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OP IN ION NO. 70-076 

Syllabus: 

The provisions of Sections 307.86 to 307.92, Revised Code, 
or Section 5555. 71, Revised Code, do not permit th"'! board of 
county commissioners to let by competitive bidding labor and 
equipment items for road construction separately, while specify­
ing that materials to be purchased by the county are to be used. 

Opinion No. 3170, Opinions of the Attorney General for 1931, 
is not applicable under statutes now in effect and is hereby over­
ruled. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 1, 1970 

With regard to road construction, you have requested my opin­
ion as to whether or not it is lawful for the board of county com­
missioners to let labor and equipment only by competitive bidding 
with materials to be furnished by the board. 

Section 5555.71, Revised Code, reads as follows: 

"Be:f()re undertaking th'" constr•.ici:icn, 
reconstruction, widening, resurfacing, re­
pair, or improvement of a road, the board 
of county commissioners shall cause to be 
made by the county engineer an estimate of 
the cost of such work, which estimate 
shall include labor, material, freight, 
fuel, haulinq, use of machinery and equip­
ment, and all other items of cost. The 
board may, in lieu of constructing such 
improvement by letting the work by con­
tract, proceed by force account. When 
the total estimated cost of the work ex­
ceeds ten thousand dollars per mile, the 
board shall invite and receive competitive 
bids for furnishing all the labor, materi­
als, and equipment and doing the work, as 
provided in section 5555.61 of the Revised 
code, and shall consider and reject such 
bids before ordering the work done by 
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force account. When such bids are re­
ceived, considered, and rejected, and the 
work done by force account, such work 
shall be performed in compliance with the 
plans and specifications upon which the 
bids were based. This section applies to 
new construction and repair work." (Emphasis added.) 

Section 5555.61, Revised Code, effective December 9, 1967, 
was enacted in House Bill No. 428, which also contained Sections 
307.86 to 307.92, Revised Code, inclusive, to which it refers, 
as well as the section quoted immediately above. Section 5555.61, 
supra, reads as follows: 

"After the board of county commis­
sionets decides to proceed with the im­
provement, it shall do so in accordance 
with sections 307.86 to 307.92, inclusive, 
of the Revised Code. No contract for any 
improvement shall be awarded at a greater 
sum than the estimated cost." 

The above-mentioned House Bill defined a new set of rules to 
follow in the construction of improvements by the county or any of 
its agencies. Said Bill amended former Section 5555.61, Revised 
Code, which contained the following: 

"The board may let the work as a whole 
or in convenient sections as it determines, 
* * * such contract shall be let upon the 
basis of lump sum bids. Unless the board 
orders it let upon the basis of unit price 
bids." 

The statutes now in effect do not permit unit price bids to 
allow the acceptance of labor and equipment, and the rejection of 
material which in the instant case the county commissioners wish 
to furnish. To use materials they have on hand or wish to pur­
chase, the county commissioners must do the work by force account 
pursuant to the provisions of Section 5555.71, supra. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that the pro­
visions of Sections 307.86 to 307.92, Revised Code, or Section 
5555.71, Revised Code, do not permit the board of county commis­
sioners to let by competitive bidding labor and equipment items 
for road construction separately, while specifying that materials 
to be purchased by the county are to be used. 

Opinion No. 3170, Opinions of the Attorney General for 1931, 
is not applicable under statutes now in effect and is hereby 
overruled. 




