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The lease is accompanied by contract encumbrance record No. 48, 
which has been executed in due form and whi:::h shows that there are 
unencumbered balances in the appropriation account sufficient in amount 
to pay the monthly rental under the lease for the month of July, 1939, 
and I have been given to understand that the monthly rental for the 
period of January to June, 1939, has been previously paid to the lessor 
by the Division of Aid for the Aged. 

This lease is accordingly approved by me and the same is returned 
herewith. 

1187. 

Respectfully, 
THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 

RELIEF-BOARDS OF TOWNSHIP TRUSTEES-DUTY TO 
FURNISH HOSPITAL SERVICE TO NEEDFUL INDIGENT 
-LEGAL SETTLEMENT-CONTRACTS WITH PHYSI­
CIANS-AMENDMENT-HOUSE BILL 67s, 93RD GENERAL 
ASSEMBLY-SECTIONS 3480-1, 3490, 3491, G. C. 

SYLLABUS: 
1. The enactment of House Bill No. 675 by the Nmety-third Gen­

eral Assembly did not alter the duties imposed by SectVpn 3480-1, General 
Code, on boards of township trustees to furnish services of a hospital to 
needful indigent persons having a legal settlement in such township. 0. 
A. G. 1939, No. 948, discussed.) 

2. Where prior to the enacf1nent of such House Bill No. 675 boards 
of township trustees have entered into contracts wi!th physicians to furnish 
medical relief and medicines to indigents within the township for a period 
of one year pursua.nt to the authority of Sect~ns 3490, et seq., General 
Code, which contracting period had not expired prior to the effective date 
of such House Bill No. 675, such boards of township trustees may annul 
such contracts under authority of Section 3491, General Code, since the 
taking away of their power and duty to furnish such services is a proper 
cause for such annulment. 

CoLUMBus, OHIO, September 13, 1939. 

HoN. T. B. WILLIAMS, Prosecuting Attorney, New Lexington, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of your request for my opinion which 
reads: 

"In your opinion of July 27, 1939, (No. 948 A. G. 0.) it 
was held in the second syllabus 'that the provisions of House 
Bill No. 675, superseded those of section 3476, General Code, 
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with reference to the duties of township trustees, and took away 
from the boards of township trustees the powers and duties for­
merly possessed by them under authority of such section 3476.' 

Since the rendition of the above mentioned opinion several 
township trustees have inquired of me whether or not they are 
required to furnish indigent persons the services of a physician 
or surgeon as provided by section 3480 and also whether they are 
required to furnish to indigent persons medical services or the 
services of a hospital as provided by section 3480-1, General 
Code, or must the same be furnished by the county commis­
sioners under House Bill No. 675. 

No mention is made in House Bill 675 relative to hospital 
services. Paragraph 4 of section 1 of said act says, 'Medical 
care' means medicines and services, wherever rendered, of a 
physician or surgeon * * * furnished at public expense." 

As poor relief now is to be administered by the township 
trustees as provided by House Bill No. 675, my personal opinion 
is that the furnishing to indigent persons medicine, physicians' 
services and the services of a surgeon must be furnished by the 
County Commissioners, and that hospitalization expense must be 
borne by the township trustees as provided by section 3480-l. 
There are in this county several indigent persons, I am informed, 
that need surgical, hospital and medical services and I would like 
to have your opinion on the following questions: 

1-Since the passage of House Bill No. 675 is it the duty 
of the township trustees to furnish to indigent persons medicine, 
physicians' services, or hospitalization expenses, or is it the duty 
of the County Commissioners to furnish the same? 

2-Prior to the passage of House Bill No. 675 the Trustees 
of several townships in this county contracted for one year with 
physicians to furnish medical relief and medicine to indigent 
persons under their charge as provided by section 3490, General 
Code. If it is held that the township trustees, under House Bill 
No. 675, is precluded from furnishing medicine and physicians 
services by House Bill No. 675, what effect, if any, will such 
holding have on such contract in view of the fact that section 
28 of article 2 of Ohio Constitution that the General Assembly 
'shall have no power to pass laws impairing the obligation of 
contracts?' 

