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day noted my approval thereon and return the same herewith to you, 
together with all other data submitted in this connection. 

5650. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY RECORDS-DUTY TO RECORD LEASE CONTAINING 
MAP OR PLAT WHEN-FEES FOR RECORDING SUCH. 

SYLLABUS: 
1. A catmty recorder is unauthorized to record a lea;se which con­

tains a map or a plat describing the property in such lease by merely 
pasting the plat on the record. 

2. It is the duty of the county recorder to charge the fees prescribed 
in Section 2779, General Code, for recording a 11wp or plat describing 
the property in a lease. 

CoLUMBus, OHio, May 29, 1936. 

HaN. PAUL SPRIGGS, Prosecuting Attorney, Paulding, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowlege receipt of your request for my 
opinion which reads as follows: 

"On numerous instances various parties have presented the 
Recorder oil and gas leases, containing plats showing the location 
of gas lines through the real estate described in said leases. 

These parties have requested the Recorder to paste these 
plats on the record. 

( 1) Is the Recorder authorized by Ia w to paste such plats 
on the record ? 

(2) In the event the plats are transcribed on the records 
in the Recorder's Office, what fee should the Recorder charge 
for making the record of each plat?" 

From your inquiry, I assume that the map or plat is a part of the 
lease and is necessary to show the proper location of the property in 
question. In other words, the lease in addition to being in the usual 
form of such conveyance, has a map or plat in the same instrument. 
Section 2757, General Code, provides that the recorder shall keep certain 
books and enumerates what should be recorded in these books. This 
section reads as follows: 
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"The recorder shall keep four separate sets of records, 
namely: First, a record of deeds, in which shall be recorded all 
deeds, powers of attorney, and other instruments of writing for 
the absolute and unconditional sale or conveyance of lands, tene­
ments and hereditaments; Second, a record of mortgages, in 
which shall be recorded all mortgages, powers of attorney, or 
other instruments of writing by which lands, tenements, or 
hereditaments are or may be mortgaged, or otherwise condi­
tionally sold, conveyed, affected or incumbered in law; Third, 
a record of plats, in which shall be recorded all plats and maps 
of town lots, and of the subdivisions thereof, and of other di­
visions or surveys or lands; Fourth, a record of leases, in which 
shall be recorded all leases and powers of attorney for the exe­
cution of leases. All instruments entitled to record shall be re­
corded in the proper record in the order in which they are 
presented for record." 

A similar question to the one presented by you was passed upon 
in an opinion to be found in the Opinions of the Attorney General for 
1934, Volume 1, page 728. The syllabus of that opinion reads as follows: 

"Where a deed contains a map or plat of the territory being 
deeded, and such deed and map or plat are being recorded by 
photostatic or photographic process, it is the duty of the county 
recorder to charge a fee of twelve cents for each hundred words 
photographed or photostated upon the records, and in addition 
thereto the fee prescribed in section 2779, General Code, for 
recording a plat or map by the photostatic or photographic 
process." 

The question propounded m that opinion read m part as follows : 

"* * * * * * * * * 
In case a deed contains a map or plat of the territory being 
deeded, and such deed and map or plat are being recorded by 
photostatic or photographic process, is the recorder required to 
charge a fee of twelve cents for each hundred words photo­
graphed or photostated upon the records, and in addition thereto 
the fee prescribed in Section 2779 for recording a plat or map 
by the photostatic or photographic process?" 

From the opinion at Page 729 I quote the following passage: 
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"However, I assume that your question relates principally 
to the authority of the county recorder to charge fees for re­
cording an instrument, which, in addition to being in the usual 
form of a conveyance, has a map or a plat in the same instru­
ment. Obviously, the ordinary mortgage, deed of conveyance, 
or other instrument of writing is subject to the recording fees 
chargeable under the provisions of section 2778. For recording a 
plat or map, the fees provided in section 2779 must be charged. 
Sections 2778 and 2779 were passed at the same time and are 
in pari materia. Obviously, the legislature intended that the 
county recorder should be compensated for his services rendered 
in the recording of various instruments. It would appear reason­
able that, under the circumstances presented in your inquiry, the 
legislature intended a fee of twelve cents for each hundred words 
to be charged for recording the conveyance itself, and if the 
deed contains a plat or map, the fees prescribed in section 2779 
should be charged for recording the map or plat. * * *" 
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In that opinion it was assumed that there was authority to record 
the map or plat if the same were an integral part of the deed. The opinion 
dealt mainly with the question of whether or not the plat or map could be 
recorded by the photostatic or photographic process and if so what fees 
the recorder should charge. While that opinion related to deeds, rather 
than leases, this difference is immaterial. However, in the present case, 
you ask whether or not the recorder may paste the plat on the record. 
In this connection I call your attention to an opinion to be found m 
Opinions of the Attorney General for 1926, Page 450. The syllabus of 
that opinion reads as follows: 

"The mere pasting by the margin thereof of a plat in a deed 
book in a county recorder's office is not a proper recording of 
such plat as required by section 2759 G. C." 

After quoting the provisions of Section 2759, General Code, relative 
to the method of recording instruments by the county recorder, the then 
Attorney General stated : 

"The language of the above section 'record in a proper 
record' by writing, typewriting or printing, certainly requires a 
more definite operation than merely pasting a plat· in a deed book 
by the margin thereof. To record a plat by handwriting or other­
wise is to inscribe an authenticated tracing thereof." (Standard 
Dictionary.) 
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Following the above 1926 opinion, it would seem that your first 
question should be answered in the negative. 

Your second question with reference to what fees the recorder should 
charge for recording such plat is answered by the above 1934 opinion. 
In other words, the recorder should charge the fees provided in section 
2779, General Code. This section reads as follows: 

"For recording assignment or satisfaction of mortgage or 
discharge of a soldier, twenty-five cents; for each search of the 
record, without copy, fifteen cents; for recording any plat not 
exceeding six lines, one dollar; and for each additional line, ten 
cents." 

In view of the above, it IS my opinion, m specific answer to your 
inquiries: 

1. A county recorder is unauthorized to record a lease which con­
tains a map or a plat describing the property in such lease by merely 
pasting the plat on the record. 

2. It is the duty of the county recorder to charge the fees prescribed 
in Section 2779, General Code, for recording a map or plat describing 
the property in a lease. 

5651. 

Respectfully, 
jOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

TRANSFER OF FUNDS-CONSERVATIO~ FUNDS SPENT FOR 
PARKS AND LAKES MAY NOT BE RECOVERED FROM 
GENERAL FUND. 

SYLLABUS: 
1. In the absence of legislative authority therefor, moneys may not 

be transferred or appropriated from the general fund of the state to the 
uses and purposes fund of the Division of Conservation to replace moneys 
·which were expended during the life of House Bill531 of the 91st General 
Assembly pursuant to appropriations therein contained for the Bureau 
of Lakes and Parks from the uses and purposes fund of such division. 

2. Obligations of the Bureau of Lakes and Parks of the Division of 
Conservation which were duly contracted during the life of such H OU'se 
Bill 531 are payable from the uses and pm-poses fund of such division 
after the effective date of the repeal of the appropriations contained in 


