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API'ROVAL - BONDS CITY OF CLEVELAND, CUYAHOCA 
COUNTY, OHIO, $7,000.00, PAI\T OF ISSUE DATED 
AUGUST 1, 1929. 

Cou·1rnt·s, 01110, June 17, 1938. 

Netirement Roard, State Teachers /~etireme11t System, Columbus, Ohio. 

Gt-:1\TLE:IIEl\: 

RE: Bonds of City of Clevebncl, Cuyahoga County. 
Ohio, $7,000.00. 

The above purchase ni bonds appears to be part oi an issue oi bonds 
of the above city dated August 1, 1929. The transcript relative to this 
issue was approved by this office in an opinion rendered to your board 
under elate of December 16, 1937, being Opinion No. 1642. 

lt is accordingly my opinion that these bonds constitute valid and 
legal obligations of said city. 

2() 12. 

Respectfully, 
HERBERT S. DCFFY, 

Attonle}' General. 

TAX COMl\llSSIO:\'" OF 01-110-HUI\EAU OF l\IOTOl\ VE­
IllCLES-:I'lOTOl\ VEHICLE FUEL-WI-IEI\E USED IN STA­
TIONARY I'UWI·:R UNIT-l\'ll·:CIIANICAI. CONTRIVANCE 
--OPElV\TION OF l\'IOTOT\. VEIIICLE UPON IIIGHvVAYS-
1\EQUIRElVJE:\TS AS TO DETAILS IN AI'I'LICATIO~ FOR 
CLAIMS FOR FUEL TAX REFUND. 

SYLLL/FJUS: 
1. The o·w11er or operator of a motor vehicle or portable co11triva11ce 

having one e11qine and one storage ta11l<, hut dual power by virtue of a 

.r;ear shift arranycmcnt (sometimes /mown as a power tal<c-off) is en­

titled to a refund of taxes f'aid on motor vehicle fuel used i11 the operation 

of such contrivance while used as a stationary power unit, under the au­

thority contained in Section 5534, General Code, as amended /Jugust 23, 
1937. 
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2. The Tax Commission of Ohio has no authorit)' to require the 

on•ncr or operator of a motor vehicle on which a n1cChQ11ical contrivance 

has been constructed for the purpose of grinding feed, mixing concrete. 

or sawing wood, to install a11 additional or se paratc fuel storage tanh to be 

used only while the motor of such vehicle is being used to drive and operate 
such separate and added machincr)', in order to entitle such owner or op­

erator to file claim for rcftwd of taxes paid on motor vehicle fuel used in 
such sc parate and disti11ct o pcration. 

3. The Tax Commission of Ohio has 110 authority to erl/lsidcr the 

question as to whether or not such mechanical contrivances have bec11 li­
censed by the Hurcau of Jllotor Vehicles, as the sole question to be d,·­

cided is whetha or uot such motor vehicle fuel was used for any other 
purpose than the propulsirm of motor vehicles or Jnechanical contrivances 

upon the highwa)'S of this state. 
4. fn establishing the validit_y of claims for refund of motor vehicle 

fuel taxes paid, the Tax Commission of Ohio has aut/writ)' under Section 

SS34 of the General Code, to require persons who file such applications, 
to include therein full and complete details as to the exact quantit_v of fuel 

used for all)' other purpose than the propulsion of motor vehicles upon 

the highways of this state, together with supporting original invoices cov­
ering the same, and also require that such application be supported b·y 'the 
personal affidavit of the claimant. This is the onl)' procedure provided l1y 

law for the establishment of the validity of such refund claims. 

CoLu liiBVS, 01-1 ro, June 18, 1938. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GEi':TLEl\1 EN: This will acknowledge receipt of your letter of recent 

date. in which you ask my opinion on the follo\\-ing: 

"Amended House Bill No. 4S8, Volume 117 Ohio Laws, 
Section SS34, G. C., after enumerating certain specific exemp­
t ions, reads in part as follows: 

' * * * or any other purpose than the propulsion of motor 
vehicles upon the highways of this state, shall be reimbursed to 
the extent of the amount of the tax so paid.' 

A prior specific exemption of the same statute granted a re­
fund of tax paid on motor vehicle fuel used for the purpose of 
operating or propelling stationary gas engines. 

The Tax Commission of Ohio receives innumerable requests 
for the refund of tax paid on motor vehicle fuel used in port­
able mechanical contrivances, such as feed grinders, concrete 
mixers, saw rigs, etc., having a gear shift (sometimes kno\\'n as a 
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power take-off) which enables the operator to use said mechanical 

contrivance as a stationary power unit or as a propelling power 
unit by the mere shifting of a gear. 

