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VACATION-LEAVE OF ABSENCE-SICK LEAVE-COUNTY 
EMPLOYE5-STATE EMPLOYE5-REASONABLE TIME­
DISCRETION-HIRING OFFICIAL. 

SYLLABUS: 
1. County e·mployes on a monthly basis are entitled to a reasonable 

leave of absence for vacation or a sick leave if the contract of hire so 
provides either expressly or by necessary reasonable implication. 

2. Section 154-20, General Code, granting leaves of absence to state 
employes may be used as a guide to determine 'U.'hat a reasonable rome may 
be in view of the fact that no specific statute covering the subject may 
be found. 

3. If provisions are made for leave for vacation or sickness, it is 
discretio1UITy with the hiring official whether one period be granted for 
eilther vacation or sickness or two periods be granted, one for vacation 
and one for sickness. 

CoLUMBUS, OHio, June 9, 1939. 

HoN. FLOYD A. CoLLER, Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of your recent request for my opinion 
in answer to the following questions: 

"1. Is a county employee, on a monthly salary, entitled to 
a vacation with pay? 

2. If they are entitled to a vacation with pay, what is the 
length or duration of the time they should be allowed? 

3. Is a county employee, on a monthly salary, entitled to 
sick leave with pay? 

4. If they are entitled to a sick leave with pay, what is the 
lenglth of the period per year, which they should be so paid? 

5. If they are entitled to both vacation with pay, and sick 
leave with pay, should the periods of both be added, or should 
the sick leave be subtracted from the vacation period? 

6. If such county employee is not entitled to a vacation 
with pay, and the elected official signs the monthly payroll 
stating that he has worked, can wages paid out be recovered 
from said county official? 

7. If such county employee is not entitled to sick leave 
with pay, and the elected county official signs the monthly pay­
roll stating that he has worked, can wages paid out be recovered 
from said county official?" 

Turning first to the question of vacation, I respectfully refer you 
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to Opinions of the Attorney General for 1928, Vol. IV, page 2820, the 
syllabus of which reads as follows: 

"County commissioners may lawfully allow their employes 
a reasonable leave of absence during their term of employment 
with full pay, whether such employes are paid on a weekly or 
monthly basis, or upon a per diem basis, providing the contracts 
of employment with such employes so provide, either expressly 
or by necessary reasonable implication." 

The above opinion was rendered upon the fact that Sections 2410 
and 2413, General Code, do not limit or restrict the boards of county 
commisisoners in any way in their contracts of hire with employes. Sec­
tion 2410, supra, reads as follows: 

"The board may employ a superintendent, and such watch­
man, janitors and other employes as it deems necessary for the 
care and custody of the court house, jail, and other county build­
ings, and of bridges, and other property under its jurisdiction 
and control." 

Section 2413, supra, reads as follows: 

"The board of county commissioners shall fix the compen­
sation of all persons appointed or employed under the provisions 
of the preceding sections, which, with their reasonable expenses 
shall be paid from the county treasury upon the allowance of 
the board. No provisions of law requiring a certificate that the 
money therefor is in the treasury shall apply to the appointment 
or employment of such persons." 

Turning next to Section 2981, General Code, said section reads as 
follows: 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their re­
spective offices, fix their compensation, and discharge them, 
and shall file with the county auditor certificates of such action. 
Such compensation shall not exceed in the aggregate for each 
office the amount fixed by the commissioners for such office. 
When so fixed, the compensation of each duly appointed or em­
ployed deputy, assistant, bookkeeper, clerk and other employe 
shall be paid semi-monthly from the county treasury, upon the 
warrant of the county auditor. Each of such officers may re­
quire such of his employes as he deems proper to give bond to 
the state in an amount to be fixed by such officer with sureties 
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approved by him, conditioned for the faithful performance of 
their official duties. Such bond with the approval of such officer, 
indorsed thereon, shall be deposited with the county treasurer 
and kept in his office." 
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This section, relating to employes of public elective officials, does 
not limit or restrict the official in his contract of hire in any greater 
degree than does Section 2413, supra, relating to county commissioners. 

