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the same may be used in sv-:h election precincts within the county 
or municipality as the bo:ord of elections may direct, butl the addi­
tional voting machines necessary to supply all precincts shall be 
purchased and instalted at the next preceding election,· * * *" 
(Italics ours.) 

I am informed that in the case of your county that there are no 
means immediately in sight by which this section can be complied with. 

Reaching this conclusion it is unnecessary to pass upon the question 
as to whether or not the absence of public bidding as required by statute 
or the absence of a proper certification of funds by the county auditor 
also render these proposed contracts invalid. 

Specifically answering your question, it is my opinion that: 
Under the holding of the Supreme Court of Ohio in the case of 

State, ex rei. Fisher, v. Sherman et al., 135 0. S., 458 ( 1939), since the 
board of county commissioners of Trumbull County has not authorized 
the purchase of voting machines for the entire county, and since there 
has been no adoption of voting machines by the electorate of such county, 
the board of elections may not lawfully enter into a contract or contracts 
providing for the purchase of one or more voting machines for less than 
the entire county and the renting of an additional number sufficient to 
supply the entire county. 

869. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERRERT, 

Attorney General. 

PRISONER-TRANSFER FROM ONE COUNTY JAIL OF SEC­
OND COUNTY-DUTY OF SHERIFF TO FURNISH NEC­
ESSARY SURGICAL SERVICE, MEDICAL CARE- EX­
PENSE BORNE BY COUNTY WHERE PRISONER IS LAW­
FULLY CONFINED IN JAIL-SECTION 3170, G. C. 

SYLLABUS: 
It is the duty of the sheriff to furnish, at county expense, sttch sur­

gical service as may be necessary to the health of a prisoner who has been 
transferred to such county from the county jail of a second county, under 
the provisions of Section 3170, General Code. 

CoLUMBus, OHio, July 10, 1939. 

HoN. LLOYD JoNES, Prpsecuting Attorney, Delaware, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 
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"An adjoining county, fearing mob violence, transfers a 
prisoner to the county jail in our county for safe keeping. While 
in our county the prisoner attempts suicide and is rushed to the 
hospital where hospital officials call a local physician to perform 
an emergency operation. 

In such case, which county is responsible for the surgical 
expense?" 

The statutory provisiOns governing the transfer of prisoners from 
one county jail to another under certain circumstances are contained in 
Title X, Division IV, Chapter 5 of the General Code of Ohio, under the 
heading of "Use of Jails of Other Counties." The sections of said 
Chapter which are pertinent to your inquiry follow: 

Section 3170. 

"In a county not having a sufficient jail, or when the jail is 
in danger of being broken into by a mob, the sheriff shall convey 
any person charged with the commission of an offense or sen­
tenced to imprisonment in the county jail, or in custody upon civil 
process, to the jail of any county which he may deem most con­
venient and secure. Such officer may call such aid as is necessary 
in guarding, transporting or returning such person. Whoever 
neglects or refuses to render such aid, when so called upon, shall 
forfeit and pay the sum of ten dollars, to be recovered by an 
action in the name and for the use of the county. Such officer 
and his assistants shall receive such compensation for their serv­
ices as the auditor of the county from which such person was· 
removed deems reasonable, payable from the county treasurer 
on the warrant of the auditor." 

Section 3171. 

"The sheriff of the county to which such prisoner has been 
removed, on being furnished a copy of the process or commit­
ment, shall receive him into his custody and be liable for escapes, 
or other neglect of duty in relation to such prisoner, as in other 
cases. Such sheriff shall receive from the treasury of the county 
from which he was removed such fees as are allowed by law in 
other cases." 

Section 3172. 

"The sheriff of such adjoining county shall not receive such 
prisoner unless there is deposited in his hands, in addition to all 
fees allowed him by law, fifty cents per week for the use of such 
jail, for each prisoner so committed, and a like sum for a period 
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of time less than one week. If such prisoner be discharged be­
fore the expiration of the term for which he was committed, the 
excess advanced shall be refunded." 

