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234 OPINIONS 

EXTRADITION-APPLICATION FOR TO GOVERNOR-AFFI­
DAVITS MAY BE SWORN BEFORE ANY OFFICER AUTHOR­
IZED TO TAKE DEPOSITIONS, EXCEPT THE AFFIDAVIT 
CHARGING THE OFFENSE WHICH MUST BE SWORN TO BE­
FORE A MAGISTRATE. SECTION 2963.21. 

SYLLABUS: 

1. The affidavit of the person making application to the governor of Ohio for a 
requisition on the governor of another state under Section 2963.21, Revised Code, and 
any other affidavits attached to the application for requisition, except the affidavit 
charging an offense, need not be sworn to before a judge or magistrate, but is legally 
sufficient if sworn to before a clerk of court or any other person authorized to take 
depositions or administer oaths. 

2. The affidavit charging an offense, submitted with the application for requisi­
tion, if no indictment has been found or information filed, must be made before a 
magistrate, if the demand of the governor of Ohio is to be recognized by the governor 
of the state of refuge. 

Columbus, Ohio, May 14, 1959 

Hon. Sumner J. Walters, Prosecuting Attorney 

Van Wert County, Van Wert, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads, in part, as follows: 

"Would you please render us your opinion as to whether or 
not the statutes of Ohio, and particularly Revised Code, Section 
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2963.21, requires that the Affidavit, accompanying the application 
for requisition show that it was sworn to before the Judge rather 
than before the clerk of the Municipal Court." 

Section 2963.21, Revised Code, referred to in your request, outlines 

the requisites for an application to the governor of Ohio for a requisition 

to return to Ohio from another state, a person who has been convicted of a 

crime in this state, and has escaped from confinement, or who stands 

charged with a crime in this state, and has fled to the other state. It pro­

vided, as to affidavits, the following: 

"* * * 
"Such application shall be verified by affidavit, executed in 

duplicate, and accompanied by two certified copies of· the indict­
ment returned, or information and affidavit filed, or of the com­
plaint made to the judge or magistrate, stating the offense with 
which the accused is charged, or of the judgment of conviction, or 
of the sentence. The prosecuting officer, commission, warden, or 
sheriff may also attach such further affidavits and other docu­
ments in duplicate as he finds proper to be submitted with such 
application. * * *" 

You will note that there are three kinds of affidavits referred to in the 

above quoted part of Section 2963.21. One is the affidavit of the person 

requesting the requisition. The next is a certified copy of the affidavit, if 

any, filed charging an offense. The third are "such further affidavits" as 

the applicant finds proper to submit with the application. 

There is nothing in the section Itself, nor in any other section of the 

code, specifically requiring that the affidavits of the applicant for the 

requisition or "such further affidavits as the applicant finds proper to sub­

mit" be sworn to before a judge or magistrate rather than before any other 

person authorized by law to administer oaths. 

An affidavit is defined by Section 2319.02, Revised Code, as a "written 

declaration under oath made without notice to the adverse party." 

Section 2319.04, Revised Code, prescribes before whom an affidavit 

may be made as follows: 

"An affidavit may be made in or out of this state before any 
person authorized to take depositions * * *." 

Section 2319.10, Revised Code, sets forth who may take depositions 

in Ohio as follows : 
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"Depositions may be taken in this state before a judge or the 
clerk of the supreme court, a judge or clerk of the court of appeals, 
a judge or clerk of the court of common pleas, a probate judge, 
judge of the county court, notary public, mayor, master commis­
sioner, official stenographer of any court in this state, or any person 
empowered by a special commission." 

Section 1901.14, Revised Code, gives municipal judges the authority 

to administer oaths. 

Section 1901.31, Revised Code, gives the clerk of a municipal court 

general powers to administer oaths and take affidavits. Deputy clerks 

have like power. 

Section 2935 .11, Revised Code, provides in part : 

"\,Vhen an affidavit charging a person with an offense is 
filed with a judge, clerk, or magistrate, if he has reasonable ground 
to believe that the offense charged has been committed, he shall 
issue a warrant for the arrest of the accused." 

