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STATE EMPLOYEE MAY ACCUMULATE VACATION LEAVE 
EARNED-UNUSED VACATION LEAVE-§§121.161, 2113.04, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 121.161, Revised Code, as dective November 4, 1959, a 
state employee may accumulate vacation leave earned, but not used during his state 
service, and in case of the death of a state employee the monetary value of all such 
unused vacation leave, if not exceeding $300.00, should be paid in accordance with 
Section 2113.04, Revised Code, and if exceeding $300.00, to his estate. 

2. V✓ here a state employee was separated from the state service without being 
paid the compensation due him under Section 121.161, Revised Code, as effective 
November 4, 1959, for accumulated vacation leave to his credit at the time of separa­
tion, the employing authority may, if funds are available for the purpose, make such 
payment subsequent to the time of separation. 

Columbus, Ohio, July 25, 1960 

Hon. James T. Welch, Director, Department of Personnel 

Ohio Departments Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Your opinion is respectfully requested on the following 
two questions: 

" ( 1) May payment made under the provisions of 2113.04 of 
the Revised Code to the survivor of a public employee include pay­
ment for any amount of earned but unused vacation leave to 



532 OPINIONS 

which the employee himself would have been entitled, under 
121.161 of the Revised Code, as amended in 1959, upon separa­
tion from the service; or is such payment limited to the equivalent 
of one year's vacation? 

"(2) If a state employee is separated from the service, not 
for cause, after service of more than one year, but the appointing 
authority fails, presumably through over~ight, to make payment 
for earned but unused vacation leave, as provided under 121.161 
of the Revised Code, may a payroll be prepared subsequent to 
his termination for such vacation payment?" 

Section 121.161, Revised Code, so far as here pertinent, reads: 

"Each full-time state employee, including full-time hourly­
rate employees, after service of one year with the state, is entitled, 
during each year thereafter, to two calendar weeks, excluding legal 
holidays, of vacation leave with full pay. Employees having fifteen 
or more years of service with the state are entitled, during each 
year thereafter, to three calendar weeks, excluding legal holidays, 
of vacation leave with full pay. Two calendar weeks of leave with 
pay will have been earned and will be due an employee upon 
Attainment of the first anniversary of employment and annually 
thereafter, and three calendar weeks of leave with pay will have 
been earned and will be due an employee upon attainment of the 
fifteenth anniversary of employment and annually thereafter. 
Upon separation from state services, except for cause, an em­
ployee shall be entitled to compensation for the pro-rated portion 
of any earned but unused vacation leave to his credit at time of 
separation. 

"In special and meritorious cases where to so limit the 
annual leave during any one calendar year would work peculiar 
hardship, it may, in the discretion of the director of the depart­
ment, be extended. 

"*** *** *** 
"In case of the death of a state employee, the unused vaca­

tion leave and unpaid overtime to the credit of any such employee, 
shall be paid in accordance with section 2113.04 of the Revised 
Code, or to his estate." ( Emphasis added) 

Under this section of law a person with one year's service is entitled to 

two calendar weeks of leave with pay each year and a person with fifteen 

years service is entitled to three calendar weeks of leave with pay each 

year. \,Vhen an employee is separated from the state service he is entitled 

to compensation for the pro-rated portion of any earned, but unused 

vacation leave to his credit at the time of separation. 
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Your first question asks whether compensation on separation ( caused 

by death in this case) is for all "earned but unused vacation leave" 

accumulated by the employee during his entire state service or wliether 

such compensation is limited to the equivalent of one year's vacation. 

In Opinion No. 6580, Opinions of the Attorney General for 1956, 

page 385, the first paragraph of the syllabus reads : 

"1. The paid vacation leave for state employees for which 
provision is made in Section 121.161, Revised Code, may not be 
accumulated as a matter of right, but any such unused leave may 
be considered by the director of the department concerned in 
granting extensions of current leave in special and meritorious 
cases as provided in this section. Employees in the bureau of 
unemployment compensation are 'state' employees within the 
meaning of this section." 

Section 121.161, Revised Code, as interpreted m the 1956 opinion, 

then read: 

" 'Each full-time state employee, including full-time hourly 
rate employees, after service of one year with the state, is en­
titled, during each year thereafter, to two calendar weeks, exclud­
ing legal holidays, vacation leave with full pay. Employees having 
fifteen or more years of service with the state are entitled to 
three calendar weeks of such leave. 

"'In special and meritorious cases where to so limit the 
annual leave during any one calendar year would work peculiar 
hardship, it may, in the discretion of the director of the depart­
ment, be extended. 

" 'Employees working on an hourly basis shall be entitled to 
eight hours of holiday pay for New Year's Day, Memorial Day, 
Independence Day, Labor Day, Thanksgiving and Chirstmas Day 
of each year, if they are regular employees with at least six 
month's full-time state service immediately prior to the month 
when such holiday occurs. 

