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ASSESS?vlENTS, SANITARY SEWERS-TRACTS OF GROUND 
RESERVED FOR THE COMMUNITY-PLAT ACCEPTED BY 

COUNTY COMMISSIONERS-SUCH LAND SHOULD NOT BE 
ASSESSED-§6117.01 et seq. RC-COSTS TO BE BORNE BY 
COUNTY, §6117.06 RC. 

SYLLABUS: 

Tracts of ground designated on a plat as "reserved for the community", and 
intended for use by the public as access tc Indian Lake, such plat having been accepted 
by the county commissioners, should not be assessed for a sanitary sewer constructed 
pursuant to Section 6117.01, et seq., Revised Code, but the cost attributable to such 
tracts should be included in the portion of the entire cost assumed by the county as 
provided in Section 6117.06, Revised Code. However, if such assessments haYe been 
placed against such tracts, they may be paid out of the county's general fund. 

Columbus, Ohio, December 12, 1957 

Hon. Mary F. Abel, Prosecuting Attorney 
Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dea,r Madam: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I would appreciate your formal opinion on the following 
matter: The dedicated plat of Sen)inole Shores, Subdivision 1, 
and Seminole Shores, Subdivision 2, contains the following state­
ment: 

https://ASSESSED-�6117.01
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'All easements (marked E) are reserved for the community.' 

Seven of these lots marked E were assessed for .sanitary 
sewer in a total of $3036.31. It is the contention of our County 
Engineer that in view of the language in the dedication that these 
assessments should be removed against these lots. 

I will apprecia:te your answer to this question as to whether 
or not they should be assessed." 

You have forwarded to me copies of two pla,ts representing the sub­

division known as "Seminole Shores", being designated as Subdivision 1 

and Subdivision 2. The lots ,to which you have referred as "easements" are 

:shown on the plat of Subdivision No. 1; one of the lots, however, No. 34, 

being also indicated on the plat of Subdivision No. 2. I note that these 

subdivisions were made and the plats filed in 1944, and were accepted by 

the County Commissioners of Logan County on the 11th day of December, 

1944. 

In the dedication by the platter there appears the following: 

"The Street or Drive and one center strip road park as indi­
cated on the accompanying plat are hereby dedicated to public 
use forever. All other Easements (E) are reserved for the com­
munity." 

The use of the word "easements" in this connection is somewhat 

puzzling, as is also the reservation of such easements "for the community". 

An examination of Plat No. 1, however, shows that all of the tracts so 

designated lead from the Seminole Shore Drive to Indian Lake. Most 

of the lots designated as "easements'' have the appearance of regular lots 

and bear their regular serial numbers. In the main they are 40 feet wide 

but there is one tract, to-wit, Lot No. 34 at the upper end of the plat 

and adjoining Plat No. 2, which would appear to have a frontage on the 

street of about 200 feet and almost as great a frontage on the lake, and 

which is bisected by a SO foot strip marked "roadway". 

I think it is a fair assumption that in the main these lots leading from 

the highway to the lake -were designed as a means of public access ,to the 

lake, while Lot No. 34 could readily be assumed to have ·been intended 

for purposes of a public park. 

The designation of these lots as "easements" can only suggest that 

they were designed to enable the people of the community, and probably 

the public generally, to have easy access to the lake without trespassing 
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on private property. The purpose of the dedicator as to these easements 

is somewhat clouded by the statement that they are "reserved for the 

community". Just what was intended by the use of the word "community" 

must be merely a matter of surmise. The word is frequently used as re­

ferred to a group of people living near ,together or in the same general 

neighborhood, but one of the permissible definitions as given ,by Webster is 

"the public or people at large". I am inclined to think ,that the latter 

must be the definition ,here intended because it is quite evident that parcels 

laid out and reserved as these tracts were, could not by any process be 

restricted to the ,people living in ,this subdivision or the immediate com­

munity, but could :be easily resorted to by the public in general. 

Accordingly, it is my opinion that the effect of the reservation of 

the tracts in question was to dedicate them to the common use of the 

public for the purposes which I have already indicated, ,to-wit, as means 

of access to the lake and as ,public grounds for use as parks, etc. 

Though the dedication of these "easements" does not mention the 

county as the grantee, I must consider the county commissioners as the 

recipients of the g•rant, in trust for the public use. It is stated in 17 Ohio 

Jurisprudence 2d page l 7, that a dedication of land to the use of the public 

<loes not require -the designation or even the existence of a definite grantee. 
Citing Cincinnati v. White, 6 Pet. 431; Carter v. Swan, 66 Ohio Law 

Abstract, 526. It is my opinion further that the acceptance by the County 

Commissioners of the plats including the dedication of the "easements", 

puts them in the virtual ownership of the county for the public uses above 
indicated. 