By virtue of the above quoted sections, under the circumstances set 
forth in Section 3170, supra, a prisoner of one county jail may be trans­
ferred to the jail of another county upon the sheriff's compliance with 
the procedure set forth in ensuing sections. 

In answering your request, I am assuming that the transfer of the 
prisoner mentioned in your letter was in conformity with the statutory 
requirements referred to above. 

The county sheriff has charge of the county jail and all prisoners 
confined therein. Section 3157, Generol Code, imposes upon him the 
duties to keep the prisoners safe, attend to the jail and to govern and 
regulate it according to the rules and regulations prescribed by the court 
of common pleas. Section 3158, General Code, requires the sheriff to 
keep a jail register and to enter therein what sickness has prevailed in 
the jail and the cause thereof. Under the provisions of Section 2850, 
General Code, the sheriff is further required to furnish at county expense 
to all prisoners confined in the jail "nursing when required and other nec­
essaries as the court in its rules shall designate." 

Although there exists no specific statutory provision authorizing the 
type of medical care set forth in your letter, I feel that the provisions 
of Section 2850, supra, are sufficiently broad to include it. In support 
of this position, I direct your attention to Opinion No. 2246, Opinions 
of the Attorney General for 1928, in which the then Attorney General, 
in discussing a similar question, said at page 1510 as follows: 

"Medical or surgical services are not expressly enumerated 
in this section (2850) but it certainly could not be contended 
that such services are not necessary for a prisoner who is ill or 
who has been wounded, and it is my opinion that the terms of 
section 2850 are broad enough to include such services." (Figures 
in parenthesis the writer's.) 

Being of the opinion that the sheriff is under the duty to furnish at 
county expense necessary surgical care to inmates of the county jail, it 
must now be determined whether such duty extends to a prisoner who 
has been transferred from another county in accordance with the pro­
visions of Section 3170, supra. 

In the instant opinion we are considering the case of a prisoner trans­
ferred to your county jail from an adjoining county because of fear of 
mob violence which might arise in the latter county. As stated earlier 
in this opinion, the statutes of this state permit such transfer under that 
circumstance. Any and all requirements to effect it are set forth in Sec-
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tions 3170 to 3176, inclusive, General Code. On compliance therewith, a 
transfer of a prisoner may be accomplished thereby placing him in the 
custody of the sheriff of the county to which he was removed. Once such 
removal has been made, the prisoner is then lawfully confined in the 
county jail to which he has been removed and must thereafter be cared 
for in the same manner as other prisoners lawfully confined in that county 
jail. The rendition of surgical treatment is a part of the care which a 
sheriff must afford to inmates of the county jail, regardless of whether 
they were originally placed there or transferred from an adjoining county. 
This view is in accord with the 1928 opinion, supra, as stated in the 
second branch of the syllabus as follows: 

"It is the duty of the sheriff to furnish, and the county 
commissioners to provide at. the expense of the county, such 
medical, surgical and other like services as may be necessary to 
the health of prisoners lawfully confined in the county jail." 
(Italics the writer's.) 

Other than the fees referred to in Section 3171, supra, the additional 
charge for use of the jail set forth in Section 3172, supra, and the con­
tingent liability which may arise by reason of damage done to property 
of the county to which a prisoner has been removed (see Section 3176, 
General Code), the county which seeks to transfer a prisoner is under 
no statutory duty to reimburse the county accepting such prisoner for any 
expenses incurred in connection with such prisoner's confinement. Since 
the Legislature did not see fit to provide expressly for payment by the 
county removing a prisoner for the type of service rendered in the instant 
case, it would follow that such expense must be borne by the county to 
which he was removed in the same manner as to other prisoners lawfully 
confined in the county jail. 

In view of the foregoing, I am therefore of the opinion that it is 
the duty of the sheriff to furnish, at county expense, such surgical service 
as may be necessary to the health of a prisoner who has been transferred 
to such county from the county jail of a second county, under the pro­
visions of Section 3170, General Code. 

Respectfully, 
THOMAS J 0 HERBERT, 

Attorney General. 


