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BOARD OF EDUCATION-EMPLOYMENT OF TEACHER JOINTLY WITH 
ANOTHER BOARD ILLEGAL-CONTRACTING FOR SUPERVISORS 
UNAUTHORIZED-WHO SHOULD PERFORM SUPERVISORY WORK 

SYLLABUS: 
1. Boards of education, in the employmmt of teachers to teach i1~ the public 

schools, are not authorized to m<Jke such co11tracts of employment joi1ttly with other 
boards of education. Such contracts should be made by each district separately, and 
independent of the action of other districts. 

2. Boards of edrtcation in rrtral and village school districts are not authorized 
to employ persons to act as supervisors of teachers. The supervisio,~ of teachers and 
of class room work should be done, in village and rural school districts, by the county 
superintendmt of schools or assistant county superintendents of schools, with the 
single exceptim~ of superintendents emPloyed by autlzority of Section 4740, General 
Code, which suPerintendents are required to perform the duties prescribed by law for 
assistant county superintendents. 

CoLUMBUS, OHio, February 14, 1929. 

HoN.]. L. CLIFTON, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your inquiry which reads as follows: 

"In Washington County the following arrangements were made for the 
teaching and supervising of the teaching of music: 

( 1) A teacher was employed by each of several groups of districts to 
teach the music in those schools. 

(2) Another teacher was employed by all of the districts in these 
groups to supervise the teachers and the teaching of music in their districts, 
this latter teacher not necessarily to do any teaching. It also appears that this 
same teacher last named was at the same time employed as teacher of music 
by one other district outside of the groups mentioned. 

The question arises whether the employment of this person to supervise 
the teachers and teaching of music in these various districts, which themselves 
had part-time music teachers by this arrangement, was legal employment. 

You understand that this supervisor was not employed as an assistant 
county superintendent of schools, but her employment was undertaken, as 
explained above, by the various districts, comprising most of the county, which 
participated in the plan. 

Each of these districts undertook the payment of a part of her salary 
which was at the rate of $12.50 per month for each high school, and $1.00 
per month for each elementary school room in each district." 

It has been repeatedly held by the courts that boards of education and similar 
administrative boards and commissions, being creatures of statute, have only such 
powers as are expressly granted to them, together with such so-called implied 
powers as may be included within the express powers to carry them into effect, and 
to consummate the purpose for which they are granted. State ex rei. Clark vs. Cook, 
103 0. S. 465; State ex rel. Locher, Prosecuting Attorney, vs. Memzing, 95 0. S. 97. 

In a general way the powers of boards of education extend to the maintenance of 
the schools of their respective districts. The exercise of this power is limited to the 
specific manner set forth in the statutes. Such boards have some discretion within 
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the authority granted to them by statute, but unless the power itself exists there is 
no opportunity for the exercise of discretion in the manner of accomplishing a de­
sired result. 

Boards of education are empowered to employ teachers, and in some instances, 
supervisors and superintendents, but at no place is there any authority for a local dis­
trict board of education to act jointly with another board of education in the em­
ployment of teachers, supervisors, superintendents or any other employes except in 
the maintenance of joint high schools. It is stated in an opinion of my predecessor, 
Opinions of the Attorney General for 1927, at page 219, that: 

"Each school district is a separate taxing subdivision and entity by itself 
and in the expenditure of its funds boards of education are confined to ex­
penditures for its own district independent of each and every other district 
unless by statute authority is given for joint action as in the case of the 
establishment of joint high schools." 

It does not follow from the fact that public boards and officers may each be 
granted identical powers and be charged with the performance of like duties singly, 
that they may as a matter of law accomplish the desired ends by concerted or joint 
action. While in many independent instances such joint action might be conducive 
to convenience and more efficient public service and perhaps in some instances to 
economy and conservation of public funds, yet these considerations do not atone for 
the lack of statutory authority. 

Moreover, this conclusion is strengthened by the fact that the Legislature has 
made specific provision for cases where it has determined joint ownership or oper­
ation of property by political subdivisions to be desirable; as, for instance, the authori­
zation of joint ownership of a town hall by township trustees and a municipality 
located within the township by Section 3399, General Code, and the provisions of law 
authorizing the establishment and operation of joint high schools by boards of edu­
cation. Section 7669, et seq. 

It is a familiar principle of law that governmental agencies whose authority is 
entirely dependent upon statute, are limited in the exercise of that authority both as 
to manner and extent to the authority so granted. This was well stated by the Su­
preme Court• in its application to municipal corporations before the so-called home rule 
amendments to the Constitution of Ohio were adopted, in the case of Frisbee Company 
vs. City of East Cleveland, 98 0. S. 266 in the following language: 

"It is well settled in this state that where the statute prescribes the mode 
by which the power conferred upon a municipal body shall be exercised, the 
mode specified is likewise the measure of the power granted." 

It follows therefore that inasmuch as there is no authority for school districts to 
act jointly in the employment of teachers it cannot be done, and the contracts so made 
by the different groups of districts in Washington County, are void. 

Boards of education in the employment of teachers, need not necessarily employ 
them for full time work. Part time teachers may be employed, and there can be no 
objection to several school districts in the same county school district or in separate 
county school districts each employing the same person for part time teaching. The 
districts may cooperate to the extent of arranging their schedules so that the same 
person may teach a part of the time in each district where he is employed for part time 
work, but the contracts with him should be made by each district separately and in­
dependent of the action of the other districts. 