3-What effect, if any, has House Bill No. 675, on the pay­
ment of hospital expenses of indigent persons who may be sent 
to hospitals under sections 3480-1 and 3484-2 of the General 
Code? In other words, have the trustees of townships authority 
to pay the expense of hospitalization under those sections of the 
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General Code, or must such persons be sent to a hospital by 
the County Commissioners and the Commissioners to pay the 
expenses thereof?" 

In an opinion rendered by me under date of July 27, 1939, addressed 
to the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, bearing 
number 948, I held that: 

"Since the enactment of House Bill No. 675, by the Ninety­
third General Assembly, which act provides a complete system 
for the dispensing of poor relief, including that formerly dis­
pensed by boards of township trustees under authority of Sec­
tion 3476, General Code, the provisions of House Bill No. 675, 
supersede those of Section 3476, General Code, with reference 
to the duties of township trustees, and take away from boards 
of township trustees the powers and duties formerly possessed 
by them under authority of such Section 3476, General Code." 

Such opinion, in effect, holds that the board of township trustees, 
since the enactment of House Bill No. 675, has no longer the authority 
to furnish any of the services to indigents mentioned in your first inquiry, 
other than hospitalization services, for the reason that the duty to furnish 
such services has been transferred to local relief authorities as defined in 
such House Bill No. 675. Under such act, the county relief authority is 
the board of county commissioners as to all of the area outside of the 
geographical limits of cities. 

You will note that the services referred to in your request as hos­
pitalization expenses are not included within the term "poor relief" by 
the enactment of House Bill No. 675. "Poor relief" is defined by such 
act (Section 3391, General Code) as follows: 

"'Poor relief' means food, clothing, shelter, and other com­
modities and services necessary for subsistence, or the means of 
securing such commodities and services, furnished at public ex­
pense to persons in their homes, or, in the case of homeless per­
sons, in lodging houses or other suitable quarters. Payments for 
shelter shall not exceed the average rental for comparable types 
of shelter in the area in which such shelter is provided. Average 
rentals shall be determined by local relief authorities subject to 
the approval of the state director. Poor relief may take the form 
of 'work relief,' 'direct relief' or 'medical care' as herein de­
fined. * * *" 

"Medical care" is defined by such section as follows: 

" 'Medical care' means medicines and the services, wherever 
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rendered, of a physician or surgeon or the emergency services 
of a dentist, furnished at public expense." 
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The duty of the boards of township trustees to furnished services of 
a hospital to indigents is contained in Section 3480-1, General Code, 
which reads: 

"When an indigent person requiring medical services or the 
services of a hospital, in cases other than contagious, has a legal 
settlement in a municipality or township within the same county 
but other than that in which the service is rendered, and such 
person is unable to pay the expenses of such service, the county, 
municipality or township rendering such service shall notify, 
in writing, the proper officials of the municipality or township 
of legal settlement of such person that services are being ren­
dered. Such written notice shall be sent within three days if the 
fact of non-residence is disclosed upon the beginning of such 
service or admission to such hospital, or within three days after 
discovery of such fact if the same be not disclosed as above. 
Thereupon the municipality or township of legal settlement shall 
be liable for such servic~s at the established rate of the county, 
municipality or township rendering such service and shall 
pay for the same within thirty days after date of the sworn 
statement covering such expenses, which sworn statement shall 
be sent to the proper officials of the municipality or township of 
legal settlement within twenty days after the discharge of such 
person. If the notice of such service be not sent to the munici­
pality or township of legal settlement within three days after the 
disclosure by such person or the discovery of such non-residence, 
such municipality or township shall be liable only after the re­
ceipt of such notice. Nothing herein contained shall prevent the 
removal of such person, or the assumption of care of such per­
son, by the municipality or township of legal settlement, at its 
expense, but such removal or assumption shall not relieve such 
municipality or township from liability for the expenses there­
tofore incurred by the county, municipality or township render­
ing such service. The municipality or township of legal settle­
ment is hereby subrogated to all the rights of the county, munici­
pality or township rendering such service to such person." 

