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ther been submitted a contractor's power of attorney to the Secretary of 
State of Ohio, and an extension of time of completion date. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this 
clay noted my approval thereon and return the same herewith to you, to­
gether with all other papers submitted in this connection. 

2766. 

Res):iectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attomey General. 

RELIEF-AlVIENDED SE?\ATE BJLL 465-RECIPIENT l\IUST 
ESTABLISH THREE YEARS' RESIDENCE IN STATE AND 
NINETY DAYS TN COUNTY REGARDLESS OF PRIOR 
STATUS-WHERE SUBDIVISIONS FURNISH RELIEF 
FROM OWN FUNDS UNDER SECTION 3476 G. C. LEGAL 
SETTLEl\TENT DETERMINED UNDER SECTIONS 3477 
AND 3479 G. C. 

SVLLABUS: 
1. A person receiving relief under the provisions of Amended Sen­

ate Bill No. 465 must have resided in the State of Ohio for three :years 
a11d liltewise resided in the cottnty for a period of ninety days and this 
qualification applies to all relief recipients being furHished relief u11.der 
this act regardless of their prior status and qualifications. 

2. In cases where relief is being furnished by the respective sub­
divisions from their ow11 moneys under aut/writ)' of Sections 3476, et seq., 
General Code, legal settlement in those cases must be determined i11 ac­
cordance with S ectiuns 3477 and 3479, General Code. 

Cou_;)LBL·s, 0Jllo, July 27, 1938. 

1-loN. NrcnoLAS F. NoLAX, Prosecuting Attonwy, Dayton, Ohio. 
DEAR SJR: I am in receipt of your letter of recent date requesting 

my opinion, which reads as follo\\"s: 

"Amended Senate Bill No. 465, enacted by the last special 
session of the legislature, made some radical changes in our 
legal settlement laws as applied to poor relief. As you will re­
call, a ninety-day residence alone in the county is sufficient, 
nothing being said about the applicant for relief being self-
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supporting during the ninety days. Then the one-year resi­
dence requirement of the old statute is increased to three years. 
vVe have already received several inquiries as to whether these 
ninety-day and three-year requirements will apply to both old 
and new cases, or not. 

For instance, we have cases of residents who have already 
qualified for relief under the one-year rule, having resided in 
our county possibly two years. \Vill such two-year cases be 
ineligible for relief under the three-year rule? 

\Ve have a feeling that you no doubt have received other re­
quests similar to ours, and knowing that the matter is of state­
wide interest, we ,,·ould appreciate an early expression from you 
as to your interpretation. The City of Dayton is apparently ap­
plying the three-year rule to both old and new cases, and are 
referring all such cases to the county commissioners as non-resi­
dents." 

Amended Senate Bill No. 465, passed by the 92nd General Assem­
bly in special session as an emergency measure and effective July 11, 
1938, provided for the administration of poor relief in the state, estab­
lished a State Relief Director and for the first time since April I 5, 1937, 
specifically empowered the county commissioners to establish and main­
tain a centralized relief set-up to handle relief on a county-\\"icle basis. 
Although your inquiry does not specifically involve the question of cen­
tralized relief, it would be well to consider briefly this feature in that 
the same is of state-wide interest. 

Section 6 of Amended Senate Bill )Jo. 465 authorizes the county 
commissioners to administer all advances by the state and to allocate such 
funds to the municipalities and tO\mships in such county in direct pro­
portion to the number of relief persons hancllccl by each, \\·here poor re­
lief is furnished by municipal corporations and tO\mships rather than 
by the county commissioners on a county-wide basis. If the proper 
municipal officials or tO\\·nship trustees so consent, the board of county 
commissioners may carry on the poor relief in all or a portion of such 
county. Tt must be remembered, ho\\"ever, that this authority only ex­
tends through the year 1939 in that Section 14 of this act provides that 
the act shall be effective during the years 1938 and 1939 only. 

That part of Section 1 of said act pertinent to your inquiry reads 
as iollows: 

"For the purposes of this act no person shall be eligible 
to receive relief unless said person has resided in the county for 
a period of ninety days and has been a resident of the State of 
Ohio for three years." 
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Nowhere in the language above quoted is there any reference to a 
period during which the applicant must have sustained himself or her­
self such as found in Sections 3477 and 3479 of the General Code. Flere­
tofore persons who have secured legal settlement in any county of the 
state must have continuously resided and supported himself or herself 
for twelve consecutive months without relief, and to gain legal settle­
ment in a township or municipal corporation, to have resided in said 
township or municipality continuously and supported himself or herself 
for three consecutive months without relief. Under the provisions of 
Amended Senate Bill 465, it will therefore be noted that this particular 
qualification does not exist but that the only thing required is that the 
person must have been a resident of the State of Ohio for three years 
and must have resided in the county for a period of ninety clays. This 
qualifiying feature applies to all relief applicants regardless of whether 
or not they are now on relief or are making application for relief. To 
my mind the three-year period and likewise the ninety clay period must 
be calculated from the elate upon which the indigent makes his or her 
application. I can see no reason for any other construction to be placed 
upon the language of this section and 1 feel that this qualifying feature 
applies to all recipients of relief under the provisions of Amended Senate 
Bill No. 465, regardless of their prior status. 

It is apparent that such a legal settlement standard will work hard­
ships on many indigents, but inasmuch as the legislature has seen fit to 
enact such a settlement stanclarcl, there is no alternative but to follow the 
clear mandate of the law. 

In the event relief is furnished not under the provisions of Amended 
Senate Bill No. 465, but rather is furnished by the respective subdivisions 
of the State of Ohio from their own moneys under authority of Sections 
3476, et seq., General Code, then and in that event the law as to legal 
settlement is to be found in Sections 3477 ancl 3479 of the General Code. 
These laws are still applicable in these cases for the reason that in Section 
6 of Amended Senate Bill No. 465, there is to be found the following 
recital: 

"Nothing in this act shall be construed to change, amend or 
abrogate the duty of the county, municipal and township officials 
to afford relief as provided in Section 3476 and other sections of 
the General Code relating thereto." 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 
1. A person receiving relief under the provisions of Amended Sen­

ate Bill 465 must have resided in the State of Ohio for three years and 
likewise resided in the county for a period of ninety days and this 
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qualification applies to all relief recipients being furnished relief under 
this act regardless of their prior status and qualifications. 

2. ln cases where relief is being furnished by the respective sub­
divisions from their own moneys under authority of Sections 3476, et 
seq., General Code, legal settlement in those cases must be determined 
in accordance with Sections ·3477 and 3479, General Code. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFI'Y, 

/1 tton1ey General. 

2767. 

APPROVAL-BONDS, COVENTRY RURAL SCHOOL DISTRICT, 
SUMMIT COUNTY, OHIO, $10,00.00, DATED JULY 15, 1938. 

CoLL'l\LBt.:s, OL-llo, July 27, 1938. 

Retirement Board, State Teachers Retirement Syste111, Columbus, Ohio. 
GEl\"l'LEl\IEN: 

RE: Bonds of Coventry Rural School District, Summit 
County, Ohio, $10,000.00 (Limited). 

l have examined the transcript of proceedings relative to the above 
bonds purchased by you. These bonds comprise all of an issue of de­
ficiency bonds dated July 15, 1938, bearing interest at the rate of 3_0% 
per annum. 

From this examination, in the light of the law under authority of 
which these bonds have been authorized, 1 am of the opinion that bonds 
issued under these proceedings constitute valid and legal obligations of 
said school district. 

Respectfully, 
HERBERT S. DGFFY, 

Attorney General. 


