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play-fields, gymnasiums, public baths, swimming pools and indoor recreation 
centers, and may appropriate money therefor.' 

The City of Conneaut sold its municipal light plant and a part of the 
proceeds were transferred on order of the common pleas court into the general 
fund; a part of this fund the city proposes to expend as follows. The board 
of education some years ago obtained property for a school site and playground 
and the City of Conneaut wishes to expend $8,000.00 to aid the board of 
education in putting a concrete fence around this site, which will be used as a 
public playground. 

Question: May the amount in question be expended by the City of 
Conneaut for the purpose mentioned?" 
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It is a fundamental proposition that there can be no expenditure of money by a 
city or any other political subdivision except there be clear statutory authority there­
for. Examination of the General Code discloses no authority or provision, other than 
the sections to which you refer, whereby a city may expend its funds for the improve­
ment of property owned by a board of education. Analysis of section 4065 G. C. et 
seq. and particularly section 4065-5 G. C., which you quote in your inquiry, does not 
disclose any sufficient authority for such an expenditure. 

Further, in this connection your attention is directed to a former opinion of this 
department, found in Opinions of Attorney-General for 1922, page 1082, wherein 
section 4065 was considered, and where it was held in the third paragraph of the syllabus: 

"Under the provisions of sections 4065-1 et seq. of the General Code, 
public or private school lands may not be equipped by the city for recreation 
purposes defined in said section." 

Therefore, I am of the opinion that the City of Conneaut cannot expend its funds 
in the improvement of the premises owned by the city school district of said city by the 
building of a concrete fence around the premises. 

3715. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney-General. 

FIREMEN'S PENSION FUND OF CITY OF LANCASTER-MEDICAL FEES 
MAY BE PAID FROM SAID FUND. 

SYLLABUS: 

Medical fees may be pmperly paid from the firemen's pension fund of the ci!y of 
Lancaster, when such physicians have been employe.d at the request of the board of trustees. 

CoLUMBus, OHIO, October 16, 1926. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN-In your recent communication you present the following inquiry: 

"Section 4612 General Code reads: 

'Such trustees shall make all rules and regulations for the distribution of 
the fund, including the qualifications of those to whom any portion of it shall 
be paid and the amount thereof, but no rules or regulations shall be in force 
until approved by the director of public safety or the fire chief of the munici­
pality, as the case may be.' 
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Rule 2 adopted by the trustees of the firemen's pension fund of the city of 
Lancaster reads: 

'Any member of the Lancaster fire department who, having performed 
faithful service therein for a period of not less than twelve and one-half years 
actual service, shall become permanently disabled from performing the duties 
of a fireman by reason of sickness or disease caused by such service, unless 
the same be of a hereditary nature or the result of vicious habits, and who 
shall have been removed from active duty in such department for the above 
cause, shall, when such disability has been determined by examination by a 
medical officer ordered by the trustees of the firemen's pension fund, be 
entitled to have his name placed by the said board of trustees of the firemen's 
pension fund upon the pension ·roll, and he shall receive a monthly pension 
as. follows: 

(a) If such disability be partially permanent, a sum to be determined 
by said board of not less than $1.00 nor more than $50.00. 

(b) If such disability be totally permanent, a sum of 860.00.' 

s·everal members of the fire department who are eligible to pensions 
have been examined by local physicians at the request of the board of trustees 
and bills for such services have been presented. 

Question: May medical fees for this purpose be paid from the funds 
under the control of the firemen's pension fund trustees?" 

It would seem that Rule 2, to which you refer, was adopted in pursuance to the 
statutory authority of Section 4612, which you quote in your letter. 

The only question, thenifore, presented is whether or not a local physician making 
an examination at the request of the board of trustees is the equivalent of "examina­
tion by a m.edical officer ordered by the trustees," as provided in the rule. No doubt 
under the rule the trustees could appoint a physician as an officer and he could be 
compensated out of the fund. Certainly such an examination is essential in order 
to properly protect such funds, and such an expense would be a proper one to be borne 
by the fund. 

The practice adopted in the inquiry presented would not seem to be in conflict 
with the authority of the rule, and would seem to be a substantial compliance there­
with, and it is my opinion that such bills may properly be paid from such fund. 

3716. 

Respectfully, 
c. C. CRABBE, 

Attorney-General. 

COSTS OF OPERATIO~ OF STATE FAIR SHALL BE PAID FRO:\! FU~D 
APPROPRIATED BY THE LEGISLATURE. 

SYLLABUS: 

It is the intent of the law that the total expenditure and costs of the operation of the 
State Fair shall be paid frorn the fund appropriated by the legislature, and that all receipts 
frorn such operation shall be paid into the state treasury to the credit of the agricultural 
division of the general revenue fund. 


