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lature felt that $20.00 per improvement was sufficient compensation and 
all services performed after four days were adequately compensated by 
such sum and the salary attaching to the office of county commissioner. 
The Legislature placed no limitation in Section 6540, supra, as to the 
amount of expenses for which members of a joint board of county com­
missioners might be reimbursed other than to provide that such reim­
bursement shall be only for the actual expenses of the members for the 
performance of their duties at places other than in their own county. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I 
am of the opinion that: 

1. When the deposit of a successful bidder for the construction of 
a joint county ditch is forfeited under the provisions of Section 6479, 
supra, and the members of the joint board of county commissioners. in 
charge of said improvement are required to perform additional services 
to obtain a new bidder with whom a contraot may be made, the per diem 
compensation of such commissioners is governed by the four day limi­
tation contained in Section 6502, supra. 

2. Such commissioners, however, may be paid the amount of their 
actual expenses incurred in the performance of their respective duties at 
places other than in their own county. 

1065. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

SCHOOL TERRITORY-TRANSFER-WHERE COURT ACTION 
-FINDINGS OF. COURT-JOURNAL ENTRY-DETERMI­
NATIVE-FUNDS-ADMINISTRATIVE OFFICERS BOUND 
BY FINAL ORDER-STATUS AS TO MODIFICATION. 

SYLLABUS: 
When proceedings are inaugurated to transfer school territory in 

accordance with the statutes relatmg thereto, and the 1-natter is litigated 
by action in court begun either before or after the completion of the 
statutory steps for the transfer of territory, the findings of the court as 
shown by its final journal entry in the said action are determinative of 
all matters as they affect the parties involved, which were or mrght have 
been litigated incident to the transfer of the said territory including an 
equitable distribution of ju11ds a11d indebted11ess as between the districts 
intVolved rn the said transfer, and administrative officers are bound by the 
final order of the court and are powerless to nuzke distribution of funds 
or act in any respect otherwise than in strict accordance ~i.:ith the decree 
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of the court unless and until the court is convinced by proper action and 
proceedings that through inadvertence or otherwise in. the presentation 
of the cause, the findings of the court should be modvfied, and does modify 
them. 

CoLUMBUS, OHIO, August 19, 1939. 

HaN. HuGH A. STALEY, Prosecuting Attorney, Greenville, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"On April 15, 1937, there was filed with the County Board 
of Education of Darke County, Ohio, a petition to transfer from 
the Darke County District certain real estate to the Mercer 
County District. On May 6, 1937, the County Board of Edu­
cation of the Darke County District passed a resolution to offer 
said territory to the Mercer County District. On June 4, 1937, 
the County Board of Education of Mercer County accepted said 
territory, and on July 22, 1937, the County Board of Education 
of Mercer County found that Mercer County was entitled to 
7.8% of the property of the Mississinawa Township School Dis­
trict, being the school district to which this territory had originally 
been attached. Thereafter, the Mississinawa Township School 
District paid to the Mercer County School District $277.64, being 
7.8% of the funds on hand. Thereafter, suit was commenced 
in the Common Pleas Court of Darke County, Ohio, by a tax­
payer, enjoining the transfer of real estate, and on the 25th day 
of January, 1938, said suit was compromised and settled by 
agreement that only 597o of the territory which had been sought 
to be transferred was actually transferred. 

The question now presents itself, under this situation, as to 
whether or not the Mercer County School District is entitled to 
participate in the 1936 taxes which were distributed in August, 
1937, having in mind that the County Board attempted to make 
the transfer on the 22nd of July, 1937, and which transfer was 
finally consummated by compromise entry in the Common Pleas 
Court on the 25th day of January, 1938." 

Transfers of school territory from a district of one county school 
district to an adjoining county school district are controlled by Section 
4696, General Code, which reads as follows: 

"A county board of education may, upon a petition of a 
majority of the electors residing in the territory to be trans­
ferred, transfer a part or all of a school district of the county 
school district to an exempted village, city or county school dis-



ATTORNEY GENERAL 

trict, the territory of which is contiguous thereto. Upon petition 
of seventy-five percent of the electors in the territory proposed to 
be transferred the county board of education shall make such 
transfer. A county board of education may accept a transfer of 
territory from any such school district and annex same to a con­
tiguous school district of the county school district. 