Speaking of dedication for public uses generally, it is said in 17 Ohic 
Jurisprudence 2d, page 49: 

"vVhen a pro-prietor of lots or grounds within a municipal 
corpo-ration subdivides or lays them out for sale, and designates 
certain aTeas on the plat thereof for streets, alleys, ways, cmmnons, 
or other public uses, the plat having ,been subscribed and acknowl­
edged ,by the ,propTietor or his agent, approved or accepted by 
the proper officials, and recorded in the office of the county re­
corder, the plat so recorded shall thereupon be a sufficient convey­
ance to vest in the municipal corporation the fee of the parcel 
of land designated o't· intended for streets, alleys, ways, com­
mons, or other public uses, to be held in the corporate name in 
trust to and for the uses and purposes set forth in the instrument. 
* * *" (Emphasis added) 
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Similar provision 1s made in Section 711.11, Revised Code, as to 

outlying subdivisions. It is there provided: 

"The plats, mentioned in section 711.01 of the Revised Code, 
shall be a suffici,ent conveyance to vest a fee ·simple title of all 
such ,parcels of land as ai-e therein expressed, named, or intended 
for public use, in the county in which the village is situated, for 
the uses and purposes •therein named, expressed, or intended, and 
for no other use or purpose." (Emphasis added.) 

Under the provisions of Section 6117.01, et seq., Revised Code, 

County Commissioners are authorized to lay out and establish sewer dis­

tricts within their respective counties, outside of municipal corpora,tions, 

and to construct therein sewers and drains and to assess the cost thereof 

on "benefit.ted propei-ty" within such district. 

Section 6117.06, Revised Code, provides that after approval of the 

plans and estimates of cost and a tentative assessment, to be prepared 

by the County Sanitary Engineer, the County Commissioners shall adopt 

a resolution determining "what part of the cost will ibe paid by ,the county 

at large and what part will be specially assessed against the benefited 

property within the district." 

It is manifest that the frontage of the lots above 'referred to as 
"easements", as well as •street or road intersections, increase the cost of 

the sewer line in proportion to their frontage, and the essence of your 

question appears to be whether such prnperties dedicated to the public 

use should be assessed like other a,butting property. I think it is well 

settled that .property abutting on an improvement of this character belong­

ing to a .public body may be subject to assessment and if the tracts here 

in question were lots owned by a municipality or a boai-d of education, 

or other like body, it is my opinion that they would 1be subject to assess­

ment the same as if owned by private owners. In 36 Ohio Jurisprudence, 

page 944, it is said: 

"* * * But it wppears to be esta:blishecl in Ohio, as a general 
rule, tha:t an assessment may be levied against public property 
where .the payment o-r collection of such assessment may be en­
forced by means or remedies other than the sale of the property. 

* * *" 
Citing Jackson v. Board of Education, 115 Ohio St., 368. 

In this case, however, the tracts in question are in the ownership 

of the county commissioners in trust fo,- the public for uses above indi-
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cated, and it would appear a•bsurd for the county to levy an assessment 

upon its own property. 

Accordingly, it is my opinion that the county comm1ss10ners, m the 

resolution a;bove refer.red to, in which they consider the tentative assess­

ment outlined by the engineer and determine what portion of the entire 

cost of the improvement should be borne by the county, should not have 

levied assessments against the several tracts designated as "easements" 

but should have considered and included them in the portion of the cost 

which they determined ,to place upon the county, and should have pro­

vided that the balance of the cost be assessed against the private property 

abutting on the improvement. However, since the assessments were placed 

on the property belonging to the county, I do not consider that ,the validity 

of the ,balance of the assessments was, in any way affected, and the county 

may pay the amount levied against its property out of its general fund. 

It is accordingly my opinion, and you are advised that traots of ground 

designated on a plat as "reserved for the community", and intended for 

use by the public as access to Indian Lake, such .plat •having ibeen accepted 

by the county commissioners, should not be assessed for a sanitary sewer 

constructed pursuant to Section 6117.01, et seq., Revised Code, but the 
cost attributable to such tracts should be included in the portion of the 

entire cost assumed by the county as provided in Section 6117.06, Revised 

Code. However, if such assessments have been placed against such tracts, 

they may be paid out of the county's general fund. 

Respectful! y, 

V\T1LLIAM SAXDE 

Attorney General 




