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OPINION NO. 96-027

Syllabus:

R.C. 4513.17(D) prohibits the county coroner, deputy coroners, and the director
of the county emergency management agency from operating county or personal
motor vehicles which are equipped with flashing red lights and a siren.

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, April 22, 1996

1 have before me your request for an opinion concerning the use of flashing red lights
and sirens on motor vehicles. Specifically, you wish to know whether R.C. 4513.17 prohibits
the use of flashing red lights and a siren on county and personal motor vehicles used by the
county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency management agency
to respond to calls for their services.

R.C. 4513.17, which limits the use of flashing lights on motor vehicles, states in relevant
part:

(C) Flashing lights are prohibited on motor vehicles, except as a means
for indicating a right or left turn, or in the presence of vehicular traffic hazard
requiring unusual care in approaching, or overtaking or passing. This prohibition
does not apply to emergency vehicles, road service vehicles servicing or towing
a disabled vehicle, traffic line stripers, snow plows, rural mail delivery vehicles,
vehicles as provided in section 4513.182 of the Revised Code, department of
transportation maintenance vehicles, funeral hearses, funeral escort vehicles, and
similar equipment operated by the department or local authorities, which shall be
equipped with and display, when used on a street or highway for the special
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purpose necessitating such lights, a flashing, oscillating, or rotating amber light,
but shall not display a flashing, oscillating, or rotating light of any other color,
nor to vehicles or inachinery permitted by section 4513.11 of the Revised Code
to have a flashing red light.

(D)  Except a person operating a public safety vehicle, as defined in
division (E) of section 4511.01 of the Revised Code, or a school bus, no person
shall operate, move, or park upon, or permit to stand within the right-of-way of
any public street or highway any vehicle or equipment which is equipped with and
displaying a flashing red or a flashing combination red and white light, or an
oscillating or rotating red light, or a combination red and white oscillating or
rotating light....

1968 Op. Att’y Gen. No. 68-132 examined the provisions of R.C. 4513.17 and concluded
as follows:

It seems clear that the legislature intended to restrict the use of flashing
lights on motor vehicles and to restrict the color of flashing lights on motor
vehicles.

Public safety vehicles are expressly authorized to use red flashing lights
by virtue of Subsection 4513.17(D), supra. Other vehicles not expressly
authorized by statute are prohibited by the provisions of Subsection [4513.17(C)],
supra, from using any color of flashing lights except those named classes of
vehicles which are permitted to use amber flashing lights.

Id. at 2-182; see 1960 Op. Att’y Gen. No. 1284, p. 283. Thus, R.C. 4513.17 permits only
public safety vehicles as defined in R.C. 4511.01, school buses, and the vehicles and machinery
described in R.C. 4513.11 to be equipped with red flashing lights." Resolution of your question,
therefore, turns on whether county and private motor vehicles used by the county coroner,
deputy coroners, and the director of the county emergency management agency to respond to
calls for their services constitute "public safety vehicles” for purposes of R.C. 4513.17(D)..

R.C. 4511.01(E) defines "public safety vehicles" for purposes of R.C. 4513.17(D) as
follows:

'"Public safety vehicle' means any of the following:

(1) Ambulances, including private ambulance companies under contract
to a municipal corporation, township, or county, and private ambulances and
nontransport vehicles bearing license plates issued under section 4503.49 of the
Revised Code;

(2) Motor vehicles used by public law enforcement officers or other
persons sworn to enforce the criminal and traffic laws of the state;

(3) Any motor vehicle when properly identified as required by the
director of public safety, when used in response to fire emergency calls or to
provide emergency medical service to ill or injured persons, and when operated

! R.C. 4513.17(C) states that the prohibition against flashing lights does not apply "to
vehicles or machinery permitted by section 4513.11 of the Revised Code to have a flashing red
light." Pursuant to R.C. 4513.11(E), any boat trailer, farm machinery, or other machinery
defined as a slow-moving vehicle in R.C. 4513.11(B) may be equipped with a red flashing light.
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by a duly qualified person who is a member of a volunteer rescue service or a
volunteer fire department, and who is on duty pursuant to the rules or directives
of that service. The state fire marshal shall be designated by the director of
public safety as the certifying agency for all public safety vehicles described in
division (E)(3) of this section.

(4) Vehicles used by fire departments, including motor vehicles when
used by volunteer firemen responding to emergency calls in the fire department
service when identified as required by the director of public safety.

Any vehicle used to transport or provide emergency medical service to an
ill or injured pzrson, when certified as a public safety vehicle, shall be considered
a public safety vehicle when transporting an ill or injured person to a hospital
regardless of whether such vehicle has already passed a hospital.

County and private motor vehicles used by the county coroner, deputy coroners, and the director
of the county emergency management agency to respond to calls for their services do not fit
within R.C. 4511.01(E)(1), (3), or (4). The only portion of this definition which is even
arguably applicable to vehicles operated by the county coroner, deputy coroners, and the director
of the county emergency management agency is R.C. 4511.01(E)(2). Pursuant to the language
of R.C. 4511.01(E)(2), motor vehicles used by public law enforcement officers or other persons
sworn to enforce the criminal and traffic laws of the state are public safety vehicles.
Accordingly, if the county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency
management agency are law enforcement officers or other persons sworn to enforce the criminal
and traffic laws of the state, the motor vehicles used by these officials to respond to calls for
their services would constitute "public safety vehicles,” as that term is defined in R.C.
4511.01(E).

