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1. BOND ISSUE-TOWNSHIP TRUSTEES- MAY SUBMIT 
TO TOWNSHIP ELECTORS FOR APPROVAL-ISSUE 
TAKING FORM OF SINGLE PROPOSAL FOR CONSTRUC­
TION OF TOWNSHIP FIRE STATION AND FOR PUR­
CHASE OF FIRE APPARATUS, EQUIPMENT AND AP­
PLIANCES - ISSUE NOT TO EXCEED $20,000.00 IN 
AMOUNT. 

2. ONE BOND ISSUE APPROVED FOR CONSTRUCTION OF 
TOWNSHIP FIRE STATION-ANOTHER SEPARATE IS~ 
SUE FOR CONSTRUCTION OF TOWNSHIP ROAD EQUIP­
MENT BUILDING-TOWNSHIP TRUSTEES MAY CON­
TRACT TO CONSTRUCT BUILDINGS ADJA<CENT TO 
EACH OTHER WITH JOINT PARTY WALLS FORMING 
BOUNDARIES. 

3. TOWNSHIP TRUSTEES MAY PURCHASE FROM GEN­
ERAL TOWNSHIP 1FUNDS SITE'S FOR TOWNSHIP 
FIRE STATION AND TOWNSHIP ROAD EQUIP1MENT 
BUILDING. 

4. NO AUTHORITY FOR TOWNSHIP TRUSTEES TO AP­
PROPRIATE LAND TO PROVIDE SITES TO CONSTRUCT 
TOWNSHIP FIRE STATION OR TOWNSHIP ROAD EQUIP­
:MENT BUILDING-TRUSTEES AUTHORIZED TO APPRO­
PRIATE LAND FOR TOWNSHIP PARK PURPOSES-SEC­
TION 505.26 RC. 

5. UNEXPENDED FUNDS REALIZED FROM SALE OF BONDS 
TO CONSTRUCT COMPLETED TOWNSHIP BUILDING­
SHOULD BE TRANSFERRED TO TOWN-SHIP SINKING 
FUND OR TOWNSHIP BOND RETIREMENT FUND FOR 
RETIREMENT OF BONDS-SECTION 5705.14 (A) RC. 

SYLLABUS: 

I. Township trustees may submit to the township electors for their approval, 
a bond issue taking the form of a single proposal for the construction of a township 
fire station and for the purchase of fire apparatus, equipment and appliances; said 
issue not to exceed $20,000.00 in amount. 

2. \\There the township electors approve one bond issue for the construction 
of a township fire station and another and separate bond issue for the construction 
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of a township road equipment •building, the township trustees may, if they so desire, 
contract for the construction of such structures in such a manner as to place them 
adjacent to each other with joint party walls forming their boundaries. 

3. Township trustees may -purchase sites for a township fire station and a town­
ship road equipment building, from the general funds oi the township. 

4. Township trustees have no authority to appropriate land for the purpose of 
providing sites for the construction of a township fire station or a township road 
equipment building; but township trustees are authorized by Section 505.26, Revised 
Code, to appropriate land for township park purposes. 

5. In the event there remains an unexpended ,balance in a bond fund realized 
from the sale of bonds for the purpose of constructing a township building, and the 
building has been completed, such a balance, pursuant to Section 5705.14(A), Revised 
Code, should be transferred to the township sinking fund or township bond retirement 
fund for the retirement of the bonds. 

Columbus, Ohio, Auust 3, 1954 

Hon. James H. DevVeese, Prosecuting Attorney 

Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as 

follows: 

'"The Trustees of one of our townships desire to submit two 
bond issues to the electors in the November election, one for 
$20,000.00 for the construction of a fire station and the purchase 
of fire apparatus, equipment and appliances, and the other for 
$20,000.00 to construct a building to house the township road 
equipment, with room to make minor repairs, and also room for 
the meeting of the trustees. The questions are as follows : 

"r. May one bond issue be submitted for the construction 
of a fire station and the purchase of fire apparatus, equipment and 
appliances, or must there be separate bond issues for the building 
of the fire station and for the purchase of equipment? 

