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2270. 

APPROVAL, BONDS OF COVENTRY TOWNSHIP, SUMMIT COUNTY­
$20,000.00. 

CoLUMBUS, OHio, June 25, 1928. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2271. 

BOARD OF EDUCATION-TRANSPORTATION OF PUPILS-AUTHORITY 
TO LET CONTRACTS THEREFOR 

SYLLABUS: 

1. A board of education may use its discretio" as to whether or not it will 
provide necessary transportation for pupils in the district by letting contracts there­
for, or by purchasing vehicles and hiring driz•ers. 

2. In the making of contracts for the convenience and prosperity of the schools 
under their control, boards of education are not required to let such contracts upo1~ 
competitive bidding, except as provided by Section 7623, General Code. 

3. A contract for the purchase of z·ehicles to be used in the transportation 
of pupils to school is not a contract within the contemplation of Section 7623, General 
Code, and may therefore be entered into by a board of education without advertising 
for bids. 

CoLUMBUS, OHIO, June 25, 1928. 

HoN. ERNEST M. BoTKIN, Prosecuting Attorney, Lima., Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 
follows: 

"Where the board of education of a rural school district, having a 
centralized school desires to purchase a motor bus for the transportation of 
pupils is it necessary in the purchase of such motor bus that bids be ad­
vertised for, and the contract for such purchase awarded on the basis of 
such competitive bids? 

I have been unable to find any provision of law directly effecting the 
above question and have reached the conclusion that the rule laid down in 
the case of Gosline vs. Toledo Board of Education, 20 0. C. C. 503, would 
apply to such contract. I shall appreciate your reply to the above at your 
earliest convenience.'' 

Without quoting the several provisions of law authorizing boards of education 
to furnish transportation for children attending the public schools, it is sufficient 
to say, for the purposes of this opinion, that boards of education are authorized by 
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~tatute to furnish such transportation, and arc directed and required to do so, under 
certain circumstances. There arc no definite statutory provisir.ns however, as to 
how the transportatirm shall be furnished, that is, as to whether or not the board 
should contract for the transportation, or purchase vehicles and employ drivers 
therefor. 

The law is well settled that boards of education, being creatures of statute, 
have only such powers as are expressly granted to them by statute, or implied there­
from as being necessary to carry the express powers into execution. 

Obviously, if a board of education is to furnish transportation, it must necessarily 
be authorized to provide the means by which such transportation is furnished. 
Inasmuch as the Legislature has not directed how the means of transportation is 
to be provided, it seems clearly to be within the discretion of the board to provide 
such means of transportation in any legal manner it sees fit. 

By force of Section 4749, General Code, it is provided that boards of education 
shall be bodies politic and corporate, and "as such, capable of suing and being sued, 
contracting and being contracted with." By Section 7620, General Code, it is made 
the duty of boards of education, among other things, to "make all other provisions 
necessary for the convenience and prosperity of the schools within the subdistricts." 

By Section 7690, General Code, boards of education are given the "management 
and control of all of the public schools of whatever name or character in the 
district." 

By force of the sections above mentioned and the statutory provisions with 
reference to the transportation of pupils, together with the fact that the Legislature 
has not specifically provided the manner by which boards of education are to pro­
vide transportation, it is my opinion that boards of education have full power to 
purchase vehicles for use in providing transportation of the school pupils. 

It of course is necessary in the purchase of such vehicles to comply with the 
terms of Section 5625-33, General Code, wherein it is provided th<~t, before any 
contract may be made by a Sllbdivision or taxing unit, the fisal officer thereof must 
certify that the money necessary to meet the contract has been appropriated and 
is in the treasury to the creJit of an appropriate fund, free from any previous 
encumbrances. 

Your inquiry, however, goes to the question of whether or not in making a 
contract for the purchase of a school bus it is necessary to advertise for bids and 
thereafter award the contract for such purchases on the basis of the competitive 
bids received. The only section of the statute, requiring boards of education to 
advertise for bids when making contracts and after due advertisement award the 
contract to the lowest responsible bidder, is Section 7623, General Code, which 
reads in part as follows: 

"vVhen the board of education determines to build, repair, enlarge or 
furnish a schoolhouse, or schoolhouses or make any improvement or repair 
provided for in this chapter, the cost of which will exceed in city districts, 
three thousand dollars, and in other districts one thousand dollars, except 
in cases of urgent necessity, or for the security, and protection of school 
property, it must proceed as follows: 

* * * * * * 0 * * $ * ,, 

The remaining portion of the statute, which is not quoted, sets forth the manner 
of advertising for bids, receiving the same and awarding the contract to the lowest 
responsible bidder. 

The above statute clearly does not apply to all contracts that a board of education 
might enter into. By its terms it only applies to such contracts as a board of 
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education may enter into when it determines "to build, repair, enlarge or furnish a 
schoolhouse, or schoolhumes or make any improvement or repair provided for in 
this cha!_)ter." 

That it does not apply to all classes of contracts or to any class other than those 
to which it is limited by its express terms, was decided in the case of Gosline vs. 
Toledo Board of Educatio11, 11 0. C. C. (X. S.), 195. In the Gosline case, a tax 
payer sought to cnj oin the board of education from entering into a contract for 
the purchase and sale of six thousand tons of coal for the use of the schools in the 
city of Toledo, claiming that amcng other things, it had not complied with the law 
by submitting the supplying of the coal to public competition. The points decided 
by the court in that case are stated in the headnotes, as follows: 

"1. X either Section 3987, Revised Statutes, specifically empowering 
boards of education, among other designated things, to provide fuel; nor 
Section 3988, (now Section 7623 General Code) prescribing for bids for 
certain designated supplies and contracts, but omitting mention of fuel; 
nor Section 4017, (now Section 7694, et seq. General Code) requiring the 
director of schools, where one is chosen, to advertise for bids etc., without 
providing when or how he shall advertise therefor requires advertising for 
bids for coal or purchase from the lowest responsible bidder. 

2. A broad discretion is reposed in boards of education regarding the 
purchase of necessary supplies for 5chools; and in the purchase of fuel, 
gradation of quality of coal, heating capacity, adaptability to heating ap­
paratus, and experience or skill of janitors and other persons managing 
school furnaces are essential facts to be considered in making selection 
therefor, which may render it inadvisable to accept the lowest priced coal 
offered; and where it appears that the board has complied with the require­
ment that it act in good faith for the best good of the schools according 
to the light and understanding of its members, acceptance of other than the 
cheapest coal will not be enjoined. 

3. A director of schools is not required, under Sections 3988 and 
4017, to go to the expense of ad\·ertising for bids for every trivial thing in 
the way of supplies which may have been ordered by the board to be 
purchased." 

It would seem that a contract, providing for the purchase of a school van or 
bus, is as clearly not one of those kinds of contracts covered by Section 7623, 
General Code, as was the contract for the supplying of the coal with which to heat 
the school buildings, and I am therefore of the opinion that, when a board of edu­
cation determines to purchase vehicles to be used for the transportation of the pupils 
of the district, it is not necessary that bids be im·ited therefor and thereafter the 
contract let to the lowest responsible bidder; but that the board may make the 
purchase without advertising for bids. 

Respectfully, 
Enw.\RD C. TL"RXER, 

Attorney General. 