It has been our policy to refuse to grant tax refunds on 
motor vehicle fuel used by such contt·ivances. ior the reason that 

it is practically impossible to determine how much of the motor 
vehicle fuel is used for propulsion on the high\\·ays oi the State 
and ho\\' much is used for stationary pm\·er. 

Some portable contrivances have a separate engine and a 
separate storage tank, \\·hich can be used only for stationary 
po\\'cr. On motor vehicle fuel so used, \\'C have granted tax re­
i uncls. 

The policy subjects us to the accusation of discriminating 
in favor of the portable contrivance having a separate engine an<l 
a separate storage tank, and against the portable contrivances 
that do the same \\'ork and accomplish the same purpose by the 
shifting of a gear, thus having dual pmrcr. The practical im­
possibility of accurately determining the exact amount oi motor 
vehicle fuel used in such contrivances for propulsion on the 
highways of this state and for stationary power, with the re­
sultant likelihood of fraud, has in part determined our policy. 

We \\'ould like your formal opinion on the follm\·ing ques­
tions: 

1. Is the m\·ner or operator of a portable contrivance hav­
lllg one engine and one storage tank but dual po\\'cr by virtue 
of a gear shi it, entitled to a refund oi tax paid on motor ve­
hicle iucl used by such contrivance while it is operating as a 
stationary unit? 

2. ] f not entitled to a refund, in the above case, \\'ould the 
installation of an additional and separate motor vehicle fuel stor­
age tank to he used only while furnishing stationary power, en­
title the oper;ttor to a refund of the lax paid on the motor ve­
hicle fuel used from said tank while operatin~ solely in a sta­
tiunary capacity? 

3. vVould the fact that some portable contrivances arc 
licensed by the 1\ureau of :'dotur Vehicles and some arc not li­
censed by said bureau make any difference? 

4. If, in your opinion, applications for reiund of motor ve­
hicle fuel tax should be granted in any or all of the above cases, 
what proof of usc should be required by the Tax Commission 
of Ohio in order to eliminate fraud?" 

Section 5534, of the General Code uf Ohio, as alllendcd in Amended 
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House Hill No. 458, 117 0. L., page 673, effective August 23, 1937, 
reads as follows: 

"Any person who shall use any m?tor vehicle fuel on which 
the tax herein imposed has been paid, for the purpose of operat­
ing or propelling stationa1·y gas engines, road rollers, power shov­
els, tractors not usee\ on public highways, unlicensed motor ve­
hicles used exclusively in intraplant operations, motor boats or 
aircraft, or who shall use any such fuel upon which the tax here­
in provided for has been paid, for cleaning or dyeing, 01· any 
other purpose than the propulsion of motor vehicles upon the 
highways of this state shall be reimbursed to the extent of the 
amount of the tax so paid on such motor vehicle fuel in the 
following manner; proviclecl, however, that such applications 
for refunds must be filed with the Tax Commission of Ohio with­
in ninety clays from the elate of purchase, or invoice. 

Such person shall file with the Tax Commission of Ohio 
an application for refund, stating the quantity of fuel usee\ for 
purposes other than propulsion of motor vehicles as set out in 
this section. Such application shall be accompanied by the or­
iginal invoice, or certified copy thereof, showing such purchase 
together with evidence of payment thereof, except that the tax 
commission may in its discretion waive evidence of such pay­
ment in those cases where the claim for refund shall have been 
assigned in the manner hereinafter in this section permitted, 
and also the duplicate statement described in Section 5532 of 
the General Code. On filing of such application, invoice and 
duplicate statement in the form herein prescribed, the Tax Com­
mission of Ohio shall determine the amount oi the refund due 
and, within thirty (30) clays from the time of filing the same, 
shall certify such amount to the auditor of state. The auditor 
of state shall thereupon draw a warrant for such certified 
amount on the treasurer of state in favor of the person claim­
ing such refund. Such refund shall be paid by the treasurer 
of state from the rotary fund hereinafter provided for. The 
tax commission may require the application provided for here­
in to be supported by the affidavit of the claimant. 

The right to receive any refund under the provisions of 
this section shall not be assignable, except to the duly licensed 
dealer who shall have sold to the user the motor vehicle fuel upon 
which the claim for refund is based. No1· shall any payment 
thereof be made by the treasurer of state to any person other 
than such duly licensed dealer ur the person originally entitled 



1230 OPINIONS 

thereto, using the motor vehicle fuel upon which the claim for 
refund is based, except that such refunds when duly allowed 
and certified as in this section provided be paid to the executor 
or administrator, or to the receiver. trustee in bankruptcy, or 
ass1gnee in insolvency proceedings of such person entitled 

·thereto." 

