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JOIJ\'T HIGH SCHOOL-DISTRICT CAN .MAKE CONTRIBUTION FOR 
MAINTENAKCE FROM CONTI?\GEKT OR TUITION FUND-HOW 
FOREIGN TUITION APPORTIOI\ED-WHEN CONTRIBUTING DIS­
TRICT JOINED IN MAJN"T AINING JOIXT HIGH SCHOOL AND IS A 
WEAK SCHOOL DISTRICT APPLYING FOR STATE AID-AMOUNT 
OF STATE AID SAID DISTRICT ENTITLED TO RECEIVE. 

1. Where a school district has joiued in the cstablishmwt and maiutena11ce of 
a joint high school, such school district, under the provisions of section 7671 G. C. 
t:an make its whole contribution for such maintenance from the coutingent fwuf, 
or from the tuition fund, or from both funds, as such board may decide. 

2. Foreign tuition received by the hiah sclz&o/ committee controlling a joint 
high school, should be deducted from tlze OJ~er.Jiiuy fund needed as a whole, after 
H:hich the remainder neeaed for operation should be requested from the contribu· 
ting boards i'n proportion to the total tax ~·aluation iu each district. 

3. U'here a contributing district joined i11 maintaining a joint high school, is 
a weak school district af>f>lyiny for state aid, such weak district is entitled (under 
the la·w ,hr·ior to August, 1919) to the amount of state aid for tuition pz~rposes which 
is equal to the amount it appropria.tes from its ow11 tuition fund, toward the main­
teua/zce of the joint high school, in addition to the omozmt of state aid due such 
district because of a deficiency in the tuition fwzd 1u•cessary for operating its district 
.-leulel!tary schools. 

CoLvMsus, Omo, April 16, 1920. 

EoN. A. V. DoNAHt:Y, Auditor of State, Columbus. Ohio. 
DEAR Sm :-Ackno'\Vledgment is made of the receipt of vour letter in which 

you request the opinion of this department upon the following statement of facts: 

"Two school districts have joined under section 7669 G. C. for the 
purpose of erecting and conducting a high school. The two districts so 
joined are both within the class of weak school districts and have both 
made application for state aid as such for some years last past. The high 
school receives tuition fees from pupils attending from ar\joining dis­
tricts. 

Being a ·weak school district applying for state aid under sections 
7595 et seq. G. C., must the high school committee in making its calcula­
tions for contributions from the two cGntracting districts deduct from its 
requirements for the purposes of the tuition fund that part of its tuition 
receipts calculated for tuition fund expenses. or 

May the high school committee deduct the entire sum of these tuition 
recei9ts from the requirements for contingent fund purposes? 

In approaching this question, we desire to call your attention to the 
fact that we ~ave heretofore construed the weak school district act giving 
it a practical construction, and it is our desire that in approaching this 
question you assume that sections 7595 et seq. G. C. can be given a practical 
operative construction. In other words, we desire that all extraneous ·ques­
tions be eliminated and the opinion directed to this oue matter. 

The opinion desired is as of the law as it was prior to the enactment 
of the Freeman law; in other words as of 1918-1919." 

In the above request you indicate that the c0ndition obtaining in the district in 
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q•Jestion should be viewed from the standpoint of the statues as they existed during 
1918-1919, and the section of the statutes under which joint high schools arc 
authorized is section 7669 G. C., which reads as follows as amended in 107 0. L., 
p. 62i: 

"The boards of education of two or more adjoining rural or village 
school districts, or of a rural and village school district by a majority vote 
of the full membership of each board, may unite such districts for high 
school purposes. Each board also may submit the question of levying a tax 
on the property in their respective districts, for the purpose of purchasing 
a site and erecting a building, and issue bonds, as is provided by Jaw in 
case of erecting or repairing school houses; but such question of tax levy 
must carry in each district before it shall become operative in either. If 
such boards have sufficient money in the treasury to purchase a site and 
erect such building, or if there is a suitable building in either district 
owned by the board of education that can be used for a high school build­
ing it will not be necessary to submit the proposition to vote, and the board 
may appropriate money from their funds for this ·purpose." 

In construing the above section, the attorney-genera!, on May 5, 1916, issued 
opinion 1541, wherein the second branch of the syllabus reads as follows: 

"vVith the exception of the power reserved by provision of section 
7672 G. C., to the board of education of each of the school districts com­
prising the union for high school puprposes, to levy a tax and set aside the 
proceeds of such levy as a separate fund for the maintenance of said high 
school, the joint high school committee when properly ·elected under 
authority and in compliance with the requirement of section 7670 G. c.; 
exercises the same powers and performs the same duties in connection 
with said high school as are exercised and performed by the board of 
education of a school district which maintains its own high school." Vol. 
1, Opinions of the Attorney-General, 1916, p. 772. 