In any case before such a transfer shall be complete ( 1) a 
resolution shall be passed by a majority vote of the full mem­
bership of the board of education of the city, exempted village 
or county school district making or accepting the transfer as the 
case may be, (2) an equitable division of the funds and indebted­
ness between the districts involved shall be made by the county 
board of education, which in the case of territory transferred to 
a county school district shall mean the board of education of the 
county school district to which such territory is transferred, and 
( 3) a map shall be filed with the county auditor of each county 
affected by the transfer. 

When such transfer is complete the legal title of the school 
property shall become vested in . the board of education of the 
school district to which such territory is transferred. 

Any territory which has been transferred to another dis­
trict, or any part of such territory, shall not be transferred out 
of the district to which it has been transferred during a period 
of five years from the date of the original transfer without the 
approval of the state director of education to such a transfer." 
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From the terms of the statute quoted above, it clearly appears that 
transfers of school territory from a district of a county school district 
to an adjoining county school district are not complete until, among other 
things, maps are filed with the county auditors of the counties affected, 
and I judge that this was not done until the injunction suit to which you 
refer was finally disposed of on January 25, 1938, as the final entry in 
that case provided for the filing of maps in accordance with the statute. 
Even if a map had been filed at the time or soon after the territory was 
accepted by the Mercer County Board of Education the action taken ap­
parently was rendered ineffectual by the proceedings later had in court. 
Although I do not have before me the entire record of the injunction 
case to which you refer in your inquiry, and in fact no part of it except 
the final entry, I assume that a preliminary injunction was issued, or at 
least some action taken to stay the action of the boards of education 
involved, in attempting to make the transfer and that therefore a transfer 
of territory in strict accordance with the resolution of May 6, 1937, of 
the Darke County Board transferring territory and that of June 4, 1937, 
of the Mercer County Board accepting the territory, as well as the action 
of the Mercer County Board of July 22, 1937, making an equitable dis-
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tribution of the funds as between the district involved, never became 
effective. If that is the case, the territory in question remained in the 
Mississinawa District and the board of education of that district was 
under obligation to provide instruction in its schools for school pupils 
residing in the territory until it or such part of it was finally transferred 
in accordance with the approval of the court. That is, until January 
25, 1938. 

At the time of the August distribution of the proceeds of taxes col­
lected on the general duplicate of real and public utility property it was 
the duty of the auditor of Darke County under and in pursuance of the 
terms of the statute, Section 2689, General Code, to distribute to the 
board of education of the Mississinawa District the proceeds of taxes col­
lected from property in the district at the time of the distribution unless 
by the terms of an equitable distribution of funds as between that district 
and some other made previously by a court or administrative agency 
clothed with authority to make such a distribution a different distribution 
was authorized and directed. 

From your statement and the decree of the court, it clearly appears 
that nothing was done by way of an equitable distribution of funds in 
this case that would affect future distribution of taxes then in process of 
collection or thereafter collected or distributed. In making equitable dis­
tributions of funds as between two subdivisions where transfers of ter­
ritory are made, provision may be made, and oftentimes is made, as to 
future distributions of taxes collected or to be collected. The Mercer 
County Board was authorized and directed under the provisions of the 
statute to make the distribution of funds as between the distriots involved 
and it of course was known at the time, when the distribution was made, 
that taxes were then in process of collection and that sometime thereafter 
the collection would be complete and distribution would be made, and 
that when that distribution was made it would be the duty of the auditor 
to distribute the taxes levied upon property located in the Mississinawa 
District and collected from the owners of such property to the board of 
education of that district unless by order of someone authorized to make 
such an order he would be directed to distribute them either in whole or 
in part to some other district. The Mercer County Board made no such 
order when it made the distribution you speak of on July 22, 1937. 