" 'In case of the death of a state employee, the unused vaca­
tion leave to the credit of any such employee shall be paid in 
accordance with section 2113.04 of the Revised Code, or to his 
estate.' " 

Referring to the section as it then read, it 1s stated at page 388 of that 
opinion: 

"In the first paragraph in this section provision is made for 
stated period of 'vacation leave with full pay.' This term is so 
plain in meaning as to permit no interpretation otherwise than 
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as providing for ( 1) an actual absence from work, and (2) full 
pay for such period of actual absence. It certainly contains no 
implication of any provision for an extra money payment to an 
employee in the event he should fail to avail himself of this 
vacation privilege. 

"Moreover, it will be noted that each such employee 'is en­
titled, during each year,' to this privilege. This quite plainly im­
plies that he is not so entitled to the privilege at any time other 
than during each year following the initial year of service. Hence, 
it must be concluded that there is no authority in this section for 
an accumulation of leave over a period of years in the case of 
employees who fail 'during each year' to avail themselves of the 
privilege of absence with full pay." 

Since the issuance of Opinion No. 6580, supra, in 1956, Section 

121.161, Revised Code, was amended to read as set forth at the outset 

of this opinion (Amended Substitute House Bill No. 208 of the 103rd 

General Assembly, effective November 4, 1959.) These amendments have 

definitely changed the effect of the section. 

Where the section previously did not contain a provision for an extra 

money payment to an employee in the event he should fail to take his 

vacation, it presently specifically provides that an employee upon separa­

tion, is entitled to compensation for any earned, but unused vacation 

leave. The section further states that "two calendar weeks of leave with 

pay will have been earned and will be due an employee upon attainment 

of the first anniversary of employment and annually thereafter, and three 

calendar weeks of leave with pay will have been earned and will be due 

an employee upon attainment of the fifteenth anniversary of employment 

and annually thereafter. Thus, under the present law, there is specific 

authority for an accumulation of leave over a period of years in the case 

of employees who fail "during each year" to avail themselves of the 

privilege of leave with full pay. 

Section 2113.04, Revised Code, referred to 111 your letter and 111 

Section 121.161, supra, reads in part: 

"Any employer, including the state or a political subdivision, 
at any time not less than thirty days after the death of his or its 
employee, may pay all wages or personal earnings due to such 
deceased employee to: (A) the surviving spouse (B) any one 
or more of the children eighteen years of age or older or ( C) 
the father or mother of the deceased employee, preference being 
given in the order named, without requiring letters testamentary 
or letters of administration to be issued upon the estate of such 
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deceased employee, where such wages or personal earnings do not 
exceed three hundred dollars. The payment of such wages or 
personal earnings is a full discharge and release to the employer 
from any claim for such wages or personal earnings. * * *" 
(Emphasis added) 

It will be noted that the distribution under this section is made only 

where the amount involved does not exceed three hundred dollars. \Vhere 

the amount involved is in excess of that amount it is to be paid to the 

estate of the employee (Section 121.161, supra). 

Answering your first question, therefore, under the prov1s10ns of 

Section 121.161, Revised Code, a state employee may accumulate vaca­

tion leave earned, but not used during his state service, and in case of the 

death of a state employee the monetary value of all such unused vacation 

leave, if not exceeding $300.00, should be paid in accordance with Section 

2113.04, Revised Code, and if exceeding $300.00, to his estate. 

Coming to your second question, Section 121.161, supra, specifically 

gives an employee who is separated from state service ( not for cause) 

the right to compensation for the prorated portion of any earned, but 

unused vacation leave to his credit at time of separation. Thus, where 

such compensation is due a former employee, it is a valid obligation of 

the employing authority and, providing that funds are available for that 

purpose, may be paid subsequent to the date that such employee was 

separated from the state service. 

Regarding funds being available, I might note that funds available 

under the presently existing appropriation act, Amended Substitute House 

Bill No. 831 of the 103rd General Assembly, may be used to pay accumu­

lated vacation leave of an employee who was separated from the state 

service on or after November 4, 1959. As this act is effective only until 

July 1, 1961, however, any such payments made after that elate must be 

based on further appropriations of funds by the legislature. 

Answering your specific questions, it is my opinion and you are 

advised: 

1. Pursuant to Section 121.161, Revised Code, as effective Novem­

ber 4, 1959, a state employee may accumulate vacation leave earned, but 

not used during his state service, and in case of the death of a state 

employee the monetary value of all such unused vacation leave, if not 
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exceeding $300.00, should be paid in accordance with Section 2113.04, 

Revised Code, and if exceeding $300.00, to his estate. 

2. vVhere a state employee was separated from the state service 

without being paid the compensation due him under Section 121.161, 

Revised Code, as effective November 4, 1959, for accumulated vacation 

leave to his credit at the time of separation, the employing authority may, 

if funds are available for that purpose, make such payment subsequent to 

the time of separation. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




