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OPINION NO. 73-096 

Syllabus: 
R.C. 5579.04 does not require tl1e use of herbicides in destroying 

weeds along county and township roads, and R.C. 5589.11 imposes no lia­
bility upon local officials for cutting such weeds instead of spraying 
them with herbicides. 

To: Michael Nolan, Athens Col.l'lty Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 26, 1973 

I have before me your request for my opinion regarding the follow­
ing questions: 

l. Does the requireaent of Section 5579.04 

of the Revised Code that Boards ':.'f County 

Commissioners and County Engineers •destroy*** 

all brush*** or other noxious weecls ***grow­

ing within the limits of a county or township road" 

contemplate more conplete destruction (as by the 
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application of herbicides} than that ac'.1ieved by 

cutting suc:i brush am.l weec1.s pursuant to· Section 

5579.08 of the Revised Code? 


2. If the ~oard of County Conmission~rs 

does not a?rrove the use of herticides to destroy 

weeds and ~rJsh, is the county engineer relieved 

from the lia~ility of Section 5589.11 of the 

Revised Code if he merely cuts the wee<ls and brush? 


The relevant statutes involveJ are R.C. 5579.04, 5579.08 and 
5589.ll. R.C. 5579.04 provides that: 

A board of county commissioners, bourd of 

township trustees, or street cornnissioners of 

n municipal corporation, having control of and 

being charged with the cluty of repairing 

macadamized, graveled, or improved roads, a;1d 

county engineers, township roau superintendents, 

and the street cor.imissioners of each nunicipal 

corporation, 11etween the first and twentieth 

.Jays of June, the first and twentieth days of 

August, an.:i, if necessary, between t:1e first and 

twentieti: days of September of eac:1 year, s;1all 

·Jestroy all brush, briers, burrs, vines,Russian, 

Canadian, or common thistles, or other noxious 

Heeds, growing within the liPlits of a county or 

township road, or improved, gravele~, or 

macadanized road, street, or alley within their 

jurisdiction. (:i,i;1pi1asis added.) 


R,C, 5579.08 provides: 

All brush, burrs, vines, and Russian, 

Canadian, or co~non thistles, or other noxious 

'loleeds growing along the public highuay shall 

be cut between the first and twentiet;1 days

of June, the first and twentiet;1 days of 

August, and, if necessary, between the first 

and tuentieth days of September of each year. 

This work shall be done by the board of 

to1mship trustees in its respective township, 

or by the tO\·mship highway superintendent, who 

may employ the necessary labor to carry out 

this section. All expenses incurred shall, 

when approved by the board, be paid frow the 

township road fund by tile township clerk, upon 

his warrant. (Emphasis added.) 


R.C. 5589.ll provides: 

No person, charged with t..'1e duty of 

cutting, destroying, or rer.ioving any weeds, 

briers, or bushes upon or along a public

hig:1way shall willfully fail, r'.eglect, or 

refuse to cut, destroy, or re~ove such weeds, 

briers, or bushes within the ti.me fixed by 

sections 5579.04 and 5579.08 of the Revised 

Code or on the order of the proper officials. 


Your question is based upon the difference between the terms used 
in R.C. 5579.04 and 5579.08. The latter requires boards of township 
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trustees to "cut" weeds along certain roads, while the former requires 
boards of county cornnissioners, ar.iong others, to "destroy" weeds along 
certain roads. It is thought that "destroy" is a r.iore general term· 
than "cut", and therefore that R.C. 5579.04 may impose a duty to do 
more than mc,rel v cut the weeds, possibly a duty to poison and kill then 
by spral•ing herbicides. The penalty statute, R.C. 5589.ll, uses the 
language "cut, destroy, or remove***·" 

A difference in terns of two related statutes ordinarily indicates 
that a different meaning is intended. However, if such is the case here 
tee meaning is not that suggested in your letter. !~ile cutting and 
spraying are the two cor.u:ion methods of dealing with \reeds today, the 
statutory lang~age in question had its origin almost 100 years ago. A 
3t.ituto enacted in 1875, 72 Ohio Laws 112, provided as follows: 

(I]t is hereby r:iade the duty of the 
supervisors of road districts in this state 
to cut do,m, or cause to be cut down all 
weeds and burrs, and to cut Jown or cause 
to be cut down and destroyed uron county
and to~·'!lship roac1s, all bushes and briers 
growing \Ii thin the public highways * * * • 

(:Emphasis added.) 

