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OPINION 65-11 

Syllabus: 

1. There is no authority under Chapter 1151, Revised Code, 
for a building and loan association with the prior approval of 
the superintendent of building and loan associations to purchase
all or substantially all of the shares of another association 
which is to be immediately dissolved and to assume the operation
of the dissolved. association as a branch; 

2. A building and loan association must directly negotiate
for the purchase of all of the assets of a dissolving corporation
and may acquire such assets and assume the operation as a branch 
only upon the written approval of the superintendent under Section 
1151.05, Revised Code. 

To: Lyle L. Herbold, Superintendent of Building and Loan Associations, 
Ohio Departments Building, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, January 26, 1965 

Your request for my opinion is as follows: 

"In order to properly administer the affairs 
of Building and Loan Associations chartered by
the State of Ohio, I desire to submit to you for 
your Opinion the following question. 

"In view of the provisions of Section 1151.34 
of the Revised Code, may a savings and loan associa­
tion chartered under the laws of the State of Ohio, 
with the prior approval of the Division, purchase
substantially all of the-capital stock of another 
Ohio association, providing the purchase is !mmedi­
ately followed by a dissolution of the company
purchased?" 
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It is my understanding that this request has been raised 
for two primary reasons. One reason is that the sale of stock 
would better insure the seller of capital gains tax treatment 
and thereby avoid the possibility that reserve accounts would 
be considered taxable income upon the dissolution or an asso­
ciation and the distribution of remaining assets. Since reserve 
accounts may be used as a means of deferring corporate income 
tax, it is recognized that income tax consequences may attach 
upon the release of all or part of the reserves to undivided 
profits upon the dissolution or the corporation. Tax considera­
tions must relate, however, to those procedures as authorized 
by the law regulating building and loan associations. 

The second reason prompting this inquiry is the active 
market in the sale of building and loan charters and the ap­
parent difficulty for established associations to move quickly
enough to acquire the assets and assume the operation of' an 
association which is dissolving or to compete with the premium
prices the current market is producing. The unusual competitive
market has been created in those areas which rave been suf'fi­
ciently saturated with this type of financial institution and 
where consequently new charters or new branch operations are 
not being approved by the superintendent. 

Because of the quasi-public character of building and 
loan associations, the legislature enacted special laws for 
their regulation and control. Section 1151.02, Revised Code, 
provides that only in absence of specific statutes are such 
associations governed by the general corporation laws of this 
state. It is therefore necessary that we consider whether the 
law regulating an association under Chapter 1151, Revised Code, 
provides for the investment of its assets and whether it pro­
vides a specific method for voluntacy dissolution and the es­
tablishment of a branch operation. 

Pursuant to Section 1151.34, Revised Code, the legislature
has restricted the investment of idle funds and assets of an 
association to certain described bonds, interest-bearing obli­
gations, notes, debentures, home mortgages and securities ac­
ceptable to secure government deposits, and, in addition, 
authorizes the deposit of idle funds in financial institutions 
as therein described. There is no provision for the investment 
of the assets of an association in stock of any corporation
with the exception of investment in the stock of a federal 
national mortgage association which is specifically authorized 
under Section 1151.34,1, Revised Code, It is quite evident 
therefore that there is neither expressed or implied power 1n 
an association to invest in stock of a corporation organized
for a like purpose. 

The term "investment" has been generally defined as plac­
ing money into property to be held with some measure of perma­
nence and with an idea to gain or profit. Lumberman• s Indem• 
nity Exchange v. State, 193 Pac, 217; In re Curtis, 60 Atl.
246. An investment can be either in the ownership of another 
corporation or in assets for permanent use in a business. The 
fact that the purchase of stock herein contemplated is only an 
intermediate step in the acquisition of the assets or a ·dis­
solved association does not make it any less an investment and 
one which is not authorized under Section 1151,34, supra. 
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It is necessary therefore to determine if there is any other 
statutory basis for purchasing the stock of an association for 
the purpose stated. ~hapter 1151, supra, specifically author­
izes the purchase of various assets by an association. Section 
1151.27, Revised Code, authorizes the acquisition of real estate 
to ·be used in the transaction of the business and Section 1151.42, 
Revised Code, authorizes the purchase of loans. Of course, an 
association could purchase under its implied powers any equip­
ment and assets necessary for the transaction of its business 
in its principal office or established branches. There is no­
thing, however, under these specific statutes or any other pro­
visions of Chapter 1151, supra, that indicates that the legis­
lature contemplated;the purchase of stock in another association 
regardless of the .purpose. In the cas~ of Standard Savings and 
Loan v. Aldrich, 163 F. 216, the court held that under the most 
liberal view implied and incidental powers a Michigan build-
ing and loan association could not purchase stock in another as­
sociation. On the basis of that conclusion, the court held 
that the association could not therefore qualify as a member 
of another association for purposes of obtaining a loan. 

