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4733. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF CLEVELAND, CUYAHOGA 
COUNTY, OHIO, $25,000.00 (LIMITED). 

CoLUMBUS, OHIO, September 28, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

4734. 

CONTRACT-CITY MAY NOT ALTER CONTRACT ENTERED 
INTO FOR DISPOSAL OF GARBAGE WHEN. 

SYLLABUS: 

Where a city has entered into a contract for the collection and disposal 
of garbage of the said city, with a contractor after competitive bidding, it may 

not legally later modify the terms of said contract by a reduction in the price 
per year stipulated in the contract and by a change in the requirements of said 
contract from one for the collection and disposal of garbage to one for the col­

lection of garbage only. 

CoLUMBUS, OHIO, September 28, 1935. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This is to acknowledge receipt of your communication, 
reading as follows: 

"We are inclosing copy of letter received from Mr. A. M. Pol­
lock, Director of Public Service, Lorain, Ohio, and in accordance 
with his request kindly ask that you submit the Bureau an opinion on 
the questions contained therein. 

The only former Attorney General's Opinions having any 
bearing on these questions which we are able to locate, are No. 448, 
page 746 of the 1919 Opinions, and No. 503, page 396 of the 1923 
Opinions. Neither ot' ~h~~e ~pi~ions, however, seems to clearly dis­
pose of the question raised, qy the officials of the City of Lorain." 

The letter referred to in your communication reads as follows: 

"I would appreciate it if you will submit the following state-



ATTORNEY GENERAL 

ment of facts and request for opinion to the Attorney General and 
forward that opinion to me at the earliest opportunity. 

The facts involved are as follows: 
The City of Lorain and Douglas A. Miller are parties to a con­

tract destined to expire in June 1936, in the sum of approximately 
$11,000.00 per year, wherein Miller undertakes to collect and dis­
pose of garbage of the City of Lorain according to certain plans and 
specifications. The s~id method of disposal is to either plow under 
the said garbage or to bury it in trenches: 

Miller has furnished a bond duly required by the city, condi­
tioned that he faithfully discharge the conditions of the said contract, 
and the contract further provides that if Miller breach the contract 
that the city can take and operate his equipment and also that if the 
city decides to build an incinerator plant that the city can terminate 
the contract upon six months notice to Miller. 

With the contract as aforesaid, Miller began plowing under the 
garbage on a certain site until he was ordered to change the location 
by the Lorain County Board of Health. Following that, Miller be­
gan disposal by burial in a trench within the corporation limits of 
Sheffield. The County Board of Health has approved the method 
there employed so long as it does not prove or constitute a nuisance, 
but the village council is contemplating passage of an ordinance pro­
hibiting such burial. Moving to another site is therefore now nec­
essary. The State Board of Health has recommended, but not or­
dered, the abandonment of this method of disposal. 

It is now contemplated by the city and Miller to alter and mod­
ify the said contract under the pr~visions of Section 4331 G. C. m 
the following respects: 

1. To reduce the amount payable Miller from $11,000 to 
$9,000 per year. 

2. To take from the contract Miller's obligation to dispose of 
the garbage and make it one for collection only. 

It is further contemplated to advertise for bids for garbage dis­
posal by reduction and to enter into a new contract for such disposal 
after such competitive bidding. 

The City Council has already by ordinance, directed and re­
quested the alteration of Miller's contract under Section 4331 G. C. 
and it has also passed an ordinance authorizing the new disposal 
contract by said method of reduction. 

The question at issue is whether or not the said contract with 
Miller can be validly altered under Section 4331 G. C., as is con­
templated here? Is such modification, which changes the nature of 
the contract from one of collection and disposition to one of collec-
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tion only, such a modification as is contemplated by Sec. 4331 G. C., 
or is this alteration in fact a new contract and substantially dif­

ferent from the original? 

Does this alteration violate the requirement that such alteration 

cannot be made where it increases the cost under the contract,-since 
here the collection cost under the altered contract is below the total 

cost of the original, yet, with the new disposal contract, far ex­
ceeds the costs of collection and disposal under the original con­

tract? In the event that the altered contract would be enjoined can 
the parties revert to the original contract or is that contract destroy­
ed by this alteration together with the performance under the scheme 
of things? 

Miller feels he can comply with the original contract and we 
are anxious that if he accept this alteration at the suggetsion of the 
city that his contract be not destroyed by it." 

The first question arising is whether or not the subject matter of section 
4331, General Code, is applicable to a contract for the collection and dis­
position of garbage. Such section 4331, General Code, provides as follows: 

"When it becomes necessary in the opinion of the director of 
public service, in the prosecution of ·any work or improvement under 

contract, to make alterations or modifications in such contract, such 
alterations or modifications shall only be made upon the order of 

such director, but such order shall be of no effect until the price to 
be paid for the work and material, or both, under the altered or 
modified contract, has been agreed upon in writing and signed by 
the contractor and the director on behalf of the corporation, and 
approved by the board of control, as provided by law." 

As indicated in Opinions of the Attorney General for 1919, Vol. I, Page 

746, at 749, it is arguable that section 4331, General Code, has application 
only to contracts involving work or improvements such as construction, 
building and improvement programs. In such opinion it was questioned 
whether or not a contract for the purchase of a quantity of material by a 
city was such a contract within the meaning of section 4331, General Code. 