Subsequent enactments of that Secticn (codified in 1879 as rl.S. 4730) 
consistently erar,loye~ the 1rords "cut" anc ":lestroy." See Bl Ohio Laws 
22 (1884); 93 Ohio Laws 49 (1898). In 1900, R.5. 4730 was amended to 
provide that officials "shall*** cut and burn or destroy weeds and 
brush." 94 Ohio Laws 3ao. 

It appeat's, then, thc1.t the word "destroy" l.'as originally used by 
~1e General i\seer.,bl•• to indicate t>2't the trL';i"::ings which resulted from 
cutting weeds anC: other brush were to be further dispose.::. of after such 
cutting (as by burning). 

Subsequently, the ten:is "cut" and "destroy" ,-ere carried over into 
G.C. 7146, 7195, and 3374-2, and finally to the statutes under 
consideration. The language was refolTiulated many times in a conplicated 
statutory history. No clear definition of the terms "cut" and "destroy" 
can ue inferred from all the statutes. It appears that the two terms 
\lere used interchangeably in most cases. ~ly predecessors, although not 
directly faced with the question, have mentioned that they thought the 
terms synonymous. See Opinion No. 3678, Opinions of the Attorney General 
General for 1931; Opinion No. 1037, Opinions of the Attorney General for 
1927. 

From the foregoing it can be seen that the word "destroy" was not 
originally intended to refer to the poisoning of weeds by spraying 
herbicides. At first, it meant the destruction of weeds which had been 
cut and collected. In subsequent enactr.lents its meaning became ;,mclear. 
When herbici<les becaz:ie available, local authorities apparently consider­
ed the term "destroy" general enough to encompass their use. The 
legality of this practice has not been directly questioned in reported 
court cases or the Opinions of my predecessors. However, Opinion No. 
5839, Opinions of the Attorney General for 1955, does discuss the 
possible liability of boards of township trustees for the death of 
donestic animals '\Jhich have eaten weeds sprayed with herbicides. In 
discussing R,C. 5579.04 and 5579.03, the then Attorney General stated at 
521 as follows: 

I would further call attention to the fact 

that the statute nowhere commands or authorizes 
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the trustees to use poison, but merely requires 

them to "cut" or "destroy" the weeds, If they 

choose the dangerous agency of poison, ti1ey must 

certainly assume the risk, 


I deei~ it proper to call attention to Section 

3719.30 of the Revised Code, which reads: 


"No person shall leave or deposit 

poison or a substance containing poison 

in a common, street, alley, lane, or 

thoroughfare, or a yard or enclosure 

occupied by another. 


",fooever violates this section 

shall be liable to the person injured 

for all dar.iages sustained thereby," 


I cite this statute only as indicati::g the 

policy of the state in reference to the prooiscu­

ous use of poison. But for the immunity from 

liability for torts which townships enjoy, it 

would appear possible for the township trustees 

to be held liable in appropriate judicial proceed­

ings under this statute, as well as uneer the 

statut~ quoted in reference to road naintenance 

[R,C. 5571.10], for inju:des to stock caused by 

the negligent use of poi·ron in the hiqhway. 


See also Opinion ~To. 1695, Opir:ions of the Attorney General for 
1958; Opinion No. 3678, Opinions of t:1e Attorney General for 1931. 

The reasoning quoted above is even more relevant today, because 
of the increasing concern at both fe:leral and state levels with the in­
discrir.,inate use of herbicides anc1 other "econor.1ic poison~". See the 
Federal Environmental Pesticide Control Act of 1972, Pub. L, J2-516, 
as Stat, 972, ar.iending 7 u.s.c. Section 135 et sea, (1972); and R.C. 
c:iapter 921. - ­

I conclude, t!1crefore, that tha use of the ter;-, Jdestroy" in R,C, 
5579.04 in no way compels the use of herbicides. Local authorities rnay 
choose the nethocl tl-?e~· think best for re.-r.ovbg weeds. Thus, if a ooard 
of county cor.1missioners chooses to avoid the dangerous practice of spray­
ing herbicitles, neither t.hey nor the county engineer can be liable for 
an~· omission under R.C. 5589.11. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you ar~ 
so advised that R.C. 5579.04 does not require the use of herbicides in 
destroying weeds along county and townshi9 roads, and R.C. 5589.11 
imposes no liability upon local officials for cuttir.g such weeds insteau 
of spraying them with herbicides. 




