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2572.

COSMETOLOGY--OPERATOR, EMPLOYE, INDIVIDUAL,
LESSELR, OWNER OR MANAGLER OF BEAUTY PARILOR
—STATUS AS TO LICENSE—=SECTION 1082-10 G. C.

SYLLABUS:

1. Cosmetology operators, leasing space tn a duly liccnsed beauty
parlor, but acting as cmployes of the owner or manager ticreof, arc not
required under the provisions of the Cosmctoloyy -lct, to obtain shop
licenses.

2. Cosmctology opcrators, leasing space in a duly licensed beauty
parlor, but dispensing cosmetology scrvices as individuals, free from any
uiderference or supervision of the owner or manager thereof, are engaged
ut the operation of a separate and distinet beauty parlor and are, therefore,
required under the provisions of Section 1082-16 ()f the General Code, to
abtain shop licenses.

Coruanus, Outo, June 9, 1938

State Board of Cosmiciology, 810 Wyandotte Building, Colwmbus, Olio.
Diar Mespanes:  This is to acknowledge receipt of your recent
communication wherein you request my opinion on the following
question: Are cosmetology operators, leasing space in a duly licensed
beauty parfor, required under the provisions of the Cosmetology Act.
1o obtain shop licenses?
Section 1082-16 of the General Code provides as follows:

“Within 00 days after the appointment of the board as
provided m Section 3 (G. C. Sec. 1082-3) of this act, and an-
nuwilly thereafter during the month of June, every person,
firm or corporation conducting or operating or desiring to
operate a beauty parlor, in which any one, or any combina-
tion of the occupations of a cosmetologist are practiced ; and
every person, firm or corporation conducting or operating
or desiring to conduct or operate a school of cosmetology,
i which any one, or any combination, of the occupations of
cosmetologist are taught, shall apply to the board for a
license, through the owner, manager or person in charge, in
writing upon blanks prepared and furnished by the board.
liach application shall contain proot of the particular re-
quisites for license provided for this act and shall be verified
hy the oath of the maker.

Upon receipt by the board of the application, accom-
panied by the required fee, the hoard shall issue to the per-
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son, firm or corporation so applving and otherwise qualify-
ing under this act, the required license.

The annual license fee for a school of cosmetology shall
be one hundred ($100.00) dollars.

The annual license fee for a heauty parlor shall he five

dollars ($5.00).”

The above section containg the only provision in the Cosmetology
Aet relating to the issuance of shop licenses. Consequently, in the
determination of the question here considered, we must he governed
entirely by the provisions thereof.

A reading of Section 1082-16, supra, readity discloses that the
provisions thereol impose upon every person, firm or corporation
conducting or desiring to conduct & beauty parlor the mandatory
duty of obtaiming a shop license. Thus, if it is determined that cos-
metology operators, by leasing space in a duly licensed beauty parlor,
are engaging in the operation of separate and distinet beauty parlors,
itis quite evident that they by so doing, become amenable to the pro-
visions of Section 1082-106, supra, and, therefore, are obliged to obtain
shop licenses.

However, a determination of the question which vou have pre-
sented, as well as other analogous questions which vou will no doubt
in the future he called upon to solve, 1s dependent entirely upon a
determination of fact which must be made 1n each particular case
called to vour attention.  This, due to the very obvious reason that
cosmetology operators, by leasing space in a duly licensed beauty
parlor, will not in every instance be engaged in the operation of a
separate and distinct beauty parlor. The situation is readily conceivable
where cosmetology operators, notwithstanding the fact that they have
leased space in a duly licensed beauty parlor, will nevertheless be dis-
pensing cosmetology services as employes of the owner or manager in
charge. It is quite obvious that such operators would not be engaged
in the operation of beauty parlors, and, therefore, would not be required
to obtain shop licenses. '

[However, a different picture is presented in those instances where
cosmetology operators, by leasing space m a duly licensed beauty
parlor, will he dispensing cosmetology services as individuals, free
from any interference or control of the owner or manager in charge.
In such instances, it is clear to my mind that such operators would
he engaged in the operation of separate beauty parlors and, therefore,
would under the provisions of Section 1082-106, supra, he required to
ohtain shop licenses.
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Thus, it will be readily seen from the foregoing that an attempt
has been made to set forth the test that must be applied not only to
the question here considered, but to other similar questions which will
he presented to vou for decision in the future. The determination of
cach case will be dependent entirely upon whether or not cosmetology
operators, alter leasing space in a duly licensed beauty parlor, con-
template the dispensing of cosmetology services as individuals, iree
(rom any interference or control of the owner or manager thereof.
LU pon determination of this question will he found the proper solu-
tion to cach particular case.

It 1%, therefore, my opinion in specific answer to vour question
that: (1) Cosmetology operators, leasing space in a duly licensed
heauty partor, but acting as emploves of the owner or manager thereof,
are not required under the provisions of the Cosmetology Act, to
obtain shop licenses.  (2) Cosmetology aperators, leasing space in a
duly licensed beauty parlor, but dispensing cosmetology services as
mdividuals, free from any interference or supervision of the owner
or manager thereof, are engaged in the operation of a separate and
distinet heauty parlor and are, thereiore, required under the provi-
stons ol Section 1082-16 of the General Code, to obtain shop licenses,

Respectiully;
Hersert S, DUery,
Attorney General.

2573.

THE MUSKINGUM WATERSHED CONSERVANCY DISTRICT
~——ENXPENSES—ENTERTAINMENT—TRIPS—PUBLIC OF-
FICTALS—PRIVATE  ORGANTZATIONS—CANNOT RFE
TAKEN FROM PUBLIC FUNDS OF DISTRICT.

SYLLABUS:

Pavients of cxpenscs incurred in cutertaining public officials and
private organizations on general inspection trips made over The Mus-
kingum Walcrshed Conscrvancy District can not properly be taken from
public funds of the district.

Corunsrs, Ounto, June 9, 1938,

Bureaw of Inspection and Supervision of Public O ffices, Columbus, Ohio.

GextLeMEN @ This will acknowledge the receipt of your recent com-
munication. You requested an opinion as to the legality of certain
expenditures made by The Muskingum Watershed Conservancy Dis-