"2. May one bond issue be submitted for the construction of 
a building for road equipment, with room to make minor repairs, 
and a meeting room for the trustees, or will separate bond issues 
be required for the construction of the garage and one for the 
meeting place? 

"3. If these separate issues pass, would it be possible to 
combine the fire station and garage for the purposes of construc­
tion as one building? 

"4. May fhe trustees, for the above purposes, purchase with 
general funds the land on which to construct said buildings? 
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"5. If the trustees can legally purchase the land for the 
building site from general funds, and there is surplus land, may 
such surplus land be used for playground purposes? 

"6. Can the township trustees appropriate land for any or 
all of the above purposes? 

"7. If there is any money remammg from the l;iond issue 
for the construction of the fire station and purchase of equip­
ment, may such surplus be used for operation and maintenance 
expense and replacement of equipment? 

''8. If there is any surplus from the bond issue for the 
construction of the garage, may such surplus be used for purchase 
of office furnishings, garage equipment, and maintenance of 
building?" 

Section 133.10, Revised Code, Section 2293-20, G.C., which is part 

of the Uniform Bond Act, provides that the resolution of the taxing 

authority of any subdivision (here, a township) declaring the necessity 

of a bond issue, shall relate only to one purpose. The section further 

provides that "one purpose" includes in any case, "all expenditures, in­

cluding the acquisition of a site and purchase of equipment for any one 

* * * building." 

Is a bond issue for the construction of a fire station and the purchase 

of fire apparatus and equipment, a bond issue for "one purpose"? Sec­

tion 505-40, Revised Code, Section 3298-56, G.C., provides: 

"No bonds shall be issued by the township trustees for the 
purpose of providing fire appa-ratus and appliances, buildings or 
sites therefor, sources of water supply and materials therefor, or 
for the establishment and maintenance of lines of fire-alarm 
telegraph, or for the payment of permanent, part-time, or volun­
teer fire-fighting companies to operate such equipment, unless 
approved by vote of the people in a township or fire district in 
the manner provided by sections 133.09 to 133.13, inclusive, of 
the Revised Code, and in no event an amount exceeding twenty 
thousand dollars." (Emphasis added.) 

The foregoing statute, standing alone, does not necessarily lead one 

to conclude that a single or '1package" bond issue might be submitted to 

the electors providing for a fire station and fire equipment. Yet the 

fire station and fire apparatus and equipment are mentioned in sequence, 

and both the fire station and the fire equipment are necessary to the end 

of efficient fire-fighting. Likewise, whereas the legislature provided in 

Section 133.10, Revised Code, that "one purpose" includes all expendi-
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tures for site and equipment for a building, it is not certain that it was 

thinking of fire trucks and equipment housed in a township building, as 

opposed to fixtures and furnishings necessary for a completed township 

building. 

I am of the opinion that the fire station, fire equipment and apparatus 

might legally be grouped together for submission to the electors as one 

bond question, to be voted upon "yes" or "no." This is for the reason 

that there is a unity of object present in the ultimate end sought to be 

obtained, namely, the prevention and fighting of fires. The fire house 

and the equipment are both means germane to this purpose, and each has 

a natural and material relation to the other. 

Recognizing that it is the policy of the law that each measure for 

which it is proposed to issue and sell bonds shall stand on its own merits, 

unaided by combination with others, and that it be voted upon as an 

independent measure by the trustees and the electors, uninfluenced by 

such combination, nevertheless, I feel certain that the subject matter 

here sought to be united in one proposal, is not naturally the type cJf 
combination which is particularly open to attack as an attempt at "log­

rolling." It would appear that the voters, if in the mood for a fire station, 

might also be in favor of purchasing necessary fire equipment. The fire 

equipment requires a shelter; the firemen require a headquarters; and a 

fire station in and of itself is useless if there are no fire trucks and ap­

paratus to go with it. 

