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This section authorizes the council to vest authority to supervise and maintain 
playgrounds in any existing board or body or a recreation board. This section fur­
ther authorizes the local authorities to equip, operate and maintain playgrounds, as 
authorized by this act. They may employ any officers or employes for such pur­
poses as they deem proper. This section further says that "such local authorities" 
may equip. operate and maintain such playground. This woulq indicate that by 
"any existing body or board" mentioned, it was meant any official body or board of 
the subdivision. Section 4065-5 provides : 

"Any; two or more cities or villages, or any city or village, or any city 
or village and county, may jointly acquire property for and operate and 
maintain any playgrounds, playfields, gymnasiums, public baths, swimming 
pools, or indoor recreation centers. Any school district shall have power to 
join with any city, village or county, in equipping, operating and maintaining 
playgrounds, playfields, gymnasiums, public baths, swimming pools, and in­
door recreation centers, and may appropriate money therefor." 
This section permits one or more cities or villages, or any city or village and 

county, to jointly acquire property for, or operate and maintain playgrounds. This 
section also provides that any school district may join with any city, village or 
county, in equipping, operating and maintaining playgrounds. 

In jointly operating a playground under this provision, it is believed that such 
operation must be as authorized by this act, that is, it must be under the supervision 
of the local authorities of the joint subdivision. 

Your letter would infer that the · supervision and maintenance of the play­
ground in question is placed in the persons who have equipped same at their ex­
pense. In view of the provisions of the whole act, it is believed that it would be 
inconsistent with said act to permit persons over whom the local authorities have 
no jurisdiction to supervise the operation and to control the expenditure of the 
funds of the subdivision. 

It is therefore my opinion that the city may not pay part of the operating 
expense of the playground to a group of citizens equipping such place in the form 
of a donation. It is my opinion also that the city may not pay the salary of a 
supervisor unless the supervision, operation and maintenance of the playground is 
under the jurisdiction of the local authorities. 

1668. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

CORONER-FEES PRESCRIBED BY SECTION 2856-3 G. C. ARE APPLIC­
ABLE TO CORONERS OF ALL COUNTIES-WHEN AUTOPSY MAY 
BE MADE-SECTION 2495 G. C. CONSTRUED. 

SYLLABUS: 

1. The fees prescribed by section 2856-3 G. C. are applic'able to coroners of a.ll 
counties. 

2. An· autopsy may not legally be made without authorization by the prosecut­
in{l attorney of tlw county wher(!in a dead body is found. 
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3. A board of county commissioners ma:J!, i1~ its discretion, allow a. physician 
or surgeon, duly desig11ated tQ. make and making," a post mortem examinatioll or 
autopsy under section 2495 G. C., Stith Stlm as may be found to be reas01wble for 
the services rmdered; a11d i11 such case section 2856-3 has 110 application. 

CoLUMBUS, OHIO, August 6, 1924. 

Bureau of Inspection and SuPervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

Gentlemen :-

I am in receipt of your communication as follows: 

!'You are respectfully requested to furnish this department with your 
written opinion upon the following questions: 

"Section 2856-3 G. C., as amended, 109 0. L., 544, provides a fee for 
a coroner for his services in the performance of an autopsy under section 
2856 G. C. of $20.00 and for decomposed or infected bodies $40.00, to be paid 
from the county treasury in the same manner as other fees of the coroner's 
office. Section 2856 G. C. provides that the coroner shall make a report from 
personal observation of the corpse; statements of relatives, of other persons 
having adequate knowledge of the facts and other sources of information as 
may be available or by autopsy, if such autopsy:_ is ·authorized by the prose­
cuting attorney of the county. Section 2495 G. C. authorizes the county 
commissioners to allow a physician or surgeon making a post mortem ex­
amination at the instance of the coroner or other officer, such compensation 
as they deem proper. 

"Questioll 1. Do the fees of $20.00 and $40.00 provided in section 2856-3 
G. C. apply only to coroners of counties having a population according to 
the last federal census of 100,000 or do they apply as well to coroners in 
counties having a population smaller than 100,000? 

"Question 2. May a coroner in any county legally make a post mortem 
examination or autopsy without being authorized to do so by the prose­
cuting attorney of the county? 

"Questio11 3. May a physician or surgeon making a post mortem ex­
amination at the request of the coroner or prosecuting attorney be allowed 
under the provisions of section 2495 G. C. a sum greater than the amounts 
stated in section 2856-3, General Code?" 

. Section 2856-3 of the General Code, found in 109 0. L., page 543, provides: 

"In counties having a population according to the last federal census 
of 100,000 or more, no person shall be eligible to the office of coroner ex­
cept a licensed physician of good standing in his profession. For his serv­
ices in the performance of an autopsy under section 2856 of the General 
Code, the coroner shall receive a fee of $20.00 and for decomposed or in­
fected bodies $40.00, to be paid from the county treasury in the same man­
ner as other fees of the office." 

