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SCHOOLS-WHEN BOARD OF EDUCATION OF RURAL SCHOOL DIS­
TRICT 1IAY CONTRACT FOR CURRENT FOR LIGHT, PAYING A 
CONNECTION FEE FOR LINE FURNISHING SUCH CURRENT. 

Tlze /iglztillg of a school building is a part of its necessary furnishing or equip­
ment, a11d the board of education of a rural school district may contract for current 
for light, payi11g a connection fee for the line furnishing such current, if in the judg­
meut of the board of education such method is most advantageous for its schools. 

CoLUMBUS, OHIO, June 25, 1921. 

HaN. H. A. BuRGESs, Prosecuting Attorney, Warren, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter which 

reads: 

"The board of education of a rural school district desires to install 
electric lights in the school building. It will be necessary to build a 
line a distance of about five miles for such purpose, and the school 
board desires to co-operate with other residents of that district in pay­
ing the expense of such construction. 

The lighting company has drafted an agreement, and considers the 
payment which is to be made by the school board and other persons 
interested as a 'co;mection fee.' The school board and property owners 
would pay only the actual cost of the construction of the line referred 
to. There is no intention to form a mutual association of any kind, 
but in fact it is more of a contribution to be made to the lighting com­
pany to pay for the construction of the line. After the installation of 
the same, consumers will then be charged the regular rate for elec­
tricity used. A line will be constructed along the public highway as 
far as is necessary. The school board desires to pay a sum not to ex­
ceed five hundred dollars. Individual contributors will, in no instance, 
pay an equal amount. 

It does not seem that there is any fixed price which any person or 
corporation must pay, but the amount to be paid is left to the in­
dividual. 

Will you kindly advise me if in your opinion the school board can 
enter into such an agreement under section 7620 G. C. or any other 
section which might be applicable?" 

Sections 7620 and 7622-3 G. C. read: 

"Sec. 7620. The board of education of a district may build, en­
large, repair and furnish the necessary school houses, purchase or lease 
sites therefor, or rights of way thereto, or purchase or lease real es­
tate to be used as playgrounds for children or rent suitable school 
rooms, either within or without the district, and provide the necessary 
apparatus and make all other necessary provisions for the schools un­
der its control. It also, shall provide fuel for schools, build and keep 
in good repair fences enclosing such school houses, when deemed de­
sirable plant shade and ornamental trees on the school grounds, and 
make all other provisions necessary for the convenience and prosper­
ity of the schools within the subdistricts." 
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"Sec. 7622-3. The board of education of any school district shall, 
upon request and the payment of the proper janitor fees, subject to 
such regulation as may be adopted by such board, permit the use of 
any school house and rooms therein and the grounds and other prop­
erty under its control, when not in actual use for school purposes, 
for any of the following purposes: 

I. For giving instructions in any branch of cdu-:ation, learning or 
the arts. 

2. For holding educational, civic, social or recreational meetings 
and entertainments, and for such other purposes as may make for 
the welfare of the community. Such meetings and entertainments 
shall be non-exclusive and open to the general public. 

3. For public library purposes, as a station for a public library, or 
as reading rooms. 

4. For polling places, for holding elections and for the registra­
tion of voters, for holding grange or similar meetings." 

The board of education is authorized to "make all other necessary pro­
visions for the schools under its control"· and to "make all other provisions 
necessary for the convenience and prosperity of the schools within the sub­
districts." When section 7620 G. C. was amended (108 0. L. 187) the word 
"subdistricts" was retained, and the phrase "either within or without the dis­
trict" was added after "or rent suitable school rooms." The general powers 
and duties of boards of education thus remain as they have been for many 
years-enlarged rather than curtailed. The word "subdistricts" is retained in 
this section as amended, perhaps, for the purpose of referring to the separate 
school houses of a rural school district not centralized, since the old-time sub­
district organization had been abolished under the code of 1914. There is now 
no such thing as a subdistrict, except in city districts of between fifty thou­
sand and one hundred fifty thousand population. 

Your question concerns the lighting of the school building. You state the 
district is a rural one, but you do not say that it is a centralized school build­
ing or a high school building, though this can make little, if any, difference 
in the instant matter. 

Proper lighting of school rooms is a necessary provision for schools, ex­
pressly so in these days of changing social conditions and increasing school 
problems, when there has come into the law provisions for such broad and 
divers activities as those provided for in section 7622-3 G. C., supra, and others 
not here quoted. All these are gathered to the school houses for the board 
of education to foster, house, and otherwise care for. The physical well being 
of the pupils, the entertainment and encouragement of community affairs, 
part time schools, etc., all demand that proper light shall be had. Electricity 
is, perhaps, the best medium used among modern lighting devices. Lighting is 
a part of the equipment or furnishing of a school building, and there can be 
no doubt that the board of education is by law afforded authority to light its 
buildings properly, either in first construction or in repair. 

In the present matter the board of education has probably discussed vari­
ous means of lighting and has reached the conclusion that the way you outline 
is best, most convenient and economical for it to use. With its discretion in 
all Ia wful matters not arbitrary, and free from capriciousness, fraud or col­
lusion, courts hav.:: consistently refused to interfere. See Brmmon vs. Board of 
Education, 99 0. S. 369. 

