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JUSTICES OF PEACE-NO REQUIREMENT IN SE:CTION 

1907.47 RC SALARIES OF SEVERAL JUSTICES OF PEACE 

WITHIN SAME TOWNSHIP BE FIXED AT A UNIFORM 

AMOUNT. 

SYLLABUS: 

There is no requirem_ent in Section 1907.47, Revised Code, that the salaries of 
the several justices of the peace within the same township be fixed at a uniform 
amount. 

Columbus, Ohio, December 29, 1955 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as fol'lows : 

"As you know, the new Justice of the Peace Code has created 
many difficult problems. 

"The immediate and pressing problem is that of salary. You 
have already ruled that salaries within a county need not necessar­
ily be idenbical so long as they are based on some reasonable 
classification. My present question deals with the authority of 
t!he Commissioners to fix different salaries for two or more 
justices in the same township. 

"An example of a specific situation which has created this 
problem in Lucas County is as fol1lows : S Township in Lucas 
County has three justices. Justice A maintains an office, lives 
adjacent to his office and is available on a 24 hour basis. In the 
past he had handled 80 or 90% of all the cases arising in S town­
ship. Justices B and C handle the remaining cases. Justice C is 
an attorney and village sol,icitor who has indicated that he is not 
interested in handling a large volume of cases or in receiving 
more than a nominal salary. 

"In your opinion, would it be 1lawful for the Commissioners 
to fix different salaries for these three justices, the amount thereof 
to be based upon the relative volume of cases handled by them 
in previous years." 

In my opinion No. 5805, dated September 29, 1955, it was pointed 

out that when Amended Senate Bill No. 319 was under consideration in 

the 101st General Assembly it was at one time amended so as to provide 
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"a uniform" compensation for justices of the peace but this requirement 

was omitted in the final enactment of the measure. From this I concluded: 

"* * * this action is indiicative of a legislative intent that the 
board of ,county commissioners need not fix a salary which is to 
be paid uniformly to all justices concerned. The statute does not, 
of course, provide any criterion by which the board is to be 
guided in fixing vaniable amounts as sailary for the justices con­
cerned and it must, therefore, be concluded that the legislature 
intended them to exercise their discretion freely in the matter ac­
cording to any reasonable rule of classification." 

In reaching this conclusion I was fully aware of the constitutional 

problem ,involved in the requirement of uniformity of operation of general 

laws but took the position that it was beyond the scope of my office to 

declare the statute invalid, and so interpreted the statute as to give effect 

to the evident legislative intent. In State ex rel. Guilbert v. Yates, 66 Ohio 

St., 546, the court held that a statute relating to the compensation of 

county officers was a law of a general nature to which the uniformity pro­

vis,ion in the constitution was aipplicable. 

In that case, however, it was observed by Davis, J., p. 553: 

"* * * but it must be borne in mind that the uniformity in 
compensation wihich is required, is not uniformity in the total 
amount received, but uniformity in the rate of compensation, that 
is, that the same compensation shall be paid for the same service. 

* * *" 
In the case you describe there would appear to be an honest effort 

on the part of the board of county commissioners to fix salaries in relation 

to the service each officer is expected to render, and that action appears to 

be in harmony with the object of tihe limitation involved. In any event I 

do not see how it could be thought that either the constitution or the 

statute here involved would require uniformity within a township or 

district without requiring it tlhroughout the county. I perceive no language 

in the statute requiring such uniformity wfrhin the township and so con­

clude that the board may properly proceed as outlined in your inquiry. 

For these reasons it is my opinion that there is no requirement 111 

Section 1907.47, Revised Code, that the salaries of the several justiices of 

the peace within the same township be fixed at a uniform amount. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


