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to the m1mmum salary spoken of in Section 4744-1, General Code, or may 
lawfully appoint someone else to the position. 

Summarizing, I am of the opinion: 

1. A county superintendent of schools is a public officer, the salary for 
whom when fixed, may not be changed during his term. 

2. The duty of a county board of education to fix the salary of its 
county superintendent of schools who has been duly appointed to the office, 
is expressly enjoined by statute, and until such salary is fixed and the proffered 
appointment accepted, the appointment is not complete and no contract exists 
between the parties. 

3. Where a county board of education makes an appointment of a 
county superintendent of schools for a period of three years, and fixes the 
salary for said appointee for one year only, and reserves the right to fix the 
salary for the remaining years at some later date, the acceptance of the appoint­
ment so made, constitutes a valid appointment for one year only. (Opinions of 
the Attorney General, 1922, page 430, overruled.) 

4446. 

- Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General 

MUNICIPAL CORPORATION-UNAUTHORIZED TO EXPEND 
FUNDS FOR MEMBERSHIP IN ASSOCIATION OF MUNI­
CIPALITIES. 

SYLLABUS: 
A municipal corporation is without authority to expend public funds for 

membership dues or fef!s in an association of municipalities or to appropriate 
funds to pay for services rendered, or information furnished on municipal 
affairs by such association. 

COLUMBUS, OHIO, July 22, 1935. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Article XVIII, Section 3, grants all powers of local self-gov­
ernment to municipalities. Do municipalities have the power to 
spend municipal funds for the purpose of obtaining information on 
municipal problems through the services of an association of munici-
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palities? The question of whether or not this is a power of local 
self-government does not appear to be decided and your opinion is 
requested. Municipal funds are legally expended for various infor­
mational services such as tax services, legislative services, court re­
porting services, and reports. May such services be purchased from 
municipal associations? 

Expenses of municipalities for the purpose of obtaining infor­
mation on problems of municipal government through their own 
association, might involve ( 1) membership dues; (2) purchase of 
specific services and reports; ( 3) traveling expenses of municipal 
officials to conferences of such association on municipal problems." 
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The question which you have presented has been previously considered 
by this office, and a review of former opinions convinces me that the con­
clusions reached therein are dispositive of your inquiry. The question of the 
validity of a charter provision authorizing such an expenditure is not presented 
by your inquiry and I express no opinion thereon. 

A similar question was presented to the Supreme Court of Ohio in State 

vs. Semple, 112 0. S. 559. The question arose as to the authority of 

the council of the Ci~y of Cleveland to disburse funds of the municipality to 
contribute to the support and maintenance of a so-called "conference of Ohio 
municipalities." The city council passed a so-called emergency resolution to 
cause the sum of $100.00 to be paid to one George Hoffman, secretary of the 
Conference of Ohio Municipalities, as dues of the City of Cleveland for 
membership in that organization for the remainder of the year 1924. The 
clerk of the council caused a voucher to be drawn upon the Department of 
Finance, in accordance with and pursuant to said resolution, in favor of George 
Hoffman, as secretary of the Conference of Ohio Muuicipalities, which vouch­
er the Director of Finance refused to honor, upon the ground that it would 
be an unlawful expenditure of money. Whereupon a writ of mandamus was 
sought to compel the Director of Finance to honor the voucher and disburse 
the money. The Supreme Court denied the writ and stated in the per curiam 
OpllllOn: 

"It does not follow, from the broad powers of local self-govern­
ment conferred by Article XVIII of the Constitution of the state, 
that a municipal council may .expend public funds indiscriminately 
and for any purpose it may desire. The misapplication or misuse of 
public funds may still be enjoined, and certainly a proposed expendi­
ture, which would amount to such misapplication or misuse, even 
though directed by a resolution of council, would not be required by 
a writ of mandamus. Without considering the validity of such a 
provision, it must be conceded that there is no express provision 
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of the charter of the city of Cleveland relative to the contribution 
from the treasury of the city to a fund made up of contributions 
of various municipalities for the purposes enumerated in the consti­
tution of the 'conference of Ohio municipalities' and no general 

provision from which authority may be inferred to expend the funds 
of the city to assist in creating and maintaining an organization with 
offices and officers entirely seperate from those of the city; selected 
by representatives of various municipalities of the state, with salaries 
and expenses also fixed by them." 