The term "law enforcement officer" is defined in R.C. 2901.01(K) for use in the Ohio
Revised Code. R.C. 2901.01(K) states:

"Law enforcement officer” means any of the following:

(1) A sheriff, deputy sheriff, constable, police officer of a township or
joint township police district, marshal, deputy marshal, municipal police officer,
member of a police force employed by a metropolitan housing authority under
division (D) of section 3735.31 of the Revised Code, or state highway patrol
trooper;

(2) An officer, agent, or employee of the state or any of its agencies,
instrumentalities, or political subdivisions, upon whom, by statute, a duty to
conserve the peace or to enforce all or certain laws is imposed and the authority
to arrest violators is conferred, within the limits of such statutory duty and
authority;

(3) A mayor, in his capacity as chief conservator of the peace within his
municipal corporation;

(4) A member of an auxiliary police force organized by county, township,
or municipal law enforcement authorities, within the scope of such member's
appointment or commission;

(5) A person lawfully called pursuant to section 311.07 of the Revised
Code to aid a sheriff in keeping the peace, for the purposes and during the time
when such person is called;
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(6) A person appointed by a mayor pursuant to section 737.01 of the
Revised Code as a special patrolman or officer during riot or emergency, for the
purposes and during the time when such person is appointed;

(7) A member of the organized militia of this state or the armed forces
of the United States, lawfully called to duty to aid civil authorities in keeping the
peace or protect against domestic violence;

(8) A prosecuting attorney, assistant prosecuting attorney, secret service
officer, or municipal prosecutor;

(9) An Ohio veterans’ home policeman appointed under section 5907.02
of the Revised Code.

The county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency
management agency are not specifically listed in R.C. 2901.01(K). In addition, none of these
officials is imposed, by statute, with a duty to conserve the peace or to enforce all or certain
laws and the authority to arrest violators. Finally, neither the county coroner, deputy coroners,
nor the director of the county emergency management agency is sworn to enforce the criminal
and traffic laws of the state. Accordingly, I find that the county coroner, deputy coroners, and
the director of the county emergency management agency are not, as a general matter, law
enforcement officers or other persons sworn to enforce the criminal and traffic laws of the state.?
See 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-091 at 2-356 ("in carrying out his duties of determining cause,
mode, and manner of death, a coroner is not a 'law enforcement officer' for purposes of R.C.
2901.01(K)").

Because the county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency
management agency are not law enforcement officers or other persons sworn to enforce the
criminal and traffic laws of the state, the motor vehicles used by these officials to respond to
calls for their services do not fall within the scope of R.C. 4511.01(E)(2). As stated above,
none of the provisions of R.C. 4511.01(E)(1), (3), or (4) apply to motor vehicles operated by
these public officials. R.C. 4511.01(E) thus does not include county and private motor vehicles
used by the county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency
management agency to respond to calls for their services within the definition of "public safety
vehicles." Insofar as R.C. 4511.01(E) does not include county and private motor vehicles used
by the county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency management

2 1 note that there is at least one instance in which the county coroner is conferred the
authority to make an arrest. Pursuant to R.C. 2941.44, a county coroner "may arrest a convict
escaping from a state correctional institution and forthwith convey him to the institution and
deliver him to the warden of the institution." In 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-091 at 2-357,
which concluded that a county coroner’s duty to determine cause of death does not qualify him
as a law enforcement officer, my predecessor examined the issue whether the authority to arrest
escaped convicts pursuant to R.C. 2941.44 qualifies the county coroner as a law enforcement
officer for purposes of R.C. 2901.01(K), and determined that:

When a coroner is faced with the situation of arresting an escaped convict, he
perhaps comes within the definition of a law enforcement officer given in R.C.
2901.01(K)(2), since he has the duty to conserve the peace and the authority to
arrest. Such a coroner would, however, be a law enforcement officer only
"within the limits of such statutory duty and authority." ... Except when a
coroner acts pursuant to such [a statute], he is not a law enforcement officer
within the definition set forth in R.C. 2901.01(K).



2-101 1996 Opinions OAG 96-028

agency to respond to calls for their services within the definition of "public safety vehicles,"
these motor vehicles are not "public safety vehicles" for purposes of R.C. 4513.17(D).

It is a well-settled maxim of statutory construction that the expression of one thing in a
statute implies the exclusion of another. See, e.g., Craftsman Type, Inc. v. Lindley, 6 Ohio St.
3d 82, 451 N.E.2d 768 (1983); Kroger Co. v. Bowers, 3 Ohio St. 2d 76, 209 N.E.2d 209
(1965). Application of this maxim of statutory construction indicates that having designated in
R.C. 4513.17 the motor vehicles that are authorized to use flashing red lights, the General
Assembly has thereby limited the motor vehicles that may use flashing red lights. Therefore,
since county and personal motor vehicles operated by the county coroner, deputy coroners, and
the director of the county emergency management agency are not listed among the vehicles that
are authorized to utilize flashing red lights, I must conclude that R.C. 4513.17(D) prohibits the
county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency management agency
from operating county or personal motor vehicles which are equipped with flashing red lights
and a siren. See 1962 Op. Att’y Gen. No. 2873, p. 191; see also 1960 Op. Att’y Gen. No.
1284, p. 283.

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised that R.C. 4513,17(D)
prohibits the county coroner, deputy coroners, and the director of the county emergency
management agency from operating county or personal motor vehicles which are equipped with
flashing red lights and a siren.
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