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OPINION NO. 94-063 

Syllabus: 

l. 	 As used in R.C. 3113.35, the word "adjoining" is not restricted to 
counties that share common borders, but extends also to counties 
that are near one another even though their boundaries do not 
touch. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3113.35, a board of county commissioners may 
allocate funds collected under R.C. 3113.34 to a qualified shelter 
for victims of domestic violence if the shelter is located within the 
county or if the shelter is located within a nearby county and 
serves or will serve th~ population of the county allocating the 
funds. 

To: Gerald L. Heaton, Logan County Prosecuting Attorney, Bellefontaine, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, September 28, 1994 

You have requested an opinion concerning the funding of shelters for victims of domestic 
violence with funds derived from the marriage license fee imposed for that purpose. Pursuant 
to R.C. 3113.34, proceeds of a seventeen-dollar fee charged for the issuance of each marriage 
license are retained in a special fund that may be expencl.ed only to provide fmancial assistance 
to shelters for victims of domestic violence pursuant to R.C. 3113.35-.39. R.C. 3113.34. 
Shelters for victims of domestic violence may apply for the money collected under R.C. 
3113.34, and boards of county commissioners are authorized to allocate the money to shelters 
that meet the criteria established by statute. R.C. 3113.35; see also R.C. 3113.36-.38. Any 

http:3113.36-.38
http:3113.35-.39
http:expencl.ed


2-305 1994 Opinions OAG 94-063 

money collected under R.C. 3113.34 that is not allocated to a shelter by a board of county 
(',()mmissioners is paid into the domestic violence shelters fund in the state treasury and is 
available for the Attorney General to distribute to domestic violence shelters. R.C.3113.37-.38. 

R.C. 3113.35 

Your question relates to the language of R.C. 3113.35 defining the shelters that are 
eligible to receive domestic violence shelter funds from a particular county. R.C. 3113.35 
states, in part: 

A shelter for victims of domestic violence may apply to the board of 
county commissioners of the county in which it is located or of an adjoining 
county, the population ofwhich is or will be served by the shelter, for the release 
of funds to be collected as fees for the issuance of marriage licenses pursuant to 
section 3113.34 of the Revised Code and that are to be used for the funding of 
the shelter. 

R.C. 3113.35(A) (emphasis added). You have asked which counties may be considered 
"adjoining" for purpose,:; of domestic violence shelter funding. 

Meaning of the Word "Adjoining" 

The word "adjoining" is not expressly dermed either in R.C. 3113.35 or elsewhere in 
R.C. Chapter 3113. As a matter of linguistic practice, however, the word "adjoining" can be 
used in more than one sense. The strict and technical meaning of "adjoining" requires that two 
objects be located in such proximity to one another that they are actually touching or that no 
third object intervenes. Black's Law Dictionary dermes "[a]djoining" as follows: "The word 
in its etymological sense means touching or contiguous, as distinguished from lying near to or 
adjacent. To be in contact with; to abut upon." Black's Law Dictionary 41 (6th ed. 1990). See 
generally Watson v. Doolittle, 10 Ohio App. 2d 143, 147, 226 N.B. 2d 771, 774 (Williams 
County 1967) (for purposes of the annexation of land to a municipal corporation, the word 
"adjoining" is synonymous with "adjacent," "contiguous," "next to," immediate," "abutting," 
"neighboring," "bordering," "conterminous," "in conjunction with," and "end-to-end"). 

