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2548. 

ELECTIO:\ BALLOTS-QUESTIOX OF ISSUl:\G BO:\DS BY A SUBDI­
VISIO;"--J SUB:\IITTED TO VOTERS-PEJ{CEXT:\GE 2\'ECESSARY TO 
CARRY :\IEASURE-BLA?\K A:\D )JUTIL\TED BALLOTS :\OTTO BE 
CO}JSIDERED. 

SYLLABUS: 
I·Vhen tlze question of issui11y bo11ds by a subdh·ision pursua11t to Section 2293-23, 

General Code, is submitted to the electors at a gcl!cral clrction, in asccrtaini11g whether 
fifty-five per cent of the voters ·uoti11g at such elcctio11 upo11 the question of issuiug 
the bo11ds have voted in favor thereof, as required by said Section 2293-23, blau~ 

ballots and mutilated ballots are not to be considered. 

Cou.::.rncs, 0Hro, Xonmber 19, 1930. 

l-IoN. FRANK F. COPE, Prosecuting ,-:/ttorney, Carrollton, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge the receipt of your request for my opinion 

on the following question: 

"At the general election held NO\·ember 4, Harrison Township of this 
county voted on a bond issue to build a high school building. There were 
251 ballots cast; 136 were cast in favor of the bond issue; 106 against the 
bond issue; 7 were not marked and 2 were so mutilated or marked so that 
the intention could not be arrived at. vVould the bond issue carry or fail? 

If we take the total amount of ballots cast, 251, it would take 138 votes 
to carry the bond issue. If we leave out the 7 not marked and the 2 mutilated, 
and take 242 as a basis of computation, the bond issue carried. 

Section 2993-23 of the General Code provides, ''If 55 per cent of those 
voting upon a proposition vote in fa\·or thereof, etc.'' This we believe re­
quires an interprc:tation of this ~ection of the law. 

If the total number of votes are considered as a basis or the number of 
votes cast upon that particular proposition. 

It is very important that we may have as speedy a reply as may be con­
venient to your office." 

As you suggest in your communication, your question invoh·es an interpretation 
of part of Section 2293-23, General Code, a section of the Uniform Bond Act. Al­
though your letter cites Section 2993-23, as being applicable, the language which you 
quote is contained in Section 2293-23, General Code. I presume that the erroneous 
citation is a typographical error. Said Section 2293-23, Get•eral Code, provides so 
far as pertinent, as follows: 

"'' * * 1£ fifty-five per cent oi those voting upon the proposition 
vote in favor thereof, the taxing authority of such subdivision shall have 
authority to proceed under Sections 2293-25 to 2293-29, inclusive, with the 
issue of such bonds and the levy of a tax outside of the fifteen mill limitation, 
sufficient in amcunt to pay the interest on and retire such bonds at maturity." 

It may be observed from the foregoing statute that the legislature used the words 
"if fifty-five per ct>nt of those voting u/>Oil the proposition vote in favor thereof," 
instead of "if fifty-five per cent of the votes cast at such election" or similar 
language. 

In the case of WcllJ-villc vs. Collllor, 91 0. S. 28, the court had before it an 
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analogous situation to that which you present. The facts showed that a proposi­
tion of issuing bonds was submitted to the voters of a municipality and that several 
blank or unintelligible ballots were cast. The issue involved in the case was almost 
identically like that which confronts us here, viz.-Are blank ballots or unintelligible 
ballots to be counted in ascertaining whether the required percentage voted for the 
issue of bonds? The court was called upon to interpret Section 3947, General Code,. 
which has since been repealed by the legislature. The language of said repealed 
Section 3947, which was particularly considered by the court, was as follows: 

"If two-thirds of the voters voting at such election upon the question of 
issuing the bonds vote in favor thereof, the bonds shall be issued." 

The court held that the blank ballots or unintelligible ballots should not be 
counted. The law of the case is set forth in the syllabus as follows: 

I. "\Vhere the question of issuing bonds by a municipality pursuant to 
Section 3939, et seq., General Code, is submitted to the electors at a special 
or general election, in ascertaining whether two-thirds of the voters voting 
at such election upon the question of issuing the bonds have voted in favor 
thereof, as required by Section 3947, blank ballots or unintelligible ballots are 
not to be considered. 

2. \Vhere a voter at an election duly held does not by his ballot express 
his choice for an office to be filled, or on a question submitted to the electors, 
his ballot should not be counted for such office or on the question. But if 
it is required by law that a majority or any certain proportion of the votes 
cast at the election should be in favor of a proposition in order that it should 
carry, then all the votes cast at the election, including blank and unintel­
ligible ballots, must be considered." 

It might be well to quote the gist of the court's opinion which appears on page 33, 
as follows: 

"Section 5070, General Code, provides rules which the elector shall 
observe in marking his ballot. Subdivision 7 of that section provides: 'If 
the elector marks more names than there are persons to be elected to an office, 
or if, for any reason, it is impossible to determine the voter's choice for an 
office to be filled, his ballot shall not be counted for such office.' 

By analogy, if it is impossible to determine the answer of an elector to 
a question submitted at the election, his ballot should not be counted upon 
that question. A ballot is merely the instrument by which a voter expresses 
his choice between candidates or on a question, and where the voter ex­
presses no choice he has not voted for either candidate nor on the question. 
If upon any proposition the law requires that there shall be a majority of the 
votes cast at the election in order that the proposition should carry, it would 
be necessary to reckon with his vote. But if it is necessary to have a ma­
jority of those voting at such an election upon the question, his vote would 
not be reckoned with, for he did not vote upon the question." 

It is to be noted that the court quoted subdivision 7 of Section 5070, General 
Code, which is now repealed, but an exactly similar provision now appears in Section 
4785-131, subdivision 7, General Code. 

It therefore is apparent that the holding of the court, as disclosed by the first 
paragraph of the syllabus, is decisive of your question, since the repealed Section 
3947, General Code, read practically the same as the part of Section 2293-23, General 
Code, here under consideration. 
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I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that when the 
question of issuing bonds by a subdivision pursuant to Section 2293-23, General Code, 
is submitted to the electors at a general election, in ascertaining whether fifty-five 
per cent of the voters voting at such election upon the question of issuing the bonds 
have voted in favor thereof, as required by said Section 2293-23, blank ballots and 
mutilated ballots are not to be considered. I am further of the opinion that under 
the facts disclosed by you, the bond issue carried. 

2549. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

APPROVAL, CONTRACTS FOR ROAD L\JPROVE;\IEi\'TS IN FRAi\'KLIN 
AND CLARK COUNTIES. 

CoLUMBUS, OHIO, November 19, 1930. 

HoN. RoBERT N. VVAJD, Director of H.igk<OOJ'S, Columbus, Ohio. 

2550. 

APPROVAL, BOi\'DS OF NEW ARK CITY SCHOOL DISTRICT, LICKIXG 
COUNTY, OHI0-$20,000.00. 

CoLUMBUS, 0Hro, November 19, 1930 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

2551. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF LISBOX, COLU;\IBIANA COUNTY, 
OHI0-$57,000.00. 

CoLUMBUS, OHio, November 19, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Olzio. 