As a quasi-public corporation, an association does not have 
the unqualified right to voluntarily dissolve nor does it have 
the unqualified right to expand its operation into one or.more 
offtces or branches. Both such actions require approval of the 
superintendent pursuant to Sections 1151.45 and 1151.05, Revised 
Code, respectively, 

Section 1151.45, supra, provides fo~ the voluntary disso­
lution of a building and loan association and the application 
of the general corporation law as follows: 

"A building and loan association may dis­
solve by a majority vote of the stock entitled 
to be voted under its constitution. Such vote 
shall be consistent with section 1151.20 of the 
Revised Code, and such diEsolution shall be sub­
ject to the contract rights of the association's 
borrowers and the vested rights of its members. 

"No such association shall dissolve until 
after it has filed an application to dissolve 
with the superintendent of building and loan 
associations and said superintendent has con­
sented in writing to such dissolution and certi­
fied, upon examination of said corporation, that 
it is in a safe and sound condition. 

* * * * * * 
"After the filing a: said certificate, all 

proceedings relating to the dissolution of such 
association shall be governed by section 1701.87 
and 1701.88, inclusive, of the Revised Code." 

In the case of State, ex rel. Bettman, Attorney General 
v. Court of Common Pleas of Franklin County, 124 Ohio St., 
269, the court held that the provisions for possession and 
involuntary dissolution of a building and loan association 
set forth in Chapter 1157, Revised Code, provided the ex­
clusive remedy and procedures that must be followed in all 
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such cases. The same rationale in my opinion can be.equally
applicable to the method of voluntary dissolution. Section 
1151.45, supra, does not specifically authorize one associa­
tion to acquire the stock of another association as a step 1n 
the dissolution of the association whose stock is purchased,
and such authority can not be implied therefrom. 

Section 1151.05, supra, provides for the approval of a 
branch office as follows: 

"No building and loan association shall es­
tablish more than one office, or maintain branches 
other than those established before July 3, 1923, 
except with the approval of the superintendent of 
building and loan associations previously had in 
writing." 

Pursuant to this statute an association cannot purchase,
build or otherwise establish an office or branch for the opera­
tion of its business apart from its principal office without 
approval. The fact that an association may, with approval,
establish another office or branch does not give it the right 
to pursue any means to accomplish this purpose nor does it give 
theruperintendent the right to approve any or all means for 
setting up such an operation. The approval of the superinten­
dent goes to the establishment of the office or branch and not 
to the purchase of stock in another corporation as a step in 
the acquisition of another office or branch. The fact that 
the legislature failed to grant this authority in providing
for the investment of funds and the voluntary dissolution of 
an association in my opinion precludes the purchase of stock 
in another corporation as a proper means for establishing an 
office or branch. 

If such authority could be implied, I see no basis upon
which the superintendent could require the purchase of all or 
substantially all of the stock of another association as con­
tracted with any lesser controlling interest which could ef­
fect the dissolution and distribution of assets. The obvious 
confl1.ct of interests between the association and the minority 
shareholders and the problems that could arise therefrom 
strengthens my conclusion that this question is a matter 
for legislative determination. 

The board of directors of a dissolving corporation, 
either with approval of the stockholders, Section 1701.88, 
Revised Code, or by authority vested in them by the articles 
of incorporation, Section 1151.63, Revised Code, may sell 
all or part of the assets to another corporation. There is 
nothing to preclude a building and loan association from 
purchasing any asset which I have indicated it is authorized 
by law to purchase. Furthermore, there is nothing to pre­
clude a building and loan association from purchasing all 
of the assets and assuming the operation of the business 
as a proper means to establish another office or branch 
provided approval in writing is received from the superin­
tendent. The question of whether the association can meet 
the competitive bids of other interested purchasers is a 
matter to be determined by negotiation between the parties. 

https://confl1.ct
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Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. There is no authority under Chapter 1151, Revised Code, 
for a building and loan association with the prior approval
of the superintendent of building and loan associations to purchas
all or substantially all of the shares of another association 
which is to be immediately dissolved and to assume the operation 
of the dissolved association as a branch; 

2. A building and loan association must directly negotiate
for the purchase of all of the assets of a dissolving corporation
and may acquire such assets and assume the operation as a branch 
only upon the written approval or the superintendent under 
Section 1151.05, Revised Code. 




