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3006.

EMPLOYMENT OF TEACHER—RURAL SCHOOL DISTRICT — WHEN
CONTRACT MAY BE ENTERED INTO FOR SERVICES IN SUCCEED-
ING YEAR—TRAINED NURSE—BOARD OF EDUCATION NOT AU-
THORIZED TO EMPLOY UNLESS PHYSICIAN OR DENTIST IS
EMPLOYED.

SYLLABUS:

1. A teacher, to be designated as a principal of a grade school or a high
school in a rural school district, may lawfully be employed on March 1st of any
calendar year for services during the succeeding school year.

2. A board of education is not authorized by Section 7692, General Code, to
employ a trained nurse to aid in the physical examination and diagnosis of chil-
dren, teachers and janitors in the schools of the district, unless the board employs
a physician or dentist to make those examinations and diagnoses.

CorLumBus, Onro, February 27, 1931,
Hon. CuarLes S. LEASURE, Prosecuting Attorney, Zanesville, Ohio.

Dear Sir:—This will acknowledge reccipt of your request for my opinion,
which reads as follows:

“A rural schoel district entered into a contract on May 15, 1929, with
a certain person, employing him as principal of a grade and high school.
His employment was to become effective July 1, 1929, and to continue for
a period of two years, to wit, July 1, 1931. The school board wishes to
know if it can enter into a new contract with this person on the first day
of March, 1931, for another term of employment, or will the board have
to wait until at least four months before the beginning of the fall term
of school of 1931. For your information, I wish to state that this prin-
cipal was hired and paid a salary for the entire twelve months of the year.

) I also wish to be advised if a district board of education can, under
the authority of General Code, No. 7692, employ a trained nurse for the
benefit of the children of the school district who are in need of the same
and whose parents do not have the finances. I wish to know if the board .
can so appoint and employ said nurse even though there is no physician
or dentist so employed by the board. Does the board, if it has the right
to employ a nurse, although no physician is employed, have the right to
employ said nurse for whatever period of time they deem it necessary, or
must such employment be for the period of one year?”

Taking up the questions submitted, in their order, it is pertinent to note first
the provisions of Section 7705, General Code, which are as follows:

“The board of education of each village, and rural school district
shall employ the teachers of the public schools of the district, for a term
not longer than three school years, to begin within four months of the
date of the appointment. The local board shall employ no teacher for
any school unless such teacher is nominated therefor by the county or
assistant county superintendent except by a majority vote of its full mem-
bership. In all high schools and consolidated schools one of the teachers
shall be designated by the board as principal and shall be the adminis-
trative head of such school”
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From the foregoing, it clearly appears that the principal of a school in a rural
school district where the employment of a person designated as principal is made,
is a teacher, within the meaning of the statute, and therefore his cmployment is
governed by the rules relating to the employment of teachers, and his status under
the school laws is that of a teacher. See Opinions of the Attorney General for
1917, page 1190. Again, in 1920, the then Attorney General, in an opinion published
in the Opinions of the Attorney General for 1920, at page 974, held:

“In the light of section 7705, G. C., the principal of a high school,
or a grade school, if not employed as a superintendent, is still a teacher
within the meaning of section 7600 G. C. and distribution of the funds
mentioned in such section should be made on the basis that high school
principals and grade school principals are teachers within the meaning
of such section.”

It will also be observed from the terms of the foregoing statute, that teachers
are employed for a school year or school years, that is, their term of service is
measured by the school year, and would therefore commence with the beginning
of the school year or years for which they are employed. A school year is defined
by section 7689, General Code, as a period beginning on the first day of July of
each calendar year and ending on the 30th day of June of the succeeding calendar
year.

In an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1915, at page
2089, it was held:

“A principal or teacher in a public school is employed within the
meaning of the provision of section 7718 G. C., from the date of his ac-
ceptance of his appointment by the board of education of the school dis-
trict and for the full term for which such appointment is made.”

Inasmuch as the first day of March, 1931, is within four months of July, 1931,
it clearly follows that a school board may lawfully employ a teacher to be desig-
nated as principal, on March 1, 1931, for a term of service to start at the begin-
ning of the following school year.

