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ATTORNEY GENERAL 

FIREMEN'S AND POLICE RELIEF AND PENSION FUND­
"MEMBER" OF SUCH FUND UNDER §741.01 AND 741.31 RC 

DOES NOT INCLUDE A WIDOW, CHILD OR DEPENDENT 

PARENT OF A DECEASED MEMBER-SUCH PERSONS MAY 
RECEIVE PENSIONS FROJVI EITHER FUND. 

SYLLABUS: 

A widow, child or dependent parent of a deceased member of a firemen's relief 
;md pension fund or a police relief and pension fund who by virtue of such relationship 
is receiving a pension from either of said funds,, is not a "member" of such fund as 
defined in Sections 741.01 and 741.31 of the Revised Code. 

Columbus, Ohio, June 7, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 
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"Re: Firemen's Relief and Pension Fund Section 741.01, Re­
vised Code 
Policemen's Relief and Pension Fund Section 741.31, 
Revised Code. 

"Paragraph 'B' of the above mentioned sections of the Code 
describes a 'member of the fund' as follows: 

'Any person who is contributing four per cent of his annual 
salary to the firemen· s (police) relief and pension fund estab­
lished pursuant to Section 741.02, Revised Code (741.32 R. C.), 
or who is receiving a pension or disability benefits from such 
fund as a result of service in the fire department (police depart­
ment)'. 

"Paragraph 3 of Section 741.54, Revised Code reads as 
follows: 

'No distribution shall be made under this section to any 
police or firemen's relief and pension fund in any calendar year 
if the assets of said fund as of the thirty-first day of December of 
the next preceding calendar year are in excess of an amount equal 
to the assets of said fund as of December 31, 1947, plus an 
amount equal to one thousand dollars multiplied by the number 
of members of said fund * * * .' 

"Our question is: 'Shall widows, children, or parents of 
firemen (police) who are receiving benefits be considered as 
members of the fund in addition to the firemen (police) who are 
contributing four per cent of their annual salary to .the fund and 
those who are receiving pensions or disability benefits?" 

You have correctly quoted the language of Section 741.01, Revised 

Code, defining "member of the firemen's relief and pension fund". Sec­

tion 741.31, Revised Code., defines member of the police relief and pension 

fund in substantially the same language. I call particular attention to the 

words "as a result of service in the fire (police) department." 

Under the provisions of Section 741.02, Revised Code, part of the six 

trustees of the firemen's fund are chosen by vote of members of the fire 

department from its own members. Under Section 741.32, a like provision 

is made as to certain of the trustees of the police fund. 

Both funds are supported partly by deductions of four per cent of the 

salaries of the members of the fire and police departments, respectively 

supplemented by a tax levy of three-tenths of a mill (see Sections 741.09 

and 741.40, Revised Code). 
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Section 741.54, Revised Code, from which you have quoted, provides 

for a possible additional subsidy for each or either of said .funds direct 

from the state treasury, depending in part on the "number of members of 

said fund." The sole question, therefore, involved in your inquiry is 

whether a widow, minor child or dependent father or mother of a man 

who has seen service as a policeman or fireman is a member of the fund 

by reason of the service of such policeman or fireman. 

Taking the statute, Section 741.18, Revised Code, which defines the 

conditions under which a fireman may receive a pension or disability bene­

fits, we find in paragraph (A) the following provision: 

" (A) A member of the fund who has completed twenty­
five years of active service in the fire department and has attained 
fifty-two years of age may, at his election, retire from the fire 
department, and upon notifying the board in writing of such elec­
tion, shall receive an annual pension, payable in twelve monthly 
installments, in an amount equal to two per cent of his average 
annual salary for the five-year period immediately preceding the 
date of his retirement multiplied by the number of years he was 
in the active service of such department, or an annual pension of 
twelve hundred dollars, whichever is the greater. Such annual 
pension shall not exceed sixty-six per cent of the member's 
annual salary for the five-year period immediately preceding the 
date of his retirement." (Emphasis added.) 

A member of the fund who has served fifteen or more years as an 

"active member of the department" and is discharged from sue~ depart­

ment for any reason other than dishonesty, cowardice, intemperate habits, 

or conviction of a felony, shall under the terms of paragraph (E) of the 

same section, receive a lesser annual pension. 

T·here are other provisions in this same section fixing the amount of 

disability allowance which a member of the fund may receive based in 

each case upon his "active service." 

Said Section 741.18, further provides: 

"(F) A widow of a deceased nieniber of the fund shall re­
ceive a pension of sixty dollars per month during her natural 
life or until she remarries, provided she was married to the 
deceased while he was in the active service of the department. 
* * *" (Emphasis added.) 

Paragraph ( G) of the same section, gives each surviving child of a 

deceased member a certain pension, and paragraph (H) under certain cir­

cumstances, gives the dependent parents of a deceased member a pension. 



208 OPINIONS 

These are in the statutes relating to the police relief and pension fund 

(Sec. 741.31 et seq., Revised Code) provisions for pensions and disability 

allowances precisely like those above quoted relative to the firemen's 

system. 

It is notable that pension allowances granted to dependents of a de­

ceased member of the fund are granted solely by virtue of the recipient 

being the wi-dow, surviving child or dependent parent of a member of the 

fund and for no other reason. The statute plainly cannot contemplate any 

service in the fire department rendered by any of these pensioners. Yet 

in a certain sense they do become entitled to a pension by reason of service 

that was rendered by the deceased member. But the officer himself is the 

only person who can receive a service pension, while his dependents re­

ceive their pensions in a representative capacity. 

Returning to the definition of "member of the fund" as contained in 

Section 741.01, Revised Code, we find it distinctly stated that that term 

means "any person" who is contributing four per cent of his annual salary 

to the fund and "any person" who is receiving a pension from the fund. 

If the statute had stopped at this point, there might be some plausibility 

in the argument that the mere receipt of a pension from the fund consti­

tutes one a member. But the legislature, in adding the words "as a result 

of service in the fire department" appears to me to have dispelled this 

assumpti_on, because ,it is evident that the widow of a member receives her 

pension not by reason of any service which she has rendered but solely 

by being his 1.mdow, and even the length of his service in the fire depart­

ment had nothing to do with her right to receive the pension or the amount 

or duration of it. 

I realize that the provision of Section 741.54 supra, was intended to 

supply a possible deficiency in the fund and that such deficiency might be 

caused in part by the large number of widows, children or parents who 

are receiving pensions; but if the legislators intended to make such depend­

ent pensioners members of the fund for the purpose of causing them to 

assist in invoking this supplementary subsidy from the state treasury they 

failed to use language evidencing that intention. 

Accordingly, in explicit answer to your question, it is my opinion that 

a widow, child or dependent parent of a deceased member of a firemen's 

relief and pension fund or a police relief and pension fund, who by virtue 
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of such relationship is receiving a pension from eitil1er of said funds, is not 

a "member" of such fund as defined in Sections 741.01 and 741.31 of the 

Revised Code. 

Respectfully, 

wILLIAM SAXBE 

Attorney General 




