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SURPLUS FUNDS FROM TAX LEVIED IN EXCESS OF TEN­

MILL LIMITATION PRIOR TO JULY 28, 1959, CANNOT BE 

USED FOR SUPPORT OF TUBERCULOSIS CLINICS. SECS. 

339.36, 339.39, 5705.20, R.C. 

SYLLABUS: 

Surplus funds ansmg from a tax levied in excess of the ten-mill limitation 
under authority of Section 5705.20, Revised Code, as it existed prior to July 28, 1959, 
cannot be used for the support of tuberculosis clinics established pursuant to Section 
339.36 or Section 339.39 of the Revised Code, as authorized by the 1959 amendment 
of Section 5705.20, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 28, 1959 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I am attaching herewith a copy of amended house bill No. 
146 which repeals existing section 5705.20 R.C. and re-enacts it 
with a change providing that the money raised through a tubercu­
lar levy may be used for the support of tuberculosis clinics pur­
suant to section 339.36 or 339.39 of the Revised Code. 
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"Jefferson County has a surplus in this fund from the pres­
ent levy which has been in force for some years, and I have been 
requested to address your office for an opinion as to whether or 
not the funds which were acquired through a levy prior to the 
passage of the new act can be used for the purposes which are now 
named in the new act but were not included in the previous act." 

Section 5705.20, Revised Code, attached to your letter reads as 

follows: 

"Sec. 5705.20. The board of county comm1ss1oners of any 
county, prior to the fifteenth day of September in any year, after 
providing the normal and customary percentage of the total 
general fund appropriations for the support of tuberculosis hos­
pitals, or for the care, treatment, and maintenance of residents 
of the county who are suffering from tuberculosis at hospitals 
with which the board has contracted pursuant to section 339.20 
of the Revised Code, or for the support of tuberculosis clinics 
established pursuant to section 339.36 or section 339.39 of the 
Revised Code, by vote of two-thirds of all the members of said 
board may declare by resolution that the amount of taxes which 
may be raised within the ten-mill limitation will be insufficient to 
provide an adequate amount for the support of tuberculosis hos­
pitals, or for the care, treatment, and maintenance of residents of 
the county who are suffering from tuberculosis at hospitals with 
which the board has contracted pursuant to such section, or for 
the support of tuberculosis clinics established pursuant to such 
se-ctions, and that it is necessary to levy a tax in excess of the ten­
mill limitation to supplement such general fund appropriations 
for such purpose, but the total levy for this purpose shall not ex­
ceed sixty-five one hundredths of a mill. 

"Such resolution shall conform to section 5705.19 of the Re­
vised •Code and be certified and submitted in the manner provided 
in section 5705.25 of the Revised Code. 

"If the majority of electors voting on a levy to supplement 
general fund appropriations for the support of tuberculosis hos­
pitals, or for the care, treatment, and maintenance of residents 
of the county who are suffering from tuberculosis at hospitals 
with which the board has contracted pursuant to section 339.20 
of the Revised Code, or for the support of tuberculosis clinics es­
tablished pursuant to section 339.36 or section 339.39 of the 
Revised Code, vote in favor thereof, the board of said county may 
levy a tax within such county at the additional rate in excess of 
the ten-mill limitation during the period and for the purpose 
stated in the resolution or at any less rate or for any of said 
years." (Italics added to denote new matter.) 

The effect of the amendment of Section 5705.20, Revised Code, must 

be considered in the light of the Constitution of the State of Ohio. Section 
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5 of Article XII thereof says in part "* * * every law imposing a tax 

shall state, distinctly, the object of the same, to which only, it shall be 

applied." The issue which was submitted to and approved by the electors 

under former Section 5705.20, Revised Code, was whether a tax should 

be levied in excess of the ten-mill limitation for "the support of tubercu­

losis hospitals, or for the care, treatment, and maintenance of residents of 

the county who are suffering from tuberculosis to hospitals with which 

the board has contracted pursuant to Section 339.20 of the Revised Code." 

The use of funds arising under the voted levy for any other purposes, 

such as tuberculosis clinics, would come directly under the prohibition of 
Section 5 of Article XII of the Constitution. The objects of the levy 

made under former Section 5705.20, Revised Code, were not broad enough 

to include support of tuberculosis clinics that were not "distinctly"' an 

object of the levy. It would, therefore, be unlawful to use such funds in 

support of tuberculosis clinics. The fact that the amended act now permits 

such use does not alter my views, for the Legislature is bound by the con­

stitutional provisions the same as any other branch of government. It 

would be equally improper to attempt to transfer the surplus funds to the 

general fund and then to the use of tuberculosis clinics. A transfer of that 

kind would be an attempt by indirect means, to do that which the Consti­

tution directly prohibits. Furthermore, in providing for the transfer of 

funds so far as is pertinent to your inquiry, Section 5705.14, Revised Code, 

says: 

"No transfer shall be made from one fund of a subdivision 
to any other fund, by order of the court or otherwise, except as 
follows: 

"* * * 
" (D) The unexpended balance in any special fund, other 

than an improvement fund, existing in accordance with divisions 
(D), (F), or (G) of section 5705.09 or section 5705.12 of the 
Revised Code, may be transferred to the general fund or to the 
sinking fund or bond retirement fund after the termination of the 
activity, service, or other undertaking for which such special fund 
existed, but only after the payment of all obligations incurred 
and payable from such special fund. 

"* * * 
"Except in the case of transfer pursuant to divisions (E) 

and ( F) of this section, transfers authorized by this section shall 
only be made by resolution of the taxing authority passed with 
the affirmative vote of two thirds of the members." 
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The pertinent portions of Section 5705.09, Revised Code, read: 

"Each subdivision shall establish the following funds : 

"* * * 
" (D) A special fund for each special levy ; 

"* * * " 
These sections show that funds levied under former Section 5705.20, 

Revised Code, cannot be transferred even to the general fund so long as 

your tuberculosis hospital continues to operate. 

In conclusion and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that surplus funds arising from a tax levied in excess of the ten-mill limi­

tation under authority of Section 5705.20, Revised Code, as it existed 

prior to July 28, 1959, cannot be used for the support of tuberculosis 

clinics established pursuant to Section 339.36 or Section 339.39 of the 

Revised Code, as authorized by the 1959 amendment of Section 5705.20, 

Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney •General 