In the case of The State vs. Butler, 178 Mo. 272, 77 S. W. 560, 92 

A. L. R. 837, 838, the question arose as to whether or not a contract for the 
removal and disposal of city garbage was "public work", within a city charter 
provision requiring contracts for "public work" to be let to the lowest re­
sponsible bidder. The court held such a contract was "public work " At 
page 306 of 178 Missouri, the court said: 
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"It is next insisted that this (the contract for the colletcion and 
disposal of city garbage) is not public work, for the reason that the 
contract is not for the building of the plant or works by which the 
garbage is disposed of. It is true the city does not pay for the ma­
chinery or plant which does the work; but it certainly will not be 
disputed that the city does pay for the work done through the opera­
tion of the machinery. The disposal of the garbage for the city, 
whether done by machinery, or hauling and dumping in the 
Mississippi river, is the performance of public work." 

Conceding for the purposes of argument that the legislature intended 
section 4331, General Code, to include a contract of the nature under dis­
cussion herein, the next question arises as to whether or not the proposed 
modification of the garbage contract mentioned in your communication 
would be valid within the letter and spirit of the section. 

In Opinions of the Attorney General for 1923, Vol. I, Page 396, men­
tioned in your communication, it was held as disclosed by the syllabus: 

"1. Under the provisions of section 4331, G. C., the Di­
rector of Public Safety with the approval of the Board of Control 
and the acceptance of the contractor may legally modify an original 
improvement contract. However, the expenditure made in connec­
tion therewith must not exceed the original appropriation for such 
contract. 

2. A ·modification or alteration of a contract under the pro­
visions of section 4331, G. C., must have some logical and sub­
stantial reference to the primary contract. A modification, the 
purpose of which is to substitute a new and different contract from 
the one formerly entered into, is invalid. Such a modification in 
order to be legal must arise on account of an unforeseen condition 
arising in connection with the progress of the work begun under a 
proper original contract." 

As shown by the second paragraph of the syllabus of the foregoing 
opinion, a proposed modification of a contract, the purpose of which is to 
substitute a new and different contract from the one formerly entered into, 
is invalid. Also the proposed change must result from conditions existing that 
could not be foreseen at the time of entering into the original contract. 

Referring to the modification proposal of the city council which you set 
forth, it clearly appears to me that the reduction in price of $2,000 per year 
and the changing of the collection and disposal contract to one for collection 
only, make a new and different contract from the one formerly entered into, 
and would not be valid procedure under section 4331, General Code. Further-
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more, it would appear from the facts of your subject-matter that the pro­
posed change in the terms of the contract could not be said to result from 
conditions existing that could not be foreseen at the time of entering into 
the original contract. 

On the other hand, assuming for the purposes of argument that the con­
tract for collection and disposition of garbage does not come within the type 
of work or improvement contemplated by section 4331, General Code, it 
would appear that the conclusion reached would be the same. 

In an opinion appearing in Opinions of the Attorney General for 1932, 
Vol. I, Page 500, it was held as disclosed by the syllabus: 

"Where a municipality has entered into a contract whereby 
it ·leased real estate owned by it and not needed for any municipal 
purpose, to the highest bidder after authorization and advertise­
ment as required by section 3699, General Code, neither the coun­
cil nor any other officer of such municipality has the power sub­
stantially to modify any of the terms of said lease, or to reduce the 
amount of rent therein provided for." 

While this opinion did not discuss section 4331, General Code, it did 
review the general case law on the question of whether a municipality may 
modify a contract where there is no statute applicable to the subject matter 
of the contract, and as shown by the syllabus, held that a municipality had 
no power to modify a contract when the terms and conditions of such con­
tract are to be varied substantially, since it would destroy the advantage in­
tended to be secured by competitive bidding required for the letting of a 
given contract. Reducing the amount of the consideration of the lease con­
tract was held to be a substantial variance of the terms and conditions of the 
said contract. 

There is no doubt but that a contract for the collection and disposition 
of garbage constitutes an "expenditure" within the department of public 
service, within the meaning of section 4328, General Code, and being for 
over $500.00 requires competitive bidding. Hence, it would appear that the 
argument of the 1932 opinion would be equally applicable to the situation 
presented here. 

In your letter, as stated before, it is proposed to reduce the consideration 
payable to the contractor from $11,000 to $9,000 per year, and to change the 
':Onditions of the contract so that the contract is for collection of the garbage 
instead of collection and disposal, as originally entered into. 

Surely, on the authority of the 1932 opinion, such a change in the terms 
of the contract would be making a new and different contract, and it does 
not appear to be arguable that such a change would be anything else than a 
substantial variance from the terms of the original contract. 
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Coming now to the question of the effect of entering into a new con­
tract on the proposed basis upon the original contract, it would appear that 

the original contract would, in reality, be entirely abrogated by such pro­
cedure. 

In the case of Phelps vs. Gas and Fuel Co., 101 0. S. 144, the court 
stated at page 148: 

"In passing it may be observed that the contracts of a munici­
pal corporation, unless limited by positive provisions of statute law, 
are governed by the same principles as apply to contracts between 
individuals." 

In Page on Contracts, 2nd Ed., Vol. 4, Page 4399, Section 2492, it is 
stated with relation to the question of the affect of a new contract made 
when an executory contract is modified: 

"A subsequent contract which does not by express terms 
abrogate an earlier contract, will, nevertheless, operate as a dis­
charge thereof if it is inconsistent with such earlier contract." 

Certainly the proposed changes in the contract, as stated in your com­
munication, would make the contract inconsistent with the original contract, 

and I therefore feel that if a contract were not entered into on the basis 
described, the original contract would be discharged. 

In conclusion, it may be pointed out, as stated in the 1932 opinion, that 
a municipal contract may be rescinded by consent of both parties to the con­

tract. See Newark vs. Fromholz, 102 0. S. 81, 91; Opinions of the Attorney 
General for 1932, Vol. I, Page 500, 501. If the municipal contract under 
consideration here were to be rescinded by consent of both parties, a new con­

tract concerning the subject matter therein would have to be let according 
to the statutory provisions applicable thereto. 

Respectfully, 

jOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 