Later, when proceedings were had in court, the whole matter was 
before the court and yet the court in its final entry made no order affect­
ing the proceeds of the taxes in question. The final entry of the court 
in so far as it relates to the distribution of funds contains the following 
provision: 

"It is agreed that the monies heretofore paid by Mississinawa 
Township Rural School District to the Mercer County School 
District pursuant to the proceedings for transfer, total $277.64, 



ATTORNEY GENERAL 

and that the real estate hereinbefore described which will remain 
a part of the Darke County School district, constitutes 41% of 
the entire valuation of the real estate described in said proceed­
ings for transfer, and that by reason thereof 41 o/o of the funds 
heretofore transferred to the Mercer County School District and 
paid to the Sharpsburg Rural School District of Mercer County, 
Ohio, should be paid back by the said Sharpsburg Rural School 
District of Mercer County, Ohio, to the Darke County School 
District, and that 41 o/o of said funds amount to $113.83. 

It is further agreed as a part of the compromise of this 
action that from the funds in the sum of $113.83 belonging to 
the Darke County School District, the costs of this action amount­
ing to $ shall be paid; and that the Board of Educa­
tion of the Sharpsburg Rural School District of Mercer County, 
Ohio, is hereby authorized to execute and deliver a check to the 
Darke County School District in the sum of $76.14; and that 
said Board of Education of the Sharpsburg Rural School Dis­
trict of Mercer County, Ohio, shall execute and deliver to the 
Clerk of Courts of Darke County, Ohio, a check in the sum of 
$37.69 in full settlement of court costs, and that said payment 
shall be in full settlement of the sum of $113.83 refund herein­
before provided for." 
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It appears to me that the distribution of funds as between the dis­
tricts involved in this litigation, as made by the court upon the final dis­
position of the matters involved as shown by the final entry, is res adjudi­
cata, and the parties involved, which I understand were all the several 
boards of education interested, cannot now be heard to complain, as the 
opportunity to present their claims is past. 

If there was something concealed or inadvertent action taken affect­
ing the finding of the court, even though that finding was predicated on 
agreement of the parties, the court might upon proper motion permit 
further proceedings. 

In conclusion, I am of the opinion that when proceedings are in­
augurated to trans fer school territory in accordance with the statutes 
relating thereto, and the matter is litigated by action in court begun either 
before or after the completion of the statutory steps for the transfer of 
territory, the findings of the court as shown by its final journal entry in 
the said action are determinative of all matters as they affect the parties 
involved, which were or might have been litigated incident to the transfer 
of the said territory including an equitable distribution of funds and in­
debtedness as between the districts involved in the said transfer, and 
administrative officers are bound by the final order of the court and are 
powerless to make distribution of funds or act in any respect otherwise 
than in strict accordance with the decree of the court unless and until the 
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court is convinced by proper action and proceedings that through inad­
vertence or otherwise in the presentation of the cause, the findings of 
the court should be modified, and does modify them. 

1066. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

COUNTY COM?vliSSIONERS - UNIFORMS-I. HAVE AU­
THORITY TO PURCHASE FOR SHERIFF AND DEPUTIES. 
-SECTIONS 2419, 12616-2, G. C.-TOWNSHIP TRUSTEES­
CONSTABLES-2. NO AUTHORITY TO PURCHASE 
UNIFORMS. 

SYLLABUS: 
1. County commissioners, by virtue of Section 2419, General Code, 

have the authority to purchase for the sheriff and his deputies the uniforms 
required by Section 12616-2, General Code. 

2. Tmc•nslzip trustees lzav6 no authority to purchase for constables 
the uniforms required by Sectio11 12616-2, Ge11eral Code. 

CoLU;\fBUS, OHIO, August 19, 1939. 

HaN. A. Ross SIVERLING, Prosecuting Attorney, Ashland, Ohio. 

DEAR SIR: Your recent request for my opinion reads as follows: 

"I respectfully request your opinion pertaining to the follow­
mg questions: 

G. C. 12616-2 requires that the State Highway Patrol and 
every other 'peace officer' shall wear a distinctive uniform, 
while on duty for the exclusive or main purpose of enforcing the 
motor vehicle laws. 

Question: Can the County Commissioners, by virtue of 
G. C. 2419, provide sheriffs and their deputies with distinctive 
uniforms? Can the township trustees purchase distinctive uni­
forms for police constables whose duties include enforcement 
of the motor vehicle laws?" 

The questions you have presented arise from the enactment of Sec­
tion 12616-2, General Code, by the 93rd General Assembly, which sec­
tion became effective August 3, 1939. This section provides: 


