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OPINION NO. 903 

Syllabus: 

1. Pursuant to the provisions of Section 3313.642, Re­
vised Code, a board of education of a city, exempted village, 
or local school district may charge a single fee to students 
for materials other than textbooks used in a course of in­
struction, and may enforce the payment of such fee by with­
holding the grades and credits of stu~ents; provided that a 
student may elect to purchase the necessary materials from 
another source. 

2. Under Section 3313,642, Revised Code (as amended 
effective 9-16-63), materials used in a course of instruction 
may be furnished free of charge to such students as are deter­
mined to be in serious financial need of such materials. 

3. A board of education is not authorized to use uncer-
tified persons as substitute teachers in.the absence of regu­
lar teachers irrespective of whether such uncertified persons 
are paid for their services. 

To: James K. Leedy, Wayne County Pros. Atty., Wooster, Ohio 
By: Wllllam B. Saxbe, Attorney General, March 6, 1964 

I have before me your request for an opinion which reads 
as follows: 

11 1. Due to the failure of an operating levy,
the Board of Education must effect many economies, 
Although continuing to furnish free textbooks to 
pupils as required by law, the Board is charging 
an •operating fee' to all students to cover the 
cost of mimeograph and hectograph paper used in 
tests, and for art and construction paper, and for 
other such uniform school supplies and instruc­
tional material items consumed in the classroom. 

"(a) Is such an 'operating fee' legal? 

"(b) If legal, may a Board of Education 
withhold credits and promotion in case the fee 
is not paid? (Hardship cases excepted.) 

"2. In order to save money, substitute tea­
chers are not employed for short periods of time 
when a teacher is 111. Instead, room mothers or 
other uncertified persons take over the classroom. 
It is a volunteer service and they are not paid by
the Board or by anyone. 

"(a) Is this legal?" 

The syllabi of Opinion No. 153, Opinions of the Attorney 
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General for 1963, issued April 17, 1963, state: 

"l. Pursuant to the provisions of Section 
3313.642, Revised Code, a board of education 
may establish a single fee for pencils, tablets 
and other items furnished students. However, 
the students could not be required to pay such 
fee if they elected to obtain these items else­
where. 

11 2. Such fee would not be a tax and would, 
therefore, not constitute double t.axation. 

"3. A special rotary fund would be required 
for receipts. 

"4. Such fee would have to be charged to 
all students receiving these items and could not 
be waived in hardship cases." 

At the time of issuance of the above cited opinion, Section 
3313.642, Revised Code, stated: 

"Notwithstanding the provisions of 
sections 3313.48 and 3313.64 of the Re­
vised Code, the board of education of a 
city, exempted village, or local school 
district shall not be required to fur­
nish, free of charge, to the pupils at­
tending the public schools any materials 
used in a course of instruction with the 
exception of the necessary textbooks re­
quired to be furnished without charge pur­
suant to the provisions of sections 3329.06 
of the Revised Code. Boards of education 
may adopt rules and regulations prescribing 
a schedule of fees for such materials and pre­
scribing a schedule of charges which may be 
imposed upon pupils for the loss, damage, or 
destruction of school apparatus, equipment,
musical instruments, library material, text­
books required to be furnished without charge,
and for damage to school buildings, and may
enforce the payme_nt of such fees and charges 
by withholding the grades and credits of the 
pupils concerned." 

The Legislature has amended Section 3313.642, Revised Code, 
effective September 16, 1963. This section now states: 

"Notwithstanding the provisions of sections 
3313.48 and 3313.64 of the Revised Code, the 
board of education of a city, exempted village, 
or local school district shall not be required 
to furnish, free of charge, to the pupils attend­
ing the public schools any materials used in a 
course of instruction with the exception of the 
necessary textbooks required to be furnished 
without charge pursuant to section 3329.06, of 
the Revised Code. The board, may, however, make 
provision by appropriations transferred from 
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the general fund of the district or otherwise 
for furnishing free of charge any materials 
used in a course of instruction to such pupils 
as it determines are in serious financial need 
of such materials. Boards of education may
adopt rules and regulations prescribing a 
schedule of fees for such materials and pre­
scribing a schedule of charges which may be im­
posed upon pupils for the loss, damage, or de­
struction of school apparatus, equipment, musi­
cal instruments, library materials, textbooks re­
quired to be furnished without charge, and for 
damage to school buildings, and may enforce the 
payment of such fees and charges by withholding
the grades and credits of the pupils concerned." 

As a result of the legislative change, the fourth syllabus of 
Opinion No. 153, cited above, is not now a correct expression 
of the law. 

In answer to your first question, it is my opinion that, 
pursuant to the provisions of Section 3313.642, Revised Code, 
a single fee may be charged for materials other than textbooks 
used in a course of instruction and that payment for such 
materials can be enforced by withholding grades and credits. 
The authorities cited and reasoning used in Opinion No. 153, 
supra, support this conclusion. The recent amendment to 
Section 3313.642, Revised Code, supra, permits the waiving 
of such fee in hardship cases. 

Boards of education are creatures of statute. As such, 
they have only such powers as are clearly granted or clearly
implied and necessary for the execution of the powers ex­
pressly granted. See 48 Ohio Jurisprudence 2d, Schools, 
Section 78, pages 481 to 482. 

Section 3319.09, Revised Code, states in pertinent 
part: 

"As used in sections 3319.08 to 3319,18, 
inclusive, of the Revised Code: 

"(A) Teacher means all persons certified 
to teach and who are employed in the public
schools of this state as instructors, princi­
pals, supervisors, superintendents, or in any
other educational position for which the em­
ploying board requires certification." 

Section 3319,10, Revised Code, states in pertinent 
part: 

"Teachers may be employed as substitute 
teachers for terms not to exceed one year for 
assignment as services are needed to take the 
place of regular teachers absent on account 
of illness or on leaves of absence or to fill 
temporarily positions created by emergencies;
such assignment to be subject to termination 
when such services no longer are needed." 



Opin. 904 ATTORNEY GENERAL 2-110 

The definition of "teacher" as set forth in Section 
3319.09, Revised Code, supra, refers only to certified 
personnel. Section 3319.10, Revised Code, supra, specifi­
cally authorizes employment of substitute teachers to take 
the place of teachers absent on account of illness. With 
specific authority to employ teachers on a temporary basis 
to replace teechers absent due to illness and no clearly
implied statutory authority to use uncertified personnel,
it is my opinion that the use of such uncertified personnel 
would be illegal. 

In answer to your specific questions, it is my opinion
and you are so advised that: 

1. Pursuant to the provisions of Section 3313.642, 
Revised Code, a board of education of a city, exempted vil­
lage, or local school district may charge a single fee to 
students for materials other than textbooks used in a course 
of instruction, and may enforce the payment of such fee by
withholding the grades and credits of students; provided 
that a student may elect to purchase the necessary materials 
from another source. 

2. Under Section 3313.642, Revised Code (as amended 
effective 9-16-63), materials used in a course of instruc­
tion may be furnished free of charge to such students as are 
determined to be in serious financial need of such materials. 

3. A board of education is not authorized to use 
uncertified persons as substitute teachers in the absence 
of regular teachers irrespective of whether such uncerti­
fied persons are paid for their services. 




