
Note from the Attorney General's Office: 

1959 Op. Att'y Gen. No. 59-670 was overruled by 1965 Op. Att'y Gen. No. 
65-087.
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TOWNSHIP TRUSTEES-BONDS FOR-MAY BE "BLANKET" 
OTHER THAN INDIVIDUA L-§§3.06, 505.02, R.C. 

SYLLABUS: 

The bond required of township trustees by Section 505.02, Revised Code, does 
not require an individual official bond but may be furnished in a blanket bond author­
ized by Section 3.06, Revised Code, if approved as required by Section 505.02, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 10, 1959 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus 16, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The question of who may or may not be included in a 
Blanket Position Bond covering public officers, their deputies 
and clerks, has again arisen. 
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"Section 3.06 of the Revised Code, which was amended ef­
fective September 7, 1957, provided answers for many questions 
which were ruled upon in the opinion of your office, No. 546 in 
1951. 

"It will be noted that in stating exceptions to the officers, 
appointees, etc., which may be included in a Blanket Bond, the 
amended law excepts: 

" '(b) Any officer, clerk or employee required by law 
to execute or file an individual bond to qualify for office or 
employment.' 

"The specific question now raised is with relation to the 
bond which is required by law to be given by township trustees. 

"Section 505.02 of the Revised Code. provides in part: 

" 'Each township trustee, before entering upon the dis­
charge of his duty, shall give bond to the State for the use 
of the township, in the sum of five hundred dollars, * * * .' 
" ( 1) Does Section 505.02 of the Revised Code, require that 

the bond given be an individual bond, or 

"(2) Would there be a compliance with law should the 
three trustees of a township secure bond coverage in a blanket 
bond, which blanket bond might also include other employees of 
such township?" 

Section 505.02, Revised Code, reads as follows: 

"Each township trustee, before entering upon the discharge 
of his duty, shall give bond to the state for the use of the town­
ship, in the sum of five hundred dollars, conditioned for the 
faithful performance of his duty as trustee, with at least two 
sureties, who shall be residents of the same township with the 
trustee. Such bond shall be approved by a justice of the peace of 
the township in which the bond is given. Wherever, in any town­
ship, a municipal court has replaced the justices of the peace, the 
municipal judge, or the presiding municipal judge if there is more 
than one may approve such bonds. In those townships in which 
there are no justices of the peace or municipal judges the probate 
judge may approve such bonds." 

(Emphasis added) 

From the foregoing section it will be noted that a bond given by a 

township trustee is conditioned for the faithful performance of his duty 

as trustee, and could not be considered a bond to qualify for office or em­

ployment, which would require an individual official bond. 
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Paragraph 2, Section 3.06, Revised Code, reads in part as follows : 

"* * * 
"Notwithstanding the provisions of any other law requiring 

an official bond to be conditioned substantially to the e,ff ect that 
an officer, clerk or employee will faithfully perform his duties, 
it shall be permissible in lieu thereof, with the consent and ap­
proval of the officer or governing body authorized to require the 
bond, for any department or instrumentality of the state or any 
county, township, municipal corporation, or other subdivision or 
board of education or department or instrumentality thereof, to 
procure a blanket bond from any duly authorized corporate 
surety covering officers, clerks and employees, other than (a) 
treasurers or tax collectors by whatever title known and (b) any 
officer, clerk or employee required by law to execute or file an 
individual official bond to qualify for office or employment. * * *" 

( Emphasis added) 

This section provides that an official bond conditioned substantially 

for faithful performance of duty for practically any public position, in­

cluding township officers, clerks and employees, may be by blanket bond, 

with several exceptions which do not seem to have application here. In 
my opinion this would apply to the position of township trustee. 

Section 505.02, Revised Code, also requires the bond of a township 

trustee be approved by a municipal judge or, if there is no municipal 

court, then by the probate judge. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the bond re­

quired of township trustees by Section 505.02, Revised Code, does not 

require an individual official bond but may be furnished in a blanket bond 

authorized by Section 3.06, Revised Code, if approved as required by Sec­
tion 505.02, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




