primary within the next pre­
ceding four calendar years; and that the term, ''calendar years", 
as used in the Section, means the period from January 1 to December 
31. 

To: Donald L. Jones, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 3, 1972 

Your request for my opinion states the following facts: 

Candidates X and Y have filed declarations 

and petitions for nomination as the Democratic 

party candidate for representative from the 9lst 

District to the General Assembly. Candidate X 

last voted in a primary election in 1967, at 

which time he voted as a member of the Republican 

party. Since that time he has voted in the gen­

eral elections only. Candidate Y has challenged 

the eligibility of candidate X to run in the 

De~ccratic primary in view of his participation 

in the Republican primary in 1967. 


The question is whether Candidate Xis entitled to run as 
a candidate in the Democratic primary ir. May 1972. 

The answer is to be found in Section 3513.191, Revised Code, 
which provides: 

~No person shall be a candidate for nom­

ination or election at a party primary if he 

voted as a member of a different political 

party at any primary election within the next 

preceding four calendar years." 


In State, ex rel. Gareau v. Stillman, 18 Ohio St. 2d 63 
(1969), an individual who had voted in the Democratic primary on 
May 4, 1965, sought to become a candidate for councilman in the 
Republican primary to be held on May 6, 1969. His right to be­
come a candidate was challenged on the ground that Section 3513.191, 
supra, uses the term ;'calendar year" in the ordinary and customary 
meaning of the period from January 1 to December 31. The candi­
date urged that the phrase meant merely the passage of any 365 con­
secutive days. The Court's opinion reads in pertinent part as 
follows: 

·'The words 'calendar year' are commonly 

and ordinarily accepted as meaning the 

period of time from January 1 through December 

31. * u * 

"In construing any legislative enact­

ment, consideration of the legislative pro­
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ceedings is helpful in determining the mean­

ing and purpose of the act. 


"The legislative proceedings in re­

lation to Section 3513.191, Revised Code, 

show that it was enacted in its present form 

in 1955. As originally introduced this sec­

tion read, in part, as follows: '***he 

voted as a member of a different political 

party within the next preceding two years.' 

P.owever, the Ohio Senate Journal (Volume 

126, page 277) shows that the bill was 

amended in the Senate by inserting the word 

'calendar. ' The two-year period was later 

amended in the same bill to four years. 


"Thus, in the instant case an ex_amin­

ation of the legislative history of the 

section clearly shows that the General As­

sembly knowingly and intentionally used the 

words •calendar year' in this section. 


'·It is obvious that the amendment in 

the Senate must have been made with a pur-­

pose. The only purpose of changing the 

general word •year,' which means a period 

of 365 days and which is susceptible of 

different meanings so far as the time with­

in which the 365-day period should begin 

and end, to the specific words 'calendar year' 

would be to adopt words which have a definite 

and col!lr.lon meaning as to the beginning and end­

ing of the 365-day period which constitutes a 

year. 


nAs pointed out above, the words •calendar 

year' designate a period of time from January 

l through December 31. 


''The candidate in the instant case did 

vote a.s a Democrat within the next four pre­

ceding calendar years. He thus is not eligible 

to be a Republican candidate in the May 6, 1969, 

primary election." 


See also State, ex rel. Bible v. Bd. of Elections, 22 Ohio 
St. 2d 57 (1970); State, ex rel. Bouse v. Cickelli, 165 Ohio 
St. 191 (1956): State, ex rel. Bouse v. Cickelli, 97 Ohio App. 
43 (1954): Opinion ~o. 1261, Opinions of the Attorney General 
for 1964. 

In all of the abov~ cases an individual, who sought to be 
a candidate for nomination in a party primary election, had 
voted as a member of a different political party at a primary 
election within the next preceding four calendar years. He 
was, therefore, disqualified under express provision of Section 
3513.191, suora. The facts stated in your letter present a 
different case. Candidate X voted in the Republican primary in 
1967, but he di'.l not vote in any primary during the calendar 
years 1968, 1969, 1970 and 1971. He is, therefore, eligible to 
be a candidate in the Democratic primary in May 1972 since he 
did not participate in a Republican primary during the next pre­
ceding four calendar years. 



2-99 1972 OPINIONS OAG 72-025 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised that, under Section 3513.191, Revised Code, 
an individual is eligible to be a candidate at a pa~ty primary 
if he has not voted as a member of a different party at any 
primary within the next preceding four calendar years, and that 
the term, ''calendar years ·1 

, as used in the Section, means the 
period from January 1 to December 31. 




