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EDUCATION - CONTRACTS, NON-TEACHING EMPLOYEES, 

TERM OF-"YEAR" AS USED lN §3319.081, RC, DEFINED IN 

§3319.09(B), RC-ONE YEAR OF SERVICE PRIOR TO EFFEC­

TIVE DATE OF §3319.081, RC IS TO BE CONSIDERED. 

SYLLABUS: 

1. The word "year" in Section 3319.081, Revised Code, is subject to the 
definition contained in Section 3319.09 (B), Revised Code. 

2. For the purpose of determining the proper term of renewal contracts of 
employment with non-teaching employees, one year of service prior to the effective 
elate of Section 3319.081, Revised Code, is to be considered. 

Columbus, Ohio, November 19, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Local Boards of Education employ non-teaching persons 
to act as cooks, bus drivers, janitors, etc., and since September 
1, 1955 by the provisions of R. C. 3319.081 are required to con­
tract with such employees as is provided for in this section, 
namely: 

" ' (A) Employees, with at least one year of service in the 
school district, prov,ided their employment is continued, shall 
be employed for a period of not less than one year nor more 
than five years. 

"' (B) After the termination of the contract provided in 
division (a), and thereafter provided their employment is con­
tinued, the contract shall be for not less than two years nor more 
than five years.' 

"The cook, in N. C. L. S. D. rendered service during 
1954-55 school year. She was continued in her employment for 
the school year 1955-56. In 1957 the board has contracted to 
give the cook another one year contract. The cook serves only 
9 months in a calendar year, however, the cook serves the whole 
school year. 
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"Insofar as the provisions of Sections 3319.08 to 3319.18 
inclusive of the R. C. are concerned provides: 

" ' ( B) "Year" as applied to term of service means actual 
service of not less than one hundred twenty clays within a school 
year; * * *' 

"If we are to consider the school year, then the cook in this 
school district would be entitled to a contract for two to five 
years. However, if we are to consider the time served on the 
calendar year basis, then such cook would not be entitled to a 
contract for the period from two to five years. 

"An opinion is respectfully requested as to whether or not 
(1) the provisions of 3319.09 R. C. are applicable to non-teach­
ing employees; and (2) whether or not a cook, bus driver or 
other employees who have had two years of service, as provided 
for by Section (A), with the first year being prior to the 
effective date of this Statute, shall be given a contract for a two 
year term." 

The statutes to which you refer, Sections 3319.081 and 3319.09, 
Revised Code, read as follows : 

3319.081: 

"In all school districts wherein the prov1s1011s of sections 
143.01 to 143.38, inclusive, of the Revised Code do not apply 
the following employment contract system shall control for em­
ployees whose contracts of employment are not otherwise pro­
vided by law: 

" (A) Employees, with at least one year of service in the 
school district, provided their employment is continued, shall 
be employed for a period of not less than one year nor more than 
five years. 

"(B) After the termination of the contract provided in 
division (A), and thereafter provided their employment is con­
tinued, the contract shall be for not less than two years nor 
more than five years. 

"(C) The contracts as provided for in this section may be 
terminated by a majority vote of the board of education. Such 
contracts may he terminated only for violation of regulations 
as set forth by the board of education. Any nonteaching school 
employee may terminate his contract of employment thirty clays 
subsequent to the filing of a written notice of such termination 
with the clerk of the ,board." 
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3319.09: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, of the Re­
vised Code: 

"(A) * * * 
" ( B) 'Year' as applied to term of service means actual 

service of not less than one hundred twenty clays within a school 
year; provided that any board of education may grant a leave of 
absence for professional advancement with full credit for service. 

" ( C) * * * " (Emphasis added) 

It should be pointed out that Section 3319.081, Revised Code, d0es 

not apply to those school employees of city school districts under the Civil 

Service laws, Sections 143.01 to 143.48, inclusive, Revised Code. 

In 37 Ohio Jurisprudence, 495, Section 269, the following rule would 

appear to be dispositive of your first query: 

"The general assembly, in enacting a statute, is assumed, 
or presumed, to have legislated with full knowledge and in the 
light of all statutory provisions concerning the subject-matter 
of the act, because the legislative mind, in the enactment of a 
statute, is directed to ,vhat has been enacted and exists as a ,part 
of the statutory law of the state on the same subject, or subjects 
related to it." 

The enactment carried with it a section number falling ,,·ithin the 

scope of Section 3319.09_. Revised Code. See 126 Ohio Laws, 162; 

Amended Senate Bill No. 200; 37 Ohio _1 urisprudence 620, Section 342. 

This reasoning is further strengthened when additional criteria for 

demarcation between "term of service" for nonteaching employees and 

teachers seem to disappear. In the course of normal school operation 

both groups may perform contracts during like periods, receive com­

pensation based on the same period of time, and remain subject to the 

same or similar rules and regulations of the board of education. 

It is apparent that a board of education is as desirous of obtaining 

contracts for services of all necessary school personnel at times before the 

actual opening of school sessions as it is of establi!>hing a measure of per­

sonnel continuity, and the General Assembly can be supposed to have had 

these considerations in mind when they acted upon the proposal here in 

question. 
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Your first question must therefore be answered m the affirmative, 

and the -term "year," insofar as it is used in connection with ''term of 

service" in Section 3319.081, Revised Code, is subject to the definition in 

Section 3319.09, Revised Code. 

The application of this statute so as to include pnor service 111 de­

termining the future employment period under division (A), Section 

3319.081, Revised Code, appears to be clear for the employee in question. 

A statute speaks as of the elate it becomes effective. On September 1, 

1955, the statute thus applied to "Employees with at least one year of serv­

ice in the school district," and this clearly expresses the intention that 

past employment is to be considered and shall serve as a criterion for 

future employment periods under the Act. 

It will also be noted that this section does not apply to initial con­

tracts of employment. It seeks to provide a guide for contracting pro­

cedure after the employee has had "at least one year of service in the 

school district." To hold that only periods of employment since the 

effective date of the Act could be counted as provided for in the Act 

would render the Act inoperative for one year after its effective date, 

a result manifestly contrary to the express intention of the General 

Assembly. 

Therefore, m specific answer to your enumerated questions, it 1s my 

opinion and you are accordingly advised that: 

1. The word "year" in Section 3319.081, Revised Code, is subject 

to the definition contained in Section 3319.09 (B), Revised Code. 

2. For the purpose of determining the proper term of renewai con­

tracts of employment with non-teaching employees, one year of servic<:> 

prior to the effective elate of Section 3319.081, Revised Code, is to be 

considered. 

Respectfully, 

vV1LLIAM SAxBE 

Attorney General 