Turning to your second question, it is to ,be observed that Section 

5575.01, Revised Code, Section 3373. G.C., contains authority for the 

township trustees to provide a building for the purpose of storing road 

machinery, tools and materials. Since such a structure would be classed 

as a "permanent improvement," the township may issue bonds to finance 

its construction. It would be perfectly permissible to construct the road 

machinery building in such a manner as to contain a room for the making 

of minor repairs on the road equipment. Such a room might readily be 

considered a necessary feature of such building, and as such it would 

appear to be unnecessary for the trustees even to make reference to the 

room in its bond resolution concerning the construction of a township 

road equipment building. 

It is further asked whether the question of construction of a "meeting 

room" for the use of the trustees might be combined with the bond issue 
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for a township road equipment building. It must be said that there is no 

statutory authorization for the construction of a "meeting room." Of 

course, the township may construct a town hall to serve as a meeting 

house, yet construction of such a structure is obviously not contemplated 

in the instant case. It must be said, therefore, that there is no authority 

for the construction of a meeting "room" for township trustees, and hence 

such a proposal would not be proper to place on the ballot in conjunction 

with the road machinery building proposal. 

Assuming passage of the separate bond issue proposals for a fire 

station and road equipment building, it is asked whether it would be 

possible to combine the two for the purpose of constructing one building. 

It. must be remembered that the assumed premise is that the voters actually 

approve the construction of two distinct buildings, one for a fire station, 

the other for a road equipment garage. It would certainly be permissible 

as a matter of architectural design and -construction to combine by 

proximity of location the fire station portion with the garage portion of a 

structure having joint party walls which would otherwise constitute 

exterior walls were the structures to be built separately and apart, but 

which walls would serve as interior partition walls in the event the plans 

and specifications call for a joining of the two buildings. 

I am of the opinion that the township trustees may pay the purchase 

price of the ·building sites from the general funds of the township. The 

general fund of the township is a funa created under direction of Section 

5705.09, Revised Code, into which is placed all moneys belonging to the 

township to be used for the current operating expenses of the subdivision 

and excluding those funds which are derived from levies for specific 

purposes. In the absence of specific provision in the statutes requiring 

the payment of the purchase price of the building sites from a specific 

fund, the purchase price could be paid only from the general funds of the 

township. I fully realize that Section 505.39, Revised Code, Section 3298-55, 

G. C., in terms, authorizes the levy of a tax to provide for protection 

against fire, and that Section 505.40, Revised Code, Section 3298-56, G.C., 

authorizes a bond issue for that purpose. Yet it would seem to me that 

were these two sections to be repealed, the township trustees would retain 

the power to acquire a fire house site, and the purchase price, of necessity, 

would emanate from the general fund. This is for the reason that Section 

505.37, Revised Code, Section 3298-54, G.C., makes it mandatory for the 

township trustees to provide for the care and maintenance of fire equip-
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ment, and, for such purpose, they may "purchase, lease, or construct and 

maintain necessary buildings." If the trustees may purchase from general 

funds a fire station already standing upon a parcel of land, it might also 

purchase from general funds the site for construction thereon of a fire 

station. 

With respect to the township road equipment building, it was held in 

Opinion No. 28o3, Opinions of the Attorney General for 1925, page 625, 

that under Section 3373, General Gode, the township trustees may pur­

chase land upon which to erect a building to house township machinery 

and tools. Neither the statute nor the opinion mention the source from 

which payment may be made. It would therefore appear that if there are 

sufficient unappropriated general funds on hand, the trustees might look 

to such a source for the purchase price of the site. 

Inquiry is made as to whether, in the event there is surplus land 

remaining after the construction of the buildings, such surplus land may 

be used for playground purposes. The question is predicated upon the 

assumption that the building sites were purchased from general funds of 

the township. Section 505.26, Revised Code, Section 3295, G. C., author­

izes a board of township trustees to purchase a "township park." There 

are code sections authorizing the construction and maintenance of a "play­

ground" by cities, villages and counties, but townships are not mentioned 

in these statutes. Yet it would seem that since the trustees might purchase 

property for park purposes, they might lawfully utilize surplus township 

land surrounding the fire house and township garage, for recreational pur­

poses, and install thereon items of playground equipment such as 

swings, etc. 

