
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-031 was overruled in part by 
1995 Op. Att’y Gen. No. 95-013. 



2-53 OPINIONS 1969 Opin. 69-031 

OPINION NO. 69-031 

Syllabus: 

Under Subsection (C), Section 4, Article IV, Ohio Constitu­
tion, the judge who is elected to the office of judge of the court 
of common pleas shall make appointments pursuant to Section 2301.-
18, Revised Code, and Section 5901.02, Revised Code. 

To: H. Michael Moser, Auglaize County Pros. Atty., Wapakoneta, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 14, 1969 
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The letter of your predecessor requesting my opinion states 
that there is one probate judge and one judge of the court of com­
mon pleas in Auglaize County, and that it is your understanding
that both of these judges will be court of common pleas judges
under Subsection (C), Section 4, Article IV, Ohio Constitution. 

You refer to Section 2301.18, Revised Code, which states that 
the court of common pleas shall appoint a stenographic reporter as 
official shorthand reporter for such court. You also refer to Sec­
tion 5901.02, Revised Code, which states that the county soldier's 
relief commission shall be composed of five persons appointed by a 
judge of the court of common pleas. 

Your question is which one of the judges, the probate judge or 
the judge of the court of common pleas, is to make appointments un­
der Section 2301.18, supra, and Section 5901.02, supra, in light of 
the foregoing Constitutional provision. 

Your understanding of Subsection (C), Section 4, Article IV, 
shpr, is correct. Unless otherwise provided by law, all judges of 

probate courts will become judges of the courts of common pleas
under this provision. 

However, any appointments' heretofore made by a judge of the 
court of common pleas under Section 2301.18, supra, and Section 
5901.02, supra, are to be continued to be made by the judge elected 
to the office of judge of the court of common pleas. While it is 
true that judges of the probate courts will become judges of the 
courts of common pleas, such judges of the probate courts are to be 
elected specifically to the probate bench, and have the power "to 
employ and control the clerks, employees, deputies and referees of 
such probate division of the common pleas courts." Subsection (C),
Section 4, Article IV,. supra. 

It is clear that, under this provision, the probate judge is 
to make appointments connected with the probate division of the 
court of common pleas, while the common pleas judge is to make ap­
pointments connected with that court. 

In conclusion, it is my opinion and you are hereby advised that 
under Subsection (C), Section 4, Article IV, Ohio Constitution, the 
judge who is elected to the office of judge of the court of common 
pleas shall make appointments pursuant to Section 2301.18, Revised 
Code, and Section 5901.02, Revised Code. 
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