The word "adjoining," however, is also used in a broader sense to mean "in proximity 
to" or "nearby." One dictionary definition ofthe word is "near in space." Webster'S Third New 
International Dictionary 27· (unabridged ed. 1971); see also Texpons Stevedore Co. v. 
Winchester, 632 F.2d 504, 514 (5th Cir. 1980) ("[a]lthough 'adjoin' can be dermed as 
'contiguous to' or 'to border upon,' it also is dermed as 'to be close to' or 'to be near.' 
'Adjoining' can mean 'neighboring'" (footnotes omitted», cen. denied, 452 U.S. 905 (1981); 
Welch V. Kai, 4 Cal. App. 3d 374, 379, 84 Cal. Rptr. 619, 622 (1970) ("closeness" or 
"nearness" is an accepted meaning of "adjoining"). This broader meaning of "adjoining" that 
encompasses objects that ale not literally touching has been adopted by courts in various 
circumstances when it appears consistent with legislative intent or a more practical application 
of the statutory language. See, e.g., Motovilo.ffv. Director, Office of Workers' Compensation 
Programs, u.s. Department ofLabor, 692 F.2d 87, 89 (9th Cir. 1982) (for purposes of the 
Longshoremen's and Hamor Workers' Compensation Act, " [a]n area may be an 'adjoining area' 
even if !lot physically contiguous to navigable waters if it bears a 'functional relationship' to an 
activity on navigable waters"); St. Marys Woolen Manufacturing CO. V. Bradford Glycerine Co., 
14 Ohio C.C. 522, 527-28 (Hancock County Cir. Ct. 1897) (for purposes of determining 
liability for injury caused by explosion of nitroglycerin, the expression "adjoining premises" 
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includes land that is directly affected by the explosion, even though it does not border on the site 
on which the explosion occurred), affd, 60 Ohio St. 560, 54 N.B. 528 (1899). 

In addition, the General Assembly in another context has expressly ado{>ted a defmition 
of "adjoining" that does not require physical touching, as follows: 

For the purposes of this section [permitting the issuance of a single hazardous 
waste facility installation and operation permit to a person who operates two or 
more adjoining facilities where hazardous waste is stored, treated, or disposed 
of], "adjoining" means sharing a common boundary, separated only by a public 
road, or in such proximity that the director determines that the issuance of a 
single permit will not create a hazard to the public health or safety or the 
environment. 

RC. 3734.05(F) (emphasis added). While this definition is not directly applicable to RC. 
3113.35, it provides evidence that the General Assembly recognizes that it may be sensible for 
the word "adjoining" to be given the broader m{".aning described above in some of its practical 
applications. 

Construction of Ambiguous Statute 

The fact that the word "adjoining" is capable of more than one meaning renders R.C. 
3113.35 ambiguous. It is, accordingly, necessary to examine other relevant factors in order to 
determine which meaning should be given to that word as it is used in RC. 3113.35. R.C. 1.49 
specifies certain factors that may be considered in interpreting an ambiguous statute, as follows: 

If a statute is ambiguous, the court, in determining the intention of the 
legislature, may consider among other matters: 

(A) The object sought to be attained; 
(B) The circumstances under which the statue was enacted; 
(C) The legislative history; 
(D) The common law or fonner statutory provisions, including laws upon 

the same or similar subjects; 
(E) The consequences of a particular construction; 
(F) The administrative construction of the statute. 

An examination of these factors leads to the conclusion that, as used in RC. 3113.35, 
"adjoining" may most appropriately be read to mean "nearby, but not necessarily directly 
touching." By its terms, R.C. 3113.35 permits funds collected under R.C. 3113.34 to be 
allocated to a shelter for victims of domestic violence that is within the county or within "an 
adjoining county, the population of which is or will be served by the shelter." RC. 3113.35. 
The evident purpose of this provision is to permit a county to direct funds collected under RC. 
J 113.34 to a shelter for victims of domestic violence that is available for use by residents of the 
county. The facts that you have outlined indicate that a limited number of shelters serve the 
needs of victims in Ohio's eighty-eight counties, and that the residents of some counties do not 
have adequate shelters available in their home counties or in bordering counties. As a practical 
matter, it may well be the case that the population of those counties can only be served by a 
shelter located in a nearby county that does not physically border upon their home counties. In 
such circumstances, the purpose of R.C. 3313.34 and related provisions could not be served if 
a strict standard of physical contiguity were required. Instead, the intent of the statute would 
be satisfied only if a county were understood to be permitted to direct its domestic violence 
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shelter money to any shelter that is accessible and available for actual use by residents of the 
county. The important part of the relationship between the county and the shelter thus is not the 
contiguity of two counties but the functional relationship between the county and the shelter -­
i.e., that the shelter serves or will serve the population of the county that provides funds to the 
shelter. RC. 3313.35. 