Coming now to your second question, Section 7692, General Code, as amended
in 1929 (113 O. L., 51) reads as follows:

“Each and every board of education in this state may appoint at
least one school physician and at least one school dentist; provided two
or more school districts may unite and employ one such physician and at
least one such dentist whose duties shall be such as are prescribed in this
act. Said school physician shall hold a license to practice medicine in
Ohio, and each such school dentist shall be duly licensed to practice in
this state. School physicians and dentists may be discharged at any time
by the appointing power whether the same be a board of education or
board of health or health commissioner, as herein provided. School
physicians and dentists shall serve one year and until their successors
are appointed, and shall receive such compensation as the appointing board
may determine. Such boards may also employ trained nurses to aid in
such inspection in such ways as may be prescribed by the board. The
school dentists shall make such examinations and diagnoses and render
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such remedial or corrective treatment for the school children as may be
prescribed by the board of education; provided that all such remedial or
corrective treatment shall be limited to the children whose parents cannot
otherwise provide for same, and then only with the written consent of
the parents or guardians of such children. School dentists may also con-
duct such oral hygiene educational work as may be authorized by the
board of education.

Such board may delegate the duties and powers herein provided for
to the board of health or officer performing the functions of a board of
health within the school district, if such board or officer is willing to
assume the same. Boards of education shall cooperate with boards of
health in the preventing of epidemics.”

Section 7692-1, General Code, sets forth in a general way the duties of school
physicians appointed by authority of Section 7692, General Code, with respect to
examinations and diagnoses of children, teachers and janitors, and the keeping of
card index records of these examinations and diagnoses.

From the terms of Section 7692, General Code, it will be observed that the
purpose for which nurses may be employed is:

“To aid in such inspection.”

Tt logically follows that if the inspection spoken of is not to be made, a nurse
would have nothing to do, and to employ one would be an idle ceremony and a
clear waste of public funds. Clearly, if a nurse would have no duties to perform
the statute would not extend authority to appoint one. As it is somewhat difficult
to understand just what is meant by the word “inspection,” as used in the statute,
inasmuch as the term is not again used in Section 7692, or cognate sections of the
Code, it will be found helpful to look to the history of the legislation on this
subject.

Provision for the employment of school physicians and nurses was first en-
acted in 1909 (100 O. L., 12) by an act entitled:

“An Act to supplement Section 4018 of the Revised Statutes of Ohio
relating to general duties of teachers by a section to be numbered 4018a
providing for the health of pupils of public schools.”

Section 4018, Revised Statutes, then in force, provided it to be the duty of
teachers in the public schools, among other things, “to strive to guard the health
and physical welfare of the pupils in their schools.” Section 4018a, Revised Stat-
utes, as enacted at that time to supplement Section 4018, Revised Statutes, pro-
vided :

“Any board of education in a city school district may provide for
the medical inspection of pupils attending the public schools and for that
purpose may employ competent physicians and nurses and provide for
and pay all expenses incident thereto from the public school funds or may
by agreement with thz board of health or other board or officer perform-
ing the functions of a board of health for such city, provide for medical
and sanitary supervision and inspection of the schools which are under the
control of such board of education and of the pupils attending such
schools, by a competent physician selected by the parent or guardian of
the child, but in case of failure upon the part of the parent or guardian,
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then by the district physician and other employes to be appointed by
such board of health, and any board of education in a city school district
making such agreement shall have power to provide and pay compensa-
tion to the employes of the board of health in addition to that provided
by the city.”

Said section 4018a, Revised Statutes, was codified as Section 7692, General
Code, and was amended in 1913 (103 O. L., 897) at which time Section 7692-1,
setting forth somewhat in detail the duties of school physicians appointed by au-
thority of Section 7692, General Code, was enacted. The amendment of 1913 was
incorporated in an act which amended many sections of the General Code, re-
lating to the Board of State Charities, Juvenile Courts, the Institution for Feeble-
Minded Youth, Boys’ Industrial School, Girls’ Industrial School, Children’s Homes,
Asylums, Houses of Refuge and public schools. Generally the act related to chil-
dren and organizations which included within their objects matters relating to
children and obviously was designed to more effectually safeguard the health of
children in the several institutions named. By the enactment of Section 7692-1,
referred to above, the duties of the school physicians are not spoken of as in-
spections as it had been in former Section 7692, General Code, before amendment.
These duties are referred to as the making of a diagnosis. However, in amending
these sections, the language with reference to the duties of nurses, to wit: “To
aid in such inspection” was not changed, and this language was again carried into
the amendment of 1929. -

Upon consideration of the history of these statutes it clearly appears that
the inspection in which school nurses were to aid was originally the inspection
authorized by Revised Statute 4018a as enacted in 1909, and it now refers to the
examination and diagnosis of children as authorized by Section 7692-1, General
Code.