Under the· above opinion of the attorney-general it is made clear that the 
high school committee, composed of representatives from the several boards of 
education conducting the high school, has power to do the things pertaining to the 
management of such high school as a board of education might have in the man­
agement of its high school, and· one of these is the right to collect tuition from· any 
and all foreign pupils who might attend such joint high school conducted by the 
committee herein stated. 

Your inquiry indicates that the district in question is one of those which fall 
within the provisions of section 7595 G. C., which reads in part as follows: 

"* * · * When a school district has not sufficient money to . pay its 
teachers such salaries as are provided ii1 section 7595~1 of the General Code, 
for eight months of the year, after the board of education of such dis­
trict has made the maximum legal school levy, at least two-thirds of which · 
shall be for the tuition ·fund; then such school district may receive from 
the state treasurer sufficient money to make up the deficit." 

Provision for the state auditor to furnish to th~ district in question the. state 
a'id i.ndicated, appears in section 7596 G. C., which reads as follows: 

"Whenever any board of education finds· that it will have such a 
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deficit for the current school year, such board shall * * * make affidavit 
to the county auditor, who shall send a certified statement of the facts 
to the state auditor. The state auditor shall issue a voucher on the state 
treasurer in favor of the treasurer of such school district for the amount 
of such deficit in the tuition fund." 
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It is clear from the language used in the two sections here quoted that the aid 
which is to be rendered by the state to what are known as weak school districts, is 
to be furnished for the purpose of taking care of deficits in the tuition fund and 
in no other fund.· Provision for the maintenance of a joint high school established 
under section 7669 G. C. is authorized by section 7671, which reids as follows: 

"The funds for the maintenance and support of such high school shall 
he provided by appropriations from the tuition or contingent funds, or 
both, of each district, in proportion to the total valuation of property in 
the respective districts, which must be placed in a separate fund in the 
treasury of the board of education of the district in which the school house 
is located, and paid out by action of the high school committee for the 
maintenance of the school." 

The above section provides for a separate fund in the treasury of the board of 
education of the district, in which the school house is located, and this fund (kept 
~eparate from the other funds of either of the boards of education in question) is 
in a sense the treasury of the joint high school district and disbursements are 
made therefrom only by action of the high school committee representing both 
boards. Into this fund there is paid from time to time all moneys from the con­
tributing boards of education for the support of the joint high schooJ. and, as in­
dicated in the opinion of the attorney-general heretofore cited, into such fund 
should be paid the foreign tuition charges which· are received by the high school 
committee of the joint high school district in its conduct of such high school. In 
practice the high school committee, in order to have the funds which under the 
law should be at the disposal of the committee, musf make its calculation for con­
tributions from the contracting parties who have united under the provisions of 
section 7669 G. C. for the conduct of a joint high school. The funds for such 
high school can be contributed from either of two funds by the contributing 
board of education, that is, from the tuition fund or the contingent fund, or both, 
the whole contributed fund to be used irt the payment of salaries of superintendents 
and teachers,· and the other curtetlt expenses necessary in the maintenance of the 
joint high school. In addition to the whole amount contributed by the contract­
ing boards of education to the high school committee conducting the joint high 
school, the high school committee receives the foreign tuition paid into such joint 
high school and seemingly your question is as to the exact purposes for which 
this foreign tuition, paid into a joint high school, could be used; and whether 
wch tuition received from foreign pupils should be deducted from the tuition fund 
asked of the contracting ·parties maintaining the high school, or whether the entire 
sum of these tuition receipts from ·foreign pupils should be considered· as a portion 
of the contingent fund in· such joint high school district. The answer to this 
qnestion as to where foreign tuition should be placed by the receiving board of 
education, or the authorities maintaining the school, is found in section ·7603 G. C .. 

After enumerating various .funds received by the board of education, or the 
boards maintaining the school, the section closes as follows : 

"* * * Moneys coming from sources not enumerated herein shall · 
be placed in the contingent fund." (97 v. 350). 
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Thus the money .which comes from foreign tuition charges is a sum which 
does· not come "from sources enumerated herein," for nowhere in section 7603, 
or in any other section of the s~hool laws existing in 1918-1919, other than this 
language appearing in 7603, is there found any authority as to what fund should 
receive moneys received from foreign tuition paid to a joint high school. 

"Under the provisions of section 7603 G. C., the contingent fund of 
said district will be entitled to receive in addition to the one-third of the 
amount realized from the maximum legal school levy, all moneys coming 
from sources not enumerated in that section." (Opinions of the Attorney­
General, Vol. II, 1916, p. 1301). 