The intent of the bill initially enacting RC. 3113.35 and related provisions was, as stated 
in its title, "to provide fmancial assistance to shelters for victims of domestic violence." 1979­
1980 Ohio Laws, Part I, 129 (Am. S.B. 46, eff. Jan. 18, 1980); accord Ohio Legislative Service 
Commission, Summary of Enactments August, 1979 - December, 1980, at 563 (1981). That 
intent is more effectively achieved by a functional interpretation of "adjoining" that includes 
nearby counties where services are available than it is by a strict interpretation that turns upon 
the precise physical relationship between the counties. 

Your letter indicates that Logan County and other counties have, as a practical matter, 
provided money to shelters in counties that are not contiguous but are nearby and accessible 
enough to serve the residents of Logan County. Infonnation from other sources conflrms the 
fact that RC. 3113.35 is regularly being applied to provide shelters with moneys from the 
counties that they actually serve, even if there is no contiguity. Thus, the practical wnstruction 
given to the statutory scheme by those entities to which it applies supports the conclusion that 
the word "adjoining" should be read broadly to include a county that is nearby, even though it 
does not border directly upon the county that is allocating the funds. 

In fact, there may be counties in Ohio that have no qualilled shelters within their 
boundaries or within any bordering county. Thus, if the word "adjoining" is read narrowly, 
some counties may have no valid means for allocating the moneys collected under RC. 3113.34. 
Accordingly, a broad reading ofthe word "adjoining" gives the statutory scheme practical effect 
for all of Ohio's counties. 

The purpose of the statute, its history, and its actual application and effect thus support 
the broad construction of the word "adjoining." Therefore, it is appropriate in this instance to 
construe the term "adjoining county" to include a nearby county whose shelter is used by 
domestic violence victims of the county allocating funds, even though the two counties share no 
common boundaries. See generally Osborne v. Commonwealth, 296 Ky. 587, 593-94, 177 
S.W.2d 896, 899 (1944) (for purposes of procuring an impartial jury, the words "adjoining 
county" must be construed to mean "near" or "in proximity to" in order to carry out the purpose 
of the statute); In re Doll, 47 Minn. 518, 520, 50 N.W. 607, 608 (1891) (for purposes of 
seeking a writ of habeas corpus, the words "in any adjoining county" "must be understood ... 
as indicating the purpose that, if the writ cannot be obtained in the same county, then the 
application may be made to the nearest or most accessible county, though it may not be actually 
adjoining"). 

Restrictions on Discretion of County Commissioners 

The conclusion that "adjoining" is to be construed broadly does not mean, however, that 
a board of county commissioners may arbitrarily select any shelter within the state to be ·the 
recipient of its domestic violence shelter funds. The word "adjoining" clearly imposes the 
requirement that the shelter be located in a county that is nearby, rather than in a county that 
is located in a distant part of the state. Further, R.C. 3113.35 pennits the allocation of domestic 
violence shelter funds only to shelters that are readily able, as a practical matter, to serve the 
population of the county allocating the funds. Thus, to receive funds under R.C. 3113.35, a 
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shelter must be generally accessible to those persons within the county who are in need of a 
shelter. A shelter that is located a great distance away or that is inaccessible to the population 
of a particular county is not eligible to receive funds from that county under RC. 3113.35. 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised, as follows: 

1. 	 As used in RC. 3113.35, the word "adjoining" is not restricted to 
counties that share common borders, but extends also to counties that 
are near one another even though their boundaries do not touch. 

2. 	 Pursuant to RC. 3113.35, a board of county commissioners may 
allocate funds collected under RC. 3113.34 to a qualified shelter for 
victims of domestic violence if the shelter is located within the county 
or if the shelter is located within a nearby county and serves or will 
serve the population of the county allocating the funds. 