The next question is whether the township trustees can appropriate 

land for any or all of the above purposes, i.e., fire station, township garage, 

and park. Sections 501.01 to 521.21, Revised Code, the township code, 

contain no general grant of authority for township trustees to acquire land 

by appropriation. The legislature has seen fit to grant the power of appro­

priation in a number of specific instances, such as for a town hall, for a 

memorial, for burial grounds. Section 505.26, Revised Code, allows an 

appropriation of land for park purposes. ·with respect to an appropriation 

of land for a fire station or a township road equipment building, authority 

is completely lacking. 

I held in Opinion. No. 276, Opinions of the Attorney General for 

1951, page 121, that township trustees do not have the power to appro-
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priate land for the purpose of erecting a building thereon to store fire 

equipment. I arrived at this conclusion due to the absence of any general 

statute conferring the power of eminent domain upon the township trustees, 

plus the fact that Section 3-298-54, General Code, did not include the power 

of appropriation, although it specifically authorized the trustees to purchase, 

lease, or construct necessary fire houses. It must therefore be said that 

township trustees may not appropriate land for a fire station, and the same 

thing is true with respect to the-road machinery building site, since there 

is no general or specific authority therefor. 

Your last two questions concern the right, if any, of the trustees to 

allocate surplus bond funds in their hands after the construction of the 

improvements, to operation and maintenance expense in the case of the 

fire fighting bond issue, and to the purchase of office furnishings, garage 

equipment and building maintenance in the case of the garage bond issue. 

In each case, I take it, I am to assume that the purpose of the voted bond 

issue has been fulfilled and that an excess of bond proceeds remain on hand. 

It is provided in Section 133.36, Revised Code, Section 2293-29, 

G. C., that the money from the principal, on the sale of bonds or notes,. 

shall be credited to the fund on account of which the bonds or notes are 

issued and sold and the money is to be used only· for the purpose set out 

in the resolution or ordinance of the taxing authority, and "all moneys 

from premiums and accrued interest shall be paid into the sinking fund or 

bond retirement fund from which said ,bonds or notes are to be redeemed." 

Let us assume the purposes as voted for have been carried out. The 

unexpended balance in the bond funds should be paid into the sinking 

fund or the bond retirement fund for the eventual retirement bonds. 

This is the case because Sedion 5705.14, Revised Code, Section 5625-13, 

G. C., provides in material part as follows: 

"No transfer shall be made from one fund of a subdivision 
to any other fund, by order of the court or otherwise, except as 
follows: 

" (A) The imexpended balance in a bond fund that is no 
longer needed for the purpose for which such fund was created 
shall be transferred to the sinking firnd or bond retirement fund 
from which such bonds are payable." (Emphasis added.) 

Accordingly, it is my opinion that: 

I. Township trustees may submit to the township electors for their 

approval, a bond issue taking the form of a single proposal, for the con-
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struction of a township fire station and for the purchase of fire apparatus, 

equipment and appliances; said issue not to exceed $20,000.00 in amount. 

2. ·where the township electors approve one bond issue for the con­

struction of a township fire station and another and separate bond issue 

for the construction of a township road equipment building, the township 

trustees may, if they so desire, contract for the construction of such 

structures in such a manner as to place them adjacent to each other with 

joint party walls forming their boundaries. 

3. Township trustees may purchase sites for a township fire station 

and a township road equipment building, from the general funds of the 

township. 

4. Township trustees have no authority to appropriate land for the 

purpose of providing sites for the construction of a township fire station 

or a township road equipment building; but township trustees are author­

ized by Section 505.26, Revised Code, to appropriate land for township 

park purposes. 

5. In the event there remains an unexpended ,balance in a bond fund 

realized from the sale of bonds for the purpose of constructing a township 

building, and the building has been completed, such a balance, pursuant 

to Section 5705.I4(A), Revised Code, should be transferred to the town­

ship sinking fund or township bond retirement fund for the retirement of 

the bonds. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 
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