It is, therefore, my opinion that the opinion above mentioned is 
controlling whether the employe is hired by a board of county commis­
sioners or by an elective county official. 

Section 154-20, General Code, reads in part as follows: 

"* * * * * * * * * 
Each employe in the several departments shall be entitled 

during each calendar year to fourteen days leave of absence 
with full pay. In special and meritorious cases where to limit 
the annual leave to fourteen days in any one calendar year would 
work peculiar hardship, it may, in the discretion of the director 
of the department, be extended. No employe in the several de­
partments, employed at a fixed compensation, shall be paid for 
any extra services, unless expressly authorized by law." 

This section grants employes of the State fourteen days leave of 
absence. It is my opinion that this statute would serve as a guide which 
may be considered as reasonable in view of the fact that there is no 
speCific statute governing the matter at hand. 

In answering your further question relating to sick leave, it is as­
sumed first that by the term "sick leave" you mean time off with pay 
for actual sickness and not a period which accrues per year to the em­
ployes even if sickness does not occur. It will be noted that Section 2981, 
supra, does not limit or restrict public officials with respect to the term 
of the contract of those employed by virtue of this act. The entire mat­
ter of the terms of the contract of employment and the fixing of the em­
ployes, compensation is left to the discretion of the public official and no 
specific provision of law qualifying or limiting the discretion of such 
official is to be found except as might be done by civil service regulations. 

Where discretion unlimited and unqualified is vested in public officers, 
it will not be interferred with so long as the action taken is not unlawful, 
arbitrary, unreasonable or of such character as to constitute an abuse of 
discretion. In the case of State, ex rei. Maxwell, Prosecuting Attorney, 
vs. S<:hneider, et al., 103 0. S., 492, it is said by Mathias, J.: 

"The action of a public officer or of a board within the 
limitation of the jurisdiction conferred by law is not only pre­
sumed to be valid but it is also presumed to be in good faith 
and in the ·exercise of sound judgment. Before a court will take 



920 OPINIONS 

cognizance of a claim that the action of such officer or board is 
unlawful, arbitrary, unreasonable or of such character as to con­
stitute an abuse of discretion, facts must be set forth which 
would warrant such conclusion." 

Accordingly, there is nothing which would prevent public officers, 
in the absence of statutes to the contrary, from providing under contract 
of hire that employes may have a reasonable time off for sick leave. If 
an express contract were made or if the right to sick leave may be im­
pliedly included within the terms of the contract by reason of a custom 
existing to grant such sick leave or by reason of rules that may have been 
promulgated by the officials applicable to the subject, it does not, in my 
mind, amount to an abuse of discretion on the part of such official and is, 
therefore, lawful. 

From the above it will be seen that it is within the discretion of the 
public officer to grant sick leaves. It is also within his discretion to deter­
mine the length of time for such leave providing the period granted is of 
reasonable duration. What is a reasonable period must be left entirely 
up to the hiring official for there is no provision in the law to which we 
may refer as being analogous. 

Turning to the question of whether the employe may receive both 
sick leave and vacation with pay, it is apparent, from the foregoing, that 
the granting of either privilege depends upon the discretion of the em­
ployer official. It would follow then that it would be entirely within the 
discretion of such employer official to grant sick leave in addition to a 
vacation period or to grant only one period of leave which could be either 
used as a vacation or sick leave. 

As a matter of sound public policy, leaves of absence for vacation 
or sickness are desirable and in all instances should be read into the con­
tract of hire, if not expressly, then by reference to the general policy 
followed in private business and in state and federal governments. 

This being the case, it is unnecessary to consider your last two ques­
tions for the reasons above given. 

In conclusion, I am of the opinion that the hiring board or official 
may grant county employes a reasonable period of absence for vacation 
with pay and may also grant a reasonable period of leave for sickness 
where the contract of hire expressly or by reasonable implication so pro­
vides. Section 154-20, General Code, granting leaves of absence to state 
employes, may be used as a guide to determine what constitutes a rea­
sonable period and as to sick leave, there being no law directly or in­
directly pertaining to the matter, if such be allowed, the period so granted 
is entirely within the discretion of the employer official to determine what 
is a reasonable period. 

Respect£ ully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