The syllabus of the opinion from which the abo~·e excerpt is taken, reads 
in part as follows : 

"That a board· of education may be able to apply income from the 
district levy for contingent fund upon the payment of teachers' salaries, 
or may actually contemplate such application, does not affect the amount 
which the district is entitled to receive under the wl':ak school district aid 
law, which is in all cases measured by the deficiency in the estimated in­
come of the tuition fund as compared with the· amount required to pay 
the minimum salaries of elementary teachers, mentioned in section 7595-1 
G. C., the actual salaries of high school teachers, and the other charges 
made by law against the fund." , 

Thus we find that under section 7603. supra, the board of education, or the com­
mittee authorized to conduct a joint high school, must place the moneys received 
from foreign tuition in the contingent fund, and as a further indication that this 
must have been the intent of the General Assembly, attention is invited to the fact 
that section 7603 was re-enacted in House Bill 615." filed in the office of the secretary 

.of state February 24, 1920, and the closing sentence of section 7603 again reads: 

"Moneys coming from sources not enumerated herein shall be placed 
in the contingent fund." 

1\ecessarily, therefore, the high school committee conducting the joint high 
school· must make some showing to the contracting boards of education maintain­
ing the high school as to what has become of the foreign tuition received and 
under section 7603, supra, such foreign tuition ha.ving been placed in the contingent 
fund, then the whole amount needed by the high school committee for pperatio1i 
as regards the parts that are to be furnished by the contracting boards of educa-' 
tion would be lessened to the extent of the amount of foreign tuition that would 
appear in the operating fund of the joint high school district maintained by the 
high school committee. In making its calculation for contributions from _the two 
contracting districts maintaining a joint high school under the provisions of sec­
tion 76f£) G. C., the joint high school committee should deduct from the require­
ments for. all operating purposes the entire sum of the tuition receipts from fbr­
eign pupils and request the remainder necessary to. operate the joint ·high school 
from the contributing boards on the basis mimed in section 7671 G. C., that is, "in 
proportion to the valuation of property in the respective districts." . 

You indicate that one of the contributing districts receiving the request for 
maintenance. of the joint high school is a weak school district applying for stat~ 

aid. 
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Under section i6il of the General Code the boards of education of the dis­
tricts supporting a joint high school have the right to take their contributions either 
from the tuition fund or from the contingent fund. In other words, so far as 
school districts generally are concerneci there is no requirement that separate ac­
count be taken by the ioint high school committee of expenditures for contingent 
purposes and expenditures for tuition purposes; nor indeed of receipts applicable to 
tuition as such nor applicable to contingent uses as such so far as the determination 
of the amount of the contribution from each district necessary to maintain the joint 
high school is concerned. Applications for state aid under sections 7595 et seq. of 
the General Code are made in advance of the occurrence of the actual deficiency. 
The law down to the time the Freeman law was enacted was absolutely silent as to 
the details of the statement which a district" would have to make up in order to 
show the amount of its anticipated deficiency. 

As the auditor of state in his letter says, it was absolutely necessary as a mat­
ter of administration to put a practical construction upon the law so that it would 
operate with uniformity throughout the state. There are several different kinds 
of expenditures which as a matter of law are payable either from the contingent 
or tuition fund. The support of a joint high school is one of them. Payment of 
foreign tuition is another (see statutes applicable), but the state aid would not 
work with uniformity unless these expenses were classified in whole or in part as 
tuition fund charges so that the amount of tuition money actually needed from 
the state could be arrived at for each weak district on a uniform basis. The 
auditor therefore inquires whether in administering the state aid law the amount 
of foreign tuition paid to a joint high school committee is to be credited in whole 
or in part to the tuition account so as to cut down the amount of tuition contribu­
tion proper (still speaking for purposes of the state aid law) which the constituent 
districts would have to contribute in order to maintain the joint school. This is 
more of an administrative question than it is one of law, but for the future the 
question has disappeared, being taken care of by the Freeman act for the year 
1919-20 and by H. B. 615 for future years. As an administrative question it may 
be granted that the auditor of state has implied authority to lay down uniform 
rules consistent with the law so that state aid will be administered with fairness and 
justness, and for this purpose he may inquire into the .essential character of a 
contribution of this kind as creditable to contingent or tuition fund or partly 
creditable to each. Nevertheless, for reasons referred to in this opinion, the foreign 
tuition received is a receipt, the amount of which is to be credited to the contingent 
fund; and it must be held that the fact that such a receipt has been credited to the 
contingent fund as a matter of bookkeeping, following which a contribution from 
the tuition fund of a member district has been made on the basis of the total 
tuition cost of the joint high school without any deduction on account of such 
foreign tuition, does not in any wise impair the right of the district to receive state 
aid nor cut down from the actual antidpated deficiency in the tuition fund the 
amount of the conventional deficiency in that fund for purposes of administering 
state aid. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-Get~eral. 