(Emphasis Added) 

This section does not require that the affidavit be sworn to before the 

judge or magistrate, but that it be filed with him or the clerk. The affidavit 

may be sworn to before any person authorized to administer oaths. 

However, although an affidavit charging a person with a criminal of­

fense, sworn to before a person authorized to administer oaths other than 

a judge or magistrate, is valid as to an accused who is arrested in this 

state for a crime committed in this state, a different situation exists as to 

an accused, who is to be extradited from another state to stand trial in 

this state. Section 2963.03, Revised Code, provides in part as follows: 

"No demand for the extradition of a person charged with 
crime in another state shall be recognized by the governor unless 
the demand is in writing alleging, except in cases arising under 
section 2963.06 of the Revised Code, that the accused was present 
in the demanding state at the time of the commission of the al­
leged crime, and that thereafter he fled from the state, and unless 
the demand is accompanied by: 

" (A) A copy of an indictment found or by information 
supported by affidavit in the state having jurisdiction of the crime, 
or by a copy of an affidavit made before a magistrnte there, to­
gether with a copy of any warrant which was issued thereupon ; 

" ( B) * * * The indictment, information or affidavit made 
before the magistrate must substantially charge the person de-
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manded with having committed a crime under the law of that 
state. * * *." (Emphasis added) 

It might be urged that the foregoing section applies only to demands 

on the governor of this state for the extradition of an accused from· Ohio 

to another state, and not to an application to the governor of this state for 

a requisition on the governor of another state. However, the extradition 

chapter of the Revised Code is a uniform law, enacted in virtually all of 

the states, and Section 2963.27, Revised Code, provides: 

"Sections 2963.01 to 2963.26, inclusive, of the Revised Code 
shall be so interpreted and construed as to make the law of this 
state uniform with the law of those states which enact similar 
legislation." 

Since, under the comparable section of section 2963.03, Revised Code, 

of the law of another state, the governor of that state should not recognize 

the demand of the governor of Ohio for the extradition to Ohio of a per­

son who is a fugitive in such other state unless the demand is accompanied 

by a copy of an indictment, information, or by a copy of an affidavit 

made before a magistrate, it would be a vain and useless gesture to for­

ward to the governor of another state a demand for extradition in such 

form that, under the uniform law, the governor of the responding state 

would be compelled to not recognize it. 

There is another section of the extradition chapter of the Revised 

Code which warrants a holding that the affidavit in the particular proceed­

ing covered by that section should be sworn to before a judge or magis­

trate. Section 2963.11 provides in part: 

"When, on the oath of a credible person, before any judge or 
magistrate of this state, any person within this state is charged 
with the commission of any crime in any other state and with 
having fled from justice, * * *." (Emphasis added) 

It is also noted that section 2935.19, Revised Code, giving the form 

of an affidavit charging an offense shows it to be sworn to before a justice 

of the peace or judge. However, this section is not mandatory and any 

affidavit alleging all essential facts and sworn to before a person authorized 

to administer an oath is sufficient. In State v. Lauser, 111 Ohio St., 23, 

it was held that a criminal affidavit sworn to before the president of the 

village council in the absence of the mayor was a sufficient compliance 

with the statute. 
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It is therefore my opinion and you are accordingly advised that: 

( 1) The affidavit of the person making application to the governor 

of Ohio for a requisition on the governor of another state under Section 

2963.21, Revised Code, and any other affidavits attached to the application 

for requisition, except the affidavit charging an offense, need not be sworn 

to before a judge or magistrate, but is legally sufficient if sworn to before 

a clerk of court or any other person authorized to take depositions or ad­

minister oaths. 

(2) The affidavit charging an offense, submitted with the application 

for requisition, if no indictment has been found or information filed, must 

be made before a magistrate, if the demand of the governor of Ohio is 

to be recognized by the governor of the state of refuge. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