Section 4749 G. C. provides that boards of education may contract and be 
contracted with. This contract is intended to be one for furnishing current 
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for lighting a building, to which a line must be constructed. A connection fee 
is charged for such construction. This line, being about five miles in length, 
affords opportunity for the lighting company to sell the current to other users. 
If along the line other connections may be made and these users express a 
willingness to contract to pay a proportional part of the whole cost to secure 
light, thereby reducing the amount of the connection fee the board would 
be required to pay, if connection were made for it alone, such circumstances 
operate to minimize the required initial expense and are commendable. Each 
user, of cours~, contracts separately with the lighting company as does the 
board of education. 

Buying light is very much like buying fuel. Both are necessary for the 
conduct of the schools, their convenience and prosperity. The board here is 
contracting for a supply of current to produce the light it needs. The light 
line is the vehicle of supply, as is the coal wagon that brings the coal or the 
automobile that carries the pupils to the school building. In thus contracting 
the board is the best judge of the way to get the light it needs. 

Attention is directed to section 7623 G. C., which provides that contracts to 
furnish or to make any improvement or repair provided for in this chapter that 
exceed five hundred dollars shall be let by publication and bid. 

From a recent opinion of this department-Opinions of the Attorney Gen­
eral, 1920, Vol. II, page 1237-discussing section 7620 G. C., the following is 
quoted: 

"Here the law, doubtless, permits and empowers the board of edu­
cation to make a temporary tap of the water main where it now is 
in the streets near the new site, if it can secure the right to do so, 
and to lay a private line over the property of others at a reasonable 
expense, thus carrying the water where it may be used, subject of 
course to the city's consent; or it may drive a well on its own property 
and construct a water system for use in its new building if no sanitary 
or otlter regulation forbids or may forbid should the water supply be­
come bad or unfit for use." 

It is conceivable that a transaction of this character may be entered into 
otherwise than in good faith. It is important that the amount paid by the 
board of education shall be such a sum as to commend itself as reasonable and 
just and proportionate to that paid by others who use the light line. Con­
tracts with a public utility are well hedged about by law. In a short time 
service may be stopped or refused as unprofitable or for other reasons, and 
the board of education would thus be without the service it desires and needs. 
An attempt to avoid or to prevent such contingency should not be lost sight 
of. A better way, in a case like this, would be that the board of education 
own the line connecting its buildings with the light company's lines. This 
might exceed five hundred dollars in cost and require that bids be taken for 
the construction of the line, but the property would then belong to the board. 
In the event of failure of current supplied from one source, connection could 
then be made with some other or the line could be disposed of otherwise by 
the board. 

Attention is called to the fact that the contract, which the statement says 
has been prepared by the lighting company, is not herein passed upon or dis­
cussed, no copy of the same having been submitted. 

It is therefore the opinion of this department that the board of educa­
tion of a rural school district may contract with a lighting company for cur-
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rent to light its school rooms, paying a connection fee in order to receive 
such current where such fee is required by the lighting company as a condi­
tion precedent to the furnishing of current for light. 

2192. 

Respectfully, 
]om< G. PRICE, 

Attorney-General. 

STATE BO:\IW OF ACCOUNTANCY-SECTION 1375 G. C. CONSTRUED­
APPLICANT ENTITLED TO O~E ADDITIONAL EXAMINATION 
WITHOUT ADDITIONAL FEE. 

Under the provisions of section 1375 G. C. the examination fcc of $25 charged 
by the state board of accountancy entitles the applicant to one additional examination 
within eighteen months without the payment of an additional fee. 

CoLUMnus, OHio, June 25, 1921. 

State Board of Accountancy, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your letter of recent date received 111 which you request 

the opinion of this department, as follows: 

"Section 1375 G. C., reads as follows : 
"At the time of filing the application for such examination and cer­

tificate, each applicant shall pay to the treasurer of the state board 
of accountancy a fee of twenty-five dollars. Such examination fee 
shall not be refunded, but an applicant may be re-examined without 
the payment of an additional fee within eighteen months from the 
date of his application. (99 v. 332, Sec. 4.) 

The question has arisen as to whether, in case more than two ex­
aminations are conducted within any eighteen months period, appli­
cants may sit in each of the examinations held within said period or 
whether the statute contemplates that only one re-examination be 
granted without the payment of an additional fee. 

There has arisen a difference of opinion among the members of the 
board as to the interpretation of this section and as to whether an 
applicant may sit in more than two examinations within such eighteen 
months period without the payment of an additional fee. It is the 
opinion of part of the board that the law con-templates that appli­
cants shall be permitted only one additional examination without the 
payment of ~n additional fee provided that the re-examination is taken 
within eighteen months subsequent to the first examination. 

Your advice as to the duty of the board in this particular is re­
spectfully requested." 

General Code, Section 1374, provides as follows: 

"Each year, the state board of accountancy shall hold an exami­
nation for such certificate. Each applicant shall be examined in 
theory of accounts, practical accounting, auditing and commercial law 
as affecting accountancy. If three or more persons apply for certifi-