It will be noted that this section is divided into two sentences. The first sen­
tence provides that no one shall be eligible for the office of coroner in counties of 
one hundred thousand or more population except a licensed physician. The second 
sentence provides that "the coroner" shall receive certain fees for performance of 
autopsies. 
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Section 2856-2 G. C., a part of the aforesaid act, provides that in counties ofi 
one hundred thousand or more population the coroner may appoint an official 
stenographer. This section also provides that all records of the coroner's office 
shall be open for inspection. It further provides that in counties where a county 
morgue is maintained a coroner may appoint an assistant custodian of the morgue. 
It certainly cannot be said that the right of inspection of records or the authority 
to maintain a county morgue is restricted to counties having a population of one 
hundred thousand or more. This leads to the conclusion that the fees allowed by 
this section apply to all coroners; regardless of the population of the county, and 
you are so advised. Whether any person other than a licensed physician may per­
form an autopsy and thus become entitled to the fee, I do not express an opinion. 

Section 2856 G. C., found in 109 0. L., page 543, in part provides: 

" * * * A report shall be made from the personal observation of the 
corpse; statements of relatives, or of other persons having adequate knowl­
edge of the facts, and such other sources of information as may be available 
or by autopsy if such autopsy is authorized by the prosecuting attorney of 
the county." 

Section 2856 expressly provides that no autopsy shall be had unless authorized 
by the prosecuting attorney of the county, meaning the prosecuting attorney of the 
county wherein the dead body is found, and section 2856-3 limits the fees of the 
coroners for the performance of such service to the amounts therein prescribed. 

Section 2495, General Code, which was not repealed or amended by the foregoing 
act, provides : 

"The county commissioners may allow a physician or surgeon making a 
post mortem examination at the instance of the coroner or other officer such 
compensation as they deem proper." 

Whether or not by virtue of section 2856 the prosecuting attorney of the 
county, or any "other officer" may lawfully designate a physician or surgeon other 
than the coroner to make a post mortem examination or autopsy, or whether the 
coroner has the exclusive right to either perform such service or himself designate 
a physician or surgeon other than himself to perform such services, is not decided. 

From a consideration of all the statutes herein referred to, it is my opinion 
that no person may be compensated for holding an autopsy unless the same be au­
thorized by the prosecuting attorney; but if so authorized, a physician or surgeon, 
who has been duly designated to perform the service in lieu of its being performed 
by the coroner, may be compensated therefor by the allowance of the county com­
missioners such allowance being entirely within the discretion of the board of 
county commissioners (Board of County Commissioners vs. Hammond, 22 C. C. 
(n. s.) 319) acting pursuant to section 2460 G. C., and said board of county com­
missioners is not bound by the amount specified in section 2856-3 in makin such al­
lowance. The board may allow such amount as it may determine to be just or 
refuse to allow any amount. However, not more than one fee should be allowed 
in any case; that is, if the coroner acts under section 2856, there is no authority to 
designate a physician or surgeon to act under section 2495. 

I am therefore of the opinion that in no county may fees be allowed to any 
person for conducting a post mortem examination or autopsy without authorization 
by the prosecuting attorney of the county in which the dead body is found, and if 
a physician or surgeon other than the coroner be designated under the provisions 
of section 2495, General Code, by the proper officer, the board of county com-
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sioners may, in its discretion, allow a reasonable amount for the performance of 
such service and the provisions of section 2856-3 do not in such instance prescribe a 
limitation in amount binding upon the board of county commissioners. 

1669. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

APPROVAL, TRANSCRIPT COVERING PROCEEDINGS FOR PROPOSED 
SALE TO GEORGE B. NYE, OF CERTAIN STATE LANDS IN VIL­
LAGE OF WAVERLY, PIKE COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, August 6, 1924. 

Department of Highways and Public W arks, Divisio11 of Public W arks, C alum bus, 
Ohio. 

Gentlemen :-

Receipt is acknowledged of your letter of August 4, 1924, submitting for my 
approval transcript, in duplicate, covering proceedings for the proposed sale to 
George B. Nye, of certain state lands in the Village of Waverly, Pike County, Ohio. 

The proposed sale is contemplated in conformity with the provisions of Sec­
tions 13971 and 14203-23 of the General Code of Ohio and of the Act of March 
6, 1913. 

It is noted from the transcript .the appraisement of the property was made at 
the sum of Five Hundred Dollars; that said lands are proposed to be sold as the 
result of a private sale. 

Finding, as I do, that the proceedings as shown by the transcript are in con­
formity to law, I am indicating my written approval to the proposed sale by sign­
ing the duplicate transcript, returned herewith. 

1670. 

Respectfully, 
C. c. CRABBE, 

Attomey General. 

APPROVAL, THREE CANAL LAND LEASES IN LICKING COUNTY, 
OHIO. 

CoLUMBUS, 0Hro, August 6, 1924. 

Department of Highways and Public Works, Divisio11 of Public Works, Columbus, 
Ohio. 

Gentlemen :-

I have your letter of August 1 1924, in which you enclse the following leases, 
in triplicate, for my approval : 