In reviewing the above section it should be noted that. \\'hen any 
person uses motor vehicle fuel on which the tax has been paid, for the 
purpose of operating or propelling· stationary gas engines, road rollers. 
power shovels, tractors not used on public highways or for operating 
any unlicensed motor vehicles used exclusively in intra-plant operations. 
or for an}' other purpose than the propulsion of motor vehicles upon the 
highways of this state, such person is entitled to be reimbursed to the 
extent of the amount of the tax paid on such motor vehicle fuel. It 
should also be noted that the Tax Commission has the authority to re­
quire the application for refund of motor vehicle fuel taxes so paid to 
be supported by the affidavit of the claimant. It should further be 
noted that any person who i·iles an application for refund of such taxes 
with the Tax Commission, must set out in their application the quantity 
of fuel so used for purposes other than propulsion of motor vehicles 
upon the highways of this stale, as provided in Section SS34, supra. 

The questions which you present ior my consideration relate mostly 
to an interpretation of the provisions contained in Section SS34, supra. 
They seem to revolve around the use oi motor vehicle chassis ior the 
conveyance of feed grinders, concrete mixers. sa\\' rigs and other similar 
portable mechanical contrivances upon the high\\'ays of this state, and 
then using the same motive pm1·er, that propels the motor vehicle, as the 
driving power in the operation of such iced grinder. concrete mixer or 
sa 11· rig, attached thereto, \\'hen the motor veh ide reaches i Ls de;;ti nation 
where the work is to be periormed. The question then arises as to 
whether or not the owner of the propelled motor vehicle is entitled to a 
refund of taxes paid on motor vehicle fuel u;;ed in the operation of the 
power plant of the vehicle while it is used as the driving- po\\'er for the 
food grinder, concrete mixer or buzz saw, attached thereto or operated 
thereby, in the performance of the specific work for which it was in­
tended. 

You say it has been the policy oi the Tax Commi;;sion to reiuse to 
grant lax refunds on motor vehicle fuel used in the operation of mechan­
ical contrivances installed on such motor vehicle chassis for the reason 
that it seems practically impossible to determine how much of the motor 
vehicle fuel is used for the propulsion of the motor vehicle upon the 
highways, as distinguished from the motor vehicle iuel used in the oper;.~-
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tion oi the same motor while used as a stationary power plant. You 
iurther state that when these portable contrivances have a separate fuel 
storage tank from which fuel is used only for stationary power that in 
such instances it has been your practice to grant tax refunds on the motor 
vehicle fuel so used. ] realize it is a problem for the Tax Commission 
to secure information that will enable them to determine the exact 
amount of motor vehicle fuel used for the propulsion of such mechanical 
contrivance upon the highways oi this state, as distinguished from the 
motor vehicle fuel used by the same motor when used as a power plant 
in the operation oi a feed grinder, concrl"le mixe1·. buzz saw or some 
other form or type of similar ma•:hinery. llowever, in view oi the 
specific provision contained in Secti• •n 5~~4. supra, to the effect that: 

"Any person who shall use any motor vehicle iuel on which 
the tax herein imposed has been paid * * * for any purpose 
other than the propulsion of motor veh'iclcs upon the highways 
of this state, shall be reimbursed to the extent of the amount of 
the tax so paid 1111 such motor vehiclt' fuel. * * *" (Italics the 
writer's.) 

I am inclined to the belief that the anS\\·er to your first question 
should be in the affirmative. 

In regard to your second question. there seems to be nothing in 
the statutes which requires the owner of a motor vehicle which uses 
the same power unit ior the dual purpose of propelling such vehicle 
upon the public highways, and also for furnishing driving power in the 
operation of mechanical contrivances constructed thereon or operated 
thereby, to install an additional or separate fuel storage tank to be used 
only while furnishing power for the operation of such mechanical con­
trivance. This would probably be a commendable move on the part oi the 
owner, but th.ere is no law to enio1·ce it. 

Helative to your third question in \\·hich you ask as to whether or 
not there would be any difference if the particular portable mechanical 
contrivance is licensed for operation upon the high\\·ays of this state by 
the Hurcau of l'vlotor Vehicles, I am inclined to believe that this can 
also be answered in the negative. I reach this conclusion because the 
term "motor vehicles'' has been det·ined in Section 5526. General Code. 
which is the first section of the l\lotor Vehicle Fuel Tax Act, to include 
the following: 

" 'lVlotor vehicles' shall mean and include all vehicles, en­
gines, machines or mechanical contrivances which are propelled 
by internal combustion engines or motors." 
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The same section also defines the term "public highways'' as: 

''Lands and lots over which the public, either as user or 
owner generally has a right to pass * * *." 