Section 7705, General Code, provides as follows : 
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"The board of education of each village, and rural school district shall 
employ the teachers of the public schools of the district, for a term not longer 
than three school years, to begin within four months of the date of appoint­
ment. The local board shall employ no teacher for any school unless such 
teacher is nominated therefor by the county or assistant county superintendent 
except by a majority vote of its full membership. In all high schools and 
consolidated schools one of the teachers shall be designated by the board as 
principal and shall be the administrative head of such school." 
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At no place in the statutes is there authority for boards of education in village 
and rural school districts to employ supervisors of teaching, as such. The term 
"teacher" as used in Section 7705, supra, does not, in my opinion, include persons 
who do no teaching but who supervise or oversee the persons who do the actual 
teaching. A principal, of course, as administrative head of a school, does in a sense 
act as a supervisor. The work of supervising the teachers in village and rural districts 
is to be done by the county superintendent of schools and such assistant county superin­
tendents as the county board of education may find it necessary to employ. 

An examination of the statutes setting forth the duties of county superintendents 
of schools and assistant county superintendents of schools, discloses a clear legis­
lative intent that class room supervision and the work to be performed by a supervisor 
of teachers, such as is spoken of in your inquiry, shall be done by the county superin­
tendent of schools or by regularly employed assistant county superintendents. Sections 
4739, 4744 and 7706, General Code. Section 7706, General Code, provides as follows : 

"The county superintendent and each assistant county superintendent shall 
visit the schools in the county school district, direct and assist teachers in the 
performance of their duties, and classify and control the promotion of pupils. 
The county superintendent shall spend not less than one-half of his working 
time, and the assistant county superintendents shall spend such portion of 
their time as the county superintendent may designate in actual class room 
supervision. Such time as is not spent in actual supervision shall be used for 
organization and administrative purposes, and in the instruction of teachers. 
At the request of the county board of education the county superintendent and 
the assistant county superintendents shall teach in teachers' training courses 
which may be organized in the county school district." 

Of course a superintendent in what is known as a 4740 district, by authority of 
Section 4740, General Code, performs the same duties as are prescribed by law for 
assistant county superintendents. 

In view of the fact that the Legislature has provided for supervision of class 
room work and the supervision of teachers in village and rural school districts, by 
authorizing the appointment of assistant county superintendents of schools when 
necessary to assist the county superintendent of schools in such work, and has at 
no place granted authority to boards of education in rural and village school dis­
tricts to employ supervisors of teachers either for general supervision or to supervise 
the teachers of special subjects, such as music, and the further fact that boards of 
education in the employment of teachers are not authorized to enter into such con­
tracts of employment jointly with other boards of education, I am of the opinion in 
answer to your specific questions : 

First, the employment of teachers jointly by the boards of education in the 
several groups of districts in Washington County as outlined in your inquiry is un­
authorized, and void. 



132 OPINIONS 

Second, the employment of a supervisor of teachers of music by joint action of 
the several school districts in the several groups of districts in \Vashington County, 
as stated in your inquiry, is unauthorized, and void. 

93. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

DISAPPROVAL, BONDS OF STARK COUNTY, OHIO ROAD IMPROVE-
1-.1 ENT -$45,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, February 14, 1929. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

Re: Bonds of Stark County, Ohio, Road Improvement, $45,000.00. 

GENTLEMEN :-Transcripts of the proceedings of the Stark County Commissioners 
and other officers of Stark County, pertaining to four issues of road improvement 
bonds, aggregating $191,500.00, of which the Industrial Commission desires to pur­
chase $45,000.00, have been submitted to this department for examination. 

It appears in the transcript of the proceedings pertaining to the Canton-Bolivar, 
Section B, road improvement, amounting to $32,500.00, that the bond resolution was 
passed on July 18, 1928, authorizing $41,500.00 of bonds, which resolution provided 
that said bonds were to bear interest at the rate of 4)/,% per ann~m, payable semi­
annually. Said resolution was amended on October 1, 1928, reducing the amount to 
$32,500.00, being the cost of the improvement, which amending resolution did not 
change the interest rate. The bonds of this issue were offered to the Stark County 
Sinking Fund Trustees, and rejected and then advertised for sale, in connection with 
the three other Stark County road improvement bonds already mentioned.. All four 
issues were advertised to bear interest at the rate of 4)/,% per annum, payable semi­
annually, and the advertisement did not state that anyone desiring to do so may bid for 
such bonds based upon a different rate of interest, as permitted under Section 2293-28 
of the General Code. 

On October 24, 1928, bids were received on all four of said issues from seven 
bidders. Six of the bidders submitted bids on each issue at interest rate of 4)/,% 
as provided in the advertisement. The seventh bidder submitted a bid on three of 
the issues at an interest rate of 4)/,%, and in the case of the Canton-Bolivar issue, 
their bid was at an interest rate of 4%. An inspection of the tabulation of bids dis­
closes the fact that this seventh bidder was not high on any of the three issues upon 
which an interest rate of 4)/,% was bid. The Board of Stark County Commissioners 
awarded the four issues of bonds in the aggregate to the seventh bidder on account 
of the fact that said bid of 4% on the Canton-Bolivar issue made said bid high, con­
sidering the four issues in the aggregate. 

It has been repeatedly held by my predecessor that unless the advertisement states 
that bids may be presented based upon bonds bearing a different rate of interest (Sec­
tion 2293-28 and Section 2293-29, General Code), the acceptance of a bid bearing a 
lower or different rate of interest is void; and unless the advertisement contains 
such a provision, there is no assurance that the bidder who based his bid upon the 
rate of interest in the advertisement, would not have submitted a bid based upon a 