I have found no language in House Bill No. 675 which purports to 
relieve boards of township trustees of such duty. 

In your second inquiry you refer to contracts having been entered 
into by boards of township trustees pursuant to the authority of Sections 
3490 and 3491, General Code. Such sections read: 
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Sec. 3490, G. C. 

"The trustees of a township, or the proper officers of a 
municipal corporation in any county, may contract with one or 
more competent physicians to furnish medical relief and 
medicines necessary for the persons who come under their 
charge under the poor laws, but no contract shall extend beyond 
one year. Such physician shall report quarterly to the clerk of 
the township or municipality, on blanks furnished him for that 
purpose, the names of all persons to whom he has furnished 
medical relief or medicines, the number of visits made in at­
tending such person, the character of the disease, and such other 
information as may be required by such trustees or officers." 

Sec. 3491, G. C. 

"Such contmcts shall be given to the lowest competent bid­
der. The trustees or municipal officers shall reserve the right 
to reject any and all bids, and to annul sztch contract at any time 
for propr;r cause." (Italic the writer's.) 

It is fundamental that when a contract is entered into pursuant to 
the authority of a statute, the statute is as much a part of the contract 
as though it were specifically written into the contract so entered into. 
Banks v. DeWitt, 42 0. S., 263; Compton v. Railway Company, 45 0. S., 
562, 619; Cincinnati v. Public Utilities Commission, 98 0. S., 320. 

It is also fundamental that no person has a vested right in the con­
tinued existence of a statute. Meriwether v. Garrit, 12 Otto ( 102 U. S.), 
472; United States v. Railroad Company, 17 Wall. (89 U. S.), 322. 

Your question then becomes: May one of the parties to the con­
tract, who, by reason of change of statute, no longer has the capacity to 
perform the contract, annul such contract without impinging upon con­
stitutional mandates? 

As stated in 6 R. C. L., Contracts, Section 366: 

"The decisions of practically all jurisdictions are to the 
effect that where a contract, legal in its inception, becomes illegal 
by subsequent enactment, the contract is wholly terminated as 
soon as the statute takes effect, even though the time specified 
for its performance has not yet fully expired, and no action 
can be maintained by either party for failure to perform the 
obligations of the contract after the illegality has attached." 

By the amendment of House Bill No. 675 it has become illegal for 
the board of township trustees to furnish medical relief to indigents at 
township expense. The parties have entered into the contract in ques-
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tion with constructive knowledge that the legislature might take away 
the power of the township trustees to perform the contract. The statute 
under which the contract was entered into especially reserved the right 
to the township to annul the contract entered into by it pursuant to the 
authority thereof. Neither of the parties had any vested right in the 
continued existence of such statutes. It would therefore seem that the 
contract is possibly terminated by the enactment of House Bill No. 675. 
It is not necessary to decide such qu,estion, for if the contract was so 
terminated, the township trustees, by reason of the statute, which is a 
part of the contract, may at any time annul the contract. It would be 
the duty of the township trustees to annul the contract pursuant to its 
terms when they no longer had the legtal right to perform it, if it should 
be held that the enactment of House Bill No. 675 did not ipso facto 
effect such annulment. 

Your third inquiry is necessarily answered by my conclusion as to 
your first. 

Specifically answering your inquiries, it is my opinion that: 

1. The enactment of House Bill No. 675 by the Ninety-third Gen­
eral Assembly did not alter the duties imposed by Section 3480-1, Gen­
eral Code, on boards of township trustees to furnish services of a hos­
pital to needful indigent persons having a legal settlement in such town­
ship. (0. A. G., 1939, No. 948, discussed.) 

2. Where prior to the enactment of such House Bill No. 675 boards 
of township trustees have entered into contracts with physicians to fur­
nish medical relief and medicines to indigents within the township for a 
period of one year pursuant to the authority of Sections 3490, et seq., 
General Code, which contracting period had not expired prior to the 
effective date of such House Bill No. 675, such boards of township trus­
tees may annul such contracts under authority of Section 3491, General 
Code, since the taking away of their power and duty to furnish such 
services is a proper cause for such annulment. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