It will be observed that the terms of Section 7692, are not mandatory in so
far as they authorize the appointment of a school physician. The school board
may or may not appoint a school physician. The work which a school physician or
school dentist would perform for the district if either or both were appointed
may be delegated to the board of health, and inasmuch as the statute provides
that “the duties and powers herein provided for” may be delegated to the board
of health, I am of the opinion that when the duties and powers which a school
physician or dentist performs are delegated to the board of health the duties of
a nurse to aid in the examination and diagnosis of children, and other employes
are likewise delegated to the board of health, for the reason that it is only for the
purpose of aiding the physician or dentist that a nurse is to be appointed. If a
physician or dentist is not appointed, there is no authority to appoint a nurse.

In rare cases there is perhaps authority conferred upon a board of education
by Section 7777, General Code, for the employment of a nurse, but it is only in
those cases strictly coming within the statute where a child within school age is
unable to attend school by reason of having to stay at home to take care of some
sick person in the family. See Opinions of the Attorney General for 1923, page
729; Opinions of the Attorney General for 1927, page 1157; Opinions of the At-
torney General for 1928, page 57, and Opinions of the Attorney General for 1929,
pages 288 and 1535.

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions:

First, a teacher, to be designated as a principal of a grade school or a high
school in a rural school district may lawfully be employed on March 1st of any
calendar year for services during the succeeding school year.
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Second, a board of education is not authorized by Section 7692, General Code,
to employ a trained nurse to aid in the physicial examination and diagnosis of
children, teachers and janitors in the schools of the district, unless the board
employs a physician or dentist to make those examinations and diagnoses.

Respectfully,
GI.BERT BETTMAN,
Atiorney General.

3007.

APPROVAL, BONDS OF SHARON TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS-
TRICT, NOBLE COUNTY, OHIO—$5,500.00.

CoLumsus, OHio, February 28, 1931.

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio.

3008.

DISAPPROVAL, ARTICLES OF INCORPORATION OF RABBIT OWNERS
MUTUAL PROTECTIVE ASSOCIATION.

CoLumsus, Onio, February 28, 1931.
Hon. CLARENCE J. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio.

Dear Sik:—I beg to acknowledge receipt of your recent communication, to-
gether with proposed “Articles of lncorporation of Rabbit Owners Mutual Pro-
tective Association.” It is apparent that the proposed association is being formed
under the authority of Title IX, Division llI, Subdivision 1i, Chapter 2 of the
General Code, containing Sections 9593 to 9607, inclusive. 1 am unable to find any
specific statutory authority requiring my approval of a certificate of incorporation
of such an association. See my opinion No. 2859, rendered to you January 24,
1931. However, I interpret your communication as a request for my opinion as
to the legality of said proposed certificate of incorporation.

Excluding the signatures and acknowledgment, said proposed certificate of
incorporation reads as follows:

“The undersigned, a majority of whom are citizens of the United
States, desiring to form a corporation not for profit under the General
Corporation Act of Ohio, do hereby certify:

FIRST. The name of said corporation shall be: RABBIT OWN-
ERS MUTUAL PROTECTIVE ASSOCIATION.

SECOND. The place in Ohio where its principal office is to be lo-
cated is Toledo, lucas County, Ohio.

THIRD. The purpose or purposes for which it is formed are: for
soliciting applications for and issuing policies or certificates of member-
ship granting protection against loss by fire, theft, tornado, lightning,
hail, gas explosion, transportation and death of rabbits belonging to mem-
bers of the Association.for an indefinite period for all above mentioned
risks except death, which shall cover for a period on each animal in-



