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APPROVAL-TITLE TO CERTATN LANDS, HIGHWAY RIGHT 
OF WAY, CLEVELAND INTERURBAN RAILROAD COM­
PANY, SH JCH No. 35, SECTION L-1, pt. LANDERS CIRCLE, 
CUYAHOGA COUNTY, OHIO. 

Cou_·:~rncs, Omo, September 16, 1938. 

i ;ox. Jolll'.: )ASTER, JR., Director of llighways, Culumbus, Ohio. 

DEAR SIR: This is to acknowledge receipt of your recent communi­
ration requesting an opinion as to the title to certain lands sought to be 
acquired for higlm·ay right of way, commonly ·described as a parcel of 
the Cleveland Interurban H.ailroad Company and designated in the records 
of your department at SH (ICH) '\To. 35 Section L-1 (pt), Cuyahoga 
County (Landers Circle). 

Attached to such request is a photostatic copy of a quit-claim deed 
and a certificate of title for described premises, dated August 27, 1938. 

I have carefully checked the above enclosures and it is my opinion 
that you can safely rely upon this rertif1cate of title as being correct and 
that the same discloses the persons having an interest in said premises 
of record. 

J am returning herewith said enclosures with my approval of the 
certif1cate of title as executed by l\Iichael P. O'Brien for the lands in 
which you arc interested. 

2982. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

DEPENDEXT CH 1 LDREN- GHA:-JT OF AID- WHEX CHl LD 
:MOVES FRO-:\L 0::-.JE COU:-JTY TO ANOTHER-OBLIGA­
TION TO PAY 1-:\'LME.DIATELY ASSLHIED nY COU:-JTY 
WHERE CHILD RESTDES. 

SYLLABUS: 
In the act providing for aid for dependent < hildren, where a child 

moves from one county to another, the county to 'which he or she moves 

must immediately assu111e the oblir;ation of paying the grant of aid to 
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which the cltild is entitled, a;td the county from which such child moves 
should not contimte to pay such grant. 

CoLU.."IlUUS, Olllo, September 17, 1938. 

I lox. l\·TARGANIO:T M. ALLMAN, Director, Department of Public 11/elfare, 
Coltimbus, Ohio. 
DEAR MADAl\t: 1 am in receipt of your request for my opinion 

\\'hich reads as follows: 

"Under the la\\'S of Ohio relating- to the prog-ram of Aid to 
Dependent Children, there are no county residence require­
ments. For that reason l am requesting an opinion as to the 
procedure we should follow in developing a rule by which to fix 
county responsibility for families moving- from one county to 
another within the State of Ohio. Should the county from 
which the family has moved, continue to pay the grant of Aid 
to Dependent Children for a certain length of time? If so, 
for how long? The next question naturally follows: When 
should the county to which the family has moved accept respon­
sibility for paying the grant?" 

The act granting aid to dependent children does not, it is true, 
specifically require county residences of the recipient. The only require­
ment in so far as residence is concerned, is provided in Section 1359-32cl, 
General Code, which reads as follows: 

"He (the recipient) shall have resided in the State of 
Ohio for at least one year immediately preceding the applica­
tion for such aid or, if he \\·as born \l'ithin the state within one 
year immediately preceding such application, his mother shall 
have resided in the State of Ohio for one year immediately 
preceding his birth." (vVords in parenthesis the \\Titer's.) 

Despite the fact that the only residence requirement is residence in 
the State of Ohio, it is evident from a reading of the entire act relating 
to the granting of aiel to dependent children that the administration of 
such act depends upon residence of the recipient in the county from 
which he or she is receiving such aiel. 

Section 1359-38, General Code, provides in part, as follows: 

"Prior to the beginning of each f1scal year or as soon 
thereafter as ·such appropriation shall be available, the state 
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department of public welfare shall apportion such appropriation 
among the several counties in the state in the proportion that 
the number of children under sixteen years of age in each county 
as estimated by the department of public welfare, bears to the 
total number of such children in the state as so estimated. * *" 

From a reading of Section 1359-38, supra, it will be noted that the 
apportionment to the several counties of the appropriation made by the 
legislature for the administration of aid to dependent children depends 
upon the number of children receiving aiel in a particular county. Thus, 
if a child moves from one county to another, the county receiving such 
child is entitled to a greater portion of the appropriation than was there­
tofore allotted to such county. In other words, the amount of funds 
to which any particular county is entitled varies with the number of 
children receiving aid in such county and naturally this number increases 
or decreases each time a child moves into or out of a particular county. 
Therefore, when a county receives a greater sum because of the fact that 
the recipients of aiel to dependent children have increased in that county, 
it is only logical that that county should pay the grant to the child. 

Another section of the act which points out the importance of county 
residence is Section 1359-33, General Code, which reads as follows: 

"The amount of aiel payable in respect of any child or 
children living in the same home shall be determined on the 
basis of actual need and shall be sufficient to provide support 
and care requisite for health and decency, taking into account 
the income from other sources of such child or children, his or 
their parent or parents and (irrespective of the existence or 
nonexistence of any legal obligation of support and care) the 
relative or relatives in whose home he or they arc living." 