On February 21, 1929, in response to an inquiry from your Bureau, 
concerning the authority of a charter city to expend funds for services and 
periodicals of an organization known as a Conference of Ohio Municipalities, 
in the absence of a specific charter provision, the then Attorney General held 
that the authority did not exist and consequently such an expenditure would 
be illegal. 

The "Conference of Ohio Municipalities" sought to sell memberships 
and collect annual dues until the Supreme Court rendered its decision in the 
Semple case, supra. Thereafter, the "Conference of Ohio Municipalities" 

abandoned its efforts to sell memberships and collect dues therefor. However, 
it endeavored to enter into contract with a municipality whereby the munici­
pality agreed to pay certain stipulated sums for specified services which in­
cluded a publication, reports, a bureau for the collection of information and 
other services. 

The Attorney General in the 1929 opinion (reported in Opinions of the 
Attorney General for 1929, Vol. 1, page 158) observed the changed method of 
procedure adopted by the "Conference of Ohio Municipalities." He stated, 
however, that very little distinction, if any, could be drawn between the two 
enterprises, and concluded that the Semple case, supra, was applicable. 

In a subsequent opinion, reported in Opinions of the Attorney General 
for 1930, Vol. 1, page 1453, the same Attorney General reached a similar 
conclusion. The question was whether the council of a charter city could 
appropriate funds for the payment of fees for subscription to the Bureau of 
Public Personnel Administration, Washington, D. C.; fee for membership 
in the Civic Service Assembly of the United States and Canada; and sustain­
ing membership dues in the National Municipal League. The opinion cited the 
Semple case, supra, and the 1929 opinion, supra, and concluded that they were 
controlling because the said institutions were very analogous, both in orgar.1 
zation and purpose, to the "Conference of Ohio Municipalities." 

I am unable to find a logical reason for departing from the conclusions 
reached in the Semple case and the 1929, 1930 opinions, supra, and accordingly 
am of the opinion, in specific answer to your inquiry, that a municipal corpor­
ation is unauthorized to expend public funds for membership dues or fees in an 
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association of municipalities or to appropriate funds to pay for services ren­
dered, or information furnished on municipal affairs by such association. 

4447. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General 

CHAUFFEUR-SCHOOL BUS DRIVER MUST BE REGISTERED 
AS CHAUFFEUR-PHYSICAL EXAMINATION REQUIRED. 

SYLLABUS: 

I. A person employed by a board of education to drive a motor vehicle 
for the transportation of school children to and from school must be duly 
registered as a chauffeur, in accordance with Section 6302, General Code. 

2. Applicants for the position of driver of a motorized school convey­
ance for the transportation of public school children need take but one physical 
examination by an examining physician, as provided by Section 7731-3, Gen­

eral Code, for the determination of his physical fitness for ihe position. 

COLUMBUS, OHIO, July 22, 1935. 

HoN. SAM L. SuMMERS, Prosecuting Attorney, Ravenna, Ohio. 
DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your request for my opin­

ion, which reads as follows: 

"Under House Bill 232 of the 91st General Assembly, regular 
session, in which Section 7731-3, relative to the qualifications of 
school bus drivers was amended, established a physical examination, 
as follows: 

'The local board of education or the superintendent, as the case 
may be, shall provide for a physical examination and each driver is to 
be examined for his physical fitness for the employment, said board or 
superintendent shall choose the examining physician and the said 
examination shall be the only one necessary for the driver to pass.' 

The question is, whether or not Section 7731-3 as now amended, 
relieves the drivers of school busses from applying for a chauffeur's 
certificate under Section 6302 ?" 

Section 7731-3, General Code, as enacted in House Bill No. 232, of the 
91st General Assembly, a portion of which statute is quoted in your letter, 
reads as follows : 