Thus, when motor vehicle fuel is purchased for any other pur­
pose than the propulsion of motor vehicles on the highways of this 
state, the purchaser is entitled to a refund of the motor vehicle fuel 
taxes so paid. This is true whether the motor vehicle has been licensed 
by the Bureau of Motor Vehicles or not. 

In regard to your fourth question, in ll'hich you ask as to what prooi 
the Tax Commission should require of applicants who are seeking re­
iunds of taxes paid on motor vehicle fuel used in the operation of port­
able poll'er plants mentioned herein, \\'hen in a stationary position, in 
order to eliminate fraud, I am inclined to believe that Section 5534, 
supra, already answers this problem for you. This section reads in part: 

"Such person shall file with the Tax Commission of Ohio, 
an application for refund, stating the quantity of fuel used for 
purp9ses other than propulsion of motor 7Jehicles as set mtt i11 
this section. * * *" (Italics, the writers.) 
In addition to the above, it says: 

"The Tax Commission may require the application pro­
vided for herein to be supported by the affidavit of the appli­
cant." 

\Vhen this procedure has been iollr)\\·ecl and the Tax Commission 
oi Ohio has determined the exact amount oi the refund clue, everything 
has been done that is necessary to be clone under the law, ior the estab­
lishment of legal claims for refund oi such motor vehicle fuel taxes paid 
and for the elimination of possible fraud in the making and. filing oi such 
applications. 

Accordingly, in specific answer to your questions it is my opinion 
that: 

I. The owner or operator of a motor vehicle or portable contrivance 
having one engine and one storage tank, but dual power, by virtue of a 
gear shift arrangement (sometimes kno\\'n as a power take-off) is en­
titled to a refund of taxes paid on motor vehicle fuel used in the opera­
tion of such contrivance, \\·hile used as a stationary po\\'er unit, under 
the authority contained in Section 5534, General Code, as amended Au­
gust 23, 1937. 

2. The Tax Commission of Ohio has no authority to require the 
owner or operator oi a motor vehicle, on ll'hich a mechanical contrivance 
has been constructed ior the purpose of grinding feed, mixing concrete 
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or sawing wood, to install an additional or separate fuel storage tank tu 

be used only while the motor of such vehicle is being used to drive and 

operate such separate and added machinery in order to entitle such owner 
or operator to file claim for refund of taxes paid on motor vehicle iuel 

used in such separate and distinct operation. 
3. The Tax Commission of Ohio, has no authority to consider the 

question as to whether or not the portable mechanical contrivances in ques­
tion have been licensed by the Bureau oi l\lotor Vehicles, as the sole 

question to be decided is whether or not such motor vehicle fuel was used 
ior any other purpose than the propulsion of such motor vehicle or me­
chanical contrivance upon the high\\·ays oi this state. 

4. In establishing the validity of claims for reiund of motor vehicle 
iuel taxes paid, the Tax Commission oi Ohio. has authority under Sec­

tion 5534. oi the c;eneral Code, to require persons who file such applica­
tions to include therein iull and complete details as to the exact quantity 

oi iuel used ior any other purpose than the propulsion oi motor vehicles 
upon the highways of this state together with supporting original in­
voices covering the same and also require that such ·applications be 
supported by the personal affidavit ni the claimants. This is the only 

procedure provided by law ior the establishment ni the validity oi such 
rei und claims. 

l<espectfully, 
11 ER BI·Xr S. ]) l' F FY, 

A I forney C Cllcral. 

_____ .. ______ _ 

2fd .1. 

Al'l'ROVAL-LEASI·:. STAT!~ OF 01110, THROUGH DIRI·:C­
TOI\, Dl~l'AHT!'vl E~T OF PUlll.IC WORI\.S, WIT II Tl fl·: 
WAIJ'AHK REALTY COMPANY, 1\<fA:\TSFIELD, OHIO. 

CERTAL\J J<OOlVIS, FIFTH FLOOR. THE WALPARK 
l{EALTY CO:MPANY HUlL!) I NG, PARK AVE0JUE AND 

WALNUT STREI~T, MANSFI E.LD, OHlO, L'SI·:. SALE.S TAX 

lllVISION. TAX COl'd!VI!SSIO:\' OF 01-110. 

Cm.nllll'S, 0JJIO, June 18, 1938. 

lin;-.;. CAI\L G. \VAIIL, f)irrrlor, neparllll!'/1/ of Public IVorb·, Co!umlnts, 

Ohio. 
DEAl\ SiR: '{on have submitted ior my examination and approval 

a certain lease executed by The \Valpark Realty Company oi ).lansl1eld, 