According to this section, the amount of aid depends upon certai11 
conditions which have been set out in the statute. 

] t is reasonable to assume that when a chile\ moves irom one county 
to another, these conditions will vary, and when they vary, the amount 
of aiel payable to such child increases or decreases as the case may be. 

Inasmuch as under the provisions of this act, a county is only 
allotted a certain sum of money to distribute in the form of aid, it 
should not be required to contribute aiel to a child in another county 
in a greater sum than it would be required to contribute if the child 
lived in the contributing county, merely because the chile\ moved fron1 
the contributing county to another county or rather merely because the 
child formerly lived in the contributing county. 
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Sections 1359-33 and 1359-38, General Code, are only two of the 
sections in the act granting aid to dependent children ,,·hich indicate the 
importance of county residence. There are others which 1 deem it 
unnecessary to cite and explain in order to answer your questions. 

It is therefore my opiniot1 that county residence is of prime import­
ance in the administration oi the aiel ior dependent children act. 

Under the law as interpreted by this opinion it is conceivable that 
a county would not have available sufficient iunds to distribute. Such a 
situation could arise if there were a large inHux of children eligible under 
the aid for dependent children act into one county. This difficulty is 
disposed of by Sections 1359-37 and 1359-32, of the General Code. 
Section 1359-37, supra, reads in part, as follows: 

"Before the beginning of each quarter of each fiscal year, 
the state department of public welfare shall estimate the amount 
to be apportioned to each county ior such quarter under this 
section on the basis of existing or anticipated state appropria­
tions pursuant to this act and the amount to be contributed by 
the county pursuant to this act, \\'ith respect to ,,·hich the county 
auditor of each county shall on request of the department furnish 
the necessary information, and shall thereupon certify to the 
director of finance, the auditor of state and, \\'ith respect to any 
county, the county commissioners, th~e county auditor and the 
county administration of such county, each amount so estimated, 
reduced or increased, as the case may be, by any sum which 
it finds that its estimate for any prior quarter was greater or 
less than the amount which should have been paid to the county 
for such quarter, except to the extent that such sum has been 
applied to make an amount certified for any prior quarter greater 
or less than the amount estimated by the depat·tment for such 
county for such prior quarter." 

Section 1359-32, supra, reads in part, as follo,,·s: 

"Subject to the provisions of this act and to the availability 
of revenues for the purposes thereof, a child residing in the 
State of Ohio shall be entitled to aid if and when the following 
conditions are fulfilled, and not otherwise; provided, however, 
that during any quarter of any fiscal year for which the state 
department of public welfare shall not have certified an appor­
tionment of amounts received by the state from the federal gov­
ernment as provided by Section 7* of this act, if the state 
department of public welfare in that event determines that the 
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revenues available in a county for the purposes of this act arc 
insufficient to provide aiel to all children residing in the county 
"·ith respect to whom the conditions of this act are fulfilled, and 
shall so certify to the county administration, the granting of aiel 
to any child during such quarter shall be at the discretion of the 
county administration under such rules and regulations as the 
department may prescribe and certify." 

Thus, under the provisions of Section 1359-37, supra, an apportion­
ment of the funds available for distribution under the aiel for dependent 
children act, is made at the beginning of each quarter of a fiscal year. 
] f at that time it is found that the sum allotted to the county at the 
beginning of the prior quarter was less than it should have been a greater 
sum may then be allotecl by the express language of this statute. The 
result then is that a county is given a greater sum than was theretofore 
allotted in order to administet· the act in a particular county. Therefore, 
if there has been an influx of children into a particular county during 
the prior quarter, these children will be taken care of during subsequent 
quarters by virtue of the increased swns allotted to the county to which 
these children have moved. 

In order to further dispose of the apparent objection heretofore 
raised, if, after applying the provisions of Section 1359-37, supra, there 
are still insufficient funds to provide aiel for all children residing in a 
county, then, by authority of Section 1359-32, supra, the granting of aid 
to any dependent child during such quarter shall be at the discretion of 
the county administration, under such rules and regulations as the Depart­
ment of Public Welfat·c may prescribe and certify. 

Therefore, if, despite the fact that a county has received a greater 
sum than was theretofore allotted to such county under Section 1359-37, 
supra, the amount alloted to such county is still ii1sufficicnt, then at the 
discretion of the county administration aiel may be discontinued in a 
particular case or cases, to the extent that it is necessary in order lu 
bring the county back into its budget. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opmton 
that when a child moves from 01ie county to another, the cotmty to which 
he or she moves must immediately assume the obligation of paying the 
grant of aid that the child is entitled to, and the county from which such 
child moves should not continue to pay such grant. 

J n view of this conclusion, it is unnecessary to answer your second 
question. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorne;• General. 


