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to that effect was first enacted in 1892 (89 0. L., 233). That was before the day 
of centralization of schools and before any provision was made by law authoriz­
ing boards of education to transport pupils to school. In 1904, after the cen­
tralization of schools and transportation of pupils was authorized, the law re­
ferred to above was amended so as to provide that when pupils were transported 
to the school to which they were assigned, the provision with reference to their 
attending a nearer school if they lived more than one and one-half miles from 
the school to which they were assigned did not apply. Both these provisions were 
contained, at that time in Section 4022a, Revised Statutes. 

When the statutes were codified in 1910 Section 4022a was codified as Sections 
7735, 7736 and 7737 of the General Code. Sections 7735 and 7737, General Code, 
have not been changed since the codification of 1910. 

The language of these two sections is unambiguous and so clear as to leave 
no room for interpretation or construction. It is clear that, even though a child 
may live more than one and one-half miles from the school to which it is as­
signed in the district where it lives, no authority exists for its attending any 
other school at the expense of the district of its residence, providing transporta­
tion is or will be furnished for it to the school to which it is assigned. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question that the 
Cromers Board of Education is not required to pay tuition for the child in ques­
tion if it attends the Hopewell School, providing the Cromers Board will furnish 
transportation for the child if it attends the Cromers School. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
A !forney General. 

4103. 

BUILDING AND REPAIR FUND-LIBRARY BOARD-MAY NOT BE IN­
VESTED IN INTEREST BEARING SECURITIES. 

SYLLABUS: 
No part of a building and repair fund provided for by section 7638, General 

Code, can be invested in interest bearing securities, but such fund must be placed 
in depositories as provided by section 7640-1, General Code. 

COLUMBUS, OHIO, February 27, 1932. 

Bureau of Inspection mid Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-I am in receipt of the following inquiry from you: 

"You are respectfully requested to furnish this department your 
written opinion upon the following: 

Under the provis-ions of Section 7638 of the General Code, a Library 
Board may set apart certain funds to the credit of a special Building 
and Repair Fund. Question :-l.Iay this fund be invested in interest bear­
ing securities or is it required to remain in the depository established 
by the Library Board." 



ATTORNEY GENERAL. 295 

The pertinent part of section 7638, General Code, reads as follows: 

"In the event any balance to the credit of the library fund shall re­
main in the treasury at the close of any fiscal year, such surplus or any 
part thereof may be set aside by a two-thirds vote of the members of 
the board as a special building and repair fund. It may accept any gift 
devise or bequest for the benefit of such library. No member of the 
library board shall be interested, directly or indirectly, in any contract 
made by the board. It shall report annually in writing to the board of 
education." 

The following statutes refer to library funds: 
Section 7640, General Code. 

"The proceeds of the tax levy for school district public library pur­
poses shall be paid over by the county treasurer when collected by him 
as provided by law, to the treasurer of the board of library trustees, or 
other officer designated by such board to receive such funds, and shall 
constitute a fund to be known and designated as the library fund. 
Payments therefrom shall be made only upon the warrant of the library 
board of trustees, when signed by the president and secretary thereof 
and issued for lawful purposes." 

Section 7640-1, General Code. 

"That all funds belonging to boards of trustees of public libraries 
existing under sections 7635 to 7640 of the General Code, shall be de­
posited in the manner and with depositories selected by such boards of 
trustees in the manner prescribed by sections 7604 to 7609, inclusive, 
of the General Code, for the selection of depositories and the deposit 
of funds of boards of education, and security therefor shall be given to 
boards of trustees of such libraries in the manner and the amount pro­
vided by said sections 7604 to 7609, inclusive, of the General Code." 

Neither these statutes nor sections 7604 to 7609, inclusive, authorize the in­
vestment of funds, but on the other hand, they specifically provide that the funds 
shall be deposited in the bank or banks which are chosen as depositories in ac­
cordance with the law. 

It is well settled that public officials have only such powers as are expressly 
conferred by law and such implied powers as are necessary to carry out the 
express powers so conferred. 

In the chapter relating to school funds section 7587-3, General Code, provides 
as follows: 

"The replacement fund may be invested in the same manner as is 
provided by law for the investment of the sinking fund of any school 
district having a bonded indebtedness, and all interest received from 
such investments shall form a part of said fund, and may be invested in 
like manner." 

There is nothing m the language of this statute which shows any indication 
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that the legislature intended that it should apply to the building and repair funds 
of school district libraries. In fact, the failure to include these funds in this sec­
tion shows an intention to exclude them. The maxim espressio ttnius est exclJtsio· 
altehus is clearly applicable. 

In the Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. II, page 999, sections 
4296-1, et seq., providing for the investment of moneys in the treasury of a city, 
which are not r.equired for immediate use, in obligations of the city, were con­
strued. Although these sections are a part of chapter 5, title XII, division V, sub­
division II, relating to both cities and villages, it was there said: 

"There is nothing in the language of Sections 4296-1, et seq., to in­
dicate that the Legislature contemplated that these sections should be ap­
plicable to other than cities. * * * I am, accordingly, of the view that 
these sections make no provision for the investment of moneys in a village 
treasury not required for immediate usc, their application being solely 

· to such moneys in the treasury of cities as defined in Section 3497, Gen­
eral Code." 

In Opinions of the Attorney General for 1925, page 596, prior to the passage 
of sections 4296-1, et seq., giving the cities the right to invest in their own obliga­
tions, it was held that an ordinance providing for the investment of the funds of 
a city in the obligations of such city was invalid although section 4240 provides 
that the council shall have the management and control of the finances and prop­
erty of the corporation. After quoting sections 4294 and 4295, providing for the 
deposit of money in banks, the opinion says: 

"The two sections quoted are the only ones relating to funds in the 
hands of the treasurer of a municipality, or his successor, under a charter 
government. This method of caring for the municipal fund would seem 
to be exclusive. * * * To permit a municipality to invest its general 
funds except as is specified by the statute, would impair the safety of 
such funds." 

I am of the opmwn therefore that no part of the building and repair fund 
provided for by section 7638, General Code, can be invested in interest bearing 
securities, but that such fund must be placed in depositories as provided by section 
7640-1, General Code. 

4104. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MEMBER OF BOARD OF EDUCATION-MAY NOT PARTICIPATE IN 
HIS ELECTION AS CLERK OF SUCH BOARD AND IN FIXING SAL­
ARY FOR THAT POSITION-PROCEEDINGS VALID IF HIS VOTE 
UNNECESSARY TO GIVE HIM MAJORITY. 

SYLLABUS: 
1. Where a member of a city, exempted village, village or rural board of edu­

cation is elected clerk of sttch board by his own vote, which was necessary to give 
him a majority, there is no election. 

2. Where a member of a board of educatio11 is elected clerk of the board by